Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-09-25 07:09

Negativ börsöppning väntas

Börserna föll i USA under gårdagen och generellt fortsätter nedgången i Asien, vilket talar för att det blir en negativ börsöppning och fortsatt nedgång även i Sverige. I USA har demokraterna inlett en process för att starta riksrätt mot Donald Trump på grund av presidentens försök att få Ukraina att utreda presidentmotkandidaten Joe Biden, men oddsen att det går hela vägen till rättegång är minimala.
CNN utanför Trump Tower.
Börsindex på USA-börserna föll i varierande omfattning igår. Storbolagsindex Dow Jones gick -0.53%, S&P-500 -0.84%, tekniktunga NASDAQ Composite -1.46% och allomfattande Russel-3000 -0.94%.

Nedgången fortsätter i Asien, så väldigt lite talar emot att det även blir negativt i Stockholm. I synnerhet som motståndet höll på uppsidan och börsen nu tekniskt ska ner mot stödområdet runt 575.
Dagschart OMXSPI.
I USA har Demokratiska Partiet ledda av Nancy Pelosi inlett ett förfarande för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det pågår visserligen redan sex utredningar mot honom, bland annat för kopplingarna till Ryssland och Putin-diktaturen, men det som fått bägaren att tippa över var att han i ett telefonsamtal till Ukrainas president uppmanade Ukraina att försöka få fram skit på motpresidentkandidaten Joe Biden. Detta torde vara ett grovt konstitutionellt brott att ingripa i den amerikanska presidentvalrörelsen inför nästa års val.

Chanserna att det faktiskt blir en riksrätt mot Donald Trump är dock minimala, då det kräver en majoritet om två tredjedelar för att få till detta. Även om många republikaner avskyr Trump, så är de eventuellt inte tillräckligt många, och det är inte ens säkert att alla demokrater vill det hela.

På den finansiella sidan anses riksrätt mot Trump kunna försvaga dollarn, som föll under gårdagen. Någon koppling till processen verkar dock inte finnas, utan det var en generell försvagning utan några hastiga dramatiska rörelser.

Japanska Nikkei 225 är -0.35% och kanske ger en antydan om vart Stockholmsbörsen är på väg idag.

23 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga hänvisningar eller namngivningar av barn under 18.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Jag skiter fullständigt vad övrigt media gör och tänker inte bidra. Återkom när barn fyllt 18.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Undrar vem som förlorar mest på att man rotar i Ukraina-affären. Nog är det lite märkligt att Hunter Biden, som saknar erfarenhet från både gassektorn och Ukraina, "råkar" få ett lukrativt styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag samtidigt som pappa är utrikesminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte trumpeter ska säga något i ämnet presidentens barn, erfarenhet och utnämningar.

   Radera
  2. Om jag vore Hunter Biden och blev skickad till Ukraina hade iaf jag mer sett det som en bestraffning jämfört med random jobb i USA som hans typ sätts till.
   Kanske är den vinkeln de ville utreda, vem vet.

   Radera
  3. Vad jag kan se så jobbade Hunter remote med sitt nya jobb så det inbegrep nog inte direkt att klafsa runt i ukrainska potatisfält eller liknande.

   https://www.nytimes.com/2015/12/09/world/europe/corruption-ukraine-joe-biden-son-hunter-biden-ties.html

   Radera
  4. Och Hunter fick väl förresten jobbet när pappa Joe var vice-president, inte utrikesminister. (Sign: vän av ordning.)

   Radera
  5. Så är det såklart, men han exponeras mot en del av världen och dess baksidor man gärna slipper.
   Då är diverse styrelsejobb på hemmaplan betydligt mer förlåtande.

   Radera
  6. Saken är ju den att oavsett om Hunter Biden är korrupt eller ej så har presidenten inte rätt att använda den makt som ämbetet ger honom försöka hitta skit om motståndaren.

   Radera
  7. Hoppsan, ingen nämnde det för Obama, Loretta Lynch, Susan Rice eller deras vänkrets. Ack huru penibelt.

   Radera
 3. Kan tingsrätten få fram de inspelade samtalen tro? De ska ju vara övervakade av diverse myndigheter.
  Ett vittnesmål är ju inte av samma kaliber som den kommande klassiker ett inspelat samtal kan bli.

  Att man i Trumps starka ställning ens riskerar det hela när ens motståndare snart är 80 och har än tydligare tecken på demens är bortom mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..riksrätten ska det så klart vara, men inte enligt telefonen.

   Radera
  2. Trump befinner sig hela tiden på gränsen, och använder media till det yttersta. Han är i samma anda som Fox News som skapades med affärsidén att fånga in och göra pengar på halva befolkningen i USA, utan större hänsyn till sanningen. "Säg vad folket vill höra", är mantrat. Kortserien om Fox "The Loudest Voice" på HBO, har ett avsnitt där de skildrar hur de tog Trump till makten. På samma sätt som Fox dompterar Trump vad halvan av befolkningen som han riktar sig till ska tycka genom media. Samma affärsidé som Fox, men att han kanske har andra bevekelsegrunder än att tjäna pengar. För honom handlar det mer om att tillfredsställa sitt extrema ego, men den grundläggande mekanismen är den samma som Fox använder.

   Radera
  3. Trump har redan tweetat att den ukrainska motparten har gett honom tillstånd att publicera utskrift av samtalet vid behov. Tror demokraterna har gått i en gigantisk fälla har, nu får han giltigt skäl att tala/tweeta om korruption på deras sida ända fram till valet nästa år.

   BTW: Hur många av Margot Wallströms samtal med utländska potentater skulle ni vilja se utskrivna ord för ord i svensk media? Kan bli ett intressant västerländskt demokratiskt prejudikat av det här! ;-)

   Radera
  4. @Peter Andersson
   Det kanske hade varit aktuellt ifall någon typ av riksrätt (konstitutionsutskottet?) efterfrågat det.
   I annat fall såklart olämpligt.

   Radera
 4. Hur hänger dollar och guldpriset ihop? Stiger guldet om dollarn sjunker eller följs dom generellt åt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldpriset sätts i dollar, som olja. Om dollarindex sjunker så ska guldpriset stiga räknat i dollar. Som jag förstår det hela.

   Radera
  2. Just nu är dollarindex högt, vilket innebär att guldpriset inte nått ath i dollar, men ändå ligger på ath i många andra valutor, beroende på att dessa faller i värde snabbare än USD.

   Radera
 5. Ahh dollarn kommer väll antagligen Stiga lite till nått år men sen är det köpa guld för hela slanten med hävstång som gäller, right?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undviker att sia om sånt. Jag har nästan alltid fel.

   Radera