Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-22 06:40

Peter Malmqvist: Finanskollaps inom ett år

Med Stockholmsbörsen på nytt börsrekord sticker Aktiespararnas Peter Malmqvist ut hakan och säger att marknaden kraschar inom ett år. Han rekommenderar dock inte något att sälja, för det värsta är inte att förlora pengar, utan att missa vinster.
Bullen.
Så inom ett år kraschar marknaden och börsen om man ska tro Peter Malmqvist, som samtidigt konstaterar till Dagens Industri att det är extremt svårt att vara analytiker idag.

Alternativt så innebär hans "inom en tolvmånadersperiod" att det är någon annan tolvmånadersperiod som avses. I synnerhet som han förstås tycker att sparare ska sitta stilla i båten, de kan ju gå miste om 20% uppgång. Trots snacket om total krasch så är alltså Malmqvist mer orolig för att man inte ska få vara med på en uppgång på 20% från dagens läge, om vilket han säger "det är det värsta – man säljer och så sticker börsen 20 procent".

Exakt vad Malmqvist uppnår genom att varna för total krasch inom "en tolvmånadersperiod" (frågan är vilken) om man inte ska agera på den prognosen lämnas som en övning åt läsaren. Analyser man inte agerar på utan struntar i är meningslösa, och kallas normalt för "statlig utredning".

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Vad tycker du själv? Är ju knappast första gången som analytiker varna för börskrasch de senaste fem åren, bland annat Peter Malmqvist själv flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger ur börsen enligt konjunkturmodellen. Det duger gott och väl för mig. Sover således gott om nätterna och oroar mig inte över några missade vinster.

   Radera
  2. Ur börsen? Pengar på konto då? Inte i sek antar jag

   Radera
  3. Lars har i flera inlägg redogjort för vad han istället investerar i. Bara att googla.

   Radera
  4. Väntar tills konsekvenserna av brexit och trumps tullkrig blir mer tydliga innan jag går in igen.

   Radera
  5. Varje dag som går med tullkrig och osäkerheter kring hur framtiden ser ut bidrar ju som en negativ konsekvens i sig.
   Hur många investeringar har skjutits upp sedan kriget började?

   Radera
  6. Inte dumt att diversifiera oavsett. Tycker själv bättre om strategin att ha en fast fördelning av finansiella tillgångar som man ombalanserar då och då.

   Senaste veckan helt klart "risk on" både i Brexit- och Trump/handel-frågor... och så Q3-rapporterna som så långt sett rätt hyggliga ut för exportindustrin (men sämre för fastighetsbolagen). Blir intressant att se när banker och andra rapporterat klart.

   Nu i morse såg vi SAAB -- långt mycket bättre vinst och omsättning än väntat. Svensk exportindustri går alltså bra.

   Radera
  7. Joakim:
   Exakt. Det här var väl 511:e varningen de senaste 5 åren. Alla gånger har de haft fel eller bara blivit ett litet hack i kurvan.
   Folk borde syna deras agenda mer, varför de varnar.

   Radera
  8. Joakim, Vapenindustrin kanske inte är så bra referens för konjunkturläget. Dessutom gynnad av den fallande svenska kronan.

   Radera
  9. Exporten är såklart gynnad av den fallande svenska kronan, det är en av huvudanledningarna till börsens relativa styrka senaste året.

   Se även rapporterna från Volvo, Sandvik, Atlas. Det ser bättre ut än befarat, och dagens värdering innebär i sig bland annat att man har räknat med viss nedgång framöver. Då blir frågan hur dyra företagen är om nedgången inte blir så allvarlig... Tycker själv risken är hyfsat stor i industrin men det behövs nån rejäl trigger för att blåsa bort den optimismen som råder just nu.

   Radera
  10. Joakim, Just nu verkar det talas väldigt mycket om att nedgången kanske inte blir så stor den här gången.

   Lite märkligt med tanke på att alla derivator fortfarande pekar neråt och vi har inte sett tillstymmelsen av botten någonstans. BNP, arbetslöshet, orderingångar, etc

   Det enda orsaken är väl förhoppningar om att QE, ungefär som att det är annorlunda nu. Man glömmer att riksbankerna förut hjälpt konjunkturen med hjälp av sänktra räntor, ett verktyg som nu är saturerat. Så till viss del är det ju annorlunda den här gången.

   Radera
  11. Annat som är annorlunda är att vi inte har samma spekulationsvåg och höga räntor som säg 2007 eller 1999/2000, samt att börsuppgången knappast varit särskilt kraftig just de senaste åren. Värderingen är inte superhög jämfört med ränteläget.

   Men absolut, det kan vara så att finanspolitiken inte mäktar med att parera kommande nedgång och att nåt idag okänt inträffar. Men det är svårt att kategoriskt säga "kraschen kommer!" med den information _som är känd idag_. Kan lika gärna vara stillastående eller svagt uppgående ett tag.

   Radera
  12. Tycker det är lite roligt att få kritik på prognoser om att det kommer gå upp pga den billiga svenska kronan. När man kan konstatera att det helt logiskt också har gått upp försöker man få det till att det inte gick att förutse när det var just det som var lätt att göra.

   Radera
  13. Vem av er har sagt gjort en prognos som sagt att i världens börsbolag kommer omsättning och vinster att sjunka under 2019, samt framtidsutsikter kommer falla men börsen kommer ändå gå starkt?

   Nu kom precis SKF in aningen sämre än väntat men framför allt med sänkta prognoser för Q4. Skulle med nuvarande marknad inte förvåna mig om aktien är på plus innan dagen är slut men det är inte min prognos.

   Radera
  14. Jag pratar om konsensus för 2019/2020/2021. Det finns förväntningar i marknaden om hur omsättning och vinster ska utveckla sig, och kurserna kommer röra sig om de förväntningarna starkt ändras. Det är framför allt framtidsutsikterna och om de är bättre eller sämre _än redan förväntat_ som spelar roll.

   Radera
  15. Kent: Det intressanta är väl inte hur SKF går i förhållande till förväntningarna, utan hur bra det går?

   Radera
  16. Ibland, Och hur går det då?

   Sen delar jag inte din åsikt utan anser att det mest intressanta är nog vad de säger om framtiden.

   Radera
  17. För SKF är Q3 2019 en aning sämre än Q3 2018, och alla kvartal däremellan är bättre. För att vara internationell lågkonjunktur är det förstås ett bra resultat. Om Q4 blir sämre får vi se, och sen kommer Q1 med nya chanser att slå marknaden med häpnad :-)

   Radera
  18. Svenska Börsen har ju gått ner om man jämför med annan valuta och guld.

   Radera
  19. billy, det stämmer ju inte. Sett till de flesta tidsperioder har börsen gått bättre än dollar och guld, till exempel de senaste tio åren, de senaste fem åren och de senaste tre åren. Senaste tio åren är tex guldet visserligen upp hundra procent ungefär, men börsen har avkastat 198%.

   Senaste tolv månaderna har avkastningen i att hålla guld varit lite bättre, förvisso. Men på längre sikt är det sällan så.

   Och ser man rent valutamässigt så har börsen gått starkare än om man bara ägt dollar eller euro även de senaste tolv månaderna.

   Radera
  20. Ja så klart på sista tiden, över längre tid kan det så klart inte hända.

   Radera
 2. Det är min professionella uppfattning att börsen kommer gå upp eller ned, men det kan också gå kräftgång sidledes.

  Skönt åsido. Det är förstås inte annorlunda den här gången men så länge alla (iallafall den största) centralbanker bestämt sig för QE som absolut inte är QE har jag svårt att tro att en lågkonjukktur och börsfall inte skulle mötas med mer QE och nollräntor igen. Man skjuter den oundvikliga bubblan framför sig och hoppas den inte spricker nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krabbor går sidledes. Kräftgång är att gå baklänges.

   Radera
  2. Varför skulle inte börsen kunna gå baklänges sidledes? En profetia så god som någon.

   Radera
  3. Ano: .. Det kan gå åt det hållet också =)

   Radera
 3. Samme Peter sa exakt samma sak ..... för lite mer än ett år sedan. :)

  https://www.dagensps.se/bors-finans/borsproffset-spar-ett-brak/  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fick han ju rätt ganska omgående, börsen föll ju hela återstående delen av året.

   Radera
  2. Kent: Ja, men vad hände sen?

   Radera
  3. 12-18 månader? skrivet 3e augusti 2018! då är det inte många månader kvar tills den där 12-18månader går ut :)

   Jag hoppas på en krasch så klart men det osar Harry Dent över Malmqvist.

   Radera
 4. Var länge sedan Peter var ute, så det var väl dags att damma av honom?

  Han sammanfattar sin egen prognos med svaret på frågan "När kommer då kollapsen?":
  "Inom en tolvmånadersperiod. Men det är en helt ointressant prognos, för Donald Trump kan sänka det här med en tweet i morgon.”

  ...Jepp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att göra meningsfulla prognoser, exakt. I februari 2016 sa Peter så här:

   "[...] Men att vinsterna för andra kvartalet i rad i snitt landar sämre än prognoserna tillsammans med ett fortsatt oroligt världsläge gör att osäkerheten på börsen lär fortsätta, tror Malmqvist.

   Det här är inte rapportperioden som får börsläget att vända."

   Sen råkade februari 2016 istället bli botten och avstamp på en ganska stark börsutveckling, om man börjar jämförelsen där. SIXPRX är upp 54% sen ovanstående uttalande.

   Så att säga att det kanske kollapsar inom ett år, men kanske inte.... vad säger det?

   Radera
 5. Vad visar egentligen den senaste tidens stora prisfall på begagnade yachter? Vissa tolkar det som att dåliga tider närmar sig, men prisfallet kan väl lika gärna bero på att det finns roligare saker att lägga pengar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert lite mode i att äga stora yachter .. senast jag kollade var de fortfarande allt för dyrt för mig...

   Som båtintresserad har jag noterat att det är nytt som gäller i allt större utsträckning, det skapar ju allt större prisfall på de begagnade båtarna.

   Radera
  2. Det är, som man säger, som att stå i duschen och riva sönder hundralappar. Fast med den nya minikronan snarare tusenlappar.

   Radera
 6. Anledningen till att di med jämna mellanrum slänger in denna typ av analys är att läsarna klickar den. Under "Mest läst" på di.se ligger den som en självklar etta. Den har 24 kommentarer vilket får anses vara ganska så mycket för di.se, den genererar alltså en massa klick, delningar, interationer och engagerar läsarna. Så länge vi har internet kommer det se ut så här, "analyser" av typen "börsen kan krasha, eller gå upp, eller både och eller inget av det" fortsätter att dyka upp.

  /mvh
  En som jobbat en hel del med Google Analytics på web-plattform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som övrigt som läggs upp på skvallersiten di.se. Eller artiklar av typen "det här pappret gick upp 7000% under juni -- klicka för att se mer" om någon turbowarrant eller liknande. Den här typen av analys ligger lite i samma låda.

   Radera
 7. Bra kommentar där om "vilken tolvmånadersperod". Påminner om när US army under andra irakkriget på presskonferens påstod att "we are less than 24 hours behind Saddam Hussein". Det finns ju bara 24 tidszoner på planeten, så det påståendet är alltid sant, för alla, oavsett vem man jagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som vill vara först på varje dygn/datum, så territorier som egentligen borde ligga på UTC-11 eller däromkring har valt hellre ha solen som högst på eftermiddagen.

   Radera
 8. Skuldmarknaden ser inte riktigt frisk ut, och den är betydligt större än börsen. Jag vet inte hur man ska tolka FEDs insatser på repomarknaden. Men, man har förlängt programmet och nu ser det ut att mer eller mindre bli permanent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra poäng, jag tycker inte heller börsen ser så attraktiv ut just nu, men alternativen ser ju ännu värre ut, så vars ska man ha pengarna då?

   Radera
  2. Obligationer är det nya volatila aktiemarknaden och utdelningskungar är det nya säkra obligationer.

   Lite av en ding ding värld. Vi har dragits längre ut i riskskalan.

   Radera
  3. Mckinsey anser att hälften av världens banker inte klarar en lågkonjunktur, vad dom nu exakt menar med det, för vi befinner ju oss redan i en.
   https://www.di.se/nyheter/mckinsey-halften-av-varldens-banker-klarar-inte-en-lagkonjunktur/

   Radera
 9. Peter Malmquist jobbar för Aktiespararna. Han kan därför inte rekommendera att man ska sälja alla aktier.

  SvaraRadera
 10. Oh Mr Kontraindikator has spoken. Vilar inte direkt på säljknappen då..

  SvaraRadera
 11. Malmqvist är en känd kontraindikator. Så nu vet vi hur vi ska agera

  SvaraRadera