Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-19 13:59

Fortsatt oklart läge om Brexit-votering

Det parlamentariska läget i Storbritannien i dagens eventuella Brexit-votering är fortsatt oklart. Premiärminister Johnson hotar att inte lägga fram avtalet för votering, om ett annat förslag om att avtalet fördröjs tills nödvändig lagstiftning godkänns. Samtidigt bedömer Downing Street (regeringen) att man nu har parlamentets stöd för Brexit-avtalet, men måste eventuellt skjuta fram en faktisk de facto omröstning till tisdag.
Downing Street
The Times uppger att den brittiska regeringen tror sig ha säkrat parlamentets stöd för det nya Brexitavtalet, geom att fått tillbaka de konservativas egna avhoppare, fått stöd av eurofientliga och även stöd från enskilda inom arbetarpartiet Labour.

Problemet är en omröstning om ett tillägg från Olivier Letwin som innebär att avtalet inte gäller förrän det finns stödjande lagstiftning, vilket gör dagens omröstning meningslös. I så fall måste Johnson begära förlängning från EU, men sägs vägra även om han kommer skicka en sådan begäran fast å parlamentets vägnar.

I praktiken måste Johnson istället lägga fram lagar som stöder avtalet på måndag, med de facto votering för avtalet på tisdag.

Huruvida man alls kan bli klara till den 31:a oktober är nu osäkert.

Kort sagt är det fortsatt rörigt för en utomstående.

15 kommentarer:

 1. Av högst personliga och egoistiska skäl hoppas jag Brexit blir uppskjutet ett par månader till.

  Men rent krasst är det nog dags att riva plåstret nu.

  SvaraRadera
 2. Hade de lämnat vid det ursprungliga datumet för utträde så hade säkert mycket blivit avtalat vid det här laget.

  SvaraRadera
 3. Tycker hela Brexit-cirkusen har förvandlats till ett strålande exempel på hur dåligt demokratiska processer kan fungera och ett lysande exempel på vad byråkrati kan åstadkomma.

  SvaraRadera
 4. Cirkusen fortsätter. Fortsättning följer...

  SvaraRadera
 5. Ja jag fattar det samma som bloggaren. Det behövs en beredning av avtalet i parlamentet där även överhuset ingår väl. Bråkmakaren Sir Letwin som låg nakom uppskjutandet sade själv att han tror att det kan ordnas på en vecka så att det blir Brexit den 31 oktober. Varifrån svenska media fått uppgiften att Boris Johnson måste begära förlängning av Brexit förstår jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut att vara nån intern som skrivit ett pressmeddelande som spridit sig hit och dit, inte bara till Svensk media. Iofs tragiskt att ingen bryr sig om att faktiskt kolla vad det är för rappakalja som trycks.

   Radera
 6. Det blir nog Brexit(förhoppningsvis no deal) den 31 Oktober; Johnson skickade ett par brev till Tusk: ett osignerat(där han var tvungen att begära en förlängning av tidsfristen) och ett signerat(där han själv framhåller att han inte vill ha någon förlängning).

  Vi får se vad som händer nästa vecka helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Ja, det här är ju parodi på parodin. Boris skickar ett brev om förlängning till EU (begäran om en förlängning som är osignerat och som han själv är starkt emot). Visst, EU kan förlänga ytterligare, och ytterligare, och ytterligare osv. Men de kan ju t ex inte bestämma om en ny folkomröstning. Bollen ligger helt enkelt inte hos EU, som jag ser det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Jag har först nu kollat dagens tidningar, och ser nu att det verkar som att EU går med på en förlängning: "Enligt uppgifter till The Guardian kommer dock EU att ge mer tid till Storbritannien, men man kommer inte ta något initiativ till nya samtal."

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/johnson-varnar-ledamoter-for-att-eu-kan-avsla-forlangd-brexitprocess

   Radera
  2. Precis, EU har redan förhandlat fram tre avtal, ett åt May och två åt Boris varav det senaste var undertecknat av alla medlemsstater. EU kan inte göra något mer förrän britterna är överens internt.

   Radera
 8. Det kanske är så att folket har röstat fel, de förstår helt enkelt inte sitt eget bästa, eller åtminstone inte politikernas och lobbyorganisationernas bästa. Det är nog där skon klämmer.

  Tror någon det blir ett Brexit i närtid, i år, under nästa år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De driver Brexit-linjen, problemet är att de inte är överens i parlamentet på vilket sätt.

   Radera
 9. Ja, det er som man sejer "politiker skapar problem som inte existerar, fria individer loeser problem som existerar" ...

  SvaraRadera
 10. Sist på bollen men kan meddela att alla polacker, spanjacker, italienare och annat löst som man pratar med alla tycker att "uk is more racist".

  Dom känner alla en kyla från britterna och många har redan lämnat.

  Så ja, det är nog dags att dra av det här plåstret nu, dom som vill stanna har ansökt om residency och dom andra flyttar.

  SvaraRadera