Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-10-10 14:18

4Sound uppges gått i konkurs - 19 butiker och 110 anställda

Musikinstrumentbutikskedjan 4Sound uppges ha ansökt om konkurs. Bolaget hade 19 butiker i Sverige och förra året 110 anställda. Orsaken uppges till media vara konkurrensen från onlinehandeln och frånvaron av nya investerare.
Trummor.
Music Retail Sweden AB, även känd som butikskedjan 4Sound, ska ha ansökt om konkurs. Kedjan ska ha 19 butiker i Sverige och så sent som den 8:e oktober postade man på sin Facebook-sida om en nyöppnad gitarrverkstad i Stockholm. Antalet anställda var enligt 2018 års redovisning 110, men till media uppges man ha 107 anställda. Även verksamheten i Norge med åtta butiker ska också begärts i konkurs. Norska Dagens Näringsliv (DN) uppger att Nordea inte velat ge bolaget mer lån, och verksamheten i Norge verkar ha bränt av mer pengar än den svenska, med -97 MSEK i resultat, mot -20 MSEK i Sverige på en omsättning om 317 MSEK 2018.

Kunder har man alltså haft, men svårt att nå lönsamhet.

Kanske är det näthandel, kanske är det konjunktur. Kanske skyller man på det ena, men oavsett var det i slutändan konkurs.

Som vanligt kan dock kedjan fortsätta finnas kvar, en konkurs innebär inte döden för en verksamhet eller ett varumärke om någon är intresserad av att ta över. 

Konkurrensen ska framför allt handlat om tyska och brittiska bolag. Trots allt är produkterna identiska, oavsett vem man köper dem från. Samtidigt ska branschstatistiken vara att ca 30% av försäljningen sker online, men prispress och krav på lager för att kunna matcha tyska och brittiska leveranstider blev för dyrt.

Norska DN uppger att musikutrustning är den bransch inom norsk detaljhandel, som är mest pressad, och har rörelsemarginaler på -5.1% i snitt. Den svenska verksamheten hade 2018 en rörelsemarginal på -5.9%. Varulager ska matchat skulderna rätt väl, 73 MSEK mot 84 MSEK, så det kan nog finnas hopp om att svensk verksamhet kan fortsätta i någon form. Varulager bokförs oftast till inköpspris, och varorna säljs sedan normalt med visst påslag, så de svenska skulderna har möjligheter att rensas bort. Man kan misstänka att det främst är den norska verksamheten som sänkt koncernen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Sedan Boss HM-2 slutade tillverkas på 90-talet finns ju få anledningar att besöka en musikaffär öht.

  SvaraRadera
 2. Minns 70-talet när man som liten grabb gick anpassade stadsvandringar med farsan för att kolla in Strator och Les Pauls i Stockholms musikaffärer. Brukade bli Sound Side, Förstärkardoktorn och Musikbörsen. Även Hagströms var en rolig butik att vara i. Idag handlar folk musikprylar på nätet. En del musikaffärer kommer naturligtvis finnas kvar, men att bara syssla med ny utrustning går inte. Man måste specialisera verksamheten att ha både försäljning av nytt, begagnat samt reparation i samma butik.

  4Sound har dessutom sina verksamheter i för stora och dyra lokaler, ibland på A-lägen som vid Medborgarplatsen. Då blir det svårt att få det att gå ihop.

  SvaraRadera
 3. Borde inte vara allt för svårt att få lönsamhet i den svenska delen efter konkursen. Finns mycket bakom varumärket och generösa villkor om att köplåna saker får folk att välja bort näthandel till viss del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker att det borde finnas möjlighet, ja.

   Radera
 4. Nu när inte ens vänstermusiker får utnyttja groupisar längre så faller naturligtvis försäljningen av riktiga instrument som en sten. #metoo

  SvaraRadera
 5. I dag behöver du inga instrument allt finns digitalt som tex i GarageBand, Matrix alla program typ SoundForce, Stainbergs m.fl.m.fl.
  Man gör en slinga, sätter texten till den, lägger ut den På YT för att se vart den hamnar och blir det gigg så tar man med sig stickan och petar in i mixer, tar micken och kör låten!

  Annat var det på den gamla goda tiden, 12 pers + instrument klämdes in i en Volvo Duett och sånghögtalarna på takräcket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verklighetsfrånvänt skitsnack, men jag hoppas att du skojar.

   Radera
 6. Att den norska delen sänkt verksamheten, betyder det att vi passerat peak black metal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta stämmer innebär det döden för musikvärlden som vi känner den, jag är gravallvarlig.

   Radera
  2. Dödskors på aktiekursen kanske är en tröst för er två?

   Radera
  3. 4Sound är inte Black Metal, antagligen därför det gick som det gick.

   Radera
  4. Tveksamt, Mayhem har just släppt nytt högkvalitativt material. Tror de har en fullängdare på gång snart också.

   Radera
 7. Meningslös kedja.
  Vet man vad man vill ha så köper man från thoman i tyskland.
  Vill man ha råd irl finns det bättre affärer.
  Skönt att marknadsekonomin funkar!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Västvärlden överlag köper inte särskilt många större instrument längre om man tittar på klaviaturerna. Av Steinways årsproduktion på 400k flyglar såldes 330k i Kina 2017.

  I min kommun utrustades varje klassrum på låg- och mellanstadienivå med pianon på 1960-talet. En del nyinköptes på 1980-talet (fast Yamaha då), annat kunde säljas/skänkas för en låg summa (sen tillkommer då att man måste stämma om etc.). För ca 10 år sedan eller i samband med renoveringar har allt åkt i skroten. Finns ingen andrahandsmarknad för pianon i princip längre visade det sig.

  SvaraRadera
 10. Fan va synd. Det finns butik i Göteborg där man klev in och panikköpte sladd,plektrum,strängar och kanske en och en annan mick . Där finns stora avdelningar för studiopaket samt grundläggande paket för ett rockband att köra igång verksamheten på. Tiderna förändras. Det finns få replokaler i Göteborgstrakten, och de kostar en bra slant för en vanlig gymnasieungdom . Lägg till att man sitter och gör musik i datorn hemma med utvalda boutique state of the art tillbehör som kostar 30-40% mindre per postorder från en berömd leverantör i Tyskland.Även när kronan är lite trött. Den svettiga tillvaron i en replokal där man repeterar låtarna i en femmanna konstellation är utdöende. Musiken som ges ut idag tappar i inövat gruppdynamik och den synergi , när alla bandmedlemmar på ett magiskt sätt lärt känna varandras spelstil till att föda fram en bra låt, tillsammans efter timmar och timmar av rep.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för belägg att replokalskulturen är utdöende?

   Radera
  2. Inga problem att repa i ett femmansband och köpa instrument mm från tysken

   Radera
 11. Det var tider det, Estrad, götgatsbacken med alla musik affärer och köpa en vinylskiva hos skivturken. ��

  SvaraRadera
 12. Detta är det mest oväntade och mest geniala svar jag nånsin sett. Finns behringers hm300 för en billigare kopia.

  SvaraRadera