Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-30 16:04

Inköpschef: Rekordlåga priser på IT-konsulter

En läsaranekdot, som ni får ta för vad det är. En inköpschef och bloggläsare skriver i en kommentar att man fått de lägsta IT-konsultpriserna per timme någonsin (förmodat under vederbörandes insyn eller sedan man började med ramavtal, inte samma som lägsta konsultpriserna någonsin) på ett ramavtal. Ser alltså inte ut som att IT-konsulterna mår så bra just nu.
IT-konsulternas Lindholmen i Göteborg.

Bloggläsaren skrev följande:
"Jag kan inte uttala mig om alla komponenter i inlägget men som inköpschef på ett större bolag där vi nyligen avslutat en ramavtalsupphandling av IT-konsulter kan jag i vart fall konstatera att de priser och villkor som nu går att få (även i Stockholm/Göteborg/Malmö) indikerar att branschen inte har fyllda orderböcker framöver. Beroende på senioritetsnivå och kompetensområden ligger nu vår price-book på all-time low per timme allt inkluderat (resor/traktamenten mm) och ingen övertidsersättning utgår i avtalet."
Ta nu detta för vad det är - anonyma uppgifter och en anekdot, men kan ändå vara värt att beakta, både för den som är anställd i IT-branschen, såväl som den som investerar i annars till synes rimligt värderade svenska IT-konsultbolag. Som alltid bygger man upp en helhetsbild från flera olika källor, källor som ska vägas utifrån trovärdighet. När det gäller aktier, kom ihåg att dagens värdering kanske är låg, men den kan snabbt bli hög när intäkter och resultat går åt fel håll.

IT-konsulterna ligger på -7.3 i konjunkturbarometern, där -10 är djup lågkonjunktur, 0 är medelläge sedan mätningarna började och +10 är överhettning. Ett positivt besked är att du som inköpare av konsulttjänster antagligen har ett utmärkt förhandlingsläge just nu, plus att du snabbt kan få tag på personal från konsultbänken. Snabbare än tidigare i alla fall.

Många bloggläsare jobbar inom IT. På boksigneringar är min bedömning när jag frågar vad folk jobbar med ca 50% inom IT, men bok och blogg är inte nödvändigtvis samma sak. 

Kom ihåg att du som anställd medarbetare under mellanchefsnivå sällan har inblick och insyn i hur det egentligen går, annat än om du sitter inne på den beryktade bänken och ser hur många andra som håller dig sällskap. Din egen smala bild av din bransch är inte nödvändigtvis det samma som en korrekt helhetsbild. Till detta kommer psykologiska förnekelsereaktioner, där man om man själv berörs ofta förnekar läget långt längre än vad som är karriärmässigt hälsosamt.

Konsultbranschen har utvecklats det senaste decenniet, och för att hindra att konsulter starar eget och hänger på någon konsultmäklares ramavtal har allt fler bolag olika former av intäktsdelning för särskilt de mer seniora konsulterna. Det betyder att många IT-konsulter kan få en rejäl privatekonomisk smäll om de hamnar på bänken en längre tid. Bygg inte upp dina levnadsomkostnader på din fulla intäjning är väl ett tips, helst bara din garanterade grundlön, utan spara en del av intäktsdelningen i ladorna att bränna av när du sitter på bänken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. "Bygg inte upp dina levnadsomkostnader på din fulla intäjning är väl ett tips, helst bara din garanterade grundlön, utan spara en del av intäktsdelningen i ladorna att bränna av när du sitter på bänken."

  Gäller inte det alla? Och garanterad grundlön gäller bara tills man blivit av med jobbet.

  Sen vad gäller ramavtal: innehåller det en klausul om att leverantören faktiskt skall leverera konsulter eller gäller bara priserna i den mån en passande konsult hittas? I det sistnämnda säger ju inte ramavtalet speciellt mycket om vad kompetensen kommer kosta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ramavtal gäller i de fall man blir överens om att sälja/köpa en konsulttjänst.

   Det är inget nytt, som det står även justerat för senioritet och kompetensområden så är priserna i bott.

   Radera
  2. Luf har inga volymgarantier, lou har.

   Radera
  3. Det har varit lite media på sistone där vissa bolag offererar negativa priser för att vinna upphandlingar. När resursen sedan ska levereras så finns inte denne men istället finns junioren tillgänglig för 1309 kr/h. Offentlig sektor ifrågasätter aldrig sådant som ett privat företag omgående skulle sparka ut en sådan leverantör.

   Radera
  4. Ramavtal med näringslivet som detta handlar om är lite annorlunda som sagt.

   Radera
  5. Finns det statistik på antalet annonser på olika jobbsajter för olika typer av konsulter? Annars kan väl någon börja skrapa siterna och sätta ihop statistik ungefär som Husmask. Borde ge en fingervisning om läget och också de olika bolagens position.

   Radera
 2. Jobbar på stort svenskt ingenjörsföretag med 10k + anställda. Jobbar just i byggnaden på bilden, 7 års erfarenhet så är väl på tröskeln till senior konsult, skulle instämma i bilden av att det går trögare att få sålt. Vi har fler på bänken jmf med för ett år sedan där vi hade fler uppdragsförfrågningar än resurser, skulle väl säga att seniora + utvecklare säljer bra fortfarande men betydligt trögare för Business Analyst, Projektledare t.ex.

  SvaraRadera
 3. Har jobbat i byggsvängen mest som upplevs väldigt upp och ner Men jag har hela tiden upplevt att data konsult branschen är ännu mera upp och ner Enligt min mening så går slingan till så här Ny teknik bryter fram företagen vill hoppa på hajpen Konsulterna skär guld med täljkniv Sedan börjar kunskaps uppbyggnaden inom företagen Konsulterna åker ut ur företagen när dom kan själva stor kris för konsult branschen. Ny teknik börjar användas konsulterna tillbaka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, branschen följer nästan helt den allmänna konjunkturen.

   Det dras snabbt i handbromsen för nya projekt när det vänder, men många i it-branschen jobbar med förvaltning/drift/suppport eller i längre projekt så på det stora hela rullar det ganska stabilt.

   Nuförtiden är det dock inte så teknikdrivet utan mer verksamhetsnära. Den som inte digitaliserar/automatiserar sin verksamhet blir snabbt omsprungen.

   Men visst, kunderna springer även efter trender (just nu t. ex ai) och teknikutvecklingen går rasande fort så alltid finns det något nytt buzzword att jaga.

   Radera
 4. Jag upplever också att nya projekt och rekryteringar pausas men det flyter ändå på. Det tar ett tag innan gamla projekt rundas av så det lär bli sämre De som råkar illa ur är de med liten erfarenhet eller obsoleta kunskaper. Andra som mig själv har jobbat sig igenom 90-talskris, it-bubbla och finanskris och kommer sannolikt köra vidare även genom nästa kris.

  SvaraRadera
 5. Om du vill ha en till anekdot: 1800.

  Sedan är väl ett problem att branchen är i ständing rörelse. Om man inte utvecklas går debiteringen ner kontinuerligt tills det landar i någon form av produktionskostnad (i bred bemärkelse) vs betalning.

  Skillnaden är egentligen inte den kanske intuitiva tolkningen att "IT är tufft", utan tvärt om att inom IT har du *möjlighet* att behålla debiteringen kring 2000:-/h. Om du orkar och vill. Det kan man inte göra I brancher med mindre naturlig utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2000 i timmen det är en normaltaxa för en traktorrepararör.

   Radera
  2. Affärsjusrist 4000 kr/h

   Radera
  3. Mm men affärsjurist är inte speciellt lågt hängande frukt, dessutom tenderar de inte få betalt för speciellt stor del av arbetsdagen. Men om man sitter och bygger JavaScript för 2000:-/timmen så bygger det på att man har rätt uppdaterad kunskap i övrigt. Stagnerar man är det snart nere på 800:-.

   Radera
 6. OK, nu ska vi se om detta fungerar igen då med alias, jag har säkert misslyckats.

  Det är jag som är den "anonyma inköpschefen".

  Några reflektioner, i våra kontrakt finns det en inbyggd mekanism för leveransgaranti. Självklart kan man hamna i en situation där man inte hittar en lämplig konsult men det finns legalt skydd mot att detta sätts i system. Som skribent "Ultras" nämner så ligger tonvikten på kommande köp mot senior personal och seniora utvecklare (vilket också reflekteras i priserna på mer juniora konsulter). Till sist, personligen känner jag inte igen mig i att det finns en nivå på 2000:-/tim för IT-konsulter (oaktat kategori och senioritet) men jag säger absolut inte att så inte är och man ska ha i åtanke att de avtal jag representerar, trots en signifikant volym, endast utgör en bråkdel av den svenska IT-konsult marknaden. Man ska också ha i åtanke att det finns gott om rapporter och artiklar (CS inte minst) som rapporterar att priserna ökar och ligger all-time high, så precis som blogg-ägaren skriver ska man vara medveten om att detta är en och endast en observation. Vi är dock ypperligt nöjda med de kontrakt vi landat.

  Jag hade gärna haft en mer faktabaserad diskussion kring detta men som ni alla säkert förstår är det ogenomförbart då jag inte kan, i detalj, avslöja prisdetaljer eller avtalsvillkor.

  SvaraRadera
 7. Får man in ett ramavtal är det svårt att förhandla upp priser inom perioden för hur långt avtalet sträcker sig. Blir väldigt lätt att förändra en hel marknad mot ett sjyst avtal för inköparna. Dock är det ju den säkra inkomsten It-konsult bolagen vill åt. Därmed på något sätt ett stabilare uppdrag, vilket kan vara skönt tänker jag som IT-konsult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick inte att editera. Men annars är det 6 månader i Örebro, 6 månader i Stockholm, 6 månader på annan ort osv osv.

   Radera