Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2019-09-23 10:24

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustrin inom eurozonen sina sämsta siffror sedan 2012 och tysk statistik kom in betydligt sämre än väntat. Börserna faller under morgonen.
Daxchart.
Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin inom EU är alltså den lägsta sedan 2012, eller 45.6. I Tyskland uppges det vara recession inom industrin och inköpschefsindex sjönk till 41.4, vilket är avsevärt under analytikernas killgissningar om en svag återhämtning från 43.5 till 44.0. Index 50 är neutralt, om nu någon undrade. Även i Frankrike föll PMI, men ligger fortfarande över 50.

Börserna faller förstås på morgonen. Tyska DAX är på -1.18%, svenska OMXSPI -0.89%, franska CAC-40 -0.74% i skrivande stund, och brittiska FTSE-100 -0.68%. Euronext-100 är -0.80%. Berättelsen för dagen är "osäkerhet om handelskriget USA-Kina" för det kan ju inte vara en konjunkturfråga.

Stockholmsbörsen kan fortfarande sägas vara kvar i motståndsområdet, men om nedgången tilltar kan vi nog säga att man trillat ur området och att det är ner till 575 som gäller framöver, eller ca 8% ner från idag. Men det är inte avgjort ännu.

Att konjunkturen är på väg åt skogen är dock tydligt. Centralbankerna kan inte rädda den verkliga ekonomin, utan bara se till att kompisarna inom finansspekulationsbranschen inte får några förluster, utan kan sälja av till pensionsfonder och småsparare som råds att "sitta still i båten och inte sälja sina fonder, utan nu är det bra köpläge".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Sitt aldrig still i båten, är vad jag har lärt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En roddtur med Thomas Lindgren blir en spännande resa!

   Radera
 2. Men när är det bra köpläge?
  Långsiktigt sparande i fonder med köp varje månad. Sen kanske man inte går in och köper aktier som har stigit mycket, just nu.
  Sen finns det aktier som sjunkit mycket sista året. Ex Sobi, Trelleborg och SSAB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är bra köpläge när ingen är sugen på att köpa... Nu hade vi ju ändå ATH i torsdags eller vad det var. Kan rasa riktigt ordentligt, såklart, om förtroendet helt viker vad gäller företagens framtida vinster.

   Men ja, att PMI kom in dåligt (sämre än väntat) kanske får en kedjeeffekt, och kanske handeln helt fryser ihop. Då blir det intressanta tider.

   Radera
  2. Känns som börsen trillat ur motståndsområdet nu, så då blir det nedåt som gäller, inte direkt bra att köpa nu således, om man inte gillar 5-10% i förlust.

   Radera
  3. Jepp precis så. I efterhand kanske torsdagen förra veckan var tidernas bästa säljläge.

   Radera
  4. När ska man köpa och vad menas med börsen? Svenska aktier?

   Radera
  5. Får se om omx-30 bryter ner genom 1500 motståndet denna gång, den måste göra det snart tycker jag. Den har studsat tre gånger nu tror jag.

   Radera
  6. Varför skulle den bryta genom den nivån? Inget talar för det. Mot 1700.

   Radera
 3. Intressant detta med konjunkturer och deras påverkan på folks psykologi.

  Nu när vi är på väg neråt, och jag själv håller med om detta, så har jag faktiskt börjat returnera saker som jag beställt online, men som inte riktigt var det jag förväntade mig. Tidigare behöll jag sakerna ändå.

  Anekdotiskt så klart, men likväl intressant hur snabbt som man ställer om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag för inte budget, men uppskattar att jag spenderat 8-10ksek mindre per månad på senaste (exklusive resor, vilket är en punktutgift som knappast kan räknas). Tänker att det handlar mycket om att för lite oviktigare saker blir man som man umgås, så en trend av ekonomisk försiktighet kan nog smitta av sig rätt snabbt utan att man märker det.

   Radera
 4. Motsvarande USA pmi slog förväntningarna och steg till 51 från 50 3. USA är ju husse som bloggaren brukar skriva

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Index står högt ja, men det finns massvis med aktier som haft det riktigt tungt och är rent av billiga, spec tyska sådana.
  Om PMI är så lågt som den senaste lågkonjunkturen nu, så borde det väl innebära köpläge, no?
  Jag är köpare av aktier iaf, men inte dyra eller populära sådana, har växlat över från guld och det har funkat så här långt, men den som lever får se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är just på tyska börsen man ska köpa snart då.

   Radera
 7. Är det någon här som är med i årets Investerings-SM?

  SvaraRadera