Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-20 12:24

God litterär smak? Lägenhetsvisning i Sollentuna idag!

Har du god litterär smak? Letar du efter en fantastisk trea på 81 m2 i Sollentuna? Då har du visning idag klockan 15:30 - 16:00. Är detta en billig lägenhet? Svar nedan.
Sollentuna. Lägenheten ej på bild.
Lägenheten har verkligen allt. Två sovrum, varav ett med fler garderober än man kan räkna och den andra med en riktigt fin walk in closet, eller klädkammare, som det heter på svenska. Det finns till och med ett badrum med duschkabin och tvättmaskin. Fast mest exklusivt av allt är ett separat kök, och ingen sådan där tramsig öppen planlösning.

För preppering erbjuds även en balkong för förvaring av bränsle och uppriggning av elnätoberoende matlagningsutrustning, och kombinerat med klädkammaren kan man således uthärda zombieapokalypsen en bra stund barrikaderad i lägenheten. Dock är balkongen inglasad, men man kan rimligtvis öppna glaspartierna. Således fungerar balkongen också utmärkt som växthus för dina stadsodlingar. Fast väderstrecket på balkongen framgår ej.

Lägenheten kan bli din för det begärda utgångspriset om 2 295 000:- SEK, eller blott 28 000:- SEK per m2. Svårt att påstå att priset är orimligt, och månadskostanden är bara 3 891:- SEK inklusive värme, VA, kabel-tv och för Bitcoingrävaren hushållsel. Sedan tillkommer dock obligatoriskt bredband.

Visning av lägenheten är idag 15:30 till 16:00 eller i morgon 16:30 - 17:00 och du hittar all information här, inklusive fotot på mina inbundna böcker i Stjärnklart-serien tillsammans med Diplomatico 2004 Single Vintage rom från Venezuela och en cigarrhumidor från Adorini. En typisk bloggläsare således.

Seriöst, 28 000:- SEK per m2 för den här lägenheten är fullt rimligt. Byggnadspris per lägenhetskvadratmeter var cirka 36 000:- SEK i riket år 2017, och till detta kommer markpriset, som i landet i snitt låg på knappt 10 000:- SEK per m2 lägenhet. I Stor-Stockholm låg byggnadspriset på 45 000:- SEK per m2 och markpriset på 17 000:- SEK, så 28 000:- SEK är mindre än hälften av vad det kostade att bygga nytt för två år sedan. Markpriset kan ses som bubblenivån och kan i teorin sänkas till noll, och man kanske kan trimma ner priserna på själva byggnaderna med 10-20%, men 28 000:- SEK per m2 är bra. Dock tillkommer föreningens belåning. Här tror jag att föreningen är ute och cyklar lite, och jag hoppas vid gud att lånet per kvm botadsyta i föreningen inte är 518 Tkr, utan 518 kr. Annars är det bra amorterat att ha amorterat ner från 677:- Tkr till 518:- Tkr på ett år. Givet att vi pratar om 518 svenska enkronor och inte 518 tusen per kvadratmeter är föreningen också riktigt sund.

Oaktat att jag inte vet något om området Tureberg, som eventuellt är  mycket centralt i Sollentuna med typ 300 meter till pendelntåget och har vad som ser tu som köpcentrum runt knuten inklusive det fina huset överst i blogginlägget, känns detta spontant som en billig lägenhet och jag kan inte avråda någon från att köpa. Om nu priset står sig, förstås.

23 kommentarer:

 1. Hur fungerar detta? Är det säljarn eller mäklaren som uppmärksamnar dig för reklamen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljaren är läsare, ser till att böckerna syns och kontaktar mig.

   Radera
  2. Aha ok. Tack för svar.

   Radera
  3. Lars - Är det inga mäklare som läser här och vill ha ut alla sina objekt via din blogg?

   Radera
  4. Skulle det bli ett volymproblem så skulle jag inte publicera, och jag har än så länge uppfattat alla som kontaktat mig som genuina läsare. Jag har inga skyldigheter skriva ett inlägg om någons lägenhet, bara för att de slängt in mina böcker.

   Radera
  5. Med tanke på bloggen och bloggarens tankar om bostadsmarknaden så är det väl inte troligt att mäklarna vill ha annonser här?

   Radera
 2. Byggnaden på bilden liknar annars Ericssons kloss längs motorvägen in söderifrån Stockholm, i den där zonen som är oklar ifall man är i Stockholm eller bara en industrifavela.

  Dess egentliga namn minns jag inte men den kallades internt för 'Sibirien' och var enligt uppgift organiserad som ett antal oändligt långa korridorer i varje plan med rum med märkliga lovecraftianska fönster enligt bild. Jag hade aldrig nöjet att själv besöka men tydligen var det ingen favoritplacering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredetta kommunalhuset i Sollentuna.

   Radera
  2. 100&% fel. Kommunhuset i Sollentuna :D

   Radera
  3. Tänker du på "The Brick" som den heter nuförtiden? Den byggs om till ungdomsbostäder.
   http://www.thebrick.se/

   Radera
 3. Det är 518 kr/kvm som är det rätta. Framgår av NOT 11 i årsredovisningen där de har 18 miljoner i skuld fördelat för en total boyta på 34 736 kvm enligt sida 4. Väldigt låg skuldsättning, men så är det också en enormt stor förening på 485 bostadsrätter. Eftersom föreningen har funnits i ca 50 år så har de säkert hunnit amortera en hel del under de åren. Inte långt där i från finns föreningar som är nybyggda med över 100 miljoner i skuldsättning på 100 bostäder.

  SvaraRadera
 4. Alltid svårt med uttrycket "1 tr" att fatta om det är i ett hus med BV eller inte (dvs är "1 tr" = "en trappa upp"). Är själv uppvuxen på BV och det är inte så kul med ständigt neddragna persienner pga insynen.
  Håller med om att det var ett rimligt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är BV/Entre på våning 0. 1 tr är alltså detsamma som våning 1, en nivå ovanför huvudentrenivån.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Angående zombiapokalypsen - det var ett kul lopp i Stockholm igår (STHLM Challenge) med zombies. Mycken möda nedlagt från arrangörerna med bansträckning genom Värtahamnens mörker och stageade bilolyckor, läskiga tält och andra hinder. Zombievrålen från gömda högtalare i skogen hjälpte till att höja pulsen ytterligare.
  Mest realistiska var ändå de zombies som hängde vid Preem Ropsten - tog ett tag innan vi fattade att det var druckna lastbilschaufförer från våra grannländer österut som raglade omkring i mörkret.

  SvaraRadera
 7. Trodde det var SKFs huvudkontor på bilden först

  SvaraRadera
 8. Underbara kommunhuset i Sollentuna. Ser ut som högkvarteret för ett svenskt Stasi. Här inne ekar skriken av de som aldrig mer kommer ut.

  Kan bara tänka mig interiören som dominerad av pelare och betongväggar. Enstaka rum för tjänstemännen med 2.20 i takhöj. Murrig furu och mattor.

  Har ingen koll på hur Sollentuna mår som kommun men kreativiteten lär vara på lägstanivå i en sån byggnad. En normal själ lär se utsikten och l'ängta sig bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sollentuna är fint, men som alla sthlms kommener har den sina fläckar.
   Det finns såkallade "no go-zoner"
   Men även fina villa områden där husen kostar minst 10
   Priset indikerar vart man "ska" bo, som vanligt i sthlm.

   Radera
  2. Sollentuna är socialt och boendemässigt splittrat. Järnväg och E4 skär rakt igenom. Folk verkar inte må bra där. Ja kommunalhuset är en bra bild av Solentuna. Helt groteskt och från den tid när det offentliga skulle manifestera sig. Ungefär som sjukhuset i Köping som byggdes 5 gånger större än som behövdes.

   Radera
 9. Hahahaha, bara 30 meter från porten till krigszonen Malmvägen...

  SvaraRadera
 10. Är i stort sett Malmvägenområdet så det förklarar varför priset är så lågt. Mycket skit som hänt där - även om jag tror det är lugnare/säkrare för folk nu än när gångarna fanns kvar samt början av 90-talet. Har själv bott i området och det var väl okejish. Tror dock det har varit åtminstone två tillfällen med granatkastning och helautomatisk eldgivning i området det senaste fyra åren. Och då ska man tänka på att polisstationen som ligger där var huvudstation för norrortspolisen förut. Nu tror jag det är två stationer för det området. Det i Sollentuna - med häktet - och ett i Jakobsberg.

  Så att bli påhoppad och nedslagen i området är nog mindre risk nu än på 90-talet men samtidigt så finns det en del kriminella element där.

  SvaraRadera