Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2019-10-29 15:16

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i riksdagen och lade mer än 4% av rösterna på partiet. hade övriga 235 kommuners väljare fått bestämma hade MP inte kommit in i riksdagen. Väljarna är utpräglat väljare från de större städerna, vilket MP mycket väl vet om, så de kan fortsätta skita i resten av landets befolkning och föra en populistisk miljöpolitik fjäskande för stadsbor.
Södermalm, Miljöpartiets kanske starkaste fäste. I Södermalm-Enskedes valkrets röstade 12 936 på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2019, eller 4.5% av MP:s väljare. Samtidigt bor endast 1% av landets befolkning på Södermalm.

Ser ni förresten röken från kryssningsfartyget i bakgrunden? Den röken är från fossil förbränning för fartygets elgeneratorer, eftersom Miljöpartiet efter fem år i Stockholms stadshus och fem år i Rosenbad inte lyckats skaka fram elförsörjning nog för att fartygen ska kunna koppla in sig. Istället kör de på fossil energi när de ligger i hamn.
Miljöpartiet kan alltså fortsätta att skita i landet utanför de större städerna, då i princip ingen röstar på partiet utanför storstads- och universitetsstäderna, eller deras kranskommuner. Det finns enskilda undantag, t ex Jokkmokk där 229 personer röstade på partiet eller 7.09% av väljarna.

I Blekinge, Gävleborg, Halland och Västmanlands län röstade man inte över 4% på MP i riksdagsvalet 2018 i en enda kommun. I tolv av de övriga länen röstade man bara över 4% på MP i en eller två kommuner.

Tar man bort storstadsområdenas Skåne, Västra Götaland och Stockholms län, så var det bara 21 kommuner där över 4% röstade på Miljöpartiet.

Det finns alltså inte något folkligt stöd för Miljöpartiet, som är ett marginaliserat ytterlighetsparti, som dessvärre får ta alldeles för stor plats i debatt, media och i synnerhet i makten i form av att sitta i regeringen. Miljöpartiet symboliserar allra bäst med sin verklighetsfrånvaro, faktaresistens och vetenskapsfientlighet, samt förakt för vanligt folk sprickan mellan stad och land i Sverige.

Lista över län och vilka kommuner som röstade in MP i riksdagen nedan. I samtliga övriga 235 kommuner röstade alltså förre än 4% på partiet, som om större delen av landet hade fått bestämma alltså inte kommit in i riksdagen. Inte ens alla kommuner i storstadsområdena röstade in partiet.

Blekinge län
Inga kommuner över 4% MP-väljare

Dalarnas län
Falun 4.88% MP-väljare

Gotlands län/kommun 4.95% MP-väljare

Gävleborgs län
Inga kommuner över 4% MP-väljare

Hallands län
Inga kommuner över 4% MP-väljare

Jämtlands län
Åre 6.18% MP-väljare
Östersund 4.41% MP-väljare

Jönköpings län
Jönköping 4.16% MP-väjare
Mullsjö 4.00% MP-väljare

Kalmar län
Kalmar 4.17% MP-väljare
Mörbylånga 4.03% MP-väljare

Kronobergs län
Växjö 4.16% MP-väljare

Norrbottens län
Jokkmokk 7.09% MP-väljare

Skåne län
Höganäs 4.45%
Höör 5.63%
Lund 9.13%
Malmö 5.58%
Simrishamn 4.58%

Södermanlands län
Gnesta 5.38%
Nyköping 4.48%
Trosa 4.13%

Stockholms län
Ekerö 5.70%
Huddinge 5.32%
Järfälla 4.54%
Nacka 6.54%
Salem 4.48%
Sollentuna 5.25%
Solna 6.35%
Stockholms kommun 7.70%
Sundbyberg 5.97%
Södertälje 4.51%
Tyresö 5.41%
Täby 4.11%
Vallentuna 4.85%
Vaxholm 5.50%
Värmdö 5.41%
Österåker 4.44%

Uppsala län
Knivsta 5.44%
Uppsala 7.21%

Värmlands län
Hammarö 4.11%
Karlstad 4.84%

Västerbottens län
Umeå 5.46%

Västernorrlands län
Härnösand 4.31%

Västmanlands län
Inga kommuner över 4% MP-väljare

Västra Götalands län
Alingsås 5.77%
Bollebygd 4.09%
Göteborg 6.95%
Härryda 5.55%
Kungälv 4.26%
Lerum 5.71%
Lysekil 4.30%
Mölndal 5.77%
Partille 5.31%
Stenungsund 4.06%
Strömstad 4.41%
Trollhättan 4.35%
Öckerö 5.00%

Örebro län
Örebro 4.77%

Östergötlands län
Linköping 5.64%
Norrköping 4.04%

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. De flesta som röstar MP verkar inte förstå hur deras ekologiska kirskål hamnar i disken i den veganska kvartersbutiken. De verkar tro att saker o ting materialiserar sig där under natten.

  SvaraRadera
 2. Mp fick totalt 285899 stycken röster i riksdagsvalet, hur många av dessa kom från kommunerna i din listning?

  SvaraRadera
 3. Hörru Cornu, i all välmening - kanske det är dags att hitta något annat att fokusera på - dagens MP-tourettes kan inte vara bra i längden. Ut och kör röjsåg exv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är jag ute och kör röjsåg. MP-inlägg är enkla att producera och tar väldigt lite tid i anspråk, lite som straffsparkar på öppet mål.

   Radera
  2. Check - ville bara kolla. Se till att blodtrycket lägger sig mellan inläggen bara.

   Radera
  3. Jag är lågaffektiv. Det är nog ditt eget blodtryck som spökar.

   Radera
  4. Att klyva ännu en kubik av Alfrida-gran i solskenet med en podcast i öronen och en termoskopp med kaffe är extremt bra för blodtrycket. Kan rekommenderas.

   Radera
  5. Kör på Cornu! Avreagera dig med MP-tourettes.
   Det är ok att slå på något som redan är dött.

   Radera
  6. Nä.. lågeffektiv är du INTE.

   Radera
 4. 4,17% i Kalmar! Det är ju Södermalmshipsters som studerar på Linné som dragit med sig extremismen nedåt landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar man var studentbostäderna finns är det tydligt att MP tar flest från studentbostadsområdena.


   Kalmar; efter uppsamlingsdistrikt Getingen-Tallhagen 7,46% av rösterna till MP (studentområde) följt av Tegelviken-Johannesborg (studentområde). Enda som sticker ut är landsbygden Rinkabyholm S-Hossmo där MP tog 5,68%. Här talar vi om ren landsbygd och hälften av ett ganska ordinärt villaområde (Rinkabyholm).


   Grannstaden Karlskrona som har färre studenter än Kalmar och där MP bara tog 3,56% då; förutom uppsamlingsdistrikt är MP störst i Bergåsa 6,20% (studentkasernerna dvs korridorsboendena ligger ovanför BTH i detta valdistrikt som annars är utpräglat villaområde ), Galgamarken 5,62% (många av studentlägenheterna ligger här). De som sticker ut är Hästö med 4,97% (moderatnäste, en halvö vid havet där alla bor i villor med kajplats på tomten utom en brf-byggnad) men det är kanske föräldrauppror som röstats fram? (Ungen kan ju lika gärna bo på Blekingska i Lund eller så men vara skriven hos föräldrarna).


   Har inte kollat hur det förhåller sig med universitets/högskolestäder-kommuner som Visby, Karlstad, Kristianstad, Skövde etc. men antar att det stämmer in ganska väl även där.


   OBS siffrorna gäller endast för valdistrikten i riksdagsvalet 2018, inte kommun/landstingsval.

   Radera
  2. Getingen-Tallhagen är typiska "pappa-köper-en-lägenhet-åt-mig-medan.jag-pluggar" sosse områden. Nära stan och i stort sätt ingen koppling till verkligheten. Nu bor jag själv inte mer än 1km från Getingen men man märker "södermalmsjargongen"ganska tydligt.
   Rinkabyholm är ju medelklass. De som har bra arbeten och kan köpa bostäder för 2-3-4-5 milj. Där har vi vänner och där är många "Reinfeldtmoderater"

   Radera
 5. Både Greenpeace och Miljöpartiet är kapade av andra rörelser än de som startade dem.
  Flera av grundarna av Greenpeace har hoppat av.
  Uppenbarligen är det lättare att ta över något som redan finns, än att starta något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patrik Moore som var med och grundade Greenpeace skriver att de har tagits av vänsterextremister som fullständigt struntar i vetenskapliga fakta .

   Radera
 6. Svenska miljöproblemen finns i storstäderna. Bilavgaser leder till att tusentals dör för tidigt årligen.

  MP gör dock lite åt saken då de tror att koldioxid, som leder till mer grönska och mer mat för djuren, är problemet.

  SvaraRadera
 7. Suck, min kommun Lund har högst MP-% av alla, 9.13%. Hög andel offentliganställda, iom universitet och sjukhuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är stora bland förstagångsväljarna. Universitetsstäder har högre MP-sympatier.

   Radera
  2. Lund är väl numera mest känd för sina brinnande bilar. Jag har ännu inte hört en enda miljöpartist uttala sig om miljökonsekvenserna och resursslöseriet när bildar sätts i brand.

   Radera
  3. MP och Grön Ungdom hade ett av sina två rikskanslier i Lund fram till millennieskiftet ungefär, partiet grundades av lundensare (Pehr Garthon) och kom in i Lunds kommunfullmäktige redan 1982. Skulle säga att du kan hitta rätt många under 70 i Lund som av bl.a. dessa skäl röstar MP, även om det finns en rätt stor överlappning med partier som L/V/FI beroende på vilken generation du tilltalar.

   Lundensaren Matz Hammarström var manligt språkrör efter Birger Schlaug och försökte och pendla från Lund till riksdagen, men det gick sådär och framförallt blev det ingen medietid i eran före internet.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Klart att MP kommer hänga kvar i riksdagen med en val budget på 9 miljarder är det svårt att missa målet Med 9 miljarder menar SVT ST UR budget dom går all in för att Vänstern skall behålla makten

  SvaraRadera
 10. Om det gjorde nån skillnad att rösta skulle det vara förbjudet. Pengar styr politiken och då har det alltid varit. Sluta rösta!

  SvaraRadera
 11. MP är rakt av en nyttig buffer för att fånga upp kritiken av de mest impopulära förslagen. Mycket av det de beskylls för ligger antingen regeringen Reinfeldt eller Löfven bakom.

  Är ingen direkt vän av MP, men till å med jag kan se att de är matadorens röda cape. Och det roligaste är ju att det fungerar. :)

  SvaraRadera