Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-16 11:37

Polykemis VD: Elnätbrist i Skåne till minst 2029 - "Bristen på el tvingar oss [...] flytta nödvändig produktion till Europa"

"Sverige har ingen elbrist" - valfri minister från regeringen
"Bristen på el tvingar oss att välja mellan att stå stilla i tio år eller flytta nödvändig produktion till Europa." - VD:n Polykemi
I en debattartikel hos Dagens Industri skriver plaståtervinningsföretaget Polykemi att de nu står mellan valet att vänta på mer elkapacitet i tio år, eller flytta verksamheten från Skåne. Sveriges regering med energiminister Anders Ygeman i spetsen hävdar att det inte finns några problem.
Skaune.

Debattartikeln i DI ska väl mest ses som en dödsruna, då den kommer alldeles för sent och inga tecken på papper kommer ändra något eller trolla fram någon el åt Skåne. För beskedet är att det är 2029 som gäller innan man kan få mer elkapacitet. VD:n för Polykemi:
"Enligt informationen från nätägarna, Ystad Energi, Eon och Svenska Kraftnät, ska företagarna i sydöstra Skåne inte räkna med någon ökad effekt förrän tidigast år 2029.
[...]
Den tillväxt på 33 procent som vi har planerat för de kommande fyra åren måste sannolikt strykas, precis som de nya arbetstillfällen som en sådan expandering hade inneburit."
Men det är klart - finns det någon med arbete som fortfarande röstar på socialdemokraterna, ett snart utplånat parti? Exakt var "Europas lägsta arbetslöshet" skulle kommit från när det inte går att bygga ut industrier och skapa nya jobb lämnas som en övning åt en regering som redan gett upp den ambitionen.

Ironiskt nog är Polykemi exakt den typ av företag som regeringen vill se - miljöteknik i form av återvinning av plast. Men det finns som sagt andra länder, och verksamheten behöver inte ligga kvar i Ystad. Finns inget unikt med Sverige, som inte kan göras minst lika bra någon annanstans. Någon annanstans där det finns el och inte i ett U-land som Skåne.

28 kommentarer:

 1. (S)orgligt är var det är.

  SvaraRadera
 2. Tillväxt Polykemi? Hur vågar ni tala om det? Tänker ni bara på pengar?

  SvaraRadera
 3. Men så bra, då sjunker våra koldioxidutsläpp och vi kan vara lite extra självgoda framöver. Sånt kan inte köpas för pengar.

  SvaraRadera
 4. Vad är det för elproduktionsanläggningar som står klara 2029?
  Eller baseras siffrorna på önskade besparingar inom nuvarande konsumtion?

  SvaraRadera
 5. Vad blir nästa steg? En "miljövänlig" bro till Tyskland för "miljövänliga" transporter av plast till "miljövänlig" återvinning på distans?

  SvaraRadera
 6. Var hemma hos en bonde i dag som monterat rätt stor solcellsanläggning på sin ladugård. En molnig dag som idag producerade anläggningen i princip ingen el alls. Han var rätt besviken på kapaciteten då leverantörern lovat att det även molniga dagar produceras el. Vi bör nog inte förlita oss på denna solcells el i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar inte på allvar att bonden inte frågat hur mycket el som produceras? Och vilken månad som avsågs. Suck!

   Radera
  2. Molniga dagar är en sak, det sänker produktionen en del, men värst är det på vintern. Då ger solcellerna inte ett dyft. Hela industrin ska stå still oktober till april verkar vara planen.

   Radera
  3. Nätterna då, helt värdelöst!

   Skämt åsido, lägger man 5 min på att Goggla upp fakta istället för att lyssna på en säljare inför en 100k+ investering så säger många företag att man kan vänta sig 5-10 % jmg en solig dag, runda av det nedåt så är det närmare sanningen.

   Radera
  4. Nätterna kan man klara med batterier, pumpkraft, vattenkraft - olika former av reglerkraft. Vi använder inte fullt så mycket el på natten som på dagen. Det går däremot inte att lagra energi så länge som från sommaren till vintern på ett hållbart eller ekonomiskt sätt, så den mörka vintern är det stora problemet med solceller.

   Radera
 7. Det unika med Sverige är väl att vi har väldigt billig el här. Positivt om den här typen av företag etablerar sig i elområde 1 eller 2, istället för i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis mer transporter !

   Radera
  2. Ja, det är väl därför de inte vill etablera sig mer i Sverige egentligen, fastän elen är billig här.

   Radera
  3. Eller etablera sig i Östavall, Ånge kommun där det finns ett mycket stort industriområde , strax ledigt med järnväg, el och väg. Blir ledigt när sågen flyttar sin produktion till Jämtland. Bara någon mil till vattenkraftverken i Ljungan och granne med vindsnurror åt alla håll o kanter. Det kemitekniska kunnandet borde finnas, då AkzoNobel har en fabrik i grannbyn.

   Radera
  4. Ja. Billig, men tydligen inte mycket. Det låter ju som de legendariska butikerna i öst...

   Radera
  5. "Det unika med Sverige är väl att vi har väldigt billig el här"
   Jasså? Enligt Eurostat är det 29 länder i europa som har billigare el än sverige, så svenska priser är knappast något unikt lågt... Tvärt om ligger vi på den övre halvan. Vissa länder har under halva elpriset mot sverige. Det är bara Danmark och Tyskland som sticker ut med sina höga elpriser pga vindkraft. Men sverige är snabbt på väg dit...

   Radera
  6. Fridholm: Hur hittar jag den statistiken?

   Radera
 8. Vi har ingen regering, utan det är i själva verket en konstinstallation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle ju förklara En del...

   Radera
  2. Eller ett performance?

   Radera
 9. Blir allt mer nöjd att man lägger sin röst på SD.

  Övriga väljare får ta sitt ansvar med partier som lyckats med skapa migrationskris, bostadsbrist, elkris, våldskris, islamism, våldskris kommunkris osv ...
  Detta i ett land med extrema höga skatter.

  SvaraRadera
 10. Nu pratar vi inte mer om besvärliga praktiska problem. Vore det inte bättre med exempelvis en klimatmanifestation?

  SvaraRadera
 11. Inte orimligt att nätägaren står för dieselgeneratorer (eller gas) tills problemet är löst.

  SvaraRadera
 12. OT.
  Dramatik på börsen! Motståndet 1680. Mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vänta lite, det verkstadbolag som ramnas bruk började at gå i konkurs nu, sen kommer alla bolag som påverkas, samtidigt håller negativ ränta zombies i livet...

   Radera
 13. De flyttar väl till Polen och kör på pålitlig och billig kol-el. Blir kanon!

  SvaraRadera
 14. Sverige ligger väl i Europa också, eller? Menade du kontinenten kanske?

  SvaraRadera