Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2019-09-02 13:34

Rekordstort utbud av lägenheter

Hemnets statistik visar att utbudet av lägenheter var rekordstort i hela landet under augusti månad - större än under 2017 och 2018 när priserna på lägenheter föll. Grafer för riket, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala nedan.
Lägenheter på Sofiagatan vid korsningen Katarina Bangata och Södermannagatan - två gator som använts i Fallet respektive Höstsol/Höstregn.
Sverige.
Utbudet av lägenheter till salu slog alltså rekord i augusti 2019. Detta enligt Hemnets statistik, som sträcker sig tillbaka till 2014. Siffrorna översteg alltså även 2017 och 2018, där lägenhetspriserna började falla så här års 2017. 
Stor-Stockholm.
Stockholms kommun.
För Stockholms del gäller rekorden både Stor-Stockholm och Stockholms kommun.

Göteborg.
 Samtidigt kan man konstatera att rekordet här högst marginellt mer än 2018.
Malmö.
Malmö är ett undantag, där utbudet var avsevärt högre 2014, men siffrorna för Malmö överstiger fortfarande både 2017 och 2018.

Uppsala.
Även överbyggnationens och elbristens Uppsala har ett rekordutbud. Uppsala är också intressant för att det inte bara är rekord för augusti månad, utan rekord totalt sett. Staden ser allt mer ut att ha en värre bubbla än Stockholm.

Värt att notera är att siffrorna är exklusive nyproduktion, där visserligen byggstarterna gått ner men antalet färdigställda lägenheter fortfarande var högre under andra kvartalet 2019 än andra kvartalet 2017, som föregick nedgången i bostadspriserna på grund av överutbudet. 9704 lägenheter i flerbostadshus färdigställdes i Sverige andra kvartalet 2019, mot 9 665 år 2017.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Intressant. Har min verksamhet i en vad stockholmare kallar "glesbygdshåla". Vi har några lägenheter , 63 st. Allt uthyrt. ca 20 på kö. Likadant hos mina kollegor. Men ingen bank vill låna ut till att köpa bostadshus här då priserna på hus är för låga. Ni läste rätt: Priserna är för låga, och då lånar man inte ut pengar. Inte heller vill man låna ut till att bygga hyreshus eftersom skillnaden mellan nybygge och de aktuella överlåtelsepriserna "marknadspriserna" varit för stor. Trots bostadskö och egen insats på 50%. Glesbygdsproblem ingen pratar om. Problemet är att bankerna centraliserats och styrs av muppar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreningar med 60% belåningsgrad få in stockholm ofta stibor + 0,3-0,4.
   I ,,glesbygdshålet" ligga föreningar med 20-50% belåningsgrad ofta mellan 1-3%.
   Mellan storstäder lever i realität at man måste inte inte amortera eftersom ränta är lägre än inflation lever en del av sverige i en helt annan värld.

   Radera
  2. Handlar inte om att de är för billiga. Det handlar om att lågkonjunkturer snår snabbast mot glesbygd och ordter med få arbetsgivare.

   I Sthlm räknar baknerna med att det alltid kommer vara bäst arbetsmarknad och efterfrågan på lägenheter. Som Cubie säger så är det låga räntor till föreningar idag. Då det anses vara i princip riskfritt att låna ut till en lågbelånad BRF. Vi hade 0,9% ränta på senast omförhandlade lånet i min förra BRF. På fem års löptid.

   Nu blir du bitter och tycker att bankerna är dumma som inte ser glesbygd. men i väntan på kraschen är de riskminimerande. Och de områden där priserna ökat som mest senaste åren (när bubblan blåsts upp rejält) är.... Mindre kommuner och glesbyggd

   Radera
 2. Finns någon statistik för enbostadshus (villor, rad- kedjehus?

  SvaraRadera
 3. Det såldes väl även rekordmånga lägenheter?

  SvaraRadera
 4. Om antalet bostäder i landet blir fler, så är det väl inget konstigt att antalet som bjuds ut på marknaden ökar? Även om helt nya lägenheter är exkluderade, så finns det ju "nästan nya" lägenheter som vissa försöker sälja efter kanske ett år. Man borde kanske räkna på hur stor andel av lägenheterna som är till salu?

  Desto mer spektakulära siffror lär man hitta om man granskar Hongkong; väldigt många människor planerar att lämna Kina och flytta till Taipei, Kuala Lumpur med flera städer. Vad innebär det för världens högsta kvadratmeterpriser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska granska Hongkong för att människor planerar att lämna Kina? Du menar att de planerar att lämna Hongkong va?

   Radera
  2. Exakt det intressanta måttet är HUR STOR ANDEL av bostäderna som är till salu. Det är inget tecken på kris att fler lägenheter är till salu nu, antalet lägenheter totalt har ju ökat enormt.

   Radera
 5. Diktaturer ser till att den typen av flykt inte inträffar. Dörren är redan stängd till Taiwan.

  SvaraRadera
 6. Känns som att befolkningsökningen i min stad är ännu högre än byggtakten. Sen om de har råd att köpa 🤷🏼‍♀️

  SvaraRadera
 7. Jag måste säga att jag inte förstår prisuppgången(om det finns en). Större utbud borde göra att priser sjunker? Eller är det så att nya lägenheter kommer ut och säljs av spekulanter som har gått på pumpen och vill sälja till varje pris? Förvisso kanske de går back, men i så stora volymer att det ändå påverkar snittpriset uppåt då nyproducerat har höga kvm-priser från början? De som köper tror att de gör ett klipp, men bara för att det är billigare än bostadsutvecklarnas uppblåsta priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de allra flesta fallen så är säljare också köpare så större utbud behöver inte betyda lägre priser.

   Radera
  2. Får man gissa att många sitter och försöker sälja till toppris men köpa till prisfallpris?

   Sedan har väl marknaden ändrats så att bankerna numera kräver försäljning innan man letar nytt. Innan var det ju inga problem alls att få brygglån och dylikt.

   Radera
  3. Utbudsökningen är mycket lägre än befolkningsökningen. Lägger du på effekten av inkomstökningen på det så blir inte priauppgången så märklig.

   Radera
  4. Befolkningsökningen är ju till 90% folk som är medellösa eller borde vara det. Så varifrån får de pengar och kreditvärdighet?

   Radera
  5. @mongo. Du får nog belägga dina siffror bättre än så. Var fick du 90%-siffran ifrån? Men även om vi skulle acceptera den som korrekt så är 10% av 6000 (Stockholms stads ungefärliga befolkningsökning på ett år) 600 kreditvärdiga personer. Enligt cirkus diagram så här utbudet på bostäder i Stockholms stad ökat med ca 100 bostäder (aug 2018 - aug 2019)...

   Radera
  6. Mongos resonemang missar tidsaspekten. Ett nyfött spädbarn bidrar till befolkningsökningen och är medellöst. Men om 25 år har barnet pengar och börjar titta efter en bostad. Köpare tillkommer dels för att barn blir vuxna och skaffar bostad, dels för att invadrade personer hunnit bli etablerade med arbete köper bostad.

   Radera
  7. Jag tycker det jag hör från våra politiker är att det föds för få barn för att upprätthålla den befolkning vi har. Så jag antar då att befolkningsökningen beror på något annat än att det föds barn. F.ö. köper väl inte spädbarn några lägenheter just nu. Det jag tycker mig ha läst på den här bloggen är dessutom att Stockholms befolkningsökning inte beror på att det föds barn eller åtminstone inte att det beror på att folk flyttar från landsbygden och till Stockholm, snarare tvärtom. Så var kommer folk ifrån?

   Radera
  8. Födelseöverskottet för Stockholms stad var 1 500 första kvartalet 2019. Extrapolerar vi det till ett helår får vi 6 000 nya individer i Stockholm på ett år. Sedan flyttar förvisso en del ut varje år. Dessutom tillkommer nettoinflyttning från utlandet. I riket var ca 30% av de som flyttade till Sverige under 2018 från något europeiskt eller nordamerikanskt land (nettoinflyttning). Jag har dock inga siffror för Stockholm i det avseendet. Och sedan kanske inte en nyfödd eller en nyinflyttad tysk är kreditvärdig de första åren men där har du som Henrik påpekade en tidsaspekt. Det kom tyskar till Sverige för fem år sedan som i år har blivit kreditvärdiga. Det föddes barn för 23 år sedan som i år blev kreditvärdiga. Om du ignorerar alla nyfödda kan du tillslut inte förstå hur marknaden fungerar alls. All folkökning har börjat med nyfödda.

   Radera
  9. Folkökningen i Stockholm är socialfall (ej nedvärderande: de får pengar av socialen) och asylinvandrare mer vänner. I övrigt är det i bästa fall dött lopp; antagligen flyttar mer pengar ut än in.

   Dock är en relevant del av utfyttning pendlningsavstånd till Stockholm, så något mer komplext kan man göra det om man vill.

   Radera
  10. Tillägg: att vi får inhemsk socialfallsinvandring till Stockholm är fullt naturligt då Stockholm tex har *bostadsgaranti*. Det har inte alla kommuner, dvs är du väldigt problematisk blir du med eller utan flit flyttad till Stockholm.

   Radera
  11. @Linus. Varför sitter du och hittar på saker som inte stämmer med verkligheten? Behöver din ideologiska världsbild lögner för att du ska fortsätta tro på den?

   Såväl andelen försörningsmottagare som antal kr per invånare som betalats ut i försörjningsstöd (inkl bistånd till flyktingar) har minskat trendmässigt sedan 2010 i Stockholms stad. Och i snabbare takt än riket.

   Det finns för övrigt ingen bostadsgaranti i Stockholms kommun. Det var ett vallöfte som gavs av ett parti som inte vann kommunalvalet i Stockholm. Vallöftet byggde på att garantera bostad till ungdomar som växte upp i Stockholm så det hade inte påverkat inflyttningen annat än att det hade blivit ännu svårare att få tag på bostad om du kom utifrån.

   Radera
 8. Har försökt pruta på nybyggnation och även dom som säljer efter tillträde men det funkar inte så bra. Marknaden ser för bra ut för att lyckas med detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Uppsala erbjuds1 år utan hyra (Gränby) och ”ett rum på köpet” i rosendal. Inga såna försök?

   Radera
  2. 1 år utan avgift är ioförsig inte helt omöjligt att få när det är nära inflytt och många lägenheter inte sålts än men det lite ovanligt här. Dessutom motsvarar 12 månaders avgiftsfritt ca. 1% rabatt. Det får inte mig att slå till i alla fall.

   Radera
 9. Ligger ute ett nybyggt hus i vårt område som är inflyttningsklart 2020, om det säljs för utgångspris så har det gått upp 10 % utan att ngn ens bott i det.
  Verkar vara ett omåttligt tryck på villor där jag bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man tagit jobb i DK kan man konsumera mer hus än Stockholmarna.

   Radera
 10. Jag förstår inte, varför ringer det en till två mäklare i veckan och frågar om jag vill sälja.. om nu utbudet redan är stort?

  SvaraRadera
 11. Malmö sticker ut något. Annars fullt logisk utveckling;
  1) Kvoten BR/(HR plus BR) ökar
  2) Antal BR ökar i absoluta tal (nybygge o ombildningar)
  3) Kvoten ökar BR/(lagfartsboende plus BR)
  4) Högkonjunktur (mycket nybygge etc) under åren mätserien visar.

  SvaraRadera
 12. Lågt utbud -> "utbudet fryser ihop när marknader kraschar"
  Högt utbud-> "alla vill sälja!"

  Med det sagt finns det mängder med människor som vägrade sälja när marknaden snabbt föll 10-15% till och med i SEK. Sedan dess (ca 2 år) är vi stilla i SEK, så det bör vara många som ger upp sin aversa ställning idag. Utöver detta monsterutbud av nyproducerat som inte gick att sälja.

  Inte speciellt förvånande med rekordutbud med andra ord.

  SvaraRadera
 13. Jahapp...då har de redan sålt 3 av 4 nybyggda hus med inflytt nästa sommar i området där jag bor. Inga billiga hus heller. Flera begagnade hus har sålts innan visning i området och flera hundratusen över utgångspris.
  Priserna skulle ju gå ned har ni sagt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var är det sagt om villor i Malmö?

   Radera
 14. Lars, gör du nån gång en tillbakablick på dina tidigare förutspåelser om stundande krasch av bubblor? Inget snack om att du kommer få rätt tillslut, kanske bara 10 år senare. Systemet är riggat och även om en nedgång kommer så är vi fast i konstant pengatryckande tills folk löper gatlopp.

  https://cornucopia.cornubot.se/2010/01/myten-om-evigt-stigande-bostadspriser.html

  SvaraRadera