Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-09-06 08:11

Riksbanken håller fast vid sin räntebana

Riksbanken lät igår som väntat reporäntan ligga oförändrad, men ändrade inte sina killgissningar om sitt eget framtida beteende i höst, utan står fast vid att man kommer höja räntan mot slutet av året. Den så kallade räntebananen sänktes dock längre fram. Den svenska kronan stärktes initialt på beskedet, men föll sedan tillbaka något.
Svenska kronan

Att konjunkturen dämpas snabbare än Riksbankens killgissningar påverkar inte killgissningen om hur man ska göra med räntan i höst. Räntebananen sänks dock på längre sikt, och kommer höjas långsammare än tidigare killgissning.

Riksbanken erkänner alltså att man killgissat fel om konjunkturen, men kallar konjunkturen för "fortsatt stark", trots att man reducerar sin killgissning för 2019 från 1.8% i BNP-tillväxt till 1.5% och sänker killgissningen för 2020 från 1.6% till 1.5%.

Räntebananen förutsätter ytterligare en räntehöjning under 2020.

Svenska kronan stärktes på beskedet, då marknaden tydligen förväntade sig att Riksbanken skulle justera ner sin killgissning redan för hösten. Kronan föll sedan tillbaka något under eftermiddagen, men stärktes ändå totalt sett.

Man kan bara gissa huruvida Riksbanken fortfarande vill höja, för att få utrymme att sänka längre fram. Nu finns det bara en som är sämst på att gissa Riksbankens eget beteende framöver och det är just Riksbanken, så vi får väl se.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Helt j-a offtopic (ta bort om du finner det olämpligt) men har du som prepper testat vasslevin, Lars?

  http://www.weirduniverse.net/blog/comments/cheese_whey_wine

  SvaraRadera
 2. 1,5 procent är en bra bit ifrån recessionen man försöker skrämma upp oss med från andra håll. Ny chans 2020 kanske?

  SvaraRadera
 3. Tycker det är lite märkligt från riksbanken, nu har de väl säkert någon prognos om konjunktur som hänger ihop med deras prognos om ränta. Men att fortsatt vidhålla höjda räntor när i allafall de flesta andra ser lågkonjunktur framöver.. Men de har ju som sagt inte haft så bra prognoser tidigare..

  SvaraRadera
 4. Sämsta gissningarna har ändå kommit från domedagsprofeterna här inne. Räntorna skulle ju vara uppe i 4 % vid det här laget om man lyssnat på er. Satan vad ni blivit grundlurade lol

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, länk och citat?

   Radera
  2. Njaa...ja trodde på 0% 2020 men nu är jag tveksam till det.

   Radera