Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-09-19 15:45

Valueguard: Lägenhetspriserna säsongsmässigt ner

Lägenhetspriserna föll säsongsmässigt i augusti, undantaget i Göteborg. Detta enligt Valueguards siffror, som publicerades idag.
Lägenhetspriserna föll säsongsmässigt i augusti.
Augusti månad är normalt en av de månader där lägenhetspriserna stiger mest, och förväntningarna på augusti månads prisstatistik var därefter. Dock kom statistiken in säsongsmässigt svagt, liksom för resten av året, undantaget maj och juni.

Stockholm är lägenhetspriserna ner säsongsmässigt och steg bara 0.47%, mot det normala 0.96%.  Det är till och med svagare än krisåret 2017, som hade en uppgång på 0.48% i augusti.
Säsongsmässig förändring en månad Stockholm 2015 - 2019. Data: Valueguard
För Göteborg ser man dock en svag säsongsmässig uppgång, då priserna steg 1.03% för lägenheter, mot medlet 2005 - 2019 på 0.84%.
Göteborg.
Malmö ser dock lika illa ut som 2017 och Stockholm, och hade en säsongsmässig nedgång i lägenhetspriserna under augusti månad. Priserna har normalt i snitt stigit 0.97% i augusti i Malmö, men i år var uppgången bara 0.69%.
Malmö
För Sverige som helhet var lägenhetspriserna säsongsmässigt ner under augusti, och steg bara 0.71% mot snittet på 1.07% 2005 - 2019. 
Sverige.
Få letar dock efter en lägenhet i hela Sverige samtidigt, men det kan ju vara intressant ändå.

Tydligt är att även om bostadspriserna stiger, så är marknaden bister och forna tiders eufori är som bortblåst. Det talar inte för en positiv prisutveckling september - december, som normalt är månader med fallande eller stillastående priser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Mycket bra start på säsongen. Hoppas det fortsätter.

  SvaraRadera
 2. Blir det något blogginlägg från Tel Aviv?

  SvaraRadera
 3. Tycker inte att säsongsmönstret under 2019 för riket är särskilt tydligt jämfört med tidigare år. Ser snarare ut som att priserna sakta återhämtar sig.

  SvaraRadera
 4. Ah Göteborg har ju problem med bostadsbristen åt alla utländska ingenjörer som kommer hit från andra länder för att jobba i automotive industrin som aldrig verkar bli mättade med tanke på hur mycket dom klagar på ingenjörsbristen. Därav prisuppgången kanske. När Geely öppnat ska ytterligare X antal ingenjörer köpa bostadsrätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggs väl tillräckligt i området så att de borde kunna få gångavstånd, om de nu vill köpa nybyggda.

   Radera
 5. Hoppades vi skulle få en tråd om villapriser med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggaren är väl på date med Ann-Christine Bärnsten...

   Radera
 6. Alltså, "säsongsmässigt ner" i rubriken beyder "upp fast mindre upp än förra året"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Bloggaren försöker alltid få det att låta sämre än vad det är.

   Radera
  2. "Uppgången avtar" känns faktiskt som en mer korrekt rubrik. Fast "Säsongsmässigt ner" är faktiskt inte felaktigt påstående :)

   Radera
  3. Positiv derivata men negativ andraderivata?

   Radera
  4. Cornucopias definition av säsongsmässigt ner är att uppgången är: mindre uppgång än vad som skulle behövas för att få en normal uppgång på helår. Vilket förstås är en väldigt hemmasnickrad och felaktig definition av säsongsmässigt ner. Detta med tanke på att normal uppgång är ganska stor i Sverige.

   Om man ändå vill få detta till en nedgång får man diskutera reala priser. Men som tur är så är reala nedgångar mest positivt för samhället i stort, utan att bostadsägare med hög belåning drabbas negativt.

   Radera
  5. +0.47 i Augusti för lägenheter indikerar som bäst stillastående priser, så jag tror att ni missuppfattar med eller utan flit.

   Radera
  6. Linus Jönsson: Hur har du räknat fram det? Jag misstänker att du inte vet vad du talar om.

   Radera
 7. Bloggen är numera en uppvisning pessimistiska omskrivningar och desperata vinklingar. Bagdad Bob gör sig påmind, tragikomiskt. Ser gärna en återgång till neutrala och sakliga inlägg

  SvaraRadera
 8. Sålde just bostadsrätt i Norrort Sthlm. Upp 125k per år minus renovering ca 250k. Köpt lika stor borätt i södra Swe. Pris 850k. Samma storlek o helt nyrenoverad. Lånen minskades rejält o i princip ren i Swe.
  Livet rullar vidare i södra Spanien. Få se när jag tar tag i frågan sägs upp mitt Swe medborgarskap. Med klanen MpSVCL vid rodret så är jag mkt tveksam till hur landet skall överleva framöver.

  Skybird

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du på den korrekta, västra, sidan av södra Spanien är det väl bara cut the losses vad gäller det svenska livet.

   Radera
 9. "Det är till och med svagare än krisåret 2017"

  Det speciella med 2017 var dock att priserna slog i taket sent i Augusti och rörde sig inte en tum. Jag gick verbalt all-in på det vad gäller ett kommande ras. Detta September har tvärt om gått rätt starkt, och jag tänker fortfarande att det kommer göra det ett tag med tanke på att vi köper och säljer för en krona ingen uppskattar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Skåne har vi aldrig haft en topp. Bopriserna fortsätter rakt upp.

   Radera