Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-10-03 10:46

Konjunkturen: Större del av svensk industri planerar säga upp personal

En större del av den svenska industrin planerar att säga upp personal. Index för anställningsplaner de kommande tre månaderna är säsongsjusterat negativt, då fler industriföretag vill säga upp än öka personal.
Tre månaders astnällningsprognos svensk industri. Säsongsjusterat. Data: Eurostat
Industrin vill alltså återigen säga upp folk, och fler industriföretag lägger anställningsprognosen att de säger upp personal de närmaste tre månaderna, än de som tror att de kommer utöka personalstyrkan.

Balansindex är nu på -24.0 enligt Eurostat, vilket är den sämsta nivån sedan nedgången 2013, även om index ännu inte nått rekordnivåer. 

Det går inte att hävda att svensk industri befinner sig i högkonjunktur, om nu inte högkonjunktur innebär att man säger upp personal.

Siffrorna motsägs inte av verkligheten, där uppsägningarna duggar tätt, även om de ofta sker i det dolda genom att man säger upp avtal med bemanningsföretag, vilket inte väcker lika stora rubriker. Lika många blir av med jobbet, men det är ju inte Volvo som säger upp utan Manpower.
Samma graf, men med konjunkturbarometern som mörk linje och konjunkturbarometern för tillverkningsindustrin som ljus.

3 kommentarer:

 1. https://www.bizjournals.com/triangle/news/2019/07/01/volvo-trucks-plans-400m-expansion-777-new-jobs-for.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, upp i USA och ner i Sverige symboliserar utvecklingen. Samtidigt drar Volvo LV ner på tillverkningen i Sverige pga fallande orderingång. Nu får vi se om septembersiffrorna visar om det blir en 3:e månad i rad med ökad arbetslöshet vilket ger en indikation om var vi är på väg.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera