Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-16 13:44

Nya kortregler - upplevt några problem?

Från i lördags gäller nya kortregler, som i princip gör att du inte kan genomföra kortköp utan PIN-kod eller annan extern verifiering. Har du upplevt några problem kring detta, nu när första normala arbetsdagen är igång?
Revolut Black Metal på Metal-konsert. I tidigare reklamblogginlägg hittar du information om hur du kan skaffa ett Revolutkort och få 200:- SEK för besväret.
Det har höjts farhågor att i synnerhet en del onlinetjänster kommer sluta fungera när de inte kan ta betalt, då EU:s nya regelverk i princip kommer kräva antingen PIN-kod vid terminalbetalning, omöjliggöra magnetremsebetalning (=kortnummer), och online kräva tredjestegs verifikation, t ex via Bank-ID eller annan sk 3D Secure-lösning.

För min del lade SL:s app av och krävde att man skulle mata in kortuppgifter från början igen, och antagligen verifiera dessa via Mobilt Bank-ID. Huruvida verifieringen skulle krävas vid varje betalning, eller bara första gången är okänt. Jag bytte helt enkelt över till Swish-betalning istället, för att slippa stå och fippla med ett betalkort i Stockholmsrusningen.

Ett antal prenumerationstjänster online använder dina kortuppgifter, motsvarande att dra magnetremsan. Netflix-abonnemanget verkar dock ha dragits utan krav på verifikation.

De nya reglerna kan göra att det kan vara lämpligt att ha med sig kontanter vid resor utanför EU. Det är inte längre säkert att du kan betala med kort, i synnerhet i länder med äldre kortterminaler som använder magnetremsa och underskrift, vilket fortfarande hittas på hotell. Det kan bli dålig stämning när dina kort inte fungerar, och du har bråttom till flyget, eller ska betala för taxin när du väl lyckats lämna hotellet. Å andra sidan har vi väl alla någon gång utomlands hamnat i en taxi som inte tar kort, utan måste köra dig till en uttagsautomat. Senast var det för min del i Wien i EU-landet Österrike, där de flesta registrerade taxibilar bara tog kontanter.

Har du råkat ut för några problem med dina betalkort sedan de nya reglerna infördes i lördags? 

Jag kan som sagt notera SL:s app än så länge. Gissar att man måste göra om i alla parkeringsappar, elbilsladdningsappar och andra kollektivtrafikappar också, plus en lång rad Internettjänster. Frågan är om detta nu kommer minska de mycket omfattande betalkortsbedrägerierna, och om det faktiskt fungerar vart brottsligheten söker sig för att få sina pengar. Degen måste in, och bara för att man inte längre kan skimma kort, så går man inte och söker ett lagligt vitt jobb istället. Kanske blir resultatet ökat antal personrån och olaga frihetsberövanden kombinerade med förstärkta samtal för att få ut pengar via kort ur bankomat istället? Kortbedrägerierna är irriterande, tar tid för drabbade, och kostar framför allt bankerna stora pengar, men har åtminstone oftast inte inneburit omedelbar fara för liv, hälsa och psykiskt välmående.

29 kommentarer:

 1. Betala P och Easypark har jag blivit tvungen att använda mobilt bank id för att verifiera mina betalningar.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte märkt av mer än att exempelvis Västtrafik ToGo och en del parkeringsappar hört av sig och förvarnat om just detta.

  SvaraRadera
 3. Västtrafik-appen har funkat bra. (Använda iofs 3dsecure när jag reggade betalkortet för några månader sedan)

  SvaraRadera
 4. När det kommer till taxiresor utomlands så har ju Uber varit guld eftersom man där kan betala med sin e-wallet.

  SvaraRadera
 5. Har glömt min kod till ett av mina kort och har endast ett försök kvar. Klädbutiken accepterade signatur kollade inte ens min legitimation däremot när snuset skulle inhandlas på Coop blev det tvärstopp. Detta var i lördags

  SvaraRadera
 6. Blir ett problem med Västtrafik ToGo för vår del. Ena dottern har appen med mitt kort inlagt för att alltid ha möjlighet att åka på min bekostnad, nu kommer den då och då kräva identifiering - troligtvis när jag är otillgänglig. Hennes eget betalkort har inte alltid tillräckligt saldo, där ligger månadspengen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på bank och ålder på dottern fungerar inte kort i ToGo, då det räknas som Internetköp. Swedbank har t ex spärrat Internetköp för alla under 18 eftersom de inte kan ingå avtal.

   Radera
  2. En del banker kan häva spärren om man ringer kundtjänst, tex Nordea som tillåter internetköp för ungdomar (steam i vårt fall).

   Radera
 7. Förhoppningsvis blir man nu av med en massa abonnemang som man glömt, inte visste man hade per automatik.

  SvaraRadera
 8. Använder till 90% kontanter, har inte haft några problem med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökte köpa korv med bröd med kontanter under ett arrangemang hos den lokala fotbollsföreningen i lördags. De tog inte kontanter, endast swish.

   Radera
  2. Allt fler ställen slutar med kontanter och går över till swish samt izettle. Kunde inte ens handla jordgubbar utmed vägen och betala med kontanter i somras.

   Radera
 9. Handla nyss ifrån Tysk webbshop. Behövde inte ange mer än kreditkortsnummer och CCV-kod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket mer än så kunde man inte förvänta sig heller?
   Rimligen var den shoppen verifierad som en seriös korthanterare.

   Radera
  2. Hade de diskret avsändare?

   Radera
  3. Brunt omslag, men formen avslöjade innehållet.

   Radera
 10. Hur blir det med "blippandet" i Londons kollektivtrafik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart utanför EU (?) så då kan de göra som de vill.

   Radera
  2. Hur blir det med "blippande" i största allmänhet. Mitt kort accepterar upp till 200kr utan verifiering (oavsett kontakt eller kontaktfritt), tycker det är rätt rimligt att acceptera mindre belopp utan kod...

   Radera
 11. Behövde inte verifiera mig ytterligare mer än med kortuppgifter idag när jag lade till ett nytt kort i den lokala kollektivtrafiksappen.

  Finansinspektionen tillåter å ena sidan inga undantag men lämnar å andra möjligheten att presentera en tidsbegränsad övergångsplan för berörda aktörer.

  https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2019/nya-regler-om-stark-kundautentisering/

  SvaraRadera
 12. Samsung pay tog bort möjligheten att betala via mst (simulerade en magnetkortremsa för de äldre terminaler här och där utan s.k. Blippfunktion), var iof ett tag sedan jag behövde gå via magnetremseläsaren för att kunna betala.

  SvaraRadera
 13. Har precis för mig att jag bara blipade utan kod när jag betalade för lunchen i dag.

  SvaraRadera
 14. Betalade lunchen i dag med kort, ingen pinkod krävdes

  SvaraRadera
 15. Betalar med paypal när jag kan och kringgår därmed strul med månadsbetalningar, kort som måste öppnas mm. Kör givetvis med två-faktorsautentisering (sms).

  SvaraRadera
 16. Nej, jag brukar behöva ange kod/bankid om jag handlar för över 200kr.

  Det tragiska med "säkerheten" är att kunden inte har kontroll över den. Det hade t.ex. varit tekniskt möjligt att ha en lösning där man själv väljer PIN-kod, längd av PIN-kod, om PIN-koden skall gälla flera gånger, max belopp osv osv. Men tydligen skall alla vara OK med att det skall kunna tas ut 50tkr med en 4-siffrors kod (som man evt kan tyda när man knappar in den).

  Dessutom kan terminalen logga PIN-koden. Hade varit bättre ifall kortet hade inbyggd knappsats (och kanske enkel miniräknare också).

  SvaraRadera
 17. Japp, problem i USA med kortterminaler som saknar möjlighet att verifiera med PIN-kod. Inget av våra kontokort eller kreditkort funkade. Problemfritt dagen innan.

  SvaraRadera
 18. Om det är EU-regler borde det ju betyda att magnetremsa+signatur blir no-no i hela EU oavsett tidigare hantering på olika platser, eller?

  SvaraRadera