Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-09-24 07:16

USA-börserna återhämtade sig - uppåt i Asien

De amerikanska börserna följde efter Europa ner, men återhämtade sig mot slutet och stängde nära oförändrat. I Asien stiger börserna något under morgonen, och vi kan vänta oss en positiv initial börs i Stockholm. Tung statistik under dagen kan dock snabbt ändra det mesta.
Bullen.
Återhämtningen på USA-börserna avslutades med en försvagning, så den sista halvtimmen var riktningen nedåt. S&P-500 stängde ändå på -0.01%, medan OMXS30 gick -1.75% och OMXSPI -1.57%.

Man kan anta att OMXSPI nu trillat ner ur motståndsområdet, och det således är nedåt som gäller till stödområdet runt 575 längre fram i höst.
Dagschart OMXSPI.
I Asien går börserna svagt positivt. Hang Seng +0.25% och Nikkei +0.18%. Vi kan antagligen baserat på att USA-börserna stängde högre än vid svensk stängning åtminstone initialt få se lite stigande börs även i Stockholm.

Under dagen kommer dock tung statistik, som exempelvis tyska IFO-indexet, som förväntas stärkas något. Vi får se om det överraskar åt andra hållet. Hushållens konfidensindikator i USA släpps under eftermiddagen. Men inledningsvis bör börsen stiga något.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Kanske håller sig lugnt till den 10 oktober. FED menar ju att skuldmaknaden kommer att må bra igen då efter att ha fått den dagliga injektionen kapital. Man får väl sätta ett litet frågetecken där.

  SvaraRadera
 2. Vi tackar för dina morgonspaningar om börsen, även fast du själv står utanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är trött och oinspirerad på morgonen och glömmer kolla den långa listan med inlägg att skriva, så kan man alltid titta på börsen.

   Radera
  2. Inte tappa farten - bra där!

   Radera
  3. Precis, och när Cornu tittar i börsen så blir det ett revolut-inlägg. Häpp!

   Radera
 3. Fråga från finansamatör: hört det talas mycket om en obligationsbubbla, menas det då att det pumpats in så mycket nollräntepengar i t.ex. börsbolagens obligationer så att räntan för bolagen kan sticka iväg mer än marknadsräntorna och på så vis påverka resultat etc eller är det något mer invecklat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nje, men om räntan drar uppåt är ju alla gamla obligationer relativa förluster
   Du vill inte heller köpa om räntan är i upptrend

   Radera
 4. Det blir ingen börskrasch. Detta är ingen topp. Det är sidledes konsolidering. Viktiga motstånd/stöd brukar brytas på 3-4 försöket. Det blir aldrig krasch när alla är negativa. Krascherna kommer när alla är positiva/euforiska och alla är lång och fulltankande. Centralbankerna fortsätter med pengatryckande och noll ränta. Börserna kommer gå mycket högre innan kraschen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Det jag sagt här inne, men domedagskorparna och framförallt bloggaren skakar på skallen som om jag vore tokig. En snabb titt på psykologin pekar på motsatsen, en hel del investerar har redan intagit en defensiv position och dessutom så snackas det och hoppas för mkt på den här s k "kraschen" så därför lär den kanske utebli, kanske bara blir en mjuklandning.
   Ja, jag är utanför börsen numera, av olika anledningar, men kan ff tro att den ska gå upp lite till.

   OMXS30 mot 1700 innan årskiftet.
   Bopriserna i mitt område har gått upp 10 % senaste året. Inget som är hållbart, men så är det.

   Radera
  2. @Mr Perfect: Det är mer optimistisk ton på rikatillsammansbloggen. Portföljerna där går bra och rekommendationerna som ges (senast EQT) brukar bli bra. Vill man tjäna pengar ska man nog följa den bloggen.

   Radera
  3. Nja, håller mig undan från frälsta snubbar som säljer träd i Afrika.

   Radera
  4. @Mr Perfect: Man behöver ju inte köpa allt. Ingen är perfekt.

   Radera
 5. EQT startar fint, upp över 25 % i skrivande stund.

  Fick likt andra privatsparare bara minsta tilldelningen på 150 aktier men dubbelt upp tack vare två konton.

  https://www.di.se/live/sparekonomen-eqt-prioriterade-smasparare-alla-fick-tilldelning/

  På tjänstepensionskontot tänke jag låta dem skvalpa långsiktigt men är mer osäker på handelskontot, några goda råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börspodden Avsnitt 317 rekommenderade "teckna-sälj" på EQT.

   Radera
  2. Dessutom: 25% vinst är väl fint att bärga hem till ladan?

   Radera
  3. Man får hoppas det speglar sig något lite i Investors kurs 🙂

   Radera
  4. Till ladan haha :P

   Sålde av hälften och behöll slattarna på pensionskontot. Ser fram emot nästa års första publika bolagsstämma. Även om vi småsparare är både dyra och jobbiga att administrera tror jag EQT gör rätt i att prioritera oss.

   Ju fler insyltade i riskkapitalbranschen desto svårare blir det att sönderreglera den från politiskt håll. Ser fram emot den första publika bolagsstämman, tror det kan bli en nischad tradition något mindre gubbig än hos t.ex. H&M och SAAB.

   Radera
  5. Grattis. Korka upp en flaska och njut segerns sötma.

   Radera
 6. Pengar flödar in enligt SCB.

  "Hushållens finansiella nettoförmögenhet, finansiella tillgångar minus skulder, ökade under andra kvartalet 2019 till 10 227 miljarder. Totalt ökade nettoförmögenheten med 356 miljarder kronor, fördelat på 253 miljarder i värdeökningar och 103 miljarder i finansiellt sparande.

  Det finansiella sparandet på 103 miljarder, var det högsta under ett enskilt kvartal sedan 1996 då tidsserien börjar. Det var ett nettosparande på 60 miljarder på bankkonton som bidrog mest till sparandet."

  Folk håller ändå som grupp i pengarna. Nordea rapporterar också om nedgång i Stockholms tjänstekonjunktur, så nu är nog de bistra tiderna här. Knappast någon mani att tala om på börserna, så lite svårt att se varför vi skulle få en jättekrasch.

  Om då inte nästa svarta svan sticker upp sitt huvud...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket är "sparande" och hur mycket beror på att både bostadspriser och börsen gått upp ordentligt under perioden?

   Sen är jag det finns en viss diskrepans mellan ökat sparande hos befolkningen samt ökad tillväxt/konsumtion/inflation som politikerna önskar.

   Och så kommer paradoxen att samtidigt som sparandet ökar så ökar skulderna med 5%/år. Samtidigt som lönerna ökar med 2.5%/år.

   Radera
  2. Sparande är nysparande, som du kan läsa ovan. Värdeökning 253 mdr, nysparande 103 mdr.

   Radera
  3. Den här försiktighetsslanten lär konsumeras och investeras så fort det visar sig att världen inte rasade samman den här gången heller. Då får vi ytterligare en i raden panikattacker som vi kommer förtränga medan hacket i kurvan bara krymper.

   Men lärdomen att vi i Europa återigen tycks drabbas hårdare blir det säkert inget av heller. Vi måste verkligen börja se över våra samhällens affärsmodeller. Världen lunkar ifrån oss.

   Radera