Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-10-22 12:44

Evry eller SCB bakom felaktig arbetslöshetsstatistik?

Det framkommer nu att det är bolaget Evry som levererat av SCB ifrågasatta siffror till arbetskraftsundersökningen (AKU). Frågan blir dock om det är SCB eller Evry som är fel ute?
Generisk bild.
Sajten Publikt.se rapporterar att det handlar om bolaget Ebry som tagit över hälften av insamlandet till AKU, samtidigt som 37 fältintervjuare hos SCB blivit av med jobbet.

SCB skriver i ett internt dokument att man reagerat på "oförklarliga mönster som bryter mot det vi förväntat oss" och att detta skulle skett från och med juni 2018 när Evry tog över 50% av datainsamlingen.

Vad exakt man hade förväntat sig kan diskuteras, uppenbarligen tycker man att arbetslösheten inte borde vara så hög som den nu rapporterats. Samtidigt menar man att det finns en stor variation i datat de senaste månaderna, vilket förstås kan bero på dålig kvalitet i insamlingen.

Fast frågan blir om det är SCB som alltid underrapporterat arbetslöshetsstatistiken, och det nu bara är så att Evry levererar korrekt data? Man medger att inte vet hur problemet ser ut i insamlingen, men uppenbarligen anser man att grundproblemet är att Evry inte rapporterar "förväntade" siffror, dvs lämpliga arbetslöshetssiffror. SCB må ha decennier av erfarenhet, men världen ändras över tiden, liksom folks attityder och vilja att svara. Kanske är det SCB som sitter kvar med systematiska fel baserat på hur världen och Sverige såg ut när AKU:n startade, och inte gällande förhållanden. Evrys kanske yngre mer världsnära anställda istället för lifers på SCB kanske är bättre på att få kontakt med alla samhällets grupper, och kan därmed ge mer korrekta siffror?

Felaktigheterna och att SCB hävdar att arbetslösheten är lägre än rapporterat (EU:s femte högsta arbetslöshet) kommer kanske leda till att Riksbanken höjer sin styrränta. Då får åtminstone de SCB-anställda betala mer på sina bostadslån, och kanske se ett prisfall på sina bostäder som tack för felrapporteringen.

Som vanligt - två män säger att de är Jesus, en av dem måste ha fel. Eller så har både Evry och SCB fel.

27 kommentarer:

 1. Sanningsministeriet jobbar på för högvarv. Snart kommer även Kärleksministeriet att få tillgång till hemlig dataavläsning också så det blir någon som helt ordning på torpet.
  https://www.regeringen.se/artiklar/2019/09/regeringen-foreslar-ytterligare-atgarder-mot-gangkriminaliteten/

  SvaraRadera
 2. Eller kanske är det inte konstigare än att konjunkturläget faktiskt vände neråt och tidpunkten sammanföll med att Evry tog över?

  Men med tanke på att Evry tagit över 50% så finns det ju tillgång till två olika mätserier som inte borde skilja sig avsevärt från varandra. Om de är helt slumpmässig fördelning. Men det kanske är uppdelat efter geografi, kön eller nåt helt annat.

  SvaraRadera
 3. Du är inne på något intressant. Resultatet borde vara samma oavsett vem som intervjuar.
  Läste att Sverige, Finland och Danmark har individbaserat urvall men övriga U-länder har hushållsbaserat urval, vilket innebär att alla boende i ett hushåll intervjuas. Så det är olika underlag också.
  Sedan kan man tänka sig att heltidsarbetande inte har tid i samma utsträckning som en arbetslös för en lång telefonintervju.
  Men det är ett estimat så då är det naturligt med variation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det handlar om hur datamaterialet bearbetas och om när man ringer personer exempelvis, det är ganska många olika saker, säger han till Publikt."

   SCB outsourcar 50% av telefonintervjuerna till Evry - Evry som är ett vinstdrivande företag genomför detta på billigast möjliga sätt för att göra en så stor vinst.

   Kanske enbart ringde kontorstid och de få som svarade var alla arbetslösa och hade tid att svara i telefon mellan 8-16? ;)

   Radera
  2. De minnesstarka här drar sig till minnes åren i början på sekelskiftet då SIFO hamnade alltmer fel för varje mätning - beroende på att de bara ringde till fasta telefonnummer.

   Samtidigt hade ju i princip hela ungdomsgenerationen förstagångsväljare redan övergått helt till mobiltelefoner. Det var således i ständigt ökande takt nästan enbart äldre som svarade.

   Den gången kulminerade de okorrigerade felmätningarna i att sossarna verkligen blev rejält överraskade när Alliansen vann valet 2006.

   Radera
  3. Peter: Vad baserar du det på? Vad jag kan se minskade SIFO sitt fel ("genomsnittlig avvikelse") från 1.3% 2002 till 0.6% 2006., och man var långt från sämst. Har du nån rapport så läser jag den gärna, för min data säger annorlunda...

   Radera
  4. Är ju ändå möjligen relevant eftersom ungdomen i dag inte svarar i mobiltelefon heller. Det där med att alla har någon dryg konstig kompis som gillar att ringa är ju en vanlig meme.

   Text via SMS eller internet är vad som gäller för de flesta, om voice så är det även video.

   Radera
 4. Man mäter alltså detta genom intervjuer, och inte genom registrerad data?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. 30 000 intervjuer eller något sådant. Det finns de som inte anmäler sig till systemen, t ex de som inte söker jobb för de inte har för avsikt att jobba.

   Radera
  2. Men vad ligger till grund för Riksbanken och Regeringen? AKU från SCB eller riktiga siffror från Arbetsförmedlingen?

   Radera
  3. Eftersom man räknas som sysselsatt även om man så bara "jobbar" som oavlönad medhjälpare i anhörigs företag så lite som 1 timme under intervju-veckan så kan man naturligtvis inte titta i våra register för att hitta detta....

   Radera
  4. Ylven - Antalet inskrivna på arbetsförmedlingen är väl perfekt då?

   De stora gruppen som jobbar 1 timme i veckan oavlönat åt anhörigs företag kommer ju vara inskrivna på arbetsförmedlingen resten av tiden.

   Radera
  5. Skatteverket bör ha bäst koll på hur många som jobbar. Datat finns redan färdigt och klart att bearbetas där.

   Radera
  6. Nej, Tim. Inte vid ett givet tillfälle. Och bara för anställda som får löneuppgifter varje månad - enskild firma täcks inte in av det.

   Radera
  7. För enskilda firmor bör det gå att utgå från årssiffrorna och sedan justera utifrån de som betalar in moms månadsvis/kvartalsvis och anta att samtliga utvecklas likadant.

   Radera
  8. Nope. Du kan fortfarande jobba utan att betala in moms ett givet tidsintervall (beroende på fakturering), och dessutom görs AKU:n för varje månad, och en del redovisar bara kvartalsvis eller en gång om året, beroende på omsättning.

   Radera
  9. Absolut man kan, SCB får extrapolera utifrån vad man har. Man kan leva ett helt liv utan att vara en del av deras vanliga statistik.

   Att använda den befintliga informationen som finns i myndigheter känns mer träffsäkert och enklare än att ringa 30k på måfå och ställa frågor en gång i månaden.

   Finns även annan data som bör korrelera bra med arbetslöshet såsom utbetald a-kassa, socialbidrag. Men som du säger, mycket är förknippat med lönearbete, det bör dock konjunkturmässigt inte skilja sig markant från EF.

   Radera
  10. Skulle man inte kunna använda data från skatteverket? Arbetsgivare måste rapportera in månadsvis och man får väl anta att svartjobbare inte är en del av statistiken.

   Radera
  11. Det är i sig inget fel med en urvalsundersökning. 30 000 är tillräckligt mycket underlag för att kunna dra ganska skarpa statistiska slutsatser, _om_ metoden som använts är korrekt, vilket man då får gräva i här.

   Radera
 5. Jobbar Evry verkligen med datainsamling? De är väl sql-konsulter. Applikationer/infra/moln/integration och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *On-premises.

   Skillnaden på tex Evry och CGI är att Evry saknar självinsikt.

   Radera
 6. Så de kickade ut folk som jobbar länge och systematiskt, några mer än tio år och förväntade sig samma resultat mohahaha.
  Jag tror också företaget ringde på ”normal” arbetstid det är enda rimliga förklaringen.

  SvaraRadera
 7. Enligt fackförbundets tidning så ska SCB flytta från Stockholm för att hela Sverige ska leva. Då sparkar man de som jobbat på distans hemifrån ute i landet och ger jobben till ett callcenter i Stockholm.
  Dessutom var de inte ens högavlönade utan låg rimligt på marknaden. De som tog över var ofta studenter och de ligger på minimilön och är inte med i facket.

  SvaraRadera
 8. Det är något skumt med det där. Men kanske är det att Evry gör på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 9. Förra tråden på samma ämne skämtade jag om att det kanske var de som samlade in data som har blivit arbetslösa. Sedan visade det sig att det var korrekt.

  SvaraRadera
 10. Då arbetslöshetssiffrorna är meningslösa då inga arbetsmarknadsåtgärder (typ höjning av Grundavdraget som Trumpen gjorde)- inte är ens - är tänkt att genomföras i Sverige oavsett olika siffror, så varför samla in korrekt statistik? Därmed är enbart sociala insatser aktuella för folket och räntejusteringar för kapitalet... Sedan får man välja själv var man hör hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmar vi oss helikopterpengarna?

   Radera