Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-07 14:23

Hushållen allt mer positiva om bostadspriserna

Allt fler hushåll tror enligt SEB:s boprisindikator på stigande bostadspriser, vilket talar för just fortsatt stigande bostadspriser, eftersom priserna drivs av psykologi.
SEB Boprisindikator. Data: SEB
60% av hushållen tror att bostadspriserna ska stiga, och endast 14% tror att de ska falla. Detta talar för stigande priser, och eftersom priserna normalt faller så här års talar detta alltså för stigande priser såväl säsongsmässigt (i jämförelse med normal utveckling för säsongen) som nominellt (=i faktiska siffror).

Andelen som tror på fallande priser är den lägsta sedan juli 2017, där priserna sedan vände ner. Prognosvärdet av indikatorn är inte mycket mer än för innevarande månad och hushållen kan vända snabbt.

Hushållens positiva inställning ökade mest i Stockholm, men minskade i Norrland. Indikatorn per region är +42 för Stockholm, +36 för Svealand, +52 för Skåne, +45 för Västra Götaland och +43 för Östra Götaland, medan den föll från +38 till +35 i Norrland. Möjligt att Norrlandssiffrorna på något sätt kan vara kopplat till konjunkturen och varsel inom svensk bas- och tung industri, men på grund av den grova ihopklumpningen av halva landet till en enda region är det omöjligt att avgöra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Förvirring? De ÄR inte, de VAR, trodde - inte tror. Som du brukar notera har ju detta släpande korrelation till bostadspriser.

  Mycket riktigt var också förra månaden stark. Inte denna (än så länge).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är det inte bara vad de tror som spelar in. Det kvittar hur bra du tror priset skall utveckla sig, du bjuder aldrig mer än du kan betala (eller nåja inte ett bud som du håller iaf).

   Radera
 2. Rent anekdotiskt känns marknaden för normala bostäder stabil och uppåt. Lite mer osäker på mer exklusiva objekt, för där känns marknaden mer osäker.

  Det dippade lite tidigare, men inte mycket, och det jag sett säljas senaste månaden har rört sig uppåt igen...

  Det finns liksom inget som stör bostadsmarknaden, rörelserna upp och ner är små och sammantaget så segar sig priserna uppåt.

  Väntar fortfarande på ngt som faktiskt kan störa bostadsmarknaden, som att räntan börjar dra iväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske rätt läge att byta upp sig till något mer exklusivt då. Kan bli ganska fin hävstång om de exklusiva objekten så sakteliga kommer ifatt sen. :-)

   Radera
 3. Sen har det väl konstaterats här på bloggen att det föreligger en stor korrelation mellan boprisindikatorn och hur börsen har gått den senaste tiden. Med tanke på att vi har haft en ganska så bra återhämtning på börsen så är ju inte resultatet direkt överraskande heller.

  SvaraRadera
 4. Hörde på radion idag att antalet bostadsaffärer var det högsta på länge.  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet bostadsförsäljningar under årets nio första månader har nått en ny rekordnivå: 125 000 sålda villor och bostadsrätter. Antalet är sannolikt en all time high.
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7314909.

   Ännu så länge ingen större lågkonjunktur i verken bostadsmarknad eller börs.

   Radera
 5. Har folk dragit slutsatsen att åtstramningsperioden är över, och att räntenivåerna nu kommer att sjunka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk har väl insett att:

   1) 20% av ens ITP pensionen tvingas in i obligationer till negativ ränta

   2) Allmänpensionen bara är rätter som bygger på att man inte drar i bromsen och att det i framtiden är minst samma andel som försörjer dom som inte jobbar

   Då är det kanske ändå bra att köpa en bostad som är i princip gratis att i finansiera lånet till med hävstångseffekt och som på sikt följer minst inflationsutvecklingen.

   Radera
  2. Rationellt. Man ska förhålla sig till den verklighet man har framför sig, inte ngt annat.

   Radera
  3. Som Thatcher sa. There is no alternative.
   Inte helt sant så klart men för väldigt många är alternativen sämre.

   Radera
  4. Tja, SEB erbjuder nu 1.29% för upp till 10 års bindning. Visar väl med all tydlighet vad de tror om ränteutvecklingen på sikt.

   Radera
 6. Vänta nu här, nu finns det alltså en risk att bopriserna fortsätter o stiga!?
  Man skulle ju gå ur börsen, flytta till hyresrätt m plastmattor o preppa med konservburkar inför att den stora ekonomiska härdsmältan kom.
  Men den lyser ju ff med sin frånvaro.
  Hur skall ni ha det egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att folk har sån otrolig svårighet att göra skillnad mellan riskmedvetande och investeringspotential.

   Jag tror inte jag en enda gång sett bloggen skriva något negativt om fastigheter som investeringar. Det den har behandlat mycket är riskerna med att basera sin personekonomi på ständigt stigande priser i en prismiljö som av många institut bedöms som överhettad. Diskuterat riskerna för personekonomin och vissa typer av företagsupplägg när dessa baserar sig på en ständigt stigande och stekhet bostadsrättsmarknad.

   Jag skulle tror att bloggaren och de flesta i kommentarsfälten håller med om att fastigheter är en ganska bra investering för att diversifiera sitt innehav för de som har råd. Men då pratar vi fortfarande om att äga fastigheter, inte flippa nybyggen som är fastighetsvärldens motsvarighet till daytrading. Något som också är förknippat med stora risker.

   Vi har ju haft denna diskussion om bitcoin in absurdum också. Bara för att man tycker att det är en fullständigt idiotisk investering betyder det inte att man tror att det inte går att göra pengar på det.

   Radera
  2. Tack Tim, för att du är läskunnig, har läsförståelse och är begåvad med tankeförmåga och förstånd.

   Radera
  3. Tim, det är förvånansvärt många av dem som kommenterar som inte förstår tämligen basala begrepp som risk/reward och risk management. Att varna att något har hög risk tolkas ofta som att det ska falla kraftigt i närtid.

   Radera
 7. Höjd fastighetsskatt, ökad arbetslöshet och höjda energi/va/avfallskostnader, priserna skall upp!. Klart om fler partier ropar på minskade kontantinsatser och sänkta amorteringskrav kan det möjligen infrias kortsiktigt. Till negativ nytta och fallet blir högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju skjuta på "fallet" längre än vad en del av oss kommer leva och är det i så fall värt att stå vid sidlinjen och inte leva livet?

   Radera
  2. Det är ju egentligen bara att titta på föregående blogginlägg för att få svaret på varför bopriserna fortsätter upp. Alternativen är ju dyrare.

   Även de billigaste hyresbostäderna är dyrare att bo i än en bostadsrätt, och standarden är dessutom ofta lägre.

   Radera
  3. Bengt: Tror du på något av det du skrev?

   Greenious: Håller med, alternativen är för dåliga. Skrev i förra tråden om min centrala hyrestvåa som de delrenoverade lite och höjde hyran med 2000 kr till en bit över 10000 kr/mån. Ff ingen tvättmaskin, diskmaskin o plastmattor i sovrummet o ännu mer pengar i sjön samtidigt som bopriserna fortsätter upp i stan där jag bor.

   Radera
  4. Goofy: Jag tror att betrakta bostaden som investeringsobjekt med utebliven vinst om man inte går in på bostadsmarknaden är mkt riskfyllt idag. Skall man köpa för att bo däremot bo får man väga riskerna mot sina behov.

   Mr Perfect: Varför skulle jag inte tro på det jag skrev? Enda som inte infriats är höjd fastighetsskatt men det kommer säkert. Moder Svea måste gå runt då blir detta en fin mjölkko. Ihop med arvs- och förmögenhetsskatt.

   Radera
  5. Bengt: Ökad arbetslöshet, en väldigt liten uppgång va, ingen ko på isen direkt. Min arbetsgivare skriker efter arbetskraft, vi har hur mkt som helst att göra inom närmsta tiden. Känns nästan skönt om den överhettade arbetsmarknaden kan svalkas av lite så inte fler kollegor går in i väggen.
   En viss förändring i fastighetskatten vågar jag nog tro på, men aldrig arvs- och förmögenhetskatten, varför skulle man vilja tillbaka till en kapitalbeskattning som var så omåttlig populär som avskaffades för över 20 år sen som det inte finns någon politisk enighet om?

   Radera
  6. Bengt: Tillåtet mig att provocera men så har kommentarerna låtit på den här bloggen i snart (eller är det över?) tio år. Snart. Bara snart. Då kommer det där politiska beslutet som vänder prisutvecklingen.

   Verkligheten är en annan. Varför är nuvarande prisnivå riskfylld? När var prisnivån riskfri? 2002, 2008, 2012, 2015...? Vad är en riskfri nivå?

   Sen så är väl jag inte bättre själv. Kan också i svaga stunder sitta i min hyresrätt och gnugga händerna. "Vänta bara! När priserna sjunker då ska ni få se!". Lite "I studied the blade" över det. Men att priserna ska sjunka har jag slutat tro. För att all emperi talar för det motsatta.

   Radera
  7. Mr Perfect. Ja, vissa sektorer inom arbetsmarknaden är överhettade men då talar vi ofta personer rätt utbildning eller specialister. Vi har ett matchningsproblem. Men generellt är det inte lätt att få jobb. Och arbetslösheten har faktiskt ökat kraftigt. Vi får väl se om den ökar för 3:e månaden i rad nu i september.
   Du kan givetvis ha rätt om arvs och förmögenhetsskatt men själv tror jag det införs då det står högt på vänsterns agenda. Och är rädd att vänstern får fortsatt inflytande.

   Radera
  8. @Bengt: Idag finns det inte så mycket man kan köpa för sin superdevalverade älskade krona. Räcker med att åka till ett fattigt medelhavsland för att inse att man är fattig. T.o.m. där är hyresrätterna dyrare än här hemma så att köpa bostad i Sverige (utanför GBG, STHLM) är fortfarande en god ide. Någonstans måste man bo. Visst kan staten höja skatterna men då är det bättre att betala och få något för pengarna (fint boende) än att ha pengarna på banken och få uppleva devalvering och högt skattetryck i ett otryggt område i en hyresrätt med dålig standard.

   @Mr Perfect: Kul att det går bra för ditt företag. Det gör det för dom flesta företag mina vänner jobbar för också. Ingen konjunkturssvacka på långa vägar utan precis som du beskriver det; hög press på personalen och sjukskrivningar. Speciellt nu med tanke på löneläget. Dom flesta man känner jobbar globalt och säljer tjänster. Med tanke på kronans utveckling kan företagen sänka priserna i EUR/USD men ändå öka lönsamheten och då får man ännu mer att göra. Frågan är bara vad som händer den dagen konjunkturen blir sämre. Antagligen gör man sig av med folk p.g.a. arbetsbördan går ner till en OK nivå och så vill man inte ha det.

   Radera
  9. Sven-Erik: ja håller med om att årtal för riskfritt är en svår fråga. Själv har jag börjat "oroa" mig på allvar nåstans kring 2015. Att priserna skjutit iväg i förhållande till disponibel inkomst tror jag är det stora problemet. Och att vi är helt beroende
   av nuvarande räntenivå,fortsatt frikostig utlåning och låg arbetslöshet för att nya skall komma in och hålla uppe marknaden.
   Sitter själv i villa och har tagit del av den långa remarkabla uppgången och är kanske lite gammalmodig som inte tror att det skall fortsätta.
   Och genom kronförsvagningen så har ju priserna internationellt faktiskt redan gått ner en hel del.

   Radera
  10. Goofy: Jag håller med om man som sagt inte ser bostaden som ett investeringsobjekt för att trygga framtiden (som mainstreampsykologin nu verkar vara) utan nånstans att bo. Där man får kalkylera med ekonomisk risk. Och inte tro att staten kommer att skicka livflotten vid kraftiga prisfall. F.ö har det väl varit bättre att lägga pengar på börsen långsiktigt än hus.

   Radera
  11. @Bengt: Staten kommer rädda hushållen ifall hushållen inte har råd att konsumera längre p.g.a. boprisfall och dom som bor i Sverige eller har sparpengar i SEK kommer betala i form av höga skatter och devalverad valuta.

   Det sistnämnda håller jag med om i viss mån. Procentuellt har börsen varit bättre att lägga pengar på men eftersom att ingen bank lånar ut 5 gånger egen insats för aktieköp och dessutom till nästan 0-ränta så kan börsen inte parera mot bostadsmarknaden när det gäller avkastning på eget kapital.

   Radera
  12. Goofy: Man får också lägga till underhållskostnaden för hus vilket många rejält underskattar. Blir stora kostnader med åren. Sen såklart aktier kan innebära dyrbar terapi för att inte få ett nervsammanbrott :). Viktade själv över til mestadels räntefonder i EU/USD för ett par år sen (så missade toppen) men slapp kanske ett psykbryt då nervositeten för min del blev lite väl stor..

   Radera
  13. @Bengt: Jasså gick du inte på "experternas" oro över det misskötta EU med Italien, Spanien, Grekland och det överskuldsatta USA och "experternas" förvåning över varför inte SEK är reservvaluta med tanke på hur välskött och felfritt land vi har?

   Radera
 8. Ihopslagning på Volvo som berör 3000 jobb. Ett annat sätt att säga neddragning?

  Andra företag har neddragningar och anställningsstopp i industrin också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att man på detta sätt "dumpar" 3000 jobb i ett eget bolag som jobbar med förbränningsmotorer för att sen snabbt kunna dumpa hela bolaget och på så sätt göra sig av med "förbränningsingenjörer" utan att Volvo/Geeley ska få problem med LAS.

   Radera
  2. Det är ingen arbetsgivare av dignitet som har problem med LAS. Lagen om anställningsskydd? En lag som så många andra som ej upprätthålls. Arbetsmarknanden som andra marknader i vår sk "marknadsekonomi" är gravt manipulerad/reglerad/subventionerad/saboterad. Och detta är inte gjort av arbetskraften, de som skulle tjäna mest på en riktigt fri (marknad) är de som för tillfället har lite. Detta går naturligtvis inte för sig.

   Radera
 9. Är inte SEBs boprisindikator på om bostadspriserna ska vara högre eller lägre om 12 månader? Skulle vara intressant med en jämförelse på utfall här för att illustrera hur dålig/bra den verkligen är.

  Tanken är väl att man ska fråga många och på så sätt få ett relevant svar på genomsnittet (wisdom of the crowd) men om jag minns rätt fungerar det sämre ju mer abstrakt frågan blir.

  SvaraRadera
 10. När helikopterpengarna kommer gäller det inte att få avkastning, det gäller att behålla kapitalet man har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med mycket pengar. Dom flesta utanför den här bloggen förstår nog inte att dom blir fattiga när dom får gratis pengar.

   Radera
 11. Vad är dealen med den här mätningen ens? Några nyheter i ena eller andra riktningen kommer att styra helt. Hade det stått om att räntorna höjts och ränteavdragen skulle slopas på SVT vore det doom and gloom i siffrorna. De kommer ju följa nyheterna 🤷🏼‍♀️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, siffrorna är väl ett bra sätt att få sammanfattat hur folk uppfattar nyhetsläget.

   Och förstås vad de ser när de kollar vad grannens hus blir sålt för också, alternativt på vilken nivå man fått vika ner sig vid budgivning för att någon annan tror på en högre prisnivå än man själv gör. Och alla känner väl någon som letar bostad så att man får del av dessa historier från verkligheten.

   Radera
 12. Detta är det högsta kvm-priset jag sett på en så stor lägenhet på Söder.
  Sannolikt någon form av rekord - 145 Kkr/Kvm
  https://www.booli.se/annons/3590752
  Det gick dessutom 2 andra stora lägenheter för inte så läge sedan för 120 och 130
  https://www.booli.se/annons/3541691
  https://www.booli.se/annons/3456521
  Det verkar ju finnas folk som är beredda att betala för lägenheter de vill ha :)

  SvaraRadera
 13. Nu kanske jag har missförstått det hela.
  Men, hur intressant är det att hushållen tror på stigande priser? Det kanske är så att de hoppas på stigande priser, för att många vill sälja och flytta till något billigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara vad hushållen tror - priserna stiger faktiskt nu (den senaste månaden) - iaf på Söder
   https://www.penates.se/stockholm-sodermalm-bostadsratter/

   Radera
  2. Sven: vad hushållen tror antas avspegla sig på deras agerande. Det är ju troligare att en som tror att priset skall stiga är mer benägen att lägga högre bud helt enkelt.

   Radera
  3. Anonym
   Jag tror du missade Svens poäng. Tror=hoppas. Svensken är generellt oförmögen att analysera något sånt här komplext så den går runt och hoppas på högre priser för i nån rubbad värld känner dom sig rikare. Vad svensken tror/hoppas ger jag inte mycket för längre. Det är inte upp till dom. Har bekanta som dunkar huvudet i väggen och vägrar acceptera 350k mindre än dom köpte den för. "den är faktiskt värd det"
   Svensken har blivit fördummad och framförallt förblindad. Den dagen de sjunker 20,30,40% kommer svenskens hela värld ställas upp o ned. Sen om de händer imorgon eller om 10 år är en annan fråga. Men majoriteten kommer att leva 10 år till och de kan komma att innebära ett rejält skoskav.

   Radera
  4. En bostad är värd vad folk är villiga att betala för den. Tror de flesta på stigande priser är de villiga att buda högre och priserna kommer således stiga.

   Radera
 14. Så länge räntan är där den är och bankerna kastar pengar på folk så kommer ju priserna att stiga. Ingves talade till oss, han sade att husshållen bör sätta sig vid köksbordet och göra kalkyl för 5% boränta. Hade hushållen inte varit klistrade vid Netflix på varsin padda så skulle de kanske inte vara lika positiva.

  Nu hamnade jag nere i kommentarsfältet igen, jag letade efter den där vanliga sarkasmen men missade den?
  Ja, antagligen så är vi inte lika positiva här ute i bygden, där riktiga värden skapas. Det spelar ingen roll hur många tjänster som utförs i städer om inte malm bryts, skog huggs ned, stål smälts etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 mån -0.5, 2 år -0.71, 5 år -0.62, 10 år -0.34.

   Historiskt har man förutspått högre räntor än utfallet. Visst påverkar det mycket om räntan faktiskt skulle öka. Men väldigt få fundamenta talar för att så sker inom en överskådlig framtid. Det är om obligationernas priser helt plötsligt skulle rasa men så länge som samtliga centralbanker stödköper kommer så inte ske. Det ska ske en rejäl upplivning i ekonomin för att centralbankerna ska sluta med det, de flesta har snarare intagit en japansk förhållning till det hela. Så följer man utvecklingen där kan man få ett bättre hum om hur väst kommer utvecklas.

   Radera
 15. tja anekdoter 2 bekanta till min hustru har haft 2 visningar ingen kom på någon av dom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken ort och lokal marknad gäller det? Vilken typ av objekt?

   Är aktuellt objekt speciellt på något sätt? Hur långt är det till arbetsplatser och service?

   Radera
  2. Tja en annan anekdot var på visning härom veckan på ett av stadens bättre objekt. Fullständigt fullt med intressenter och modesta budgivning +15%.

   Killgissningsanalys: rätt objekt slåss de med pengar (krediter) fortfarande om. Men amorteringskraven har gjort sitt och andelen feta lånelöften är färre. Med ett eller ett par fel kan både bud och spekulanter faktiskt utebli helt.

   B-objekt iskalla.

   A-objekt stekheta.

   Radera
  3. Anekdot, som jag hörde på jobbet idag:
   En kollega var på villavisning i helgen i Malmö - Djupadal, bättre område, 130 kvm, byggt 1972, 4.8 milj kr. Proppfullt med folk, Kö ner till garageuppfarten, såldes efter första visningen och 1 dag efter för 5.5 milj.

   Radera
 16. lite förklaring som ger mening till det föregående "varsin bostadsrätt" :-)

  SvaraRadera