Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-14 12:41

Nytt börsrekord för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index slog nytt börsrekord för stängning med fredagens handel. Index är dock var i motståndsområdet, så det återstår att se om uppgången fortsätter eller om vi får en vändning här.
Dagschart OMXSPI.
Index stängde på dagshögsta 628.57, vilket är den högsta stängningen någonsin. Det är dock inte den högsta intradagnoteringen någonsin, som är på 629.13 den 24:e april i år.

Mest spektakulärt är att det inte finns några fundamenta för kursrekord så här sent i cykeln, samtidigt som lågkonjunkturen stärks. Kanske har centralbankerna för stunden hittat formeln att snacka om att sänka de krisräntor som gällt genom senaste högkonjunkturen, så kan vi för evigt få stigande börs oavsett hur värdelösa de ekonomiska utsikterna är.

Eller så är gammal alltid äldst och inget är egentligen annorlunda nu, utan smällen kommer. Patienten är på respirator och alla spelar med och låtsas att vederbörande lever och är glad.

Det är nu tredje gången börsen är på dessa nivåerna, och om motståndet inte faller denna gång kan vi nog utesluta ytterligare högre topp än den pågående innan vi ska ner för att testa stödområdet runt 570 - 580 igen, även det för i så fall tredje gången.

Konjunkturmodellen förblir intakt och man ska ligga utanför börsen alltjämt, tills konjunkturen bottnat. Där är vi alltså inte ännu. Tills dess är det inte värt risken att vara inne på aktiemarknaden.

39 kommentarer:

 1. Ok. Då kör vi lite backtrading. När menar du att man skulle gått ur börsen enligt konjunkturmodellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i något bloggi lägg från tillfället. Du får väl läsa.

   Radera
  2. Teorin är väl nåt i stil med att vid konjunkturöverhettning (här approximerat med "konjunkturinstitutets konjunkturbarometer ligger över 110 två eller tre månader i rad), så bör man vikta ner sin exponering mot den svenska aktiemarknaden.

   Med det kriteriet bör man ha gått ur antingen när konjunkturbarometern för januari 2017 publicerades (27:e januari) om man tror det räcker med två månader över den magiska siffran, alternativt 21:a juni 2017 om man tror det ska vara tre månader över 110 för att anse konjunkturen överhettad och att det är läge att ta ner risk.

   Vem vet, kanske det var rätt beslut att vikta ner då, särskilt om man valt sina alternativa placeringar rätt. Expansionen har onekligen pågått länge nu och det är inte helt lätt att motivera inköp på dagens nivåer -- med undantaget om man antar fortsatt väldigt låga räntor under lång tid, och att vinstnivåerna inte ska falla särskilt mycket ("en mild lågkonjunktur").

   Radera
  3. Nej. Hade varit bättre om du klargjort signalerna genom åren.

   Radera
  4. T ex https://cornucopia.cornubot.se/2017/02/riktig-saljsignal-pa.html

   Radera
  5. Ja du ser ju själv. Signalen feb 2017 var fel liksom ditt uttåg 2016 liksom min tveksamhet om USD. Trippel i felaktigheter med andra ord. Men det är ju som det är. Fel har man mer eller mindre ständigt eftersom vi vet noll om framtiden.

   Radera
  6. På vilket sätt var det fel? Ambitionen är inte att pricka toppen, utan gå över till räntebärande i tid och slippa nedgången. Börsen har gått sidledes sedan dess, obligationer har väl gett 10-20% eller ngt pga de fallande räntorna.

   Om det enda som duger dör dig är att exakt pricka varenda botten och topp kan du inte ha kul här i världen. Min ambition är att minimera risk, inte maximera intäkt.

   Radera
  7. Dessutom, var har jag sagt att jag kan förutspå framtiden? Jag redovisar en modell och hur den säger att man ska agera. Modellen ”börsen går alltid upp” är väl också en spådom om framtiden i så fall?

   Radera
  8. I detta fallet har du fel. Sixprx har gått 28.65% sen februari 2017.

   Radera
  9. Tanken är förstås att modeller av den här typen ska användas för att spå relativt sämre tider för börsen. Men de senaste två signalerna för just konjunkturmodellen har varit rätt dåliga. Både 2010 och 2017 har denna modell inte gett något extra. Visst, börsen kanske kraschar i höst, nån gång 2020 eller nån gång 2022 ner till 2011 års nivåer eller nåt, men konjunkturmodellen _i sig_ har ju knappast varit till hjälp för att undvika detta.

   Det är helt enkelt en massa andra faktorer som påverkar totalavkastningen på aktier, och signaler som ser bra ut historiskt kan man _alltid_ vaska fram -- det säger nästan ingenting om hur de kommer prestera framöver. Det gäller också påståenden som "börsen går alltid upp", men där finns det en del logik bakom med tanke på att företagen förhoppningsvis även framgent kommer gå med hygglig vinst och därmed ge ägarna en positiv real avkastning på lång sikt (dvs 10-20-30 års sikt).

   Radera
  10. Modellen avser OMXS30. Och man har fått fin avlastning på obligationsmarknaden sedan dess, i synnerhet i USD. Dessutom som sagt, finns ingen ambition pricka toppen. Att börsen gått några procent bättre än obligationer när du cherrypickar börstoppen är därtill bara väsentligt om du säljer exakt på toppen. Fånigt av dig Stefan.

   Radera
  11. T ex var obligationer bättre sedan 2017 för en månad sedan. Då höll du tyst.

   Radera
  12. Sådana fånigheter gör att det ALLTID kommer en tidpunkt där man kan hävda att någon har fel via cherrypickimg.

   Radera
  13. Joakim, det väsentligaste är minskad risk. Får man samma avkastning men t ex ligger ut börsen halva tiden är det bättre än att ligga inne på börsen hela tiden.

   Radera
  14. Stefan, Modellen har ju ett tidsperspektiv på minst en konjunkturcykel så du visar dig ju inte från din skarpaste sida när du sågar den baserat på drygt 2 års historik.

   Radera
  15. Det är hela tiden den långa tiden som gör skillnaden vad gäller riskfyllda investeringar.

   Det är ju nästan 30% sannolikhet, historiskt, att ha real negativ avkastning på ett års sikt på Stockholmsbörsen (så som fallet var helåret 2018 tex). Men att hoppa in och ut gör att man kan hamna fel och missa just de dagarna som genererar den goda avkastningen.

   Precis så var fallet om man sålde mitten 2010 och köpte tillbaka slutet 2012, den förra konjunkturvändningen. Detta var dessutom en period då SEK stärktes om man nu låtsas att man placerade pengarna i utländska obligationsfonder.

   Tror nog det är bättre att hålla sig till en allokering och balansera om än att försöka spå framtiden med vad som verkar vara trubbiga indikatorer. Är det minskad risk man är ute efter kan man alltså hellre dra ner aktieandelen permanent istället för att försöka med timing.

   Radera
  16. Jag har precis sagt att alla har fel men ni fortsätter ändå att hävda hur rätt ni har. Fascinerande.

   Radera
  17. Förr eller senare har alla fel och förr eller senare har alla rätt.
   Hur svårt kan det vara?

   Radera
  18. @ Stefan, det var ett skämt, eller hur?

   Radera
  19. Ja det var uppenbarligen ett skämt. Vissa har alltid rätt.

   Radera
  20. Ser ju inte ut som att räntorna är på väg upp i alla fall. Enligt RD har centralbankerna bara ett verktyg kvar och det är att trycka pengar. När dom gör det, var pengarna hamnar och i vilken omfattning återstår att se. Det blir ett lotteri. Man kanske ska hålla sig till tillgångar som inte påverkas negativt vid ett sådant förfarande. Till slut får vi nog en okontrollerbar inflation och då är pengar det absolut värsta man kan äga.

   Radera
 2. Sålde av hela mitt Handelsbanken innehav runt toppen 2017. Nu när banken backat i ca 2.5 år har jag köpt på mig rejält med aktier igen. I min mening var det i början av 2017 det var läge att dra ner risken och inte nu. Iallafall gällande banksektorn. Jag ligger fortsatt all in på aktiemarknaden. Men då har jag 30 år kvar till pension och en större sättning skulle vara bättre nu än om 10 år, då min portfölj kommer vara betydligt större i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Mest spektakulärt är att det inte finns några fundamenta för kursrekord så här sent i cykeln, samtidigt som lågkonjunkturen stärks.

  Inte riktigt fundamentalt men ECB sänkte ju för ett par dagar sen räntan till -0,50%. Vi får se hur RB reagerar på detta, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte RB gör någonting. Räntan lämnas väl oförändrad om vi inte drabbas av en ekonomisk kris eller kraftig förstärkning av SEK. :)

   Radera
 4. Ibland får den euforiska börsen mig att undra om den här konjunkturnedgången faktiskt kommer bli annorlunda.

  Det är ju på sätt och vis annorlunda den här gången då vi aldrig gått in i en lågkonjunktur med så här låga räntor.

  Det finns ju ganska få alternativ, till börsen idag när räntorna är nere på noll.

  Jag är ju eg den som gärna slår på trumman för guld som placeringsalternativ i det här läget med ständigt ökande penningmängd, låga räntor och fallande bolagsvinster.

  Men lite teori:Med obligationsräntor på 0%, så lägger vi till en riskpremie på 2%, då blir den rimliga slutsatsen att börsen idag ska ha ett p/e-tal på 50. I lågkonjunktur viker ju iofs vinsterna ner, men säg ett p/e-tal baserat på nuvärdet av de 10 senaste årens vinster så har vi ungefär det rimliga värdet på börsen.

  Säg att obligationsräntorna går ner till -1%, då blir önskad avkastning från börsen 1% och på samma sätt rimligt p/e-tal = 100. Det skulle innebära en ganska avsevärd börsuppgång mot idag.

  Vid -1.5% blir önskad börsavkastning +0.5% och p/e-tal = 200.

  Faller obligationsräntorna till -2% så blir den önskade avkastningen från börsen 0% och rimligt p/e-tal går mot oändligheten.

  Samma resonemang kan ju även tillämpas på fastigheter och alla andra alternativ.

  Det är ekonomiskt sjuka tider vi lever i med ett ekonomiskt system som går mot att bli ett allt mer instabilt system. Och en sak är säker, och det är att den här tidsepoken med negativa räntor kommer stå med i historieböckerna under hela resten av mänsklighetens framtid, långt efter att ingen längre känner till Hollands tulpanlökar.

  Och till Stefan svarar jag redan nu, nej jag tror inte börsen kommer gå mot oändligheten, jag tror fortfarande att börserna så småningom kommer falla när vinsterna dyker. Det ligger för djupt rotat kvar i ryggmärgen på alla börsintresserade så rädslan kommer få börsen att rasa. Och troligen inte bara börserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hö... Jag läser vad du skrivit. Mycket tänkvärt, då är det väl bara en svart svan vi kan vänta på? Desse räntorna kommer ju vara ett tag. Hm.

   Radera
  2. Kent. Återigen. Jag har inte en aning om börsen ska upp eller ner från dessa nivåer på några års sikt. Det är du och Lars som står för profetiorna att den ska rasa.

   Radera
  3. Var står det? Jag redovisar en modell, som säger att man ska vara ur börsen för det inte är värt risken. Eller kallar du 570-580 för ett ras? Då måste du vara högbelånad.

   Radera
  4. Stefan, Läs om läs rätt.

   Radera
  5. Corny råkade nog svara i fel tråd nu.

   Radera
  6. Så jag har alltså missförstått er? Då ber jag om ursäkt. Trodde ni trodde börsen skulle ner. Skönt att även ni inte har en aning om vad som väntar.

   Radera
  7. Stefan, Kanske du ska vänta med att skriva till imorgon när du nyktrat till och kan hålla dig till konsekventa resonemang.

   Radera
  8. Putte, Ja en svart svan som förändrar synen på räntor, avkastning, risk kanske ställer sakerna till rätta igen.

   Men om vi antar att trenden håller i sig nu och riksbankerna i takt med konjunturnedgången fortsätter sänka räntorna, kanske i något land rent av under 2%. Ja, då är det helt rationellt att börsen går upp trots fallande vinster.

   Och då skulle kanske börsnedgången inte kommer förrän efter att lågkonjunkturen är över och räntorna återigen går uppåt.
   Om man nu antar att räntorna går upp med konjunkturen.

   Radera
 5. Bloggaren har ju förlorat allt förtroende i den här frågan.

  OMXSPI skulle ju inte gå över 627.
  OMXS30 mot 1700!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev förra helgen att index skulle upp till motsåndsområdet. Det skedde. Själv skrev du att du gått ut börsen, så du ligger uppenbarligen fel själv, eller ska du backtrada nu?

   Radera
 6. En fråga som jag ställer mig är "kan vi lita på fiat". Varje gång jag säljer ett innehav så tar jag ju en ny position i fiat. Och svensk fiat hat ju inte gjort någon glad, utan fortsätter med stor sannolikhet resan utför. Att äga en del av ett bra företag känns många gånger bättre.

  SvaraRadera