Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-10-03 10:46

Konjunkturen: Större del av svensk industri planerar säga upp personal

En större del av den svenska industrin planerar att säga upp personal. Index för anställningsplaner de kommande tre månaderna är säsongsjusterat negativt, då fler industriföretag vill säga upp än öka personal.
Tre månaders astnällningsprognos svensk industri. Säsongsjusterat. Data: Eurostat
Industrin vill alltså återigen säga upp folk, och fler industriföretag lägger anställningsprognosen att de säger upp personal de närmaste tre månaderna, än de som tror att de kommer utöka personalstyrkan.

Balansindex är nu på -24.0 enligt Eurostat, vilket är den sämsta nivån sedan nedgången 2013, även om index ännu inte nått rekordnivåer. 

Det går inte att hävda att svensk industri befinner sig i högkonjunktur, om nu inte högkonjunktur innebär att man säger upp personal.

Siffrorna motsägs inte av verkligheten, där uppsägningarna duggar tätt, även om de ofta sker i det dolda genom att man säger upp avtal med bemanningsföretag, vilket inte väcker lika stora rubriker. Lika många blir av med jobbet, men det är ju inte Volvo som säger upp utan Manpower.
Samma graf, men med konjunkturbarometern som mörk linje och konjunkturbarometern för tillverkningsindustrin som ljus.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. https://www.bizjournals.com/triangle/news/2019/07/01/volvo-trucks-plans-400m-expansion-777-new-jobs-for.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, upp i USA och ner i Sverige symboliserar utvecklingen. Samtidigt drar Volvo LV ner på tillverkningen i Sverige pga fallande orderingång. Nu får vi se om septembersiffrorna visar om det blir en 3:e månad i rad med ökad arbetslöshet vilket ger en indikation om var vi är på väg.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera