Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-31 16:13

Oscar Properties hittade inte medfinansiär till Gasklockan - tillträder inte och skyller på föroreningar

Oscar Properties (OP) meddelade idag i ett pressmeddelande att man inte avser att idag tillträda projektet Gasklockan, och skyller detta på markföroreningar, trots att kommunen säger sig ha sanerat dessa. Verkligheten är att OP tidigare sagt att de behöver en medfinansiär till projektet, men dagens besked dagen innan pengarna skulle betalas kan alltså tolkas som att ingen varit intresserad av att delta i finansieringen till ett för OP acceptabelt pris. Annars kan man bråka om föroreningarna efter man betalt.
Oscar Properties Norra Tornen Innovationen.
Det ser alltså ut som att OP misslyckades att hitta någon medfinansiär, så passande nog vägrar man betala de nästan 600 MSEK man annars skulle göra och skyller i pressmeddelandet på föroreningar "på och omkring fastigheterna efter Stockholms stads saneringsarbete"

Man hävdar förstås fortfarande att man har för avsikt att genomföra projektet. Projektet är bokfört som en tillgång hos OP, och något annat skulle vara en rejäl smäll ekonomiskt.

Således både äter man kakan och har den kvar, och ärendet blir nu en juridisk process mellan säljaren Stockholms Stad och Oscar Properties. Stockholms stad säger i media att OP har fel och att allt följer avtalet, medan OP hävdar att kommunen medgivit att det finns kvar föroreningar från saneringsarbetet.

Oavsett vem som hade rätt har nu OP köpt sig tid att försöka komma överens med någon finansiär, som är villig att hosta upp delar eller hela finansieringen av projektet. Intresse finns säkert, men det betyder inte att det är ett till ett pris som OP kan acceptera. Det är som bekant dyrt att vara fattig.

Aktien är upp +3.78% på beskedet att man inte behöver hosta upp pengarna idag, utan istället väljer att bråka i frågan.
Veckochart Oscar Properties.

Gissningsvis kommer föroreningarna magiskt försvunnit den dag OP hittar en medfinansiär.

Hur stor tillgång projektet är bokförd till går inte att läsa ut rakt av, men nedlagda kostnader i projektering, ritningar med mera bör vara bokförd som tillgång i balansräkningen och har inte tagits som en kostnad. Dotterbolaget Oscar Properties Gasklockor AB hade 2017 bokförda tillgångar på 44 MSEK och lika stora skulder. Siffran bör ha stigit sedan dess. Om skulderna är externa eller till moderbolaget framgår inte. Är de till moderbolaget fungerar inte konkurs i dotterbolaget som en lösning för OP, vilket det gör om de är externa, eftersom man rensar upp lika mycket på både tillgång- och skuldsidan i det fallet.

Om OP drar sig ur projektet kan man räkna med en rejäl nedskrivning om skulderna är interna, som inte kommer se bra ut med tanke på OP:s skuldsättning. Således måste man dra ut Gasklockan i tiden, tills man kan finansiera eller sälja av projektet. 

Härnäst blir alltså frågan hur länge OP på detta sätt kan fördröja smällen. En juridisk process kan förstås ta flera år, men frågan är hur många som kommer vara intresserade av att sätta upp sig på lägenheter i ett projekt med oklar tidplan och med påstådda miljöföroreningar på fastigheten? 

19 kommentarer:

 1. Mammon ske pris att jag för länge sedan reagerade på information om OP här på bloggen och sålde mina preffar med liten förlust!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det blivit en större förlust annars tills dags dato?

   Radera
 2. Jag varken jurist eller revisor, men Är det inte rent kriminellt att i det här läget låta bli att bokföra reservationer för förlusterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip så skall man reservera mot befarade förluster, men det finns i praktiken ett stort spelrum för hur pessimistisk/optimistisk man kan vara och hur snabb man måste vara med avsättningen. Kinkigare blir det om det kan befaras att halva aktiekapitalet är förbrukat - då är man skyldig att upprätta en s k likvidationsbalansräkning. Underlåter styrelsen att göra detta kan dess medlemmar ytterst bli personligt ansvariga för bolagets skulder, något som arbetstagarrepresentanter fått bitterligen erfara när de trott att lagen inte gällde dem!

   Radera
 3. Jag kan intyga att tomten i fråga idag består av huvugsakligen renskrapat berg. Ska de sanera bort ytterligare mark krävs det dynamit. Kan återkomma med bild när det är lite ljusare ute :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser rätt tomt ut på Streetview, men det vore bra med bilder på hela området, och hur det ser ut idag.

   Radera
  2. Själva tomten där huset ska stå är helt renskrapad.

   Det har dessutom sett ut på precis samma sätt sedan förra betalningsdeadline, har inte hänt något alls där på länge. Så om OP hade varit oroliga över föroreningar har de haft många månader på sig att framföra detta.

   Radera
  3. Om du mailar mig kan jag ge dig underlag för var och vad du ska fotografera, så det blir rätt. Har fastighetsgränserna mm.

   Radera
  4. Kanske inte sanera mera, men brukligt är att spränga bort lite berg så att man får plats med en bra grund och källare. Så nästa steg är att borra och spränga berg, vilket då är ett tecken på att de satt igång igen, om eller när det inträffar.

   Radera
  5. Även i rent berg finns grundvatten som skulle kunna vara förorenat, men bortsett från den reservationen så är det mera troligt att det ligger till ungefär som bloggaren beskriver. Dvs OP's egen ekonomi är gravt förorenad av både minustecken och uteblivna intäkter.

   Radera
 4. Någon som har koll på hur kontraktet ser ut? Om sthlm stad räcker finger åt Oscar och säger nähä då får någon annan köpa tomten. För nu har ju Oscar de facto inte hållt sin del av avtalet för andra(?) gången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl snarare tvärtom. Oscar har förbundit sig att köpa marken och staden kan väl ta ut skadestånd mot bolaget om affären inte går igenom?

   Jag antar att man kommer göra det också eftersom det annars kan sätta prejudikat att bolag bara kan hoppa av sådär...

   Radera
  2. Skulle också tro det. OP kommer med stor sannolikhet hamna i frysboxen hos alla vakna kommuner vad gäller marktilldelning framöver.

   Radera
 5. Med viss erfarenhet av hur nitiska kommunerna faktiskt är kring just saneringsarbeten känns det otroligt att föroreningar skulle vara kvar i sådan omfattning att det kan stoppa tillträde. Det osar rejält med katt kring OP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreningar kan mycket väl vara kvar i marken men med tanke på hur mycket stålar somm finns i den typen av markarbeten kan jag lova att det är otroligt väldefinierat vem som står för vad i kontraktet. Exploateringskontoret är inga nybörjare, tänk att hela Hammarby Sjöstad var gammal förorenad industrimark.

   Radera
  2. Läs vad jag skriver. Efter en utförd sanering lämnar man inte kvar föroreningar "i en sådan omfattning" att det stoppar tillträde. Man har med 99.9 % säkerhet gjort det man ska och säkert lite till för att vara på säker mark. Vad som sen åligger vem att göra vad är en annan fråga men kommunen har säkert gjort vad dom ska.

   Radera
 6. OP verkar ha haft skakig ekonomi ganska länge. Det har att göra med de hårdare utlåningsregler som Finansinspektionen införde. Det går inte att finansiera så stora fastigheter utan att finansiärerna får ligga ute med pengarna betydligt längre än tidigare. Räntabiliteten försämras eller blir osäker.

  SvaraRadera