Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-09-19 07:47

Sverige har nu EU:s femte högsta arbetslöshet

Regeringen har nu övergivit det tidigare målet att ha EU:s lägsta arbetslöshet. Sverige är nu på plats #24 av EU:s 28 medlemsländer, där endast Frankrike, Italien, Spanien och Grekland har högre arbetslöshet. Detta trots att den svenska valutan är i fritt fall och borde hjälpt svenska jobb.
Arbetslöshet per land inom EU-28. Senaste data från Eurostat.
Sverige flyger alltså snabbt uppåt i arbetslöshetstoppen, och det är nu bara fyra länder som har rapporterat in högre arbetslöshet till Eurostat (tabell une_rt_m).

Den svenska regeringen har inbillat väljarna att Sverige ska ha som mål att ha lägst arbetslöshet i EU, men det är en bit kvar från Sveriges 7.1% till biltillverkaren Tjeckiens 2.2%, och utvecklingen går inte åt regeringens håll.

Trots fem års regering, högkonjunktur och det senaste dryga året med fritt fallande svensk valuta har inte regeringen Löfven lyckats bekämpa svensk arbetslöshet. Eller så har man missat vad toppklassen betyder. Kanske menade man att målet skulle vara att ha EU:s högsta arbetslöshet?

Italien, Spanien och Grekland tillhörde de sk skuldkrisande PIIGS-länderna under skuldkrisen i finanskrisens spår, där Sverige under alliansregeringen klarade sig väl. Detta har sedan schabblats bort under regeringen Löfven. PI-länderna Portugal och Irland har nu lägre arbetslöshet än Sverige med 5.8% för Irland och 6.1% för Portugal.

Alla länder har inte rapporterat in för augusti till Eurostat än, så Sveriges placering kan komma att uppdateras, men ovanstående är enligt senaste datat.

Infoga valfritt citat om hur svenska arbetsgivare uppger att de har brist på arbetskraft:
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Titeln bör vara 5:e högsta eller 24:e lägsta, nu blev det tvärt om.

  Anmärkningsvärt är det i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Inte riktigt vaken än.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Vi pratar ofta här om den förestående butiksdöden, men även flera nätföretag verkar gå dåligt. Jag kollade upp några jag beställt från, bl.a. CDON samt ett par företag inom optik och parfymer. De har gått med förlust de senaste åren allihopa. Är det bara en tillfällighet eller är konkurrensen generellt hård och lönsamheten dålig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adlibris sade nyss upp 25 tjänstemän och lägger ner flera nättjänster i koncernen.

   Radera
  2. Ja, konkurrensen i näthandeln är stenhård.

   Radera
  3. Det är väl att förvänta sig i vilket fall. Stenhård konkurrens, stor mängd etableringar och höga effektivitetskrav plus då sunkigt Postnord väsende skamligt nog.

   Radera
  4. Det kanske är konceptet butik som kommer dö. Alltså att man samlar många olika produkter och produkttyper från olika tillverkare under samma tak.
   Nätet gör ju det lika enkelt att köpa direkt från en tillverkare utan mellanhänder.

   Radera
 3. Ja mycket konkurrens på grund av övertetablering på många håll - jag tänker på kaféer, sushirestauranger och hud- och hårvård, spa och liknande. En lyxkonsumtion som präglar Stockholms innerstad. Ibland undrar jag hur många 10 000-tals eller 100 000-tals stockholmare som jobbar i detaljhandel och med skönhetsvård och liknande. Snacka om vad som kommer att hända när folk börjar hålla i slantarna. Och börjar fila naglarna själva.

  SvaraRadera
 4. Hälften av alla arbetslösa kommer från andra länder.

  De kan så klart också arbeta, se på USA där arbetslösheten stundtals är lägre bland utrikesfödda, men det kräver en helt annat arbetsmarknadspolitik. Avskaffa bidragen och försvaga facken genom att ta bort MBL.

  Inget parti riksdagen vill det, och då blir det som det blir. Ungefär som med bostäder. Alla klagar, men ingen är villig att göra det som krävs för det ska byggas mer.

  Vore mer hederligt att säga att man prioritera regleringar framför arbeten och bostäder (istället för att låtsas som man kan göra något åt situationen med verkningslösa åtgärder).

  SvaraRadera
 5. Tjeckien har EU:S lägsta arbetslöshet och nästan noll flyktingmottagande. Finns det något samband, månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På andra plats hittar vi Tyskland, ett land som inte gjort sig kända för restriktiv flyktingpolitik. Sambandet är alltså inte så enkelt som du verkar föreställa dig. På andra sidan hittar vi länder som inte heller varit så glada på att ta emot flyktingar...

   Radera
  2. Sysselsättningsgraden för kvinnor är 72 % i Tjeckien och 80 % i Sverige, näst högst i EU. Det gör att Tjeckien får låg arbetslöshet i statistiken.

   Radera
  3. Relativiseringarna och bortförklaringarna i full gång alltså. Sysselsättningen av kvinnor i Sverige kanske beror på att det räcker med en timme i veckan på en kurs i knyppling för att räknas som sysselsatt?

   Radera
  4. Fast i praktiken är det väl ingen som jobbar en timme i veckan? Vill minnas jag såg statistik som sa att vi i snitt också jobbar fler och fler timmar. Kanske är så att vissa länder är bra på att dölja arbetslöshet och andra är bra på att påvisa sysselsättning..

   Radera
  5. Nej, det finns inget belägg för att någon jobbar en timme för att fixa statistiken. De som jobbar jobbar minst halvtid. I åldern 25+ jobbar 97% mer än 20 timmar i veckan. Att någon skulle jobba en timme är en lögn som vissa krafter sprider, ren desinformation.

   http://cornucopia.cornubot.se/2019/06/sysselsattningen-i-sverige.html

   Radera
 6. När det gäller sysselsättningsgrad ligger vi bara på tredje plats. Island och Sweitz ligger före.

  SvaraRadera