Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-10-01 17:19

Börsen faller på mycket svagt amerikanskt inköpschefsindex

Sveriges inköpschefsindex var svagt, men börserna faller nu på mycket svaga siffror från USA, där ISM:s inköpschefsindex kom in negativt och avsevärt under förväntningarna. Men ännu svagare än ISM är exportorderläget, som rasat genom golvet.
Herr bloggarjäveln med den kära bullen.
ISM:s inköpschefsindex förväntades stiga från negativa 49.1 till neutrala 50.0, men visade sig falla till 47.8 och den lägsta nivån på tio år, dvs sedan finanskrisens efterdyningar.

Börserna vände ner och efter att ha varit uppe och nosat på motståndet är OMXSPI i skrivande stund -0.64%.
Dagschart OMXSPI.
Amerikanska S&P-500 är -0.53% och tyska DAX är -1.12%.

Vad som totalkraschar är delindexet nya exportorder, som föll 2.3 punkter till 41.0. Sammavägda PMI må precis gått under botten från början av 2016 och är på 2009 års nivåer, men botten har helt gått ur exportordrarna, som vände på cirka 46 i slutet av 2015. Minskningen är dessutom i hög takt (eng faster), trots att man alltså är i ett bottenläge. ISM skriver:
"The index had its lowest reading since March 2009 (39.4 percent). One of the six big industry sectors expanded, and five contracted during the period. Many respondents continued to note global trade softness as a reason for sluggish activity."
Deutsche Bank varnar nu för en reell recessionsrisk i USA.

Guldpriset steg också på nyheterna, från 467:- SEK per gram till 472:- SEK per gram, även om kronan stärktes något och tog igen lite av det tidigare raset.

Det finns lite olika botemedel för de som vägrar se vad som pågår, inklusive politikerna och diverse personer inom finans som vill lura i hushållen att köpa deras aktier över börsen. Det ena är en papperspåse att andas i för att undvika kramp på grund av syreöverskott vid hyperventilation, och det andra är en sandlåda att stoppa ner huvudet i. Övriga sitter och käkar popcorn.

8 kommentarer:

 1. Lite OT men nu verkar det som regeringen inte tänker skjuta till de utlovade anslagen till försvaret enligt DN.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dn.se/nyheter/politik/satsning-pa-forsvaret-kan-urholkas-med-nastan-fyra-miljarder/

   Man kan ju alltid hoppas. Kan inte komma på något sämre sätt att spendera 370 miljarder 2021-2025 på. Helt otroligt vilket slöseri med ekonomiskt och mänskligt kapital. Synnerligen dåligt tajmat dessutom.

   Radera
  2. Poängen är att man signalerar ett budskap utåt men i hemlighet så avser man inte genomföra det. Varför inte köra med öppna kort från början?

   Radera
  3. Populism och i det här fallet så saknas även pengar, på riktigt.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Är det kanske effekten av trumptullar som påverkar indexet för nya exportordrar nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr nog bara önsketänkande. Detta är globalt. Nybilsregistreringen i Indien har gått ned 41% och dom har inget handelskrig. Detta blir nog en skitstorm värre än 30-talet.
   Guldet kommer gå upp hur mycket somn helst.

   Radera
 4. Jepp, alla inköpsindex sämre än väntat borde leda till lite nedgång. Om det blir 2, 10, 25 eller 50% på lite sikt får vi väl se. Brantaste fallet sen 2008, det _kan_ vara broms överallt och då vill man inte sitta med tech/industri.

  Sen är förstås frågan hur mycket som redan är diskonterat och så har vi räntenivån att ta hänsyn till...

  SvaraRadera