Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-10-26 11:21

Prepping: Strömavbrott - exempel på varför information är viktigast vid kris

I natt 05:24 gick strömmen för 1 523 kunder och gissningsvis runt 5 000 personer hos Ellevio i mitt närområde. Det hela är ett bra exempel på varför information är det viktigaste vid kris, tillsammans med kunskaper.
Något alla hushåll borde ha - en ordentlig ljuskrona i köket.
SMHI hade lämnat en varning klass 1 för Halland, på grund av kraftiga vindar, men inte för oss i Sjuhärad, även om just vi bor några kilometer från gränsen till Halland. En klass 1-varning gör oavsett inte att jag vidtar några åtgärder, utan det sker först vid klass 2, så inget hade varit annorlunda ändå.

Kanske på grund av lite högre vindar tillsammans med mycket blött i markerna, så bröts strömmen 05:24 och 1 523 kunder i ett sammanhängade område längs Lygnern från Fjärås upp förbi Sätila blev av med strömmen.

Husets system informerade mig omgående om att strömmen hade gått och jag kontrollerade via telefonen om Ellevio hade lagt ut någon information. Det hade de, och beräkningen var att strömmen skulle vara tillbaka 09:27. Således var det bara att somna om och vakna igen 0930 - huset var inte kallt efter gårdagskvällens kamin, och en kontroll mot husets system visade på runt 24 grader på nedervåningen, så inga åtgärder behövdes för värmen. Ellevio skickade också ut ett SMS om att strömmen gått och att felsökning pågår.

Det var den inte. Halva området hade fått tillbaka strömmen ca 0930, men tydligen upptäckte Ellevio då att det fanns ytterligare avbrott längre in i kedjan. Ny prognos var ca 11:30 (ur minnet), så det var bara att gå upp och sätta igång dagen ändå.

Således blev det fram med vattendunkar ifrån källaren (vi har egen brunn, så ingen ström innebär inget vatten), dra igång kaminen för att koka upp vatten till kaffe och hygien, och sekundärt värme.

Samtidigt ska strömmen komma tillbaka idag, så det är inte så att vi behöver spara på vattnet med 150 liter på dunk, plus det som är kvar trycksatt i kranarna via hydroforen, plus 1800 liter för hygienbruk i spabadet.

Informationen om strömavbrottet blir underlaget för att kunna ta rätt beslut och använda de kunskaper man har till rätt saker. Utan information famlar man (vid strömavbrott bokstavligen) i mörkret.
Ska förstås bli pålägg på knäckebrödet också.
Nu har vi ätit frukost, druckit kaffe, tvättat och duschat i varmt vatten. Och nytt besked är att strömmen ska vara tillbaka 14:00 och antalet drabbade  kunder är 1225, så det är bara att dra igång och jobba, för det finns ingen anledning att kasta bort tre timmar i väntan på ström. Fortfarande inte länge nog för att behöva ställa ut innehållet i kylskåpet utomhus för att det inte ska bli dåligt.

Sedan kanske ett strömavbrott på några timmar inte direkt är någon kris. Det är rätt gött att käka frukost till levande ljus, med kaminen igång och i övrigt i ett helt tyst hus utan det ständiga knappt hörbara surr som alla apparater annars ger ifrån sig. Senare blogginlägg om hur man enkelt kan duscha utan kranvatten.

Ellevio är utmärkta på att hela tiden uppdatera informationen om när strömmen ska vara tillbaka. Detta är grundläggande för att veta hur allvarlig situationen är och vad man ska ta för åtgärder. Strömavbrottet är orsakat av "fel i teknisk utrustning", så det kanske inte egentligen har med vädret att göra? Man kunde också önska att Ellevio skickar ut SMS med uppdateringar, och inte bara det första SMS:et om att de vet att strömmen gått och att felsökning pågår, vars funktion antagligen främst är att hindra folk från att kasta sig på telefonen och överbelasta kundtjänst.

Tre-regeln säger att man klarar sig tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd mot naturens krafter, tre minuter utan syre och tre sekunder utan hopp. Informationen löser här hoppet, kaminen gör att vi inte dör av brist på luft vid kokning av vatten, bostaden (sekundärt kaminen) skyddar mot naturens krafter, och vatten hade vi på dunk. Frukosten var den vanliga maten, vilket ett normalt hushåll klarar sig rätt många dagar på och något behov av särskild krismat föreligger egentligen inte.

I övrigt rekommenderas förstås Lenas och min preppingbok Är du förberedd?

53 kommentarer:

 1. Vet inte om du såg min kommentar i förra posten men det verkar ha skett någon form av överenskommelse mellan nätbolagen och regeringen igår som ska lösa effektbristen i södra Sverige.

  Stefan Ygeman höll presskonferens utanför Pågen som också meddelade att de skulle fördubbla sin produktion i Malmö.

  De ska starta Heleneholmverket igen verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av vilken anledning stängde Heleneholmsverket och vilka hade regeringsmakten då?

   Radera
  2. Heleneholmsverket stängdes (eller beslutades att stänga) i våras så S+MP med stöd av C och L hade väl regeringsmakten?

   Radera
  3. EON blev förbannade på regeringen pga att man försämrade villkoren att göra stora vinster i elnätet. När man också höjde koldioxidskatten så såg man sin chans. Med hjälp av delar av det skånska näringslivet så bedrev man en smart kampanj. Nu fick man belöningen: (Ur EONs pressmeddelande) "Lösningen innebär att villkoren för elnätsinvesteringar förbättras, vilket underlättar för E.ON att ha en fortsatt offensiv investeringsplan. E.ONs stora outnyttjade intäktsutrymme från tidigare år kan enligt lösningen användas för investeringar."
   Eon har nämligen haft ett outnyttjat utrymme att ytterligare höja elnätspriserna, detta togs bort i de nya regleringarna. Nu får alltså Eon använda detta "intäktsutrymme" (dvs höja avgifterna) mot att de intäkterna går till investeringar i elnätet (förmodligen investeringar som skulle gjorts ändå). Smart spelat av Eon. Undrar hur mycket rabatt pågen får på elpriset?

   Radera
  4. Ja, det är nog många som "gått på" den och svalt nätbolagens och företagens propaganda helt.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Du har inte funderat på någon form av energilagring, i stil med Teslas PowerWall? Särskilt med tanke på att du har solceller, samt verkar vara lite av en Tesla-fantast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostar alldeles för mycket. Kör på generator istället.

   Radera
 4. Kolsvart igår kväll/natt när det var hem till byn som gällde.
  Drycken smakade minst lika bra som vanligt och kommunalt vatten så inte ens det behövde jag hetsa upp mig över. Kan skriva under på bra informationsgivning från Ellevio.

  SvaraRadera
 5. Hur hindrar man spabadet från att frysa under ett längre strömavbrott med minusgrader? Jag antar, att det är välisolerat och värms upp med el, men spricker inte rörsystemet efter några dagar vid sträng kyla? Jag har en plåtpool och får ett tjockt lager is i den under vintern, men vattennivån i den har sänkts på hösten och alla rör och slangar är ovanför vattnet och riskerar inte att spricka. Jag behöver antagligen borra ett hål genom isen, för att få upp vatten ur poolen under vintern. Jag har en 5 L pumpdusch (camping-tillbehör) och kan koka vatten på braskaminen, men för hårtvätt behövs extra vatten i en separat hink för påfyllning av pumpduschen. Jag har också en vedeldad bastu, men den är tyvärr ett möbellager sedan länge. Vägföreningen har startat inventeringen av områdets gamla, gemensamma brunnar, för beredskapsändamål. Som det är idag, finns bara en handpump på området och vattnet måste kokas för att bli drickbart pga för liten omsättning. Jag har flera 20 L tomma vattendunkar för hämtning av vatten, men det lär bli en lång kö, om nästan hela området ska hämta vatten från handpumpen. Fastigheten har en 60 meter djup borrad brunn med mycket järn i vattnet, men den gamla 3-faspumpen kräver ett 3-fas-elaggregat, som är tungt och stort. Jag funderar på att byta den dränkbara brunnspumpen till en 1-faspump och köra det med ett bärbart 850 W aggregat. Ett lågt flöde och tryck är acceptabelt tillfälligt, om man inte behöver köra tvätt- och diskmaskin under strömavbrottet. En stor del av avloppen på mitt område är lättrycksavlopp, med en skärande pump placerad i en ganska liten pumpsump. De bräddar ut i trädgården under långa strömavbrott, med risk för vattenskada i huset, pga ökat motstånd i avloppet, när avloppsvattnet måste sippra ut genom skarven runt locket i pumpsumpen. Jag har ett normalt avlopp, men pumpstationen 800 m bort bräddar rakt ut i naturen under strömavbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man väl tömma det?
   Eller om du kan stänga utloppsventilen och tömma allt utanför.

   Det tar ett bra tag att bottenfrysa ett större spabad.

   Radera
  2. Om man pumpar över vattnet till regnvattentunnor, så riskerar de också att spräckas i kylan. Vi vänder våra regnvattentunnor upp-och-ner så här års. Koniska kärl brukar klara frysningen bättre, har jag märkt.

   Radera
  3. Glöm inte att tömma pumparna i sparandet bara.
   Spräckta pumphus är inte billigt.

   Radera
 6. Just strömavbrott är något jag själv har funderat över. Har köpt en fotogenvärmare på Jula och har kanske 5-6 liter fotogen. Men det räcker inte långt.

  Finns det andra alternativ för uppvärmning/matlagning när man bor i en lägenhet? Tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har två fotogenvärmare, men de sotar ganska mycket och luktar illa även när de inte används. Det finns dock högkvalitativ, specialrenad fotogen, som ger praktiskt taget luktfri förbränning och säkrare drift. Vi har egen ved, så det är ingen brist på det, den 3150 kvm stora tomten ger mer ved än vi själva behöver och vi har gett mycket ved till våra grannar också. Vi har en gasolkamin på hjul, Provence, av gjutaluminium med en gasoltub inuti och batteritändning. Den används mest till att värma upp uterummet/gymmet vid behov och vi är väldigt nöjda med den.

   Radera
  2. Jag brukar använda 3 st. värmeljus och en liten kastrull (volym 1 L) med vatten och placera dem i ugnen med luckan öppen. Värmeljusen placeras i en ugnssäker form längst ner och vattenkastrullen på gallret ovanför, med locket på. Sedan kan man använda det kokande vattnet till fika eller blanda i potatismos-pulver och servera med en burk makrill. Det fungerar med snabblagade soppor och nudlar också, eller man kan värma Fontana-ravioli från prepp-förrådet. Det finns mycket skojig prepp-matlagning i Youtube med "tealight candles", en del bakar t o m kakor i sina hemmagjorda "värmeljus-ugnar". Man bör inte placera sina värmeljus för tätt ihop, eftersom stearinet då kan förångas och brinna med kraftig låga. Muffins-formar ger ett säkert avstånd mellan värmeljusen.

   Radera
  3. Tar in gasolgrillen som också har kokplatta om det behövs. Så får man både värme och mat. Annars är det 7kW Keddy vedkamin som gäller för värme. Backup för matlagning är triangiakök på T-srpit när gasolen tar slut (har alltid en full gasolflaska som backup). Har dimensionerat för att klara en månad utan el, vatten och ICA Maxi. Att elda inomhus har förstås sina risker. Kolgrill kan man inte använda inomhus. Folk som har gjort det har dött av CO-förgiftning.

   Radera
  4. Svinto. Det borde väl gå bra med kolgrill inomhus om man sörjer för extra god ventilation när den är tänd? Har aldrig provat själv, men iom en skorstensrenovering så är vi utan kamin fram till mitten av december så har funderat lite kring alternativ för just värme utan att behöva inhandla nya prylar... Var även en gasolvärmare på 1,2 KW. Men då får jag stänga bort stora delar av huset då 1,2 KW inte räcker så långt...

   Radera
 7. Vad händer med Solcells-elen i sådana här lägen? Visst den driver ju inte hela huset men någon lampa eller två borde fungera? Eller blir det bom stopp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ta stopp enligt elsäkerhetsföreskrifter.
   Går att komma runt med ett energilager med EPS funktionalitet typ Solax hybrid X3 eller Fronius hybrid, tillsammans med lämpligt batteri.

   Radera
  2. Det går att göra så att man håller igång systemet men man måste göra en del ombyggnader som är kostsamma. Dessutom brukar inte strömmen gå då solcellsanläggningen ger något.

   Radera
 8. Mörkret har varit jobbigast under de extremt många och långa strömavbrotten här i Stockholms skärgård, som mest har jag varit utan el under tre dygn. Numera har jag stora AGM-batterier (Tudor Marine Multifit) och 12 V LED-lampor (Biltema), som jag är väldigt nöjd med. Jag har solpaneler, som jag kan ladda dem med, men inte tillräckligt snabbt för att räcka under längre strömavbrott. Jag har fyra kandelabrar och hundratals värmeljus, en oljelampa samt en gasollampa, men de ger inte så mycket ljus. Internet tar slut efter fyra timmar, när mobilmastens backup-batteri tar slut. Jag har kvar min koppartråd pga min sjukliga hyresgäst, som behöver ambulanstransport till sjukhus ibland. Fast telefoni via koppartråd har tyvärr blivit extremt dyr, 275 kr/månad i abonnemangsavgift och det är få grannar, som har kvar den. Förutom ambulans kan man behöva ringa efter brandgården, fyra av mina närmaste grannar har drabbats av en eldsvåda, oftast pga sin egen klantighet. Polis är det ingen större idé att ringa till, eftersom de behöver minst en halvtimme på sig för att köra hit, om det inte redan finns en bil på den här sidan av stan. Våra två närmaste polisstationer lades ner nyligen, så nu är det ännu mer djungelns lag härute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter väl förberedd, men att ha AGM batterier ståendes som back-up är onödigt dyrt. Du klarar dig alldeles utmärkt med "vanliga" bly-syra batterier till det och dom är billigare, dessutom är dom Tudor batterierna du nämner inte några AGM batterier vad jag kan se.

   Radera
  2. De heter Tudor Leisure AGM Marine Multifit och används till ett helt annat syfte i vanliga fall. Jag har haft vanliga blysyra-batterier (Global) förut, men de behövde underhålls-laddas jätteofta, de tappade kapacitet snabbt och de klarade inte höga laster. De kunde så småningom inte laddas med "Smart charger" längre, pga felmeddelanden. Jag är väldigt nöjd med AGM-batterierna, det går fort att ladda dem, de behåller laddningen länge, de behöver underhålls-laddas sällan och de klarar höga laster bra. De är dock tunga pga glasfiber-mattorna inuti. Litium-batterier är förstås ännu bättre, men de är mycket dyrare.

   Radera
 9. Jag bor lägenhet och skulle väl klara mig bra i 1-2 veckor, men sedan blir det nog kris... Men jag är rätt anpassningsbar så jag tror jag skulle fixa det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägenheten värms antagligen upp med fjärrvärme, men är det systemet helt oberoende av el?

   Radera
  2. Nej. I mitt förra hyreshus fuskade hyresvärden med uppvärmningen. Enkelt sagt kördes nattsänkningen för länge, varpå det var 16 grader inomhus på mornarna under de första höstmånaderna.

   Fjärrvärme är beroende av cirkulationspumpar för att fungera. Bor du i hyreshus står de oftast i källaren. Bor du i radhus/villa finns det en pumpstation i ditt närområde som håller trycket uppe.

   Likaså behöver avloppet allt som oftast pumpas från tankar under jord och ut i det allmänna nätet.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ja är inte helt 100, men jag tror det. Värmen ska klara sig, men allt annat slås ju ut. (En bra sovsäck är ju också bra att ha i nödfall.)

   Radera
  5. Jag sover bäst när det är kallt inne i huset, gärna 16 grader, men jag gillar mitt duntäcke jättemycket. Elen har blivit fruktansvärt dyr under de senaste åren, så jag stänger av värmen nattetid och tänder braskaminen när jag vaknar. Tyvärr bor jag i en sommarstuga med tunna väggar och köldbryggor. Jag värmer upp mest köket och badrummet under vinterhalvåret pga frysrisken, resten av huset värms upp av solen och värmen som läcker ut från köket och badrummet. På dagarna har jag 18 grader i huset, det räcker bra för mig, men min hyresgäst har 23 C i gäststugan. Ibland måste jag värma upp husgrunden under vårvintern, när den närmar sig 0 C temperatur och vattenledningarna där riskerar att frysa sönder. När det är under -20 C ute, är det bra att elda extra mycket i braskaminen, så att lite värme leds ner till torpagrunden.

   Radera
  6. Jag upplever sovsäcken som alldeles för trång, den känns som en tvångströja. Möjligen skulle en extra rymlig sovsäck fungera för mig, men i brist på någon sådan använder jag mitt duntäcke.

   Radera
  7. Jag har även ett väldigt varmt täcke, och sovsäcken klarar flera minusgrader. Men jag hoppas jag slipper uppleva att värmen försvinner :) Tror hyresvärden har en omformare/inverter, men jag får kolla upp det.

   Radera
 10. Strömavbrott den här tiden på året skulle inte störa mig nämnvärt. Vedspis, 12V system med växelriktare, elverk, egen brunn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar brunnspumpen på 1-fas eller 3-fas ström? Hur väderskyddar du ditt elverk utomhus, har du snickrat ihop ett eget, välventilerat regnskydd till det för användning under längre strömavbrott?

   Radera
  2. Jag har en dränkbar pump, som jag kan slänga i brunnen vid behov. Men jag har en 1-faspump, som står och väntar på att den gamla 3-fasaren skall ge upp. Men den har stått här i över 10 år, då den gamla verkar ha evigt liv ;-)
   Elverken kör jag bara ca: en timme/dygn vid strömavbrott, för att hålla igång frysarna. Men då brukar jag passa på att ladda batteripacken också. Är det kallt, kör jag även värmepumpen samtidigt. Men det var länge sedan vi hade strömavbrott som varade flera dygn. Det senaste var nog på 10-12h

   Radera
  3. Vad har din 1-faspump för effekt? Jag är ute efter en, som jag kan köra på min bärbara generator, även om flödet blir lågt. Startströmmen kanske kräver en större generator än min 850 W från Jula. Man kanske behöver använda pumpen och generatorn under en längre tid, så något väderskydd kanske behövs, det finns några DIY "hundkojor" tillverkade av plywood på nätet.

   Radera
  4. Jag har kört den på mitt Biltema verk, på ca: 1kW. Min dränkbara pump klarar jag med min växelriktare på 300W kopplat till 12V systemet. Jag har inte noterat några problem med startströmmen.

   Radera
  5. Har din växelriktare ren sinus eller modifierad sinusvåg?

   Radera
  6. Nu när vi har kommunalt VA på området, är brunnarna sannolikt ganska fulla och man bör kunna använda en 1-fas pump med ganska liten elektrisk effekt för att pumpa upp vatten. För några år sedan blev min brunn tom, när det nyinflyttade "herrgårdsfolket" tog det mesta av vårt grundvatten. Vi "stugfolket" blev utan, när de vattnade sina nyinköpta, dyrbara rullgräsmattor under dag och natt. För ett par år sedan kom det inget vatten ur kranarna, när en nyinstallerad, grov huvudvattenledning hade spruckit på ett underligt sätt under natten. Kommunen hade inget beredskap för detta och vi fick SMS-meddelanden om felet först när halva dagen hade gått. Mitt järnhaltiga dricksvatten renar jag antingen med ett Brita-filter i en kanna som placeras i kylskåpet eller genom att låta järnet fällas ut av tyngdkraften under ett par dagar. Med lite eller ingen omsättning i brunnen är det bäst att koka vattnet. Min hyresgäst drack vatten från sommarvattenbrunnen på våren och fick jätteont i magen och blev sängliggande. Han hade ingen aning om att vattnet måste kokas, när det har varit liten omsättning i brunnen efter vintern.

   Radera
  7. Växelriktaren har modifierad sinus. Det funkar väl till det mesta. Det här med vattenkvalitet är en annan historia. Jag bytte varmvattenberedare i somras, då den gamla gav upp. Jag hade en begagnad liggandes, som jag hade fått. Bytet gick bra,men efter ett tag började vattnet lukta och smaka illa. Beredaren var förmodligen kontaminerad, vilket spred sig till allt dricksvatten. Lösningen blev två liter klorin i brunnen. Det löste problemet. Så klorin kan vara bra att ha i preppingsyfte, om man behöver chockklorera något.

   Radera
  8. Modifierad sinus funkar inte till kyl och frys eller mina luftpumpar med dubbla huvuden. Luktade vattnet svavelväte? Det finns gott om det i mitt brunnsvatten också, min första varmvattenberedare var knökfull med illaluktande slam från svavelväte, järn och mangan, rörmokarna tyckte att det var extremt mycket. Lyckligtvis finns det bara lite radon i mitt brunnsvatten, jag har tidigare mätt vattenprover åt bekanta och några har haft mycket radon eller t o m radium i sitt dricksvatten.

   Jag har ett enkelt filtersystem, som luftar vattnet och spolar det tillbaka till brunnen. En magnetventil, kopplad till en klockströmbrytare, leder vattnet tillbaka till brunnen under sammanlagt ca en timme varje dag. Järnet fångas upp av ett nylon-filter, som kan tas ut och renspolas manuellt några gånger per år. Det är ett enkelt och billigt reningssystem (delarna kostade ca 3.000 kr) utan filtermassor, som ofta sätter igen successivt. Nu när det inte längre behövs, pga kommunalt VA, funderar jag på att flytta filtersystemet utomhus, för bevattning och prepp-ändamål. Det bör antingen tömmas på hösten eller skyddas mot frysning.

   Radera
 11. Min första, spontana fråga var var du köpt ljuskronan på bilden? Letat länge efter en snygg avlång/eliptisk ljuskrona med både el- och stearinljus (eller motsvarande) och den skall även godkännas i nästa instans... "inredningsrådet av en" - men det är nästa utmaning. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också att den var ovanligt snygg och praktisk.

   Radera
 12. Levande ljus kan vara bra i nödfall, vid kriser eller åtminstone vid utvalda tillfällen. Det finns fortfarande ingen märkning eller krav på tillverkarna för att få ned mängden partiklar, helt onödiga partiklar.

  Okontrollerad kamineldning blir lite kaka på kaka. Billigt och kanske mysigt men statistiskt vådligt. På landet drabbar det åtminstone bara de närmast sörjande och inte grannarna som i stan.

  Men vad är väl lite demens, bromsmedicin sägs vara på gång.

  https://www.svt.se/nyheter/konsument/forskaren-behovs-krav-pa-ljustillverkarna-att-redovisa-utslapp
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vedeldning-lika-farligt-som-avgaser-kan-leda-till-demens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo eldar man som en idiot blir det problem helt klart. Eldar man rätt noll problem.

   Radera
  2. Hur vanligt är det med partikelmätare hemma, alltså både inom och utomhus? Utan mätning vet man knappast hur illa det är ställt. Kommer du förresten upp i rätt temperatur direkt?

   Det är otvetydigt inte noll problem med duktiga eldare men riktigt att det är smygbrännarna som förpestar mest.

   Radera
  3. Allt är väl relativt här i världen? Noll problem får ställas mot el från kolkraft och annan "ren" energi.

   Radera
  4. Jag gissar att även modern kolkraft är betydligt renare än vilken hemmabränning som helst per energiekvivalent.

   Radera
 13. Jag eldar bara torr ved, jag tar in den några dagar innan jag tänker elda, kollar smhi:s 10-dagars prognoser. Jag bor mitt i skogen och de närmaste grannarna på skogssidan är 3 km bort.

  SvaraRadera
 14. Minns Alfrida där mobilnäten gick ned till som bäst EDGE efter 12 timmar och alla hemsidor blev i princip obrukbara. Undrar fortfarande varför inte SR P4 kan nyttjas bättre i dessa situationer med krisinformation varje timme.
  Har till kommande kriser skaffat en VHF-antenn till huset så båt-VHF:en kan nyttjas för kontakt med Stockholm Radio (som fungerade under hela Alfrida-perioden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfrida den 2/1 orsakade stora skador på elnätet i Stockholms skärgård och många öbor längre ut fick vänta på att få elen tillbaka till slutet av januari. På många håll fick elnätet dras på nytt, eftersom det var så illa skadat och allting låg på marken i en himla röra. Många av mina grannar hade omkullvälta träd på tomten.

   Radera
 15. Man kan spara lite el genom att låta solen stråla in dagtid och värma upp rummet. Under vinterhalvåret kan man dra ner persiennerna på kvällen, för att förbättra värmeisoleringen lite och minimera värmen som försvinner ut genom fönstret. Mitt hus har många stora treglasfönster mot väst så det sparar lite uppvärmningskostnader för mig. Många bäckar små...

  SvaraRadera