Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-01 12:45

Icke-inflationen: Apple höjer App Store-priserna med cirka 20% - svagaste kronan på drygt 17 år

Icke-inflationen fortsätter skörda sina segrar, samtidigt som den svenska kronan nu är på den lägsta nivån mot den amerikanska dollarn på drygt 17 år.
Månadschart USDSEK sedan 2001.
Apple höjer alltså priserna i sin programvarubutik App Store med cirka 20 - 25%, på grund av den snabbt fallande svenska kronan. Tidigare priser om 10:- SEK kommer nu vara 12:- SEK, 40:- SEK blir nu 50:- SEK. Störst är prishöjningen för tvådollarsappar, som ökar 25% från 20:- SEK till 25:- SEK.

I skrivande stund kostar amerikansk dollar USD över 9:90 SEK, specifikt 9:9029 kronor. Det är den högsta nivån sedan mars år 2002, eller på drygt 17 år.

Bloggen spekulerade i somras kring att den importerade inflationen är på väg att ta fart på allvar, för att återförsäljare, detaljister, partihandel och importörer inte längre kan absorbera kostnadsökningarna en krona i fritt fall innebär. 

Kanske är det vad vi börjar se nu?

Det går åtminstone direkt att koppla AppStore till den svagare kronkursen. Priserna för en endollarsapp har gått från 7:- SEK till nu 12:- SEK eller en prisökning på drygt 70% sedan starten.

Fast man får väl förmoda att appar inte ingår i KPI. Eller så blir de helt enkelt bättre för att telefonens skärm är större, och alltså har de egentligen blivit billigare.

Är det någon läsare som fortfarande har kvar tillgångar i Sverige, som inte är bostaden eller den senaste månadslönen på bankkontot, eller inte är noterade i USD, som t ex guld?

17 kommentarer:

 1. Gratulerar till dom som kunde förutspå framtiden och hade rätt om devalveringen. Tråkigt för dom som hävdat motsatsen. Hoppas för deras skull att dom inte lever som dom lär.

  Huruvida det är ett läge att vi nästan 20 årslägsta dollarkursen att i nuläget diversifiera sig bort från sin devalverade krona och hoppas på ännu mer devalvering eller inte får vi reda på om 2 år. Läsarna har förmodligen rätt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här är nog tillräckligt många läsare så att några får rätt..

   Radera
  2. Nu har jag haft extremt rätt i utfallet de senaste åren, men att ha rätt i det faktiska utfallet är inget jag tar åt mig av. Jag har överpresterat folk som lever på valutahandel, dvs att pricka utfallet var knappast skicklighet.

   Däremot har jag hela tiden förklarat att anledning att skydda sig ifrån SEK inte är att det kommer att gå specifikt upp eller ned närmaste åren, utan om att SEK är både ömtåligt och volatilt. Och där tycker jag att jag kan klappa mig lite på axeln - ja, SEK är omtåligt och volatilt.

   Såhär i Bitcoin-tider verkar volatilitet vara en av de svåraste sakerna att begripa. Volatilitet förstör inte på något vis en värdebärares funktionen - det gör bara värdebäraren dyrare att hantera.

   Oavsett om det handlar om SEK, USD eller Bitcoin kan du alltid försäkra bort hela volatiliten, vilket betyder att du alltid kan (och bör) modellera volatilitet som en ren kostnad. Exempelvis approximativt via det billigaste försäkringsupplägget du kan hitta.

   Utöver att vi kan modellera volatilitet som en kostnad så har vi att den kostnaden >0 och står i proportion mot volatiliteten (saknar matematiska bevis, men går att visa empiriskt genom att jämföra försäkringsupplägget ovan).

   SEK lider mer av förväntad volatilitet än USD. So what, valutor är ändå "för det mesta" rätt stabila, orka bry sig om att betala någon % extra? Kruxet är att där kommer assymetri in i bilden: konsekvenser av positiva vs negativa utfall.

   När vi säger att volatilitet "har en kostnad >0" så modellerar vi kring EMV - förväntat utfall. Försäkringsupplägget bygger nämligen på att någon part har täckning nog att kunna förhålla sig till EMV.

   Det har inte du. Plötsliga svängar nedåt i privatekonomin kommer att ha större påverkan än plötsliga svängar uppåt. Dvs ditt X > 0 är större än försäkringspartens X > 0. Vid hög volatilitet är ditt X jätte-, jätte-, jättestort.

   Givet då att volatiliteten berör en mycket stor del av ditt kapital.

   Detta är anledningen att vi med självförtroende kan säga att det är bananas att hålla massa debit-SEK om vi redan är exponerade via en så extremt stor post som "typ all inkomst".

   Radera
  3. @Linus: OK nu i efterhand visade det sig vara bananas att hålla debit-SEK trots att många med en dåres envishet hävdade att det var idiotiskt att hålla EUR och USD med tanke på Italien och USAs skuldbörda (tål att påpekas att det är som vanligt svenska "experter" som alltid hävdar att Sverige är världens mest välskötta land och därför är allt annat än SEK riskabelt). Vad tror du om kronan framöver då? Växla till USD och EUR nu trots SEK´s värdering eller finns det en risk att DB kraschar och vi får EUR kris men stärkt SEK och det blir bananas för alla som växlat över till EUR.

   Radera
 2. Nej, inte det jag kunnat undvika finns lite pensionssparande med sällsynt dåliga alternativ..

  SvaraRadera
 3. Jag har en del på konto utan ränta, men det är för att kunna fixa i bostaden löpande. Svårt att låsa upp dessa i värdepapper eller liknande.

  SvaraRadera
 4. Blir intressant att se om Google följer efter i Google Play.

  SvaraRadera
 5. Jag har missat att göra något. Har ej värdepapper.

  SvaraRadera
 6. Riksbanken behöver byta mål. Från en KPI-ökning om 2% till en om högst 2%. Många andra länder har det redan, så varför kan inte vi ha det?

  Den svaga kronan urholkar svensk produktivitetsutveckling. Se vad som hände på 70- och 80-talet då vi också hade en slapp penningpolitik. Reallönerna stod och stampade i 20 år.

  På vilket sätt gynnade det landet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, jag tror byråkraterna är rädda för deflation i onödan. LITE deflation är inget problem.

   Radera
  2. Inflation gynnar väl den som ger ut ny valuta, men missgynnar alla som redan har tillgångar eller inkomst i den valutan.

   Varför inte ha 0% inflation?

   Radera
  3. Man kan väl inte påstå att vi har problem med reallöneökningar när vi inte har det, eller?

   Erik: Vad är det för tillgångar i valutan som du pratar om? Det är ju bara valutan själv som missgynnas av inflationen, inte tillgångar.

   Radera
  4. Jag tänkte på kontanter.

   Radera
  5. Erik: Jo men sedlar är väl inget bra sätt att investera, och precis det som man vill undvika, då det minskar aktiviteten i ekonomin om folk faktiskt rent konkret lägger pengar i madrasserna.

   Vad gäller inkomster i valutan så missgynnas man inte om man kompenseras för inflationen med löneökningar, vilket är det normala. Att just kunna smygsänka lönerna för de som inte är produktiva är annars en av poängerna med inflation, och det ökar rörligheten på arbetsmarknaden.

   Radera
 7. 1 DKK= 1.4462 nu, det är nog den högsta notering jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådant land sådan valuta har ja hört många gånger.

   Radera
 8. Frågan om den svaga växelkursen kommer driva på inflationen eller inte? Enligt teorin blir insatsvaror dyrare och då vill företagen föra vidare kostnaden på kunderna. Men vi är väldigt beroende av import och konkurserna ökar inom detaljhandeln. Troligtvis beror detta på den svaga kronan och då kan ehandeln enkelt kliva in som ofta är internationell med nationella frontbutiker på nätet och kan skala på annant sätt. M.a.o. jag tror på en omfattande butiksdöd inom det närmaste året.

  SvaraRadera