Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-13 10:25

Utebliven vinst är inte en förlust

En vanligt feltänk inom investeringar verkar vara att en missad vinst är en förlust. Så är det naturligtvis inte. Endast en förlust är en förlust, annars har vi alla gjort hundratals miljoner kronor i förluster på de affärer vi aldrig gjorde.
Kära Bullen ...
Att exempelvis stå utanför bostadsmarknaden eller stå vid sidan om börsen är inte en förlustaffär. Ej heller är att sätta pengar på ett bankkonto med noll ränta en förlust. Det enda som är en förlust är när du faktiskt förlorat pengar och efteråt har mindre pengar än innan.

Alternativet, att uteblivna affärer är förluster, så har vi alla i så fall gjort mångmiljardförluster.

Låt mig gett ett konkret exempel. Jag skulle köpa guldbolaget Aurelian hösten 2005 för en summa av 100 000 kronor. Pengarna fanns i en kapitalförsäkring hos E*Trade, men affären behövde ringas in via mäklare. Jag hade dock ett möte och fick bryta telefonkön, som tog för lång tid. Således köpte jag inte aktien, och lät affären rinna ut i sanden. 

2006 steg sedan Aurelian ca 10 000% i kurs, alltså 100x pengarna. De där 100 000 kronorna hade blivit 10 MSEK.

Dessa 10 MSEK kunde jag sedan t ex köpt Teslaaktier till 26 USD år 2010. Dessa kunde jag sedan 2017 sålt på ATH 389 USD, eller 15x pengarna, och suttit med 150 MSEK. 

Bara i detta exempel har jag alltså gjort en förlust på 150 MSEK om missade vinster är förluster. Sedan är det bara att peka ut ytterligare en bunt med liknande affärer jag aldrig gjort, och förlusterna når alltså miljardbelopp.

Det hela visar hur fånigt resonemanget om att missade affärer och missade vinster är förluster. 

För er egen skull bör ni sluta med resonemanget. Dels leder till det till en riskbenägenhet som gör att ni en dag kommer förlora allt, och det är rätt utmanande att lyckas få fram kapitalet igen när det är utplånat. Dels leder det bara till bitterhet, och att ni helt enkelt mår dåligt. 

Som investerare eller småsparare avstår man affärer dagligen. Det hör till saken att du garanterat kommer avstå affärer som hade varit helt fantastiska. Men bara en backtrader bryr sig om sådant.

Därtill så kan du inte jämföra utfallet med det bästa möjliga. T ex brukar jag halvera mina investeringar när de gått 5-10x pengarna, och hade alltså inte fått 100x pengarna på Aurelian,. eller 15x pengarna på Tesla. Och den där lägenheten ni aldrig köpte - kanske hade stressen av flytten gjort att ert förhållande spruckit, eller du eller din partner hade hamnat i säng med den nye grannen eller något annat som gjort att ni sålt lägenheten i förtid utan den där vinsten. Fakta är att du vet helt enkelt inte vad som hade hänt om affären genomförts.

Att komma med det ena eller andra exemplet på affärer någon inte gjort och hävda att dessa uteblivna affärer är förluster är ekonomisk analfabetism, innebär att ni saknar analytisk förmåga och helhetsperspektiv, och således inte bör syssla med sparande, investeringar eller kapitalförvaltning alls.

29 kommentarer:

 1. Instämmer, jag avstår följaktligen från alla slags aktieaffärer.. jag hade ett låtsaskonto med fejkpengar och insåg efter några månader att jag är helt kass på investerningar, inget tålamod alls och övertrejdar nåt enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra självinsikt. Krävs rätt mycket för att klå fonder över tiden.

   Radera
  2. Mycket bra ja, för de allra allra flesta är breda fonder bättre på den långa tidshorisont som man ska ha med placeringar på aktiemarknaden.

   Radera
  3. Det absolut enklaste sättet att investera är ju fonder. Kan eventuellt bli lite tråkigt dock. Jag kör mitt race på extrem långsiktighet, köper enbart, säljer inget. Om det inte visar sig att ett bolag går käpprätt.

   Radera
 2. I regel är det dock lättare att förlika sig med en utebliven vinst på en miljon kr än att förlika sig med en förlust av en miljon kr.

  Skulle jag gräma mig över alla vinster jag missat om jag gjort si eller så hade jag varit ett fall för psykvården. Samtidig är jag glad över alla dåliga affärer jag missat så jag slipper leva som jagad av fogden.

  Summa summarum är jag trots allt ganska nöjd och tillfreds med med min ekonomiska situation.

  SvaraRadera
 3. Ja man kan ju inte vara bitter över allt man missar, men de gånger man faktiskt har fel kan ju kännas lite mer. Om man våndas över hur man ska göra och tänker äh det kraschar inte än på någon månad..

  SvaraRadera
 4. Håller med om inställningen. Dock bör man beakta alternativkostnader när man ska göra (eller inte göra) investeringar.

  SvaraRadera
 5. Min fru meddelade just att elförbrukningen hade sjunkit kraftigt sedan vi bytte kylskåp i maj. Hon hade märkt att kylskåpet börjat låta mer och en del frös fast i det.

  Utebliven vinst att inte bytt kylskåp tidigare.

  Självklart borde jag sålt alla aktier på historisk topp. Saknar tidsmaskin. Men menar att några få kommer mångdubblas i värde inom få år. Mina investeringar är i huvudsak små nya företag som kan minska våra växthusgaser om företagen lyckas. Utgår från att få ger någon ekonomisk vinst till mig. Men trivs med att försöka minimera uppvärmningen. Har ett obetydligt innehav i ett vindkraftbolag, som jag tog hem en hyfsad vinst i förra året men nu skulle gett tre gånger mer. Hade lätt att se den fortsatta tillväxten för vind, men svårt med bolagsval.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast just i fallet kylskåp är det ju svårt att säga om du inte haft ett kontrollkort övet skåpets energiförbrukning. Ökande fastfrysning osv kan ju vara sluskedet på en långsam försämring, i vilket fall du antagligen förlorat pengar på att inte byta tidigare. Eller så är det en snabb försämring och då är det ju inte säkert att du vunnit så mycket på att byta tidigare.

   Radera
  2. I detta fallet en långsam förändring. ca 400 kWh under varje månad sommartid. Jämfört med förra sommaren. Säkert många som borde byta sina gamla kylskåp. En säker hemtagen vinst.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Utebliven kostnad kan vara att kolla att temperaturgivaren inte har blivit täckt med is. Fuktig sensommarluft försämrar avfrostningen, sedan får styrelektroniken fel signal och kör skåpet på konstant max. Löses genom att stänga av skåpet i 12 h.

   Radera
  4. Gamla kylskåpet var nog från millennieskiftet och detta med fastfrysning åtminstone sedan i vintras. Nya blänker modernt med sitt stål och vi trivs bra med skåpet även innan den stora minskningen av el blev uppenbar idag när månadens elräkning kom. Förmodligen behåller fler än jag en del maskiner för länge.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Om ditt kylskåp drog 400kWh/månad hade du märkt det för kompressorn hade fattat eld...

   Radera
 6. Utebliven vinst är väl i allra högsta grad en alternativkostnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om du känner till vinsten i förväg (exempelvis som uppskattat EMV), och ändå väljer att placera pengarna sämre.

   Radera
 7. Intention spelar stor roll för hur eventuell förlust ska betraktas.

  De 10 miljonerna i exemplet skulle bara kunna realiseras genom både ett köp och en försäljning vid specifika tillfällen.

  Om du istället tänker dig att du planerar att bli ägare i ett guldbolag och tvingas köpa till ett högre pris för att du väntar för längre förlorar du de facto de 10 miljoner som du tvingas betala istället för de 100 000 du kunde gjort affären för.

  SvaraRadera
 8. I denna icke länk torgför permabjörnen Cervenka hur orättvist missade vinster är. Någon självkritik att han som permabjörn påverkat många som missat uppgången hade varit önskvärt.

  https://www.di.se/analys/riksbanken-godde-de-rikaste-och-lamnade-de-andra-pa-perrongen/

  SvaraRadera
 9. På samma sätt kan man aldrig göra en förlust på en bostad om man inte säljer den så ni som oroar er över bostadsmarknaden. Vakna!

  SvaraRadera
 10. Tycker det låter lite som att ursäkta dåliga beslut.

  Det är alltid alternativen man skall väga mot varandra och välja det bästa. Trots allt är kostnad för ett alternativ bara det värde man avstår genom att välja det. Kostnaden för att ligga likvid är alltså det värde eventuell alternativ position skulle ha.

  Att ha den inställningen är på inget sätt samma sak som att man blir riskbenägen. Har du bristfällig information om utfallet av alternativ så måste man ta hänsyn till detta aldeles oavsett. Om man genom sina val hamnar blir bankrutt så har man troligen valt det sämre alternativet.

  SvaraRadera
 11. "10 000% i kurs, alltså 100x pengarna"

  Där ser man, så kan det gå. Man får vara glad att nedgången är begränsad till 100%.

  SvaraRadera
 12. Grämer mig inte över ej gjorda affärer, men ångrar mer att man inte "stötte" på den där tjejen eller att man skulle ha vårdat ett förhållande bättre.

  Skulle ha köp mer aktier när det föll 2008 om man nu ska vara efter klok.
  läget kanske kommer igen?

  SvaraRadera
 13. Alla mina regrets var under min tonår. Sen lärde jag mig att bete mig som en vuxen människa, och det enda dumma jag gör nuförtiden är att skriva korkade kommentarer på internet.

  Är fullinvesterad i indexfonder.

  SvaraRadera
 14. Utebliven förlust är en vinst.

  SvaraRadera
 15. Hävde en gång ett köp av varor/tjänst som skulle uppgått till 4 miljoner. Köpekontraktet hade en utväg för mig som köpare. Säljaren hävdade att paragrafen inte var tillämpar och krävde 10% av köpesumman i utebliven vinst och hävdade att utebliven vinst räknades in som "förlust i övrigt" från konsumentköplagen. Jag fick sedermera rätt i tingsrätten och betalade inte ett öre. Säljaren fick dessutom betala rättegångskostnaderna.

  Precis som bloggaren skriver är vanföreställningen att utebliven vinst är förlust hos är så stark att vissa är villiga att ta stora risker och fattar idiotiska ekonomiska beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utebliven affärsvinst kan vara knepigt att få ersättning för, får man fråga vad du (inte) köpte för 4MSEK? Blir en väldig massa kylskåp..

   Radera
  2. Vanföreställningen att man skall jämföra alternativen mot en fiktiv neutralnivå (som kanske inte existerar) istället mot varandra är också något som kan leda till idiotiska ekonomiska beslut.

   När man väljer det bästa alternativet gör man ett bra val, väljer man ett sämre alternativ gör man ett sämre val. Så enkelt är det. Att det sämre alternativet i sig inte tär på förmögenheten gör inte valet mindre dåligt.

   Radera
 16. Fast jag ångrar ju lite att jag inte köpte på mig ett gäng 60-70-tals bilar när dom var billiga för 10 år sen....dom har ökat 3-5 gånger i pris sen dess. Hade varit en hobby som gått med vinst.

  SvaraRadera
 17. Money you don´t loose buys just as many things as money you win. // Mike Caro

  SvaraRadera
 18. 0% i nominel avkastning är iofs en reell förlust med tanke på inflation.

  SvaraRadera