Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-01 14:17

Så kraschade Ukrainas valuta av kriget med Ryssland

Krig innebär stora kostnader och påfrestningar för den underlägsne parten i en konflikt. Skulle Sverige anfallas kan vi räkna med att den svenska kronan kraschar, ungefär som Ukrainas valuta kraschade under kriget med Ryssland. Dollarn har stärkts ca 3.5x mot ukrainska hryvnia, eller översatt till något folk förstår - för Sveriges del skulle priset för en iPhone gått från 10 000:- SEK till 35 000:- SEK.
USDUAH 2011 - 2019.
Den som har tillgångar i svenska kronor skulle drabbas mycket hårt om Sverige angrips i ett krig, då svenska kronan med all sannolikhet skulle krascha och svenska kronor snabbt skulle bli tämligen värdelösa.

Ukrainas valuta hryvnia har fallit från en USDUAH på cirka 8:-, till USDUAH på som sämst 28:-, och kraschen inleddes när Ryssland inledde invasionen av Krim.

Siffrorna är rätt intressanta, då hryvnia ungefär var värd 1:- SEK 2014, eller ungefär (nåja, USDSEK är snart 10:-) som svenska kronan står mot dollarn idag. Motsvarande valutakursutveckling om Sverige drabbas av krig skulle alltså dra upp dollarn 3.5x, eller ungefär 35:- SEK.

Allt annat lika skulle det att göra en 10 000:- SEK dyr iPhone idag skulle kosta 35 000:- SEK efter kriget, om man nu i övrigt inte bryr sig. Därtill skulle denna kraftiga inflation göra att den svenska räntan skulle skjuta i höjden och väldigt få skulle ha råd att betala den ränta som är kopplad till detta.

Trading Economics anger 17% i ränta i Ukraina. Det är 10x vad ditt bostadslån kostar idag. Ett tag var räntan uppe i 30% under 2015 för att sätta stopp för valutakraschen.

Att hyperinflationen gör att du får 3.5x så hög lön spelar kanske mindre roll när räntan blir 10x så hög på ditt mångmiljonlån? Om nu huset står kvar alls. Kom ihåg att dina försäkringar uttryckligen inte omfattar krig i Sverige. Kom också ihåg att staten ska ha reavinst på den där hyperinflationen i den mån tillgångar stiger i siffervärdering, trots att de är precis samma tillgångar som tidigare. En försvagad krona ger staten en andel av dina tillgångar via latent reavinst.

Den som har tillgångar i Sverige och svenska kronor bör vara intresserad av att Sveriges försvar är starkt nog för att vara krigsavhållande, kan segra i strid och i slutändan vinna ett krig, så att krigsskadestånd kan utbetalas.

23 kommentarer:

 1. Dock så skulle ju just fallet Ukraina kunna innebära att Sverige skulle kunna köpa en del krigsmayeriel från Ukrainas ganska omfattande vapenindustri utan att det kostar Vyshyvankan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det i ett krig kommer nallas av valutareserven för exempelvis köp internationellt av krigsmateriell.

   Den har man positivt nog stärkt upp till nästan 500GSEK från låga 250GSEK för 7 år sedan.

   Radera
  2. Tim: Samt tillkommer en guldreserv om cirka 50 miljarder ... Med andra ord att guld- och valutareserven är dubblet så stor som den utländska delen av Sveriges bruttostatsskuld.
   Och ytterligare då att visavis svensk valuta förstärks guld- och valutareserven proportionellt mot kronans försvagade växelkurs.

   Radera
 2. I ett läge med krig mellan Ryssland och ett eller flera Europeiska länder lär det inte finnas mycket kvalificerad krigsmateriel till salu....
  Då inser nog alla att dom behöver sin materiel bättre själva....
  Och nybeställningar talar vi om år innan leverans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bränsle, ammunition, förband m.m.

   Radera
 3. Vad var det som drev inflationen i Ukraina? Använde Ukrainska staten sedelpressarna för att finansiera försvaret? Utsattes de för ekonomisk krigföring från Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen ville väl sitta på Hryvina om det fanns en risk att Ukraina skulle kollapsa helt. Kraftigt sängläge, få eller inga köpare.

   Radera
  2. Sängläge inte sängläge..
   Attans Gboard.

   Radera
 4. Kronans utveckling har ju inte direkt varit munter även utan krig. Krigsrisk är ju bara ett ytterligare skäl att sky kronan.

  SvaraRadera
 5. Är ju dock relevant att nämna att deras valuta släpptes fri i februari 2014, och att det eventuellt fanns ett uppdämt devalveringstryck som då bidrog till en snabb justering.

  SvaraRadera
 6. Vad tror ni om detta scenario:
  Ryssarna sätter press på Sverige för att de skall säkra gravfriden för sjömännen på Ryska kyrkogården på Gotska sandön. Diskussionerna går i stå och det luftlandsätts trupp där trist novemberdag. Svenska valutan och börsen kraschar stenhårt, men kommer fortsatt att hålla öppet. Kineserna sveper in och köper upp de sista intressanta svenska företagen till rea-pris. I mars har sedan ryssarna har haft möjlighet att ta hem sina döda landsmän (+ kanonerna) och lämnar tillbaka ön till oss.

  SvaraRadera
 7. Sverige måste väl redan vara i krig med tanke på kronans utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingves är i krig mot svenska folket

   Radera
 8. Kan det vara de krigsliknande tillståndet i förorterna som ligger bakom kronraset? Last night in Sweden....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen inte besökt förorten.

   Radera
 9. Valutor som inte backas upp av potenta kärnvapenmakter blir inte så relevanta i krigstid.

  Euro är hyfsat väl. Det vet finnarna.

  SvaraRadera
 10. I ett scenario där Ryssland angriper ett eller flera Europeiska länder lär ingen vara villig att sälja kvalificerad krigsmateriel... Alla har behov att behålla sin förmåga....
  Ammunition... Ja man kan säkert köpa 5,56 och 7,62.... men inte kvalificerad am som kryssningsrobotar, långräckviddiga, jaktrobotar, luftvärnsrobotar, mm
  Jag vet ingen nation som köpt förband av annan någonsin......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry skulle ha hamnat som ett svar till Tim...

   Radera
 11. Det är alltså Kiev man ska åka till om man vill få bang för sin buck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bucken ska ha sitt som Frank A sa.

   Radera
  2. Kan meddela efter att ha varit där för några veckor sedan så var det inte så mycket "bang for the bucks". Att Ukrainarna med sin låga löner klarar sig överhuvud taget förstår jag inte.

   Radera
 12. Men vad händer med dollarn om USA hamnar i krig med ett överlägset Kina som i hemlighet har byggt avancerat krigsmateriel och kaosmekanismer i alla iPhones?

  SvaraRadera