Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2019-09-02 19:46

MÖP-måndag: Försvarsmaktens logotyp används utan tillstånd av sportklädesföretag på Facebook

Ett sportklädesföretag använder Försvarsmaktens logotyp utan tillstånd i reklam för någon form av träningströja. Försvarsmakten bekräftar till bloggen att det handlar om varumärkesintrång.
Faktisk autentisk officiell produkt från Försvarsmakten, anskaffad till priset av smärta och svett.

Många har den senaste tiden sett reklam för en träningströja på framför allt Facebook, men även Instagram. Tröjan har en design med vitt, svart och svenskt blågult, och Försvarsmaktens vapensköld och namn, men detta är alltså utan tillstånd och renommésnyltning och varumärkesintrång.

Försvarsmaktens presstalesman Jesper Tengroth skriver till bloggen:
"Det är inte tillåtet att använda Försvarsmaktens heraldiska vapen hur som helst. Försvarsmakten agerar mot sådana varumärkesintrång.
Vår uppfattning är att vi inte gett något tillstånd till företaget i fråga."
Företaget använder Försvarsmaktens logotyp, dvs heraldiken från Riksarkivet tillsammans med ordbilden Försvarsmakten. Försvarsmakten vidtar åtgärder mot varumärkesintrånget.

Antagligen är tröjorna av så kallad "Facebook-kvalitet", men man bör oavsett inte beställa dem - ett företag försöker tjäna pengar genom varumärkesintrång och renommésnyltning.

Bloggen länkar naturligtvis inte till företagets sajt, där det även finns motsvarande produkter med andra länders försvars logotyper på motsvarande sätt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. "17 kap. 15 § Brottsbalken (1962:700).

  Den gör sig skyldig till föregivande av allmän ställning som felaktigt utger sig för att utöva myndighet eller olovligen bär uniform eller tjänstetecken för försvarsmakten "

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8 kap 47 § BrB, förargelseväckande utseende

   Radera
  2. Alltså en "träningströja" kan väl förmodligen inte anses vara en uniform, och tjänstetecken är väl typ kragspeglar och gradbeteckning. Så nån föregivande av allmän ställning är det förmodligen ingen fråga om.

   Radera
  3. Den ursäkten köper inte domaren, det blir 30 dagar på fästning.

   Radera
  4. 8 kap. Om stöld, rån och andra tillgreppsbrott

   Finns bara 13 paragrafer i 8 kap BrB, så din 47 § är fake news.

   Radera
  5. 39 kap 7 § BrB, föregivande av straffrättsligt lagrum

   Radera
  6. Olaga utseende, uraktlåtenhet att ta sitt liv

   Radera
 2. Länge sedan Sveriges försvar försvarade Sverige.
  https://www.youtube.com/watch?v=SKIvo9mrHH8

  Inhemsk militärpolis är nog mer behövligt i nuläget.
  Men, p.g.a. straffrabatter och att den som blivit dömd för något brott tar på sig andras, så är det nog faktiskt skit samma.

  SvaraRadera
 3. Vill man ha tag på sådant så kan man ju beställa det direkt från det regemente som man tjänstgjort/gjort lumpen på. Själv har jag en del tröjor/t-shirts och fältmärken från den tid när jag gjorde lumpen i marinen på Berga. Fältmärkena fick man lov att bära på en civiljacka med ryggmärke som visade vad man hade tjänstgjort som. Känner jag för det kan jag stoltsera i dden jackan närhelst jag vill utan att någon kan sätta dit mig för det. Trots att det var 29 år sedan som jag gjorde lumpen.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Ny kommentar då skribenten missade korrekturläsning...

  Är det en buff/huvudduk på bilden?
  Sån har jag också, fast kompletterad med texten Marinbasen.
  Fick den vid ett besök på Muskö förra året och den är en väldigt kär ägodel, och väldigt mångsidig sådan.

  Har själv sett dom plagierade plaggen till salu, på samma plats finns även tröjor med "People's Yugoslavian Army" och diverse annat som kan arkiveras i samma kategori som fekalier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktansvärt! Jugoslavien hade inte en folkarme utan en nationell armé. JNA skall det vara, Jugoslaviska Nationella Armen.

   Radera
  2. Nej och åter nej. JNA står för Jugo-nånting NARODNA armija.

   Dvs jugoslaviska folkarmén.

   Radera