Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-21 11:04

Höga planer i Göteborg

I Göteborg har man höga planer, vilket som vanligt är ett tecken på att konjunkturen toppat ur. Som bekant kommer alla skyskrapor (ett relativt begrepp) ut när konjunkturen toppat, på grund av ledtiderna för dessa projekt.
Nej, inte den typen av hög.
Det är inte bara Sernekes Karlatornet som ska blir en så kallad skyskrapa i Göteborg, utan stadsbilden ska förändras på fler håll än vad som redan skett. Det är inte så att Göteborg är en särskilt vacker stad till att börja med, så ärligt talat kommer det göra mindre skada än i t ex Stockholm.
Region City.
Projekten ska vara Planen, 17 våningar, 72 m, 2020
Gårda Vesta, 25 våningar, 97 m, 2021
Kineum, 27 våningar, 110 m, 2021
Citygate, 36 våningar, 144 m, 2022
Hotell Draken, 33 våningar, 2022
Karlatornet, 73 våningar, 246m,  2022
Kronjuvelen, 26 våningar, 79 m, 2022
Gothia Towers +One, 40 våningar, 140 m, 2025
Masthuggskajen, flera hus runt 30 våningar
Region City, flera hus runt 30 våningar

Utifrån dessa årtal kan vi dra slutsatsen att svensk ekonomi tidigast repar sig år 2023.

Högst idag ska Gothias Towers tredje torn vara med sina 100 meter och 29 våningar.
Svitinteriör i Gothia Towers tredje torn. Blir mycket intressant hur premiumrummen på Upper House ska byta namn till Lower House och tidigare stjärnkrogen Upper House kommer kallas Lower House när +One-tornet står färdigt.
Torn ett stod klart lagom till 90-talskrisen. Torn två stod klart mitt under IT-kraschen år 2001, och torn tre började uppföras under skuldkrisen 2012. Detaljplanen för det tredje tornet togs fram finanskrisens år 2008.
Regionens Hus i det kommande Region City. Trodde du att Västra Götalandsregionen saknade pengar? Tänk igen, det saknades bara pengar till vård. Kontorsbyggnader för byråkrater saknas det inte pengar för.
Nu är nog bygget av såväl Region City, som Gothia Towers +One beroende av att den så kallade Västlänken blir klar i tid, eftersom de valda områdena är uppgrävda tills dess, och sannolikt svårexploaterade.
Masthuggskajen. Vita hus får förmodas vara det som ska byggas, och alldeles ur bild hittar man ...
... Hotell Draken vid Järntorget till vänster. Känns inte som att det är den bästa placeringen av ytterligare ett hotell, men man hoppas väl att Hagastationen på Västlänken ska upplevas som inom gångavstånd (typ en halv kilometer). Annars är ju de nya hotellen klustrade runt centralen eller i fallet Gothia knutpunkten Korsvägen. Men med Västlänken ska bara en del lokala pendlingståg åka, så Hotel Draken ska väl hyra ut sina rum till folk från Ale eller Lerum? Eller kanske Kungsbackabor som tröttnat på att Västlänken ökat deras pendlingstider med 10 minuter? För övrigt ett fascinerande projekt som för hälften av pendlarna innebär att man bränner miljarder på att öka pendlingstiden.
Man kan fundera mycket kring det här med lille brorskomplex här på Sveriges framsida, men det talesätt som känns mest passande för Göteborg att ta med sig:
"En stor kuk är en klen tröst i ett fattigt hem."

27 kommentarer:

 1. Hur långt är det här från vasaparken, näckrosdammen eller 5:ans torg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, det är väl bara en obskyr kulturreferens. Han skall väl leta röka när han är i Göteborg?

   Radera
  2. Lite upprörande att herr bloggarjävlen missade den referensen.

   Radera
  3. Ola - Håller med. Det finns ingen förmildrande omständighet.

   Radera
  4. Klasstillhörigheten kanske?

   Radera
 2. Är en bra tröst,känns positivare så.

  SvaraRadera
 3. Min kvalificerade killgissning är en pyspunka och ingen smäll.
  Folk jämför för mkt med 80-talets bygghysteri som föranledde 90-talskrisen, men skillnaden då var att vi gick in i en högkonjunktur med ett enormt bostadsöverutbud sen tidigare, från miljonprogrammets era (obs, överutbud på villor med). Skillnaden nu mot tidigare är att vi har haft låg byggnation i nästan 2 decennier, var först 2014 som det satte fart och det i kombination med 1.5 milj fler invånare de senaste 17 åren skapar ett underliggande tryck på bostadsmarknad. Invandrare ska in i hyressystemet och skapar en enorm press och de som kan/vill pressar på i köpespyramiden. Sen finns det så klart en gräns hur mkt folk kan betala och det ser man i Gbg och Sthlm. Men ovanstående faktum ska inte nonchaleras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pyspunkan har ju redan varit. 2017 + depreciering av kronan (trots att dom flesta då påstod att det var slut på devalveringar). Numera kan svenskar flytta till Danmark, spara några år och köpa ett lågkvalitativt svenskt fuskbygge.

   Radera
  2. Goofy:
   Ok vi räknar väl så.
   Men blev det inte värre än detta?
   Börsen ATH idag och mitt hus gått upp nästan 10 % på ett år och jag band räntan till 1.18 på 3 år häromdagen. Är ju värsta festen.
   Allt skulle ju haverera och man skulle ju preppa konservburkar o ligga utanför börsen sades det ju här inne?

   Radera
  3. @Mr Perfect: Nä det blev inte värre än detta. Nu får vi i och för sig leva med lägre köpkraft internationellt som ett resultat av deprecieringen men och andra sidan finns det ingen som helst anledning att lämna landet då vi har allt i Sverige.

   Radera
  4. Lars Wideräng: Blev det inte värre än såhär?
   Rena festen fortfarande ju.

   Radera
 4. Det sägs att skyskrapor är ett tecken på korruption. Se Saudi, Kina osv. Göteborg är ju känd för mutor och korruption.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt. Någon form av ... möten behöver man ju ha för att få till detaljplanerna.

   Radera
  2. Vad symboliserar i så fall skatteskrapan i STHLM?

   Radera
 5. Lite väl kortsynt.

  Göteborg var en bra idé för Sverige som stat 1621 och det visade sig hålla genom tid och rum. Den admistrativa skatteslukarstaden Stockholm faller samman helt utan skattebudgetsekonomin den snurrar på. Förr var Sthlm en stor industri och hamnstad och hade en sund bas.

  Göteborg och Malmö spelar i helt annan liga där man bygger expansion på grundläggande marknadsekonomiska förutsättningar. Inte på att Försäkringskassans HK, Sveriges Kommuner och Landsting eller Socialstyrelsen sväller ut.

  Göteborg har Nordeuropas största hamn, centrum för Nordens export och import som dessutom ihop med Rotterdam är amerikanskt tullklareringsområde. Sveriges största industriområde, petroleum och kemiförädling, kvalificerat utbildningsväsen, Sveriges största företag, de största fabrikerna, de största produktutvecklingsavdelningarna, centrum för industriell IT och automatisering etc.

  Konjunktursvängningar kan driva på eller sakta ner strukturförändringar, men i grund kommer utvecklingen att fortgå. När man rör sig på tex Lundbystrand/Lindholmen så slås man av att det rör sig större grupper av asiater (både av västasiatisk och östasiatisk look) som går in i de stora teknikutvecklingskomplexen. Byggkranar överallt, högkonjunktur till nu, jo då, men idén från 1621 håller ännu och den kommer att fortsätta utvecklas.

  Sen är det ju lite kul att man bygger lite kaxigare, sätter en självsäkrare bild av änglarna stad. Det är ju inget fel i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Right, men Stockholm betalar mer statlig inkomstskatt än nästan alla andra kommuner tillsammans utan rika Stockholmskommuner skulle utjämningssystemet braka samman. Skog och järn i all ära, men det finns pengar även inom IT och tjänster. Stockholm lockar startups, huvudkontor och riskkapital.

   Radera
  2. www.breakit.se/pressreleaser/3188117/inkomstskatt-stockholmare-bidrar-i-genomsnitt-dubbelt-sa-mycket-som-goteborgare

   Radera
  3. Abbe, vad bra, när Malmö och Göteborg spelar i en helt annan liga så kan vi plocka bort dessa städer från det kommunala utjämningsbidraget, och låta pengarna gå till landsbygden som det var tänkt från start?

   Radera
  4. Men hej,¨

   Det kommunala utjämningsstödet är inte något som helst att jämföra med den enorma skattedrivna byråkratin som STHLM lever av. Både Gbg och Malmö har omliggande kranskommuner med mycket stora inbetalningar till denna utjämning.

   Hursom att ens jämföra blir irrelevant, kaffepengar mot glufs glufs relativt sett.

   IT och tjänster (eller tjänste-IT som det egentligen är) i STHLM drivs i huvudsak av 2 områden, den skattefinansierade sektorn och bank/finans. Industriell IT är i Gbg.

   STHLM har en konstlad skattekonsumerande ekonomi, medan Gbg i grund har en ekonomi byggd på internationell handel och industri som är skattegenerarande.

   Att stockholmare betalar mycket skatt är ju bara ytterligare ett tecken på att en enorm del av icke konkurrensutsatt skattefinansierad verksamhet sväller på.

   Radera
 6. Och alla dessa kommunistiska hamnarbetarorganiserade som saboterar "nordeuropas största hamn" - hur passar de in i ditt rosenskimrande utopia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentaren var avsedd för Abbe.

   Radera
  2. Vilket problem är det som inte är löst?

   Fartygen ligger tätt längs kajen vid Skandiahamnen. Godsterminalerna snurrar på med containers in och ut. I Torshamnen lossas råolja hela tiden. osv.

   Det är inget rosenskimrande Utopia, det är en vanlig dag i en fungerande marknadsekonomi som INTE bygger på att Försäkringskassans HK just har anställt nya coacher och just tecknat ett jättedyrt avtal om outsourcad datadrift.

   Radera
 7. Vad menar du att Göteborg ska göra då? Bygga lågt och oeffektivt? Bygga ingenting alls och låta staden ha massa oexploaterad mark centralt? Inse att det som händer på sikt är positivt för staden.

  SvaraRadera
 8. Kronjuvelen? Där hycklas det iaf inte med namn och syfte...

  SvaraRadera
 9. Så det ska blåsa mer på Sveriges framsida?

  SvaraRadera