Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2019-10-03 07:21

BREAKING: Rysk spetsnaz poserar med militära vapen på Svalbard

En rysk spetsnaz-soldat poserar med militärt vapen och uniform på Svalbard i en post på Instagram, avslöjas av ryska Novaja Gazeta, trots att ryska UD och den norska regeringen förnekar att ryska spetsnazförband uppträtt på det demilitariserade norska Svalbard i brott mot Svalbardstraktatet. Bloggen har bekräftat foton på Instagram.
Flygplatsen på Svalbard. Den norske guvernören Sysselmannens civila fartyg mitt i bild.
Fotot från Svalbard är dock inte postat nyligen, och handlar alltså inte om den av Aldrimer uppmärksammade senaste incidenten, utan är från den 20:e januari 2018. Fotot är geotaggat Longyearbyen, och visar den ryske spetsnazoperatören med militär personlig utrustning, inklusive ballistisk hjälm, snöcamouflage, samt ett militärt automatvapen.

operatörens konto finns också fler foton från Arktis, t ex Franz Josef Land, men inga fler från Svalbard. 

Det finns förstås inget sätt att bevisa att geotaggen från Svalbard stämmer, men en annan spetsnazoperatör säger i en kommentar på ett foto från flygplatsen i Grozny att en frånvarande operatör var "på jobb i Norge", och detta var ifrån mars 2018.

Novaja Gazeta påstår i sin artikel att det är olagligt för spetsnazoperatörerna att resa till Natoländer, annat än i tjänsten, ens som turister.
Norska Longyearbyen på Svalbard.
Än mer graverande är att operatören står och poserar i civila kläder på Svalbards flygplats i Longyearbyen på ett annat foto från instagram den nionde februari 2018, tre veckor efter fotot med militära vapen i Longyearbyen. Detta foto har nu raderats från Instagramkontot, men skärmdump finns hos Novaja Gazeta. Fotot kan inte avfärdas som taget på någon annan plats, med tanke på texten på fordon, plus att man ser skorstenen från kolkraftverket i Longyearbyen i bakgrunden.

De civila kläderna på fotot från flygplatsen på Longyearbyen ser ut att ha samma märken på sig som flaggorna på den militära bilden. Man kan förmoda att operatören var i flera veckor på Svalbard, sannolikt baserad i ryska Barentsburg, vilket fortfarande är ett brott mot Spetsbergentraktatet, som förbjuder militär trupp.
Den ryska gruvkolonin Barentsburg på Svalbard.
Det handlar om en operatör från ett spetsnazförband i islamisten Kadyrovs Tjetjenien, men är alltså Ryska Federationens trupp. Som bekant har Putin sagt att Ryssland "är en del av den muslimska sfären". Cirka 7% av Ryska Federationens befolkning är praktiserande muslimer, så det är i sig inget konstigt att det finns spetsnazförband från de muslimska delarna där Sharialagar gäller. Operatören poserar även på foton tillsammans med Kadyrov. Även om förbandet kommer från Kaukasus används man uppenbarligen återkommande i Arktis, oklart om det handlar om stationering, insats, utbildning eller övningsverksamhet.

Fotona är inga bevis för Aldrimers artiklar om att rysk spetsnaz uppträtt på Svalbard under en övning nyligen, men visar att man varit där tidigare. Tre olika kopplade postningar eller kommentarer på Instagram talar för perioden januari - mars 2018.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Senast nån bröt mot Spetsbergentraktaten annars väl typ de nazityska trupper som inte kunde lämna Svalbard förrän 1946 efter kapitulationen. Skönt att fascistregimen i Ryssland vet vilka fotspår de ska gå i.

  För övrigt är det ju praktiskt för ryssarna att använda nordkaukasier i sina kladdigare operationer både inrikes och utrikes, dels har de väl sina familjer kvar i t ex Tjetjenien och de skulle ju lätt kunna drabbas av en olycka. Och dels verkar ju hundratals bögar och andra misshagliga bara kunna försvinna lite hur som.

  Frågan är väl i det här fallet om Ryssland inte rent av ville att hela saken skulle bli känd, det finns väl vissa indikationer på att de använt Novaya Gazeta som en kontrollerad läcka tidigare. Det skulle väl i så fall vara ett budskap om att de kan göra lite vad fan de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde så klart att nämna att det känns betryggande och skönt att Kadyrov-gardets hårda kampanj emot häxor och trollkarlar i Tjetjenien går bra. Kanske letade de trollkarlar på Svalbard också?

   Radera
  2. @Gargamel:

   Tja, det har en egen sida på Wikipedia t ex:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-gay_purges_in_Chechnya

   Kevin Rothrock har gjort ett podcast-avsnitt om ett enskilt representativt fall om man vill vet mer hur det går till, "The russia guy" heter podcasten, avsnittet får du leta upp själv.

   Radera
  3. Det sker i ryssland men det kan inte kopplas till Ryssland? OK.

   Ryssland är ju en federation precis (nja...) som USA, så viss egen frihet har ju Kadyrov enligt konstitutionen men i praktiken rattar han det nog som ett helt eget land. Med frikostiga bidrag från Moskva också förmodligen.

   Radera
  4. Direkt länk till podcasten jag nämnde:

   https://podcasts.apple.com/gb/podcast/e81-carl-schreck-on-chechnyas-disappeared/id1288852797?i=1000442085221

   För övrigt förföljs ju inte bögar bara i Tjetjenien:

   https://meduza.io/en/feature/2019/09/19/here-s-the-evidence-you-re-gay

   Dråplig artikel om hur en kille blir utslängd från universitetet för att han följde en (1) HBTQ-grupp online + hade ett rosa mobilskal. Det räckte som bevis för att han var bög och han stängdes av från universitetet.

   Radera
  5. Grejen är väl att svärjisarna hyllar Putin och Ryssland, som ska befria dem från muslimerna, men i verkligheten så inför Kreml Sharialagar i olika delar av Ryssland. Blir nog lite kognitiv dissonans för svärjisar, ser det ut som på kommentarerna iaf.

   Radera
  6. Nationalister betecknar sig "Sverigevän", i kortform "Svärjis".

   Omskrivningen för pedofil är f ö "pojkvän".

   Radera
  7. Finns gott om svärjisar som skriver just det - att de vill att Putin kommer och räddar dem.

   Radera
  8. Det spelar ingen roll eftersom Putin = stronk!

   Radera
  9. Ja, homosexuella förföljs, misshandlas, och mördas i hela Ryssland.

   Radera
  10. @Gargamel:

   Nu spelar du antagligen dum i syfte att kasta skit på islam. Kul.

   i Tjetjenien utförs detta alltså av statsanställda. Tycker du att jämförelsen med t ex Storbritannien? Kommer det brittiska bobbies och tillämpar sharialag då? Eller är det privatpersoner som tycker att den ska gälla i civilrättsliga avtal, vilket är en helt annan sak?

   Sen är det knappast reserverat för muslimer att förfölja homosexuella. Liberia är i huvudsak kristet, men man får sitta ett år i finkan om man har sex med nån av samma kön.

   Samma sak i Burundi (katoliker!), Tanzania, Uganda, m fl ställen. Medan muslimska länder i t ex centralasien i stor utsträckning tillåter homosexualitet. Indien legaliserade homosexuella handlingar bara förra året.

   Osv osv. Det vore fint om vi kunda ha en mer nyanserad diskussion än ISLAM = ONSDKA.

   Tack på förhand,

   Ben

   Radera
  11. Det har väl rapporterats nyligen om tjetjenska dödspatruller som härjar i europa nyligen också:

   https://www.theguardian.com/world/2019/sep/21/chechnya-death-squads-europe-ramzan-kadyrov

   Radera
  12. Ryssland eller usa?.. välja?
   Tjyvstorebror eller langarstorebror?

   - hjälp!

   Radera
  13. Om du tycker Ryssland är bättre skött än Sverige så får du nog presentera ett ganska gott underlag.

   Radera
  14. Kallle7, Ryssland är oändligt mycket sämre skött än Sverige och placerar sig i bottenskiktet på alla listor, medan Sverige är i toppskiktet. Du ska nog sluta skaffa din världsbild från hatsajterna och kvällspressen.

   Radera
  15. Jo, jag förstår precis vad du menar - du kör helt vansinnigt hyperbola jämförelser typ "Hörde att nåt konditori i Eskilstuna börjat sälja kebabsemlor, nu inför de snart sharialagar".

   Det som är roligt med det är att ni svärjisar blir jättelessna och #krenkta när nån kallar t ex LaMotte rasist och tycker det är en jätteorättvis överdrift och kass jämförelse som urvattnar ordet rasist, osv.

   Fast nästa dag är ni där med era överdrifter igen, för det är tydligen OK när ni gör det.

   Radera
  16. Lätt att se vad lite ryska pengar kan göra med svenska politiker. Och sedan sväljer deras väljare samma propaganda. Dags att svenska riksdagspartier redovisar var finansiering kommer ifrån. Har detta redan börjat redovisas enligt Lag (2018:90) om insyn i finansiering av partier, kanske.

   Radera
  17. Och tydligen så skämtar - hö, hö - svärjisarna när de säger att de föredrar Putin och Ryssland. De upprepar att de alltså vill leva i ett u-land med typ 10x så hög mordfrekvens och där vägarna är av lera och toaletterna på de offentliga sjukhusen är ett hål i golvet (utan dörr) och man inte får vare sig lakan eller mat som sjuk (utan bädda, sängkläder, toalettbesök och mat måste ombesörjas av anhöriga) osv osv. Tror svärjisarna skulle behöva ett litet omodererat studiebesök till det verkliga Ryssland.

   Radera
  18. Jaja, låt dom. Dom har pratat om sina vita revolution de senaste 30 åren. Man har ju förhoppningar om att få tillämpa sina förvärvade kunskaper i riot control så fort döm höjer rösten och börjar dilla om Finspång och uppror och skit, men dom kommer ju aldrig loss, Svärjisarna. Istället sitter dom hemma och runkar till Putinkalendern och Erik van der Heegs senaste uppkräkta ordsallad på internet.

   Radera
  19. Åkte buss med stel bakaxel mellan Moskva och Kaluga. Det var inte rätt väg att ha stel bakaxel på om man säger så. Nä Rossija är inte så mycket att stå efter.

   Trevliga och vänliga människor men med ett ruttet maktskikt.

   De var på rätt väg en bit in på 00-talet. Men så blommade korkskalleriet ut.


   Hursom ett Ryssland som hade fördjupat relationen med EU och öppnat upp handel och utvecklats från råvaruproducent till industrination hade med sina resurser och befolkningsstorlek blivit en ledande nation och kunnat ta en ledande roll i EU över tid. De hade haft ett gott stöd att balansera mot kineserna som de är livrädda för.

   Befolkningen hade sett ekonomisk utveckling ihop med Europa och militäranslagen kunde i högre utsträckning skiftats mot sociala reformer, men nä, det är ju mer kul med tanks och ett låtsasvärldsherravälde.. Korkskallar i Kreml.

   Radera
  20. Humor? Ja, typ LaMotte har ju jättemycket humor ��

   En alternativ förklaring till varför boomerhögern måste ljuga och överdriva är att dom faktiskt inte har nåt case annars.

   Radera
  21. ...och det var därför du drog upp islam?

   Radera
  22. Du är okunnig. Homosexuella förföljs, misshandlas, förs bort och mördas i hela Ryssland. En grej som brukar läggas ut på nätet är när man lurar hem bögar, och sedan våldtar dem med krossade flaskor och postar som filmer på nätet. Innan man mördar dem. En form av snuffmovie - sekvensen i Höstsol är inte tagen från fantasin.

   Beteendet är påhejat av Kreml, som har valt "traditionella värderingar" som sitt mantra, och där hör inte homosexualitet hemma. Tjetjenien utmärker sig bara genom att upprättat koncentrationsläger för homosexuella, och har tagit direktiven lite mer bokstavligt.

   Radera
  23. Noterar att du som svärjis alltså fortsätter försvara Kreml och Ryssland.

   Radera
  24. Blir ju övertydligt vad svärjisarna och SD har för bakgrund - man försvarar och ursäktar ett land vars regering tillåter koncentrationsläger och folkmord inom sitt land. Trots allt grundades SD av nazister, så jag antar att ni gärna vill ha Kremls stöd för motsvarande när ni får makten.

   Radera
  25. Du stöder alltså koncentrationsläger för homosexuella Kallle7?

   Radera
 2. Om man som Svärjis ropar efter Ryssen som svar på våra problem så är man antagligen inte bara historielös, utan lider av en hel del andra hemska åkommor där "dum i huvudet" är bland den mildare. Man är inte ett dugg bättre än vad kommunister och vänsterpartisterna var (är). Skam över dem alla!

  SvaraRadera
 3. Hursom det lär ju finnas en avdelning i Kreml som bara har som uppdrag att finna ut småtjorvanden som Kreml ser inte leder till någon akut säkerhetskris men som sänder teaterbudskapet om att Rossija är starkt och Rossija kan slå till mot alla överallt.

  Nu är ju verkligheten så att Rossija klarar inte många veckor i konflikt med Väst innan det är helt över för alltid. Dess militära kapacitet är stor men inte alls på något sätt i klass med NATOs förmågor.

  Om man kan spela teater och få omvärlden att tro att man är riktigt salta killar som gör vad de vill när de vill så projicerar detta ett fiktivt övertag gentemot tilltänkta motståndare. Ungefär som när en påfågel visar alla sina fjädrar med ögon på.

  SvaraRadera
 4. Japp Sverige är ju fortfarande bäst i världen, vet bara inte riktig på vad... men mycket bättre än Norge, Danmark o Finland i varje fall. Danskarna är ju vidriga nationalister som tom. målar sina F16 som Danebrogen,för att inte tala om Norges Nationaldagsfirande där det nästan är förbjudet med andra flaggor än den Norska. Vi är ju bäst (storebrorl o har inget att lära av andra länder, särskilt inte våra odemokratiska grannländer.

  SvaraRadera