Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2019-10-29 10:20

Regeringen vill beskatta utländska butiker med kemikalieskatten - konsumenter ska annars betala 500:- SEK per vara

Regeringen vill nu beskatta butiker utanfö gr Sverige med den svenska viktbaserade kemikalieskatten på t ex tvättmaskiners tunga motvikt i sten, eller för den delen elektronik. MOm inte butiken betalar ska konsumenten betala en särskild avgift på 500:- SEK per vara som straff, t ex för en mobilladdkabel för 29:- SEK.
Ska beskattas även om den köps från utlandet.

Kemikalieskatten är en helt kontraproduktiv skatt på vikten av olika prylar med elektronik i, där alltså inte mängden elektronik beskattas, utan vikten. Värst är det exempelvis för t ex kylskåp och tvättmaskiner, vilka som bekant väger en hel del. I synnerhet som tvättmaskiners primära vikt är en motvikt i sten, som ska hålla maskinen stilla under centrifugering.

Detta gör att utländska butiker förstås är billigare, och jag har själv just beställt en ny UPS och skrivare från danska ProShop, som oftast är betydligt billigare än svenska butiker.

Regeringen vill nu beskatta utländska butiker, som ska tvingas söka tillstånd i Sverige och sedan betala kemikalieskatten. Om butikerna skiter i det, så ska den svenska konsumenten istället betal 500:- SEK per vara i särskild avgift.
"Om en distanshandlare, förmedlare, lagerhållare eller registrerad EU-handlare enligt 8 a § inte längre är skattskyldig, ska skatten i stället betalas av konsumenten.Skatten ska tas ut enligt den skattesats som gällde vid den tidpunkt då varorna fördes in i Sverige.Om skatt ska betalas av en konsument enligt första stycket ska konsumenten även betala en särskild avgift om 500 kronor per vara om det inte är uppenbart oskäligt."
Som bekant är det aldrig oskäligt att betala särskilda avgifter i Sverige, t ex 500:- SEK om man med en dag missat betala 8:- SEK i trängselavgift, så räkna med 500:- SEK även om du bara ska köpa en laddkabel för en mobil.

Vad som gäller om man köper en laddsladd vid personlig närvaro utomlands och för in i Sverige lämnas som en övning åt den som vill lusläsa promemorian. Borde räknas som import och således vara skattskyldigt för kemikalieskatt och 500:- SEK i särskild avgift, men det kanske finns ett kryphål här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Utan att ha läst lagen, men om den gäller allt med elektronik och baseras på vikt, så borde ju fordon få det värst.. Men finns säkert undantag eller max skatt för att undvika det, Volvo har ju ändå kvar en fabrik..

  SvaraRadera
 2. Detta kommer innebära att färre webshoppar vill leverera till Sverige. Administrationen är inte värt det för en butik som har en mindre del av sin försäljning hit. Sämre utbud för oss blir resultatet.

  SvaraRadera
 3. "För att hantera detta kommer de arbetslösa som förlorade jobbet när Radiotjänst lades ner att anställas. Deras höga kompetens vad gäkller att jaga medborgare och förhöra dessa kommer komma till stor nytta".

  Känns som ett direkt handelshinder mot EU företag. Så skulle vara intressant om någon rättshaverist orkade driva frågan :)

  SvaraRadera
 4. Borde inte detta strida mot EU:s fria rörlighet med varor och tjänster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det gynnar svenska handlare på bekostnad av utländska ja.

   Radera
  2. Så om man bara ser till att konsekvent missgynna alla så är det OK? Det blir ganska snabbt lönsamt att bara köra över gränsen och köpa sina saker i fysisk butik för att sedan köra hem igen.

   Radera
  3. Inte så enkelt som att bara för att svenska handlare omfattas också så skulle det vara fritt fram att införa. Finns rättsfall från EU-domstolen på liknande område, ex vis de tyska "renhetslagarna" för öl som uteslöt annan (oren) öl från andra länder gällde minsann tyska bryggerier också. Just i det här fallet med denna lagändring känns det extremt svajigt då självaste syftet med regleringen är att drabba utländska återförsäljare negativt. Skatter är inte harmoniserat än naturligtvis, men det betyder inte att det godtyckligt går att införa punktskatter på skyhög nivå som de facto kommer att utgöra handelshinder.

   Radera
  4. Frihandeln känns som ett ganska dött koncept numera.

   Radera
 5. Så hur justeras avgiften om miljövänliga alternativ finns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade svaret själv. Mängen farliga ämnen spelar ingen roll-skatten beräknas enbart på varans vikt när det är elektronik.

   Precis som jag trodde, en ren extra moms på elektronik.

   Radera
  2. Vad blir skatten på solceller? (Konstrueras liksom elektronik av halvledare.)

   Radera
 6. "hålla maskinen stilla under torktumling." Gissar att du menar centrifugering och ber samtidigt om ursäkt för att jag är en trist petimäter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte påpeka att det heter petimeter. Som tur var kontrollerade jag med SAOL och fick lära mig att båda alternativen fungerar. Språk är viktigt.

   Radera
  2. Själv blir jag kallsvettig när jag läser 'kolleger' istf 'kollegor' men det är tydligen stämplat godkänt.

   Radera
 7. Det motsägelsefulla med den svenska vänstern (plus MP) är att de dels säger sig värna om del allmänna väldärden, gratis sjukvård,utbildning, gratis vad-du-vill för allt, och alla. Samtidigt som de är direkt fientligt inställda till den ekonomi som betalar denna välfärd.

  SvaraRadera
 8. Borde vara extra skatt på importerad frukt och grönsaker. Väldig miljöbov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de kan också innehålla farliga ämnen.

   Radera
 9. Det är ju faktiskt fortfarande tillåtet (tror jag ) att tvätta sina kläder nere i bäcken med hjälp av stenar och tvättbräda. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det säkert råda delade meningar om; släpper du ut tvättmedel i ån begår du garanterat miljöbrott...

   Radera
  2. Såpa är väl miljövänligt?

   Radera
  3. Inte alls miljövänligt att släppa ut såpa, ger bidrag till syreförbrukande ämnen.

   Radera
  4. Vrför skulle såpa vara miljövänligt att släppa ut i en bäck ? ger väl samma syreförbrukning som andra organiska ämnen.

   Radera
  5. Vi kan då dessutom ta till vara på kvinnors urgamla och traditionella kunskaper.

   Radera
 10. "I synnerhet som tvättmaskiners primära vikt är en motvikt i sten, som ska hålla maskinen stilla under torktumling."

  Kan man inte sälja motvikten som tillbehör utan elektronik för att sänka skatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra. Elektroniken i dessa maskiner verkar dessutom numera i huvudsak sitta på ett instickskort (källa: jag tittade på när en tvättmaskinsreparatör arbetade) ... så sälj dessa apart och låt köparen montera för att minimera kostnaden. Det låter som ännu en sån där klassisk lösning för att undgå statligt uppfunna problem.

   Radera
 11. Glöm inte bort att kemikalieskatten höjts 2 ggr i år 1 jan och 1 aug.

  Enligt JÖK punkt 35 ska kemikalieskatten också omfatta kläder och skor så det kommer mera!

  SvaraRadera
 12. Smuggling av tvättmaskiner kommer att bli en ny lukrativ del av den svarta marknaden som göder gängkriminella.
  Samt gruppresor kommer att anordnas, inte bara för att köpa alkohol och tobak, utan även hemelektronik och vitvaror...

  SvaraRadera
 13. Undra hur den här lagen ställer sig mot EU grundlag om dom fyra friheterna lagen låter som en stark begränsning av den fria rörligheten av varor och kan beskatta en tysk butik i Tyskland? Som jag har en gång köpt däck i Tyskland och reservdelar i Frankrike Hur skall den rätten försvaras Nu är det förvisso Sverige som inte håller sina egna grundlagar särskilt allvarligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra länder missgynnas ju egentligen inte, tvärtom så missgynnas bara svenska butiker för närvarande. Jag är verkligen inte för skatten, men om vi ska ha den ska alla ha det lika dåligt. Det är ju lite passande eftersom det också råkar vara en hörnsten i socialismen.

   Radera
  2. Fast det skulle kunna kanske tolkas som medveten minskning av marknaden,dvs marknadshinder i ett område där sådana inte skall finnas förutom överenskomna sådana.

   Radera
 14. En skatt på farliga kemikalier är helt rätt.

  MEN, då måste miljövänliga alternativ vara skatteundantagna.
  Liksom i tillämpningar där annat alternativ saknas.

  SvaraRadera
 15. Jahapp - känns som att bussresorna till Border Shop kan komma att omfatta en helt ny produktkategori framöver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om att tullen kommer ta bilar med övervikt!

   Det är ju samma sak med den diskuterade socker-skatten. Border Shop kommer gynnas av även den. Sen försöker diverse fåntrattar påstå att man inte kör till Border Shop o handlar sprit för att komma undan den svenska alkoholskatten. Nähäa? Är det för den fantastiskt vackra bilresan man gör det då?

   Radera
 16. Om man inte gillar EU:s grundläggande principer med fri rörlighet för tjänster och varor som ska gynna konkurrensen till förmån för landets medborgare så bör lämna in en utträdesansökan och bli den förmyndarstat som man så väl önskar.

  SvaraRadera
 17. Ok, om jag förstår det rätt så har de inte rätt att kontrollera om fordon som lämnar Sverige har med sig stöldgods men de ska alltså få kontrollera om fordon som kommer in och Sverige har med sig egeninköpta tvättmaskiner?

  SvaraRadera