Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-18 13:52

Uppgifter: Saudi-Arabien tar hem miljardbelopp från USA-marknaderna - Fed injicerar 72 miljarder

Enligt mäklarfirman Natalliance Securities  håller Saudi-Arabien på att ta hem mångmiljardbelopp från de amerikanska marknaderna för att stödja den egna ekonomin efter att landets oljeproduktion mer än halverats. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve gör i det dolda en nattlig kvantitativ lättnad (eng quantitative easing, QE) via en repa på 72 miljarder dollar för att hindra en marknadskrasch och att räntan och dollarkursen exploderar.
Dollarbullen.
“One of our team just picked up that Saudi has pulled billions of cash from US Markets in the last 24 hours to support their own economy after the oil attacks... Add that to the treasury refunding payments and new cash... And you can see how a squeeze developed.”
I praktiken har Federal Reserve alltså gått in och räddat marknaderna från en krasch. Problemet med nattliga repor är att de bara är tillfälliga. Fed måste alltså gå in med en formell QE och köpa in sig i dollarmarknaden om vi inte ska få en 2008-liknande krasch.

Enkelt förklarat så är det brist på dollar, vilket kommer driva upp räntorna.

Gårdagens repa nådde drygt 8.5% i ränta, vilket är den högsta nattreporäntan i USA tillbaka till åtminstone 1991. Vid finanskrisen var man bara uppe på cirka 5.5%

Den graf jag har går inte tillbaka längre än till 1991, så ...

Antagligen har man lärt sig från finanskrisen och kommer fortsätta injicera massiva likvider i dollarmarknaden och i praktiken trycka upp dollar för att hindra en krasch. Frågan är bara hur länge man kan hålla på med detta. Kanske lever vi i den bästa av världar och centralbankerna har kommit på hur man för evigt kan undvika en formell krasch. Frågan är bara när det istället leder till något annat än bara inflation i tillgångsvärderingar, utan till sist sprider sig till den verkliga ekonomin?

En annan slutsats är att skadorna på Abqiaq inte är små och tillfälliga - då hade knappast Saudi-Arabien behövt plocka hem pengar. Dock hävdar Saudi Aramco att allt ska vara fixat till slutet av september. Det kommer säkert göra marknaderna gladare än de var innan angreppet, så som psykologin fungerar på marknaderna numera.

Sedan påstår nu Saudi-Arabien och USA att man kunnat spåra angreppet tillbaka till en bas i Iran, så saker är kanske inte riktigt över än. Iran förnekar förstås det hela via diplomater i Schweiz.

29 kommentarer:

 1. Å andra sidan påstår Saudi att detta inte påverkar statsfinanserna alls, och att man redan i slutet av september ska ha återställt produktionen. Oljan har ju fallit tillbaka lite i pris, men risken är kanske förhöjd...

  SvaraRadera
 2. Vad är det Saudi Arabien har gjort? Det står cash. Betyder det att någon transporterat sedlar mellan länderna? Eller betyder cash något annat än jag tror på amerikanska?

  SvaraRadera
 3. Paradigmskiftet. När det händer som ingen räknat med. Spännande värre.

  SvaraRadera
 4. Återigen bekräftas "plunge protection team". Det är inte längre en marknad utan en planekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det har du ju rätt i...och sen tvingar man Saudi att inte bara betala tillbaks pengarna utan införa demokrati/jämställdhet/lika lön och religionsfrihet och avskaffa dödsstraffet... austerity på riktigt liksom

   Radera
 5. Vad är den saudiska preppen inför att oljeexporten tar slut naturligt eller onaturligt? Hur skall de driva sitt samhälle? Kommer de att hålla ihop eller flyr de som har finansiella resurser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns absolut noll att falla tillbaka på. Bara att återgå till ett samhälle typ Jemen.

   Radera
  2. De kanske tänker leva på avkastning från sina investeringar runt om i världen. Men det blir nog en generell standard sänkning av livsstilen

   Radera
  3. Med tanke på det extrema beroendet av dels billig utländsk arbetskraft för låglönesektor och service, dels västerländsk kompetens inom teknik, medicin så lär Saudi falla rätt hårt när oljekranen och därmed pengarna sinar. Det är inte så att man som i Norge har en oljefond att falla tillbaka på.

   Frågan som en europeisk tekniker ska ställa sig när man lämnar; Är det idé att släcka lyset när jag går eftersom det kommer slockna av sig själ inom kort.

   Radera
 6. Den här bollen flyger över huvudet på mig. Har saudi sålt usa-obligationer och swishat hem pengarna till kungen? Nu finns det för få köpare så fed rycker in och köper för att slippa höga räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte helt heller, men ger mig på en gissning.


   Saudi har lånat ut mycket dollar till USA. Nu säger de ge oss våra dollar och avslutar sina låna, "tar hem cashen". Detta sväljer stora mängder dollar på marknaden, allt går till att ge dollar till saudi. FED har alltså fått gå in och "trycka upp" nya dollar för att inte räntan ska sticka åt helvete.

   Som en jämförelse. Säg att du har en marknad för korv. Du är skyldig pelle massa jävla korv för att ha startat korvmarknaden. En dag säger pelle ge tillbaka all min korv. Den dagen har du inga korvar till försäljning eftersom alla gick till pelle, du får istället dela ut kuponger som säger "korv" till alla som ville ha det den dagen.

   Radera
  2. USA har haft några misslyckade auktioner redan, där de fått köpa sin egen skuld. Sedan är det väl så det går till att sänka räntor. Man skan ange ett mål för de korta räntorna, men det räcker inte att säga att räntan ska ned, man måste köpa för att man ska uppnå målet.

   Radera
  3. USA har väl inga problem med att skapa nya pengar när det finns behov av dem. Det är ju det som krävs för att dollarn ska vara den valuta som främst används för världshandel. Om dollar skulle börja ta slut hade det inte funkat i praktiken.

   Radera
  4. Tim, det skulle i så fall innebära att Saudi lånat US pengar i en annan kanal än via obligationsköp (eller att någon bank sitter med svartepetter och försöker buffra försäljningen genom at låna). Är det så stora belopp så det kan påverka interbankräntan borde det kunnat avläsas i aktie-/obligationskurser alternativt är likviditetsnivån redan så låg att det redan var ett problem. Behovet är över 130 miljarder $ på två dagar.

   Radera
  5. Har faktiskt ingen aning vad det är för produkt som de avyttrat/avstått från som skulle innebära att fed måste stödköpa mer än att det enda som passar in i scenariot att saudi "tar hem sina pengar" med att reporäntan stuckit uppåt och fed måste stödköpa är att de rullar korta amerikanska statsskulder i vanliga fall som de nu avstått från och inget annat sug finns på marknaden.

   Radera
 7. Ser jag måhända en svart svan komma simmandes?

  SvaraRadera
 8. Jag kanske är korkad men hur kan det bli brist på dollar när SA likviderar stora innehav i dollar och för hem dem till SA (växlar till sin egen valuta)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Se min förklaring ovan. Vill få ha usas skulder sticker räntan. Vill massa ha deras skulder sjunker räntan (som den tyska ex). FED får gå in och täcka för den minskade efterfrågan.

   Radera
 9. Frågan är vad fler drönare kan åstadkomma för skada?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag rätt i rapporteringen handlar det om drönare + kryssningsmissiler. Saudi har påstått att de hittat kretskort från kryssningsmissiler.

   Är det så har vi nästan garanterat ett krig mellan usa och iran på halsen.

   Som tur var har inte frankrike lämnat eu än.

   Radera
 10. Blir det krig där ökar risken för krig här väsentligt. Iran Kina och Ryssland är nära allierade så vi ska se till att inte bli tagna på sängen om hela ligan skulle börja med något samtidigt.

  SvaraRadera
 11. Om man hypotetiskt drar den här metoden till sin ytterlighet var hamnar vi då?

  Alla världens statsobligationer uppköpta av respektive lands riksbank med hjälp av ökad penningmängd?
  Alla länder är i stor skuld till sig själv?

  Hur skulle det påverka samhället? Skulle folket istället handla med guld? Någon slags guldmyntfot? Bitcoin? Byteshandel eller vad?

  Samtidigt som alla världens stater skulle anses som bankrupta? Inte kreditvärdiga att köpa ens en blyertspenna?

  Eller hur skulle samhället se ut?

  Frågan är inte retorisk utan jag undrar seriöst vad som skulle hända ifall det hela imploderade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Implosionen har förmodligen börjat så smått. Det logiska är att man enas om att börja om med ett nytt globalt valutasystem. Det är inget nytt, utan har skett flera gånger förr. Det kommer bli en återgång till någon slags guldbas, ja. Hur detaljerna ska se ut kan vi inte veta nu.

   Radera
 12. Kan det ligga till på följande sätt:
  -Saudi: USA hjälp till att invadera/anfalla Iran dom har gjort dumma saker mot oss.
  -USA: Ne Ne det får ni lösa själva ni har ju pickadoller ni fick av oss
  -Saudi: USA nu hjälper ni till annars...
  -USA: annars vad?
  -Saudi: Annars kan det gå illa med er valuta, kommer ni ihåg att ni lånat lite pengar av oss.
  -USA: Ha ha det vågar ni aldrig
  -Saudi: inte?
  -USA: Ups.

  SvaraRadera
 13. När Iran eller dess ombud har lyckats förstöra en stor del av Saudis oljeindustri en gång, finns det oro att de kan göra det igen... och igen. De har lyckats demonstrera en avancerad förmåga, med kryssningsrobotar och GPS-styrda drönare, med små möjligheter att stoppa nästa attack.

  SvaraRadera
 14. Det är som upplagt för Dollarns slut som världsvaluta. Men det har det varit länge iofs.
  Känns som att FED blir mer och mer desperata när dollarn dör. Helt enligt körschemat.
  Kom ihåg, först deflationsdipp, sedan hyperinflation. 😁

  SvaraRadera