Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-10-31 06:58

Kronan stärktes på sänkt amerikansk styrränta

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte sin styrränta igår kväll, vilket fick svenska kronan att stärkas mot dollarn.
5-minuterschart USDSEK. Gissa när räntesänkningen skedde.
Kronan stärktes alltså på den amerikanska räntesänkningen, eftersom det relativt USA innebär höjd ränta för svenska räntepapper, i synnerhet som man förväntar sig en höjning av den svenska styrräntan i december.

Kronan stärktes även mot euron, vilket kanske kan tolkas som att marknaden nu har ökat sannolikheten för att ECB sänker sin styrränta, vilket man tydligen inte tror om svenska kronan.

Guldpriset i svenska kronor påverkades inte nämnvärt, utan ligger kvar i ett intervall på cirka 460-470:- SEK per gram guld, som gällt sedan den 11:e oktober.

Så vad hände med börserna? En räntesänkning motiveras av att den amerikanska ekonomin blir svagare, vilket enligt en logik kan innebära fallande börskurser. En annan logik är att lägre ränta sänker avkastningskraven på grund av lägre avkastning på alternativa placeringar, och motiverar högre börskurser.

Vi kan ju alla gissa vilken logik som triumferade.

Naturligtvis steg börsen och vände upp på beskedet. Amerikanska S&P-500 stängde på +0.33% och nytt börsrekord på inbromsande amerikansk ekonomi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Först grävs guld upp med stor möda och sedan grävs det ner i underjordiska valv. Andra metaller har större betydelse för andra ändamål. De flesta faller i värde vid global nedgång, men några kan möjligen växa. Vilka?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Batterimetaller möjligen, oavsett hur konjunkturen går.

   Radera
  2. Platina. Har oerhört stor betydelse inom industrin som både katalysator eller skydd mot kemisk reaktion och den är samtidigt en ädelmetall. Svårt att se någon nedsida med platina bortsett från att den för småhandlare har ännu högre transaktionskostnader än guld.

   Radera
 2. Ingen vidare potential framöver då alltså, men alltid trevligt med en liten kronförstärkning i alla fall.

  Kronan har tappat fem procent mot dollarn de senaste tolv månaderna, men börsen har i och för sig avkastat 18,8% under samma tidsperiod. Det får gå an.

  SvaraRadera