Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-18 11:35

Inställda operationer i Dalarna, Köping, Västerås och Uppsala - tack vare Apotekstjänst

Sammanbrottet för sjukvården hos Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland och Uppsala landsting tack vare bolaget Apotekstjänst och landstingsupphandlarnas kompetensnivå ökar. Operationer ställs från måndag in i Region Dalarna, Västerås, Köping och fortsatt även på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Region Uppsala vill nu bygga upp ett beredskapslager, hur det nu ska gå till när man inte kan få leveranser till en början.
Västerås.
Vården ska fortsatt fungera i Örebro trots problemen med leveranser från bolaget Apotekstjänst. Även Region Sörmland ska klara av vården så här långt.

Utfallet ser alltså lite olika ut i olika regioner, vilket säger något om beredskapsnivån och kompetensnivån, som på inget sätt är likadan i hela landet. Gemensamt är dock bolaget Apotekstjänst, och man kan starkt fråga sig hur bolaget alls kan få finnas kvar som leverantör.

Regionerna kan tack och lov skydda sig medialt via patientsekretess och huruvida personer framöver kommer dö på grund av försenade operationer, och vilket lidande och förlängda sjukskrivningar eller permanenta kroniska tillstånd som kommer uppstå på grund av Apotekstjänst och regionernas upphandlare kommer således aldrig bli känt, annat än som enskilda anekdoter i media.

Det hela torde vara en av de största skandalerna inom svensk sjukvård i postmodern tid, och det är bara att beklaga de drabbade patienternas och anhöriga lidande. Någon ursäkt syns förstås inte av. 

"Situationen som uppkommit beror främst på låga lagernivåer hos vissa regioner innan Apotekstjänst tog över verksamheten den 1 oktober, vilket vi inte informerats om i förväg. Dessutom har ett stort antal ordrar inkommit utanför det ordinarie beställningssystemet – via telefonsamtal och mail - vilket gör att varje beställning fick hanteras manuellt var för sig."
Man beklagar situationen, vilket dock inte är en ursäkt. En ursäkt förutsätter dock att man anser sig ha gjort något fel, men det anser man inte att man gjort. Inte heller landstingen tycker de gjort fel, och så var det med de ursäkterna.

28 kommentarer:

 1. Tar inte ställning men leverantören skriver att beställningsvolymen är 100 % högre än vad som angavs i upphandlingen och hade då inte kapacitet för detta.
  Är det ytterligare ett exempel på dåligt utförd upphandling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissning: de höll väl inne med beställningar hos den tidigare (dyrare!) leverantören och sedan släppte på till gen nya?

   Radera
  2. Så kan det vara. Jag tror att Apotekstjänst antytt något i den stilen (orkar inte leta källan).

   Om det stämmer så måste ju kritiken mot Apotekstjänst åtminstone mildras. Fortsättning följer...

   Radera
 2. En fråga.
  Min sambo som jobbar inom sjukvården sade att hennes chef hade blivit fullständigt bakbunden att skaffa fram material via "andra kontaktvägar", dvs. t ex. köpa genom den gamla kanalen eller någon annanstans ifrån.

  Hur ser det ut med LoU om en leverans uteblir, kan man inte åberopa "kris" och handla via andra kanaler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet iofs inte vad LoU kräver, men jag tycker att man borde ha ett upplägg där man helt enkelt får prislistor för olika produkter och att man sedan vid inköp köper av den billigaste som kan leverera.

   Iofs så gäller väl priserna de presenterar i upphandlingen vid viss varuvolym, men man skulle kunna kräva in även offert på mindre ordrar (som man kan använda ifall vinnaren inte levererar).

   Ett upplägg där man håller alla bundna av sina offerter även på volym skulle kunna funka för att straffa ut någon som inte levererar ifall de vinner. Att man helt enkelt stryker vinnaren och låter bollen gå vidare till nästa.

   Radera
 3. Detta är som att Volvo skulle urskulda sig med att en nyvärvad försäljningskedja som tidigare sålt t.ex Opel inför skiftet låtit lagret av bilar från den gamla leverantören sjunka så att de måste beställa extra många Volvo första månaden i det nya samarbetet.

  SvaraRadera
 4. Postmodern tid? Så om man tar och dekonstruerar din berättelse så ser man sjukhusen upplever att de har brist för att i sin berättelse ingår det att de vårdar sjuka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man tar i beaktande att "vård" och "sjuk" är sociala konstruktioner.

   Radera
 5. Rubriken borde väl vara: - på Grund av Apotekstjänst. Ingen tycker väl att det är något bra som hänt ??

  SvaraRadera
 6. Även om landstingens ordrar överstiger avtalet med 100% så ursäktar det inte att apotekstjänst endast levererar ca 10% av de beställda varorna, vilket är fallet i Dalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som amatörtyckare så kan de förstås inte byta leverantör dagen. De borde förstås lagt beställningar månader innan så att de hinner etablera avtal med underleverantörer och börja fylla upp lager så att de lättarr kunnat hantera ett distributörsbyte. Men det är väl som vanligt att kompetens kostar och det vill få betala för.

   Radera
 7. Bananrepublik vi lever i med världens högsta skatter(eller bland de högsta, det finns ju en del besserwissrar här) som inte kan klara detta. Vilket jävla erbarmeligt skämt.

  SvaraRadera
 8. En liten positiv grej är kanske att några inser riskerna med just-in-time-samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det heter väl nu "nya spännande utmaningar"?

   Radera
 9. Vill man läsa om gänget bakom succen finns det är:
  w*w.lidingosidan.se/ekonomi/innovationsfamiljen-dar-allt-ar-mojligt/

  SvaraRadera
 10. Apotekstjänst ägs av Bonver Videodata som startade som uthyrare av videofilmer på en Shellmack 1983. Finns det möjligen intressanta saker att gräva i om detta bolag?

  SvaraRadera
 11. Men vadå, vattentäta LOU har levererat igen. Lägsta pris vann vilket ju är hela poängen. Operationen lyckades men patienten dog kört och gott.

  Man blir så förbannad över kompetensbristen som bevisligen återfinns på båda sidor.

  SvaraRadera
 12. Akademiska räknar med att problemen kan ta upp till tre månader innan det fungerar som det ska, verkar det som. Det skulle vara intressant att följa hela förloppet från start, och få reda på hur det kunde balla ur så totalt.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/operationsstopp-pa-akademiska-sjukhuset-forlangs-till-tisdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste kunna avbryta avtalet.

   Radera
  2. Jag har ju inte sett avtalet, men det borde gå då det inte är frågan om en ringa sak. (Det finns åtminstone skrivningar i kontraktet om både viten och skadestånd, så man undrar ju hur det ska gå med Apotekstjänst ekonomi.)

   https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/10/Apotekstjanst-riskerar-vite/

   Radera
  3. Hoppas verkligen på det. Den förra leverantören hade väl levererat i massor av år.

   Radera
 13. Jag undrar hur mycket lager de har för den akuta verksamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbar som ssk på ett sjukhus, kan berätta lite om hur vi nästan dagligen drabbas av brist på varor och läkemedel. Vi har basic lager för ca 2 dagar med handskar, förkläden, droppaggregat, sprutor som krävs för daglig akutvård. Vi har inget lager med läkemedel för ex. Krig och kris utan detta måste fortsätta levereras vid ev krig etc. En jordbävning i en fabrik i kina slog ut det bredaste antibiotikat vi har för två sommrar sedan för att all antibiotika kom från samma fabrik.

   Radera
 14. Den direkta orsaken är ett dåligt genomtänkt IT-system för att beställningar. Då är det förstås beställarna/kravställarna hos distributören som inte tänkt hela vägen.

  "– Systemet fungerar inte som man räknat med. Om flera artiklar beställs, och en av dem krånglar, då blockeras hela beställningen, säger Behcet Barsom."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kravställarna? Bara en komplett idiot skulle tro att det där vore en önskad effekt i vilken som helst handel av varor 🙄. Hur kan man inte ha testat undrar jag.

   Radera
 15. Jag tar nu på mig foliehatten och spekulerar hej vilt. I min enfald misstänker jag att Landstingen avsiktligt försatt sig i denna situation. Jag skulle inte vara det minsta förvånad om Landstingen tummat hårt på lagren för att på kort sikt kunna spara pengar i tron om att det blir billigare att köpa materiel senare. En annan tanke, vilken också bubblar upp, är möjligheten att Landstingen redan spenderat för mycket av årets budget och därför nu försöker att stoppa så många operationer som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej alltså bara nej. Det blir inte billigare utan dyrare.

   Radera
 16. Varför tillåts inte inköp från andra håll? Är det verkligen så byråkratiskt i ett läge som detta?

  SvaraRadera