Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-27 16:53

Prepping: Kan du din närmaste familjs telefonnummer?

Dags för en liten söndagsenkät. Kan du din närmaste familjs telefonnummer?
Kanske inte finns där när du behöver den?
Förr lärde man sig rätt snabbt telefonnummer utantill, eftersom man knappade in dem manuellt. Fast numera finns de inlagda i våra mobiltelefoner med namn och eventuell bild, medan man inte lär sig de faktiska telefonnumren.

Fast det kan leda till problem, t ex om telefonen går sönder, blir stulen, laddar ur eller liknande och man faktiskt behöver få tag på anhöriga och familj av någon anledning. Kanske dina barn? Kan du dina barns telefonnummer? Nummer till barn är dessutom ofta (av vettiga föräldrar) ej sökbara på Internet, så det fungerar inte att kolla upp dem vid behov på Hitta.se.

Och vad gör du oavsett om Internet ligger nere, och du inte ens kan skicka meddelanden, utan behöver ringa? Sedan kanske en del telefoni dolt för dig förmedlas över Internet, och inte skulle fungera då heller, men det är överkurs och bortom din egen kontroll.

Hur står du till med kunskapen om de där viktiga telefonnumren till anhöriga? Svara nedan.
Vi bär runt på våra telefoner som en sorts förlängt fickminne. En del information synkas förhoppningsvis upp i molnet och går att nå online, t ex via Apple iCloud, men ligger Internet nere så kan du inte kolla upp de där telefonnumren. Vet du ens numret att ringa till jobbet, om du inte kan komma in på grund av anledningar?

32 kommentarer:

 1. Har du en klassisk diskbänk hemma som kan fånga upp AM?

  Man får bestämma sig hur långt snöret ska vara, och det finns inget facit.

  SvaraRadera
 2. Ett alternativt svar är ju "jag har en apparat jag bär med mig överallt där jag lagrar dessa uppgifter lokalt. Sen ligger en backup och synkar hos tredjepart."

  Men det är kanske inte tillräckligt negativt.

  SvaraRadera
 3. Sambons och barnens kan jag, samt x:ets. Min systers kan jag med. Men inte mina föräldrars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina föräldrars POTS nummer är det ända jag kan. Samt numret till min bäste kompis föräldrar. Också POTS.

   Mobilnummer, nej.

   Radera
  2. Våra continiencyplaner bygger ändå inte på mobil kommunikation. I händelse av en rysk kärnvapedetonation över Köpendanmark är det snabbast transport till hemmet, först dit evakuera barnen till BOLen.

   Då fungerar ändå inte mobilnätet.

   Radera
  3. X:ets är såklart viktigt, kan ju gå lång tid mellan MDMA-rusen.

   Radera
  4. Har din BOL en källare eller något annat skydd mot radioaktivt nedfall/joniserande strålning?

   Radera
  5. Du menar ett skyddsrum av ABC klass? Nej, det räcker man transporterar sig tillräckligt långt bort för att inte beröras av något nerfall och man måste såklart göra motsatt som i Prof. Walken i Wargames och INTE välja något ställe nära ett primärt mål i obygden, har ju inte någon dödslängtan. Sedan gäller 10/7 regeln.

   Jag räknar dock inte med att äta hemmaodlade jordgubbar inom överskådlig framtid.

   Radera
  6. Hur vet du åt vilket håll du behöver transportera dig för att inte drabbas av radioaktivt nedfall? Gör du beräkningar, baserade på vindriktningar och -hastigheter, för att kunna välja en lämplig rutt? Det varnas mycket om olyckor med ryska kärnvapen, pga felbedömningar eller tekniska missöden, oberoende av strategiska mål. Plymen från Tjernobyl-olyckan kom från norra Ukraina till Sverige på två dagar, så ett haveri på närmare håll, t ex i Kaliningrad eller på Östersjön, skulle kunna påverka Sverige inom några timmar. Då hinner radioaktiviteten avklinga ganska lite och det finns ont om tid att ta vettiga beslut. I så fall finns det få eller inga mätvärden från grannländerna, som kan ge oss en tidig varning och vi har inga mätstationer för radioaktivitet på Östersjön.

   Radera
 4. Hade varit intressant att korralera svaren med ålder. Exempelvis har jag ju själv lärt mig familjens nr från tiden jag behövde knappa in numren. Oklart om jag hade lärt mig dem om jag inte behövt göra det en gång i tiden.

  SvaraRadera
 5. Alla viktiga nummer finns på laminerat papper i kreditkortsformat på flertalet platser som plånbok, bilen, i väskor, köket mfl.

  SvaraRadera
 6. Alla telenummer jag kan i huvudet går till barndomskompisars föräldrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. 🤣🤣🤣 de kommer jag också ihåg!- klar och tydligt.

   Radera
 7. Jag kan familjemedlemmars telefonnummer som de var från 1950-talet och framåt tills telefoner med kortminne kom (inkl sedan länge avlidna morföräldrars). I dag finns numren i mobiltelefonerna, bärbara telefonerna, i stationära datorn med backup till den bärbara och på lös hårddisk.

  SvaraRadera
 8. Tja alla kan ju inte vara lika lyckligt lottade som BD. Han behöver ju bara ringa 112.

  SvaraRadera
 9. Ok. Så telefonen har laddat ur, är stulen, nätet är nere. Är det då man ska kliva in i telefonkiosken och ringa analogt till anhöriga vars digitala nät är nere? Knepig ekvation det där. Eller är det smygreklam för Telias koppartråd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, poängen är att eftersom du inte kan numren du behöver, du kommer sakna verktyget att ta fram det med, systemet som vidarebefordrar samtalet är ur funktion och deras verktyg säkert är ur funktion är poängen att det måste finnas en plan för det också, vad gör ni när ni inte kan kommunicera?

   Radera
  2. Vem har sagt att jag inte kan numren? Inser bara att det blir jävligt svårt att nå vederbörande när näten ligger nere. Man får väl börja med walkie talkies igen eller köra amatörradio.

   Radera
  3. Räcker väl med att mobilen blir stulen?

   Radera
  4. @Sjunkbomben, du menar att någon snorvalt tar din mobil precis samtidigt som någon spränger internet?

   Radera
  5. Abonnemangsavgiften för Telias koppartråd är 275 kr/månad.

   Radera
  6. ...och snorungen som rånar dig på din telefon låter dig behålla plånboken där lappen med telefonnumret är uppskrivna...

   Radera
  7. @Stefan Östergren, exactly. Du kan numren men kan ändå inte kommunicera via telenäten. Ergo-continiencyplaner upprättas.

   Vad gör ni?

   Radera
  8. Här måste man vara specifik och tydlig. Ett scenario av många är att man har sina telefonnummer i mobilen. Mobilen blir stulen och vips blev man av med alla sina nummer. Det är mycket troligare än att hela mobilnätet är borta.

   Radera
  9. Finns en på tekniska museet om du har ett telefonkort...

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Har hela telefonboken på USB minne samt extra minneskort i telefonen

  SvaraRadera
 12. Jag har ett sifferminne som heter duga, så närmaste familjen är inget problem. Däremot så kommer jag ihåg en hel drös med nummer till folk och företag som jag har noll intresse av längre eller inte kommer ihåg namnet på.

  SvaraRadera
 13. Om telefonen blir urladdad och Internet går ner så är risken stor att telenätet också påverkas.

  Jag vet var de bör, alldeles oberoende av Internet och GPS. Det bör funka gott nog för ett scenario som är så pass krystat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag vet var du bor" Löfte eller hot?

   Radera