Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2019-10-07 07:29

Inga ekonomiska problem för Espresso House

Den tyskägda cafékedjan EspressoHouse har i dagarna fått omfattande mediakritik för behandlingen av personalen, råttor i lokalerna med mera. Men uppenbarligen har inte koncernen några ekonomiska problem, om de inte uppstått under 2019, då man på 1 500 MSEK (en komma fem miljarder kronor) i omsättning 2018 gjorde ett resultatt på 121 MSEK (miljoner kronor).
Städningen på Espresso House lämnar en del ...
Espresso House vill gärna framhäva sig som "en svensk kaffekedja" och hänvisar till att de minsann startade 1996 på en gata i Lund. Men bolaget verkar ägas av tyskägda Luxemburgregistrerade jätten JAB Holding, som också äger exempelvis amerikanska Peet's, brittiska Pret A Manger och amerikanska Panera mfl bolag, t ex Dr Pepper. För att få lite proportioner på hur stora JAB är så gick köpet av Panera på nästan 75 miljarder SEK i dagens valuta.

Espresso House är alltså inte någon liten svensk kaffekedja med några svenska entreprenörer som ägare, utan en internationell miljardkoncern.

Att man jagat råttor i lokalerna är inte så mycket att säga om - det finns allt mer råttor i städerna, och det är inte ett specifikt problem för Espresso House, utan även din lokala ICA har säkert fått påhälsning någon gång.

Däremot verkar man ha en del utmaningar kring behandlingen av personalen om mediauppgifterna stämmer och inte är någon form av omoget skämt från bolaget sida. Personalkostnaderna har t ex i ett internt mail uppgetts vara för höga, så man drog helt sonika bort timmar från personalens arbetstid, som retroaktivt fick jobba gratis.
... att önska. Förmodligen för att personalen är helt sönderstressad av underbemanning.
Exakt när detta problem uppstod är oklart. Espresso House Sweden Aktiebolag gjorde ett resultat på 120 MSEK förra året. Möjligt att man fått problem under 2019, efter fortsatt expansion, men man har gjort rejäla resultat efter finansnetto. Däremot verkar man ha gjort något trolleri, kanske via sådana där irländsk-italienska-luxemburgsska räntesnurror, som gör att man inte behöver betala någon skatt i Sverige och visar ett bokföringsmässigt resultat runt nollan. Koncernbidraget 2018 var -150 MSEK, som alltså fördes ut ur landet skattefritt.

Eller om man så vill 88 000:- SEK per anställd. Det känns som det finns utrymme för personalkostnaderna.

Så Espresso House är en del av en tysk mångmiljard(dollar) koncern, som verkar ducka att betala skatt i Sverige och behandlar personalen som skit. Man har kommit rätt långt från det där caféet i Lund.

Var för övrigt medvetna om att Johan & Nyström är samma koncern, så tro inte ni bojkottar Espresso House om ni går dit istället. Det handlar bara om segmentering mot en något annorlunda målgrupp. För övrigt finns det inte ens någon Nyström i styrelsen i det bolaget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Har flera gånger hört personal diskutera hur Espresso House kan skapa guld ur vilken etablering som helst. Två år sen senast tror jag.

  Inte så konstigt då de framgångsrikt lyckats pricka mamma-betalar-generationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När människor är villiga att betala ca 50 kr för en kopp kaffe med varm lite fluffig mjölk i så borde det bli pengar över i kassan.

   Radera
 2. För ca 10-15 år sedan insåg riskkapitalbolag och för övrigt även vissa vanliga svenska entreprenörer att den svenska cafémarknaden skulle konsolideras såsom i andra länder med cafékedjor. De satsades därför hårt på cafékedjor då. Kostnaderna för ett café är mycket låga vad gäller råvaror och affärsmodellen är enkel, så det man behöver är egentligen kostnader för personal och lokal, det var så att säga en lågt hängande frukt att investera i eller starta en cafékedja. Vad gäller riskkapitalbolagen så kunde dessa ibland sälja runt samma cafékedja flera gånger om, det var en hajp kring hur mycket värde det gick att skapa ur en cafékedja för att sedan sälja vidare till ett nytt riskkapitalbolag som såg ett ännu större värde. Sen kom lågkonjunkturen som gjorde att de expanderade ännu snabbare. Det jag vill komma till är att det vore intressant att se resultatet för Espresso House även bakåt i tiden, för i ett visst skede gjorde dessa kedjor förluster, när caféerna stod rätt tomma samtidigt som de expanderade (men caféerna som expanderade långsamt gjorde stora vinster). Kan även vara så att ägarbolaget bakom köpt kedjan för en dyr slant och därför kräver hög avkastning för att själva göra vinst. Tycker generellt sett att dessa kafékedjor är rätt sunkiga, känns i luften som att ägarna bara försöker mjölka enheterna på pengar...

  SvaraRadera
 3. Med tanke på hur de etablerar sig. De "köper gärna upp" de bästa lägena när det gäller lokaler. Och det är inte billigt. Till de bästa lägene, i regel gatuhörn, finns ofta många spekulanter så priset, eller "kontraktsövelåtelsen" som de kallar det blir inte billigt. Det konstiga är också att så snart ett riskkapitalbolag "köpt upp" ett kontrakt så kan det stå under renovering i år utan att nånting händer. Jag har roat mig med att lägga märke till sådant i Stockholm. Och just nu verkar det vara stillestånd då väldigt många lokaler är tomma och i en del av dem har vissa företag annonserat efter franchisetagare under väldigt lång tid.

  Kan det vara så att de börjar bli höst, inte bara för oss utan också för riskkapitalbolagen.
  Kanske vi snart får tillbaka de små privata kaféerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Franchiseupplägg måste vara det bästa någonsin.

   - Kom och sätt din ekonomi på spel så att jag kan tjäna pengar på ditt arbete. Och bli helt beroende av vad jag hittar på med varumärket.

   Finns en del lyckade exempel, som ICA och McDonalds, men ...

   Radera
  2. EH är inte franchise.

   Radera
  3. I Gallerian i Stockholm är det också rätt tomt på övre våningen. Det måste även där vara prima läge, inte minst med tanke på hur mycket Gallerian kostade att renovera.

   Radera
  4. Hur mycket kostade ombyggnationen av Gallerian nu igen?? Jag var där nyligen och var inte alls nöjd med den nya känslan. Trångt och omysigt.

   Radera
  5. @Apan en snabb googling ger att det har eller investeras 5 MDR SEK i kvarteret.

   Radera
  6. Det verkar stämma och AMF Fastigheter var byggherren eller i alla fall ägaren.

   Fem miljarder till en tänkt en procents ränta blir en räntekostnad på cirka 4,2 miljoner kr per månad.

   Jag har svårt att bedöma bärigheten, någon annan kanske vågar sig på?

   Radera
 4. Tidskriften Filter skrev om Espresso House i en artikel om skatteparadis för några år sen. Den artikeln fanns att gratis lyssna på i Filter Podcast. Superintressant om hur skatteparadisen utvecklades från 1970-talets marginella företeelse till miljardindustri under 1990-talet och hur det bara ökat sen dess.
  Tyvärr hittade jag inte podcasten när jag sökte nyss. Har någon en sparad kopia nånstans? Skulle gärna lyssna om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en intressant fråga, hjälper Skatteparadis till i utvecklingen eller blir de mest bara ett instrument för mer gammaldags kapitalackumulation?

   Radera
 5. Espresso House i Norrtälje fick stänga 6/9 efter inspektion av kommunens hälsoinspektör. Öppnade 9/9 efter storstädning. Restaurangsnusket är ju välkänt, men när ett café mitt i stan får stänga på dagen så blir det ju rubriker.
  https://infogram.com/norrtalje-med-flest-anmarkningar-1ho16vnjlpk82nq

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det börjar bli färre kunder på det Espresso House jag brukar gå på i Sthlm innerstad för att jobba på min dator. Överetablering? För dyrt och för lankigt kaffe i löjligt stora muggar i USA-stil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Espresso House är bra. Kaffe ute på stan är dyrt i sverige och Espresso House håller något lägre pris än övriga kedjor som Waynes och Starbucks så jag köper mitt kaffe där om det går.

   Radera
  2. Kaffet är inte gott dock, sämsta kaffet ja nånsin smakat på en kedja. Finns bara en sort också

   Radera
 7. Råttor är inte sällan fastighetsägarens fel faktiskt. Att man som enskild näringsidkare/hyresgäst "jagar" råttorna spelar ofta mindre roll om råttorna har fri tiillgång till soprum eller fritt inträde via nån gammal opluggad avloppsledning. Det kommer liksom alltid nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fri tillgång? Jamen man får väl spärra rådisarnas passerkort så löser det sig.

   Radera
  2. Förresten, betyder det att Ghosts video "Rats" egentligen var inspelad på ett expresso house och inte i studio?

   Radera
 8. Jojo, EUSSR har gjort att 10000 tyska bö...aktieägare kommit hit.

  SvaraRadera
 9. Det här kan upplevas som irrelevant, men jag har aldrig förstått nöjet med att på regelbunden basis sitta och fika så pass dyrt på ett café med så medioker kvalitet på kaffe och bakverk som Espresso House har. Blev en lång mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Begriper inte det där heller. Men det är väl lite det som varit i tiden, jämförbart med att sitta på en mall (engelska).
   Men vad skulle du vilja ha istället?

   Radera
  2. Är väl mest tillhåll för att dagens ungdom ska slå dank. *Mutter mutter*

   Etableras ganska många pubar tycker jag dock i större städer, det är lite trevligare.

   Radera
 10. Sojalattévänstern älskar sina coffeshops, de känner sig kontinentala där eller något sånt...

  SvaraRadera
 11. Johan Nyström har lämnat koncernen sedan två år ungefär. Trevlig prick.

  Visste ni att marginalerna på kaffe är helt hutlösa? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. EH startades av CA, en av två bröder jag var barndomsvän med. De visade prov på företagssamhet redan i tidiga tonåren, och sålde privatimporterade varor, nog mest leksaker och godis från England, eftersom modern är därifrån. Och ja, det där första caféet i Lund har verkligen existerat!

  SvaraRadera