Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-09-20 09:41

Pengar luktar inte - Dagens Nyheter får betalt av kinesiska diktaturen

För svensk media luktar inte pengar. Dagens Nyheter får helt öppet betalt av den kinesiska dikatturen och publicerade en helsidesannons från kinesiska ambassaden angående protesterna i Hong-Kong. Det är helt öppen propaganda och DN tar alltså mer än gärna betalt för att vara diktaturens kreatur.
Folkrepubliken Kinas konsulat i Göteborg
Dagens Nyheter har alltså fått betalt av "Folkrepubliken Kina" för att sprida diktaturens propaganda. Helsidesannonsen i tidningen kostar väl åtminstone en halv miljon kronor, och finns att beskåda här.

Ola Wong på Kvartal frågar sig vad nästa steg blir för Dagens Nyheter: "Putins syn på Ukraina på betald helsida?"

Pengar luktar som sagt inte, uppenbarligen inte ens för DN, i den mån tidningen alls hade någon trovärdighet till att börja med.

Greppet från den kinesiska diktaturen är intressant, liksom läget i Hong-Kong. Vad är det som får diktaturen att gå ut med sådana här annonser? Varför till Sverige, eller är detta ett led i en bredare kampanj globalt. Och man försöker inte ens göra detta dolt och subversivt, utan helt öppet via Sveriges största dagstidning, och skäms inte ens för det. Antagligen skäms inte heller DN.

Dagens Nyheter har tidigare stoppat annonser från det bruna partiet Sverigedemokraterna (artikel hos DN 2010-09-17 rubrik "Dagens Nyheter stoppade SD-annons" - kan ej länka pga EU:s nya länklag). Således är acceptansen av en annons från den kinesiska diktaturen ett aktivt politiskt ställningstagande från DN:s sida för diktaturen.

I en kommentar hos SVT försvarar chefredaktören Peter Wolodarski det hela med att "det är viktigt att alla får komma till tals" och "ju fler vi utesluter desto mer snävar vi åt den liberala  hålling vi har".

Slutsatsen kan vara att varje gång DN framöver hävdar att de står för demokrati, så vet man att det är samma form av demokrati som i Tyska Demokratiska Republiken (DDR) eller Demokratiska Folkrepubliken Nordkorea. DN skyddar inte Sveriges demokrati, DN är diktaturens kreatur, och försvarar det även aktivt när de får kritik.

50 kommentarer:

 1. Jag kan iofs. köpa principen att man låter alla få köpa plats, men DN är ingen tidning som jag förknippar med en sådan syn. De vill lägga sig i det mesta och i ett sådant ljus släppa fram propagande från en diktaturstat är mycker märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DN är ju oberoende liberal, så det är helt i sin ordning att vara liberal och släppa fram alla annonser, speciellt om de betalar bra. Helt i linje med deras politiska ståndpunkt.

   Radera
  2. Förövrigt (OT) tycker jag att SVT har bättrat sig på senare tid och verkar nu ta med bägge sidor när de kör mannen-på-gatan interviewen. Kanske de nu med är politiskt oberoende...

   Radera
  3. Svinto: Fast det är ju precis det DN gör, d.v.s. stoppar vissa annonser. Till exempel har ju både AFS och SD stoppats vad jag förstår. Sedan har de ju en policy för vissa branscher och produkter såsom läkemedel, alkohol osv

   Radera
  4. Kanske SD och AFS inte betalar tillräckligt bra. Vore intressant att få reda på hur mycket Kina betalade. Eller kanske det ingick ett upplevt förtäckt hot i affären. Är nog svårt för en liten skitblaska att värja sig mot en supermakts vilja.

   Nu vet jag inte längre vad DN normalt skriver eller stoppar då jag inte läst den sen den satte upp betalvägg. Är faktiskt oerhört förvånad att den fortfarande finns kvar. Att den tar in kinesisk propaganda tyder dock på en viss ekonomisk desperation.

   Radera
 2. Njae. Att "lägga sig i det mesta" är väl precis sådant som utmärker en diktaturstat.

  SvaraRadera
 3. "Folkrepubliken Kina"? Det är väl ganska väl etablerat att det finns en erkänd stat med det namnet och med relativ gog kontroll över det territorium det hävdar som sitt? (Och ganska god kontroll över en hel del annat som en stat inte borde ha kontroll över).

  Av ren nyfikenhet, vilken linje driver de? Stt det inte finns nåt att se? Utländsk inblandning? Inget egentligt stöd finns hos befolkningen för protesterna? Eller nåt annat?

  SvaraRadera
 4. Ibland kan jag tycka att objektivitet är ett svepskäl för att skapa klicka, dvs tjäna pengar.

  Är det någon gång "Diktaturens kreatur" passat väl in är det nu.

  Bäääh bräker Wolodarski.

  SvaraRadera
 5. DN har även publicerat en annons betald för av proteströrelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar det roll om det framförs lögner i annonsen? Spelar det i så fall roll vilken sida som står för lögnerna? Intressanta frågeställningar tycker jag.

   Radera
  2. Det spelar ingen direkt roll FÖR MIG eftersom det står i DN och jag läser inte vad de skriver där eftersom jag vet att allt är vinklat, utelämnat och tillrättalagt.

   Men din världsbild blir formad av det du läser där, då du faktiskt tror att det är sant eller inte verkar bry dig och bara tar in det. Vad det gäller just den där annonsen så spelar det väl ingen roll men i andra fall så är det viktigt då det riskerar att påverka hur du röstar i nästa val.

   Röstar du och de andra vilseledda fåren på S eller MP IGEN så spelar det stor roll för landets utveckling och indirekt för mig när de höjer bensinpriset och släcker kärnkraftverk.

   Intressant frågeställning är om du klarar av att hänga med i resonemanget?

   Radera
  3. Det är klart att det spelar roll.

   En lögn från Trump är inte samma sak som en lögn från Putin, sett i kontexten av de två styrelseskicken i länderna de är ledare för.

   Det här är ett praktexempel på hur "relativism", DNs ledares ledord inte är en så lyckad metod att följa alltid.

   Allra helst inte som att meningsmotståndare, dvs demokratirörelsen i Hongkong knappast har samma möjligheter att göra sin röst hörd

   Hade DN erbjudit dem en helsideannons Pro bono hade det var ett neutralt ställningstagande som de gjort.

   Nu använder de Bamselogik. Det blir så fel.

   Radera
  4. Kalle7: Du är bättre på att försöka tillskriva mig åsikter än vad du har bra åsikter :-)

   Rickard: Svårt att följa med i ditt resonemang. Vad menar du att relativismen får för konsekvens? Du verkar mena att de som har små ekonomiska möjligheter att få ut sitt budskap, borde stödjas ekonomiskt, stämmer det? Gäller det i så fall alla, eller bara de som du håller med?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Det är intressant det här med att det spelar roll hur mycket resurser som kan läggas bakom ett budskap.

   Ett problem som vi verkligen har här i västvärlden och som gör att resursstarka organisationer kan styra politiken, på demokratins bekostnad.

   Radera
  7. Tycker nog att man får skylla sig själv om man läser DN och det råkar stå något man inte gillar, eller att det finns annonser som man inte gillar.

   Om man vill veta var DN står får man nog titta på var de får mest pengar ifrån. De anpassar sig förmodligen till den mest inkomstbringande sidan. I det här fallet verkar det vara annonser. I andra hand gissar jag att betalande läsare kommer (hur många är de?). Förmodligen är de kvarvarande betalande läsarna rätt lättlurade, så ett liberalt uttalande av Wolodarski sväljs utan ifrågasättande. Man kan ju motivera nästan vad som helst med en liberal ståndpunkt.

   Radera
 6. Di:s insändare "Stoppa brottsvågen mot våra kinesiska turister" (av Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou) från den 19/9 luktar även den lite unket.
  Är det en kinesisk uppmarsch vi ser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall vara "Debattartikel" inte "Insändare"

   Radera
 7. Det intressanta här är väl varför de bryr sig om vad lilla Sverige tycker? Varför överhuvudtaget annonsera? Stefan Löfvéns regering lär ju inte yttra ett pip oavsett vad som händer i Hongkong.

  Är de så pressade av Trumps sanktioner redan att de måste måna om övriga marknaders pressrelationer preventivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ett västland, litet och ofarligt. Så man testar agerande och information för att se hur långt man kan gå och hur budskap tas emot i ett västland

   Radera
  2. Blir intressant att se om Kinas kampanj fortsätter, det ger svaret.

   Radera
  3. Inte bara Kina som använder Sverige så. Putin-Ryssland har länge använt Sverige som ofarligt slagträ i propagandan till sitt folk.

   Radera
 8. DN har noll betydelse för mig. Medvetet har de gjort sig irrelevanta, Agendajournalistikens ansikte.

  SvaraRadera
 9. Wolodarski ser annonsen som "en del i den offentliga diskussionen". Märkligt.

  Även Financial Times lär ha publicerat något liknande.

  SvaraRadera
 10. Det är väl inte första gången som DN publicerar fabricerade nyheter? Var det inte dem i samband med Bali, UD och en påhittad avlyssning? Eller Urban Ahlins förehavanden som var väldigt svagt underbyggda. Finns säkert fler.
  Bonnier måste ju ha någon som konkurrerar med Aftonbladet med att prångla ut tveksamma artiklar och propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en lång rad av helt påhittadede falska artiklar i DN : Sandvikens miljardvinst på invandring, de rasistsika brandmännen i Boden, att privata åldringsgivare väger blöjor för att spara pengar, och ej för att övervaka gamlingars vätskebalans et c.

   Radera
  2. Ja just det. Hade förträngt alla de klavertrampen från den skräpblaskan.

   Radera
  3. Sandviken var ej en nyhet med ursprung från DN, vill minnas att den kom från TT och okritiskt publicerades i bl a DN.

   Radera
 11. Skönt att de är pålitligt opålitliga, jag är också förändringsobenägen.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Är inte pressstödet till för att vi ska ha en fri och oberoende press ? Kan det i så fall bli fråga om minskat/uteblivet stöd om någon tidning uppenbart stöder en diktatur ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, de får MER i presstöd då.
   Se på SVT tex, de får ju höjda anslag fastän de inte gör annat.
   Risk att länken raderas.se/flera-hundra-miljoner-mer-till-svt-och-sr-i-statens-hostbudget/

   Radera
  2. SVT och SR nu får 282,6 miljoner kronor mer, vilket ökar det totala anslaget till nästan 9,5 miljarder kronor eller 25,7 miljoner kronor om dagen för skattebetalarna.

   Radera
  3. #Sjunkbomben Får man väl se som tack för hjälpen från Regeringen. Egennyttan ljuger inte, sade Engels.

   Radera
 14. Får DN presstödet? Jag tror inte dom blev beviljade det. Men att SvD fick det. Kan minnas fel

  SvaraRadera
 15. Med tanke på den extremt höga svansföring DN hade runt fake news samt till och med ville gå i bräschen som högre moraliskt stående (sic!) med "Faktakollen" tillsammans med SVT mfl så undrar jag hur de tänkte när de tackade jag till den annonsen? Judaspengar!

  SvaraRadera
 16. Man kan minnas att DN även fick kritik för att man publicerade en annons för en kontroversiell bok.
  https://www.svt.se/opinion/dn-annonsen-borde-aldrig-ha-publicerats
  Det är svårt att göra alla till lags.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Jag är mest nyfiken att höra från Kalle7
  vilka media han läser som inte skriver ”vinklat, utelämnat och tillrättalagt”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl i stort sett ingen media som inte mer eller mindre ägnar sig åt det.
   Men jag föredrar att läsa det som regimmedia utelämnar eller den andra sidans version på deras tvättade artiklar.

   Men även ett antal någorlunda frikopplade skribenter som lägger ner mycket energi och får ihop ett antal intressanta artiklar, tex Uvell, Edlund, Janouch, Petterssons

   Radera
 19. Stor skillnad mellan vinklat, tillrättalagt och utelämnat och att fabricera rena fantasier. Som DN gjort flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiken i kistan för min del var "avslöjandet" av signalspaningen mot UD. Allt är inte vinklat, de gör fortfarande bra saker, men det är ett svårslaget bottenrekord.

   Radera
 20. Wow! Spännande tider ändå då diktaturer köper helsidesannonser betalda med slavarbete. Svårt att se någon förändring ske i Kina inom det närmaste - den sociala, ekonomiska och politiska kontrollen får Orwell att se ut som en oskyldigt drömmande valp. Kina - det 1000-åriga riket?

  OT: algoritmer kan imitera röster intill perfektion. Sök på Fake Joe Rogan för att hitta. Ännu en nivå i informationskriget uppnådd.

  SvaraRadera
 21. Kina använder europeiska barn till sin OBOR-kampanjlåt.

  SvaraRadera
 22. Men fortfarande nekar DN Sverigedemokraterna att annonsera pga. att de har fel värdegrund? Hyckleri i så fall.

  SvaraRadera
 23. Lite rundgång, svenska pengar som betalade annonsen, Sverige ger ju ulandsbistånd till Kina.

  SvaraRadera
 24. Såg SVTs nyhetsinslag om detta. Intressant att de inte vet hur Kinas flagga ser ut utan visade flaggan för Kinas kommunistiska parti istället. Testade att be Google ta fram Kinas flagga och fick då upp partiets flagga där också fast en röst som beskrev landets flagga. Kunskap står visst inte högt i kurs hos skattediande SVT.

  SvaraRadera