Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-31 06:58

Kronan stärktes på sänkt amerikansk styrränta

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte sin styrränta igår kväll, vilket fick svenska kronan att stärkas mot dollarn.
5-minuterschart USDSEK. Gissa när räntesänkningen skedde.
Kronan stärktes alltså på den amerikanska räntesänkningen, eftersom det relativt USA innebär höjd ränta för svenska räntepapper, i synnerhet som man förväntar sig en höjning av den svenska styrräntan i december.

Kronan stärktes även mot euron, vilket kanske kan tolkas som att marknaden nu har ökat sannolikheten för att ECB sänker sin styrränta, vilket man tydligen inte tror om svenska kronan.

Guldpriset i svenska kronor påverkades inte nämnvärt, utan ligger kvar i ett intervall på cirka 460-470:- SEK per gram guld, som gällt sedan den 11:e oktober.

Så vad hände med börserna? En räntesänkning motiveras av att den amerikanska ekonomin blir svagare, vilket enligt en logik kan innebära fallande börskurser. En annan logik är att lägre ränta sänker avkastningskraven på grund av lägre avkastning på alternativa placeringar, och motiverar högre börskurser.

Vi kan ju alla gissa vilken logik som triumferade.

Naturligtvis steg börsen och vände upp på beskedet. Amerikanska S&P-500 stängde på +0.33% och nytt börsrekord på inbromsande amerikansk ekonomi.

4 kommentarer:

 1. Först grävs guld upp med stor möda och sedan grävs det ner i underjordiska valv. Andra metaller har större betydelse för andra ändamål. De flesta faller i värde vid global nedgång, men några kan möjligen växa. Vilka?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Batterimetaller möjligen, oavsett hur konjunkturen går.

   Radera
  2. Platina. Har oerhört stor betydelse inom industrin som både katalysator eller skydd mot kemisk reaktion och den är samtidigt en ädelmetall. Svårt att se någon nedsida med platina bortsett från att den för småhandlare har ännu högre transaktionskostnader än guld.

   Radera
 2. Ingen vidare potential framöver då alltså, men alltid trevligt med en liten kronförstärkning i alla fall.

  Kronan har tappat fem procent mot dollarn de senaste tolv månaderna, men börsen har i och för sig avkastat 18,8% under samma tidsperiod. Det får gå an.

  SvaraRadera