Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2019-10-21 06:39

Nytt börsrekord - motståndet brutet

Fredagen bjöd på nytt börsrekord och knäckte även motståndsområdet. De amerikanska börserna stängde dock negativt, så vi får se om det blir en nedrekyl eller om vi får nio handelsdagars uppgång på raken.
Veckochart OMXSPI.
Ingenting ser alltså ut att bita på börsen just nu, utan oavsett vad som händer och oavsett framtidsutsikter, rapporter eller fundamenta så stiger tydligen börsen.

I USA stängde börserna negativt i fredags. Exempelvis Russel 3000 gick -0.40%. Normalt följer Stockholm efter, dvs vi får en negativ öppning idag.
Dagschart OMXSPI.
Någon strategiändring enligt konjunkturmodellen föreligger dock inte, utan det är bara att fortsätta stå utanför i lugn och ro.

Förklaringsmodellen för uppgången är förstås räntedopningen av den finansiella ekonomin. Effekterna verkar definitivt inte ha någon påverkan på den verkliga ekonomin i det här läget, utan blir i praktiken en gödning av personer med kapital. För vanligt folk blir effekten bara högre skulder på bostadsmarknaden och att fler får ha kvar jobben i ineffektiva zombieföretag, som enbart lever på låga räntor och nyemissioner.

Men även Guldlock hoppade ut ur fönstret för att aldrig ses till igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Jag ser nivån 1680 - 1720 som motstånd och är därmed inte brutet. Det är dramatiskt nu där det är en hel del tvekan. Jag blir dock inte förvånad om det bryts då det inte finns allt för mycket negativ information för tillfället. Brexit, USA/Kina.Kan ju naturligtvis ändras snabbt. Jag tror fortfarande på en utdragen toppformation som under första halvåret 2020 är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag snackade om OMXSPI här-

   Radera
  2. Börsnedgångar kommer väl för övrigt sällan på våren, utan på hösten.

   Radera
  3. Men det är ju lite upp och ner nu? Om för många tror på nedgång. Om inte nedgången kommer nu under hösten. Då kanske kollektivet kliver in och plötsligt tror på börsen. Börsen går upp fler dras med och kraschen kommer i senvinter/vår. Vem vet?

   Radera
  4. Tycker själv det blir konstigt att använda OMXSPI som mått i ex ATH. Det går ju upp av sig självt och fungerar inte som mått om man nu är intresserad av TA.
   Det är som ett världsrekord som blir bättre dagligen fastän ingen presterar det.

   Radera
  5. Nisse: OMXSPI är ett prisindex. Jag tror du tänker på avkastningsindex, som OMXSGI eller SIXPRX. Ska man köra TA/horoskop så spår man normalt sett med prisindex.

   Radera
  6. Jo. Fundamenta verkar ju fungera bra nu!

   Radera
 2. Antingen megakrasch nu i november = vi vinner eller suckersrally och monsterkrasch i vår = vi vinner känns rätt bra

  SvaraRadera
 3. Trump ska ju väljas om 2020. Då är det väl lugnt tills det är klart, minst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska man inte vara så säker på, efter alla turer med USA/Kina så finns det en stor risk att Kina inte vill ha Trump omvald.
   Det är ju då en lysande taktik för Kina att börja förhandla fram ett handelsavtal för att dra ut på tiden så vi kommer närmare valet för att sen vägra skriva på och därmed sänka börserna som är en av Trumps stöttepelare.

   Radera
  2. Kina har även att ta inrikespolitiska hänsyn. Situationen i HKG betraktas nog som allvarlig (map spridningseffekt) och redan nuvarande hack i tillväxten ovälkommet.

   Radera
  3. Jag har också funderat på det, om det kanske är så att kineserna vill spela ut Trump. Det verkar inte vara jättesvårt, Trump har sån hybris att dom inte verkar behöva göra särskilt mycket mer än luta sig tillbaka och slänga in nåt köttben då och då. Så twittrar the great unmatched wisdom bort sig själv sakta men säkert.

   Radera
 4. I told you...OMXS30 skulle nå över 1700 innan årskiftet. Samtidigt som flera här inne trodde jag var dum i huvet 😂

  SvaraRadera
 5. Ny rapport från Atlas Copco. Vinst 5,9 mdr, väntat 5,5. Fortsatt uppgång således.

  Börsen är ju inte _helt_ frikopplad en rimlig diskontering av framtida kassaflöden. Trots att t ex Atlas och Volvo och Sandvik spår sämre efterfrågan framöver, så är det till rätt stor del redan inbakat i dagens priser.

  SvaraRadera
 6. OMSX30 ATH 1724,36 (vid stängning, 1725,31 som högst)

  SvaraRadera
 7. Ny ATH OMXS30 1724,36 (stängning, som högst 1725,31)

  Tidigare stängningsrekord var 1719,93 från den 27 april 2015

  SvaraRadera