Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-09-08 16:26

Margot Wallström avgår

Utrikesminister Margot Wallström (S) avgår. Det är förstås ett välkommet besked och bra för Sverige efter en lång rad av totala utrikespolitiska misslyckanden, som inte står regeringens totala politiska haverier långt efter. Däremot är det osmakligt att se vad en del skriver om Wallström i sociala medier efter beskedet. Kom ihåg att du som segrare definieras av hur du behandlar besegrade motståndare.
Margot Wallström (S) på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
Margot Wallströms år som utrikesminister har varit präglad av misslyckanden och krälande för diktaturer och terrorister, allt under fanan feministisk utrikespolitik, ofta en ren skymf mot allt vad kvinnors frigörelse heter. Som svensk har man fått skämmas över vad Wallström gjort.

Men framför allt är de stora misslyckandena exempelvis det från början dödfödda försöket att länder utan kärnvapen skulle förbjuda kärnvapen, något som det inte ens fanns stöd för svensk del i riksdagen, och alltså var helt bortkastad verksamhet som Sverige aldrig skull ratificerat. I slutändan fick Wallström backa och Sverige skrev aldrig på. En påskrift hade gått Kremls ärenden, då det hade omöjliggjort att Sverige skulle få militärt stöd vid en konflikt från våra allierade inom EU och Nato mot Ryssland.

Ett annat misslyckande för Wallström är att Försvarsmakten i dagarna har fått beskedet om långsiktig finansiering och begynnande återtagande av svensk försvarsförmåga. Wallström sägs tillhört falangen som inte ville att svensk demokrati, frihet och oberoende skulle försvaras mot diktaturen i Kreml. Förhoppningsvis öppnar Wallströms kliv bort från scenen för ett riktigt svenskt Natomedlemskap framöver.

Nyligen kom det ytterligare bevis på hur mycket av Sidas pengar som går rakt ner i korrumperade U-länders makthavares fickor, och ytterst faller detta i knät på Wallström, då biståndet ligger under utrikesdepartementet, även om Peter Eriksson är biståndsminister. Korruptionen är inget nytt, förstås.

Vem det än är som tar över som utrikesminister, så kan det inte bli mycket värre än Wallström. Men det är inte ett skäl att ge sig på en besegrad motståndare, utan putsa av er dammet, konstatera att den rätta sidan segrat och gå vidare. Du definieras som segrare av hur de behandlar de besegrade.

Därtill så tror jag att vi inom ett år kommer på facit till varför Wallström avgick av personliga skäl, för att vara med barnen och barnbarnen. Så var en liten större människa och visa lite värdighet. Kritisera för all del den utrikespolitik som Wallström fört, men släpp nu Wallström som person när hon träder bort ur offentligheten. Behandla de besegrade med värdighet. Bara för att du har ett tangentbord och sociala medier så behöver du inte skriva vad som helst om andra personer.

Dessutom är det då som nu för alltid den utrikespolitik som förs framöver som ska kritiseras. Förhoppningsvis blir det nu lite bättre, men pengar kommer fortsätta slussas till terrorister, korrumperade makthavare och Sverige kommer säkert fortsätta fjäska för religiösa extremister och rövhattar även framledes, i tron att detta på något sätt gynnar svenska intressen.

Wallströms avgång är en möjlighet för Sverige. Låt oss hoppas att Sverige och regeringen Löfven tar vara på den möjligheten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Med officiell antisemitstämpel från Israel förtjänar hon inte god ton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och från Simon Wiesenthal-centret.

   Radera
  2. Den stämpeln är dock inte särskilt svår att få på sig. Räcker ju med att använda ord som annektering eller ockupation när man talar om staten Israels förehavanden gentemot sina grannar för att bli stämplade som dödsknarkar antisemiti från diverse judiska lobbygrupper och liknande. Wallströms kritik av den israeliska staten är dock pinsam och intet givande, även om hon har rätt utgångspunkt och delvis rätt i sak. Fanns mycket värre "misstag" från Wallströms sida enligt mitt tycke

   Radera
 2. Offtopic: hittade denna pärla på https://www.kia.com/se/kopa/finansiering/

  Citat

  Med ett billån eller en privatleasing behåller du dessutom mer av ditt sparande som en extra trygghet i din vardagsekonomi, och du slipper ta av ditt låneutrymme i ”husbanken”.

  Slutcitat.

  Deppa inte om husbanken har bommat igen, köp ny bil ändå!

  SvaraRadera
 3. Bästa sammanfattningen hittills och det jag tycker om Wallström som person är nog faktiskt bäst att hålla inne med. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 4. Inlägg nummer två var offtopic. Det visar väl intresset för Wallström.
  Wallström hade en närmast profetisk framtoning innan hon drog utomlands. Och när hon väl var där så var det många som hoppades att hon skulle komma hem och ta tag i saker och ting.
  Det är vad jag minns av henne. Hon var inte en profet skulle det visa sig.
  Att lyckas göra både Saudi och Israel arga var väl hennes största bedrift.
  Det enda vettiga var väl att äntligen erkänna Palestina, något som skulle gjorts redan 1948 iom tvåstatslösningen.
  Men hon kanske gjort något bra inom den tysta diplomatin. Rätt praktiskt då man inte behöver redogöra offentligt vad man gör och därmed inte dra på sig kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade kunnat gjorts redan 1948 då Egypten och Jordanien ockuperade det sk Palestina. Ingen brydde sig förrän nämnda länder misslyckades med sina aggressiva angreppskrig mot Israel dock, då blev palestinier poppis i politiken. Det som de rasistiska diktaturerna aka arabländerna misslyckades med i krig ett flertal gånger försöker de få igenom genom politik och annan påverkan. Wallström och stora delar av sosseriet köper det rakt av tråkigt nog.

   Radera
 5. Gör motsvarande analys på alla ministrar och lyfter fram vad man åstakommit i positiv bemärkelse för Sverige, inte lappa och laga olika misstag och dåliga beslut.
  Det skulle vara en förödande kort lista.

  SvaraRadera
 6. Passande nog dök dessa personliga skäl upp lagom till rapporten kring maktmissbruk,korruption inom antisemitiska UNRWA rullades upp. 6,2 miljarder skattekronor betalade Wallström ut till dessa förra året.

  SvaraRadera
 7. I grund har väl bägaren runnit över.

  Med tanke på att hon drev på det naiva stolleriet att Sverige ensidigt skulle skriva på att inte samverka med kärnvapenmakter. Grattis Putin i så fall, som ju inte heller tänkte förbinda sig.

  Till slut fick hon backa motvilligt när Hultqvist stödd av Löfven fick stopp på stolleriet.

  Den soppan kan ha skadat omvärldsrelationer trots att man fick stoppat tanten. Att hon avgår nu är att se i det perspektivet.

  Saknar inte tant Margot som lyckades bli ovän med både Israel och Arabstater samtidigt samt höll på att förstöra den lilla uns av trovärdigt försvar som finns.

  SvaraRadera
 8. Wallström avgår, en försvarsuppgörelse i hamn, LO-bossen börjar tala vett och förnuft. En bra period för oss som tror att S inte är allt igenom ruttet, och hoppingivande för vårt lands framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S är alltigenom ruttet, den som inte förstår det är en del av PROBLEMET

   Radera
  2. Kallle7 vet tydligen något som vi(?) andra inte vet?

   Radera
  3. Ni är så dåligt insatta att ni inte borde få rösta, det skulle vara nåt slags test innan man fick valsedeln. För att tex kolla så de som röstar faktiskt förstår konsekvenserna av att rösta på S.

   Radera
 9. Iran firade en stor propagandaseger främst i svensk media när dom försåg Huthirebellerna med vapen och lyckades starta kriget i Yemen och lägga skulden på Saudiarabien som agerade försent först när konflikten var kraftigt eskalerad.

  Wallströms naiva fredsförhandling vittnar om dålig insikt eller bara om en förvrängd världsbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Iran firade en stor propagandaseger främst i svensk media"

   Hur menar du? Det är väl allmänt känt att Huthi är stödda av Iran även i svensk media?

   Radera
 10. Det skulle vara spännande att få lite redogörelser hur rosornas krig 2020 ser ut, från någon med insiderinformation. Finns det tips på bloggar eller liknande? Sossarna är ju betydligt mindre nuförtiden, men ryms hela partiet i en falang?

  SvaraRadera
 11. Det gunkas om att den nya utrikesministern kommer att presentera sig på film den 20:e september!?

  SvaraRadera
 12. Wallström är ett exempel bland många på politiker som har befordrats till nivåer och erhållit uppdrag som vida överstiger vad som är rimligt med tanke på personens kompetens och omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så politik har sett ut sen tidernas begynnelse oavsett statsskick. Det är en del av "leken" tyvärr.

   Wallström specifikt är ju inte den bästa på sin post någonsin men också långt ifrån den sämsta så historiskt sett ska vi nog vara rätt nöjda ändå.

   Radera
 13. Varför börjar MW en ny mandatperiod när hon planerar att sluta? Nä, hon fick sparken! Ledarsidorna har sin teori, men kanske var det en strid om försvarsbudgeten som satte ett skott i den foten...

  SvaraRadera
 14. Man får nog ta ett helhetsperspektiv på hennes insats. I smått har hon lyckats lite här och där, uppskattad av folket, men på det hela taget går hon till historien som en katastrof värre än den värsta orkanen. Således ett värdigt slut av en S-ledare.

  SvaraRadera
 15. Det intressanta blir att se vem som ersätter henne på tisdag, då vet vi om regeringen kommer fortsätta drivas som en aktivistgrupp eller om det är dags för politik och diplomati igen.

  Ja, hennes största bedrift är nog att hon gjorde sig till ovän både med arabländerna OCH israel, det är närmast omöjligt.

  Det som är lite obehagligt är dock att hennes avgång inte egentligen gör någon skillnad, hela regeringen är ju aktivism, nepotism, inkompetens, korruption och ingen hålls ansvarig för det är dom GODA och ändamålet helgar medlen, eller nåt.

  SvaraRadera
 16. "Wallströms avgång är en möjlighet för Sverige. Låt oss hoppas att Sverige och regeringen Löfven tar vara på den möjligheten."

  Det här är allvarliga saker och inget man bör skämta om.

  SvaraRadera
 17. Anders: Din "historieskrivning" om WSC kräver nog en referens om du skall ha någon trovärdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå? Det finns ju bildbevis:

   http://static1.businessinsider.com/image/516dbed5eab8eac563000009-2048-3000/ap400801058.jpg

   Radera
  2. Nu är jag ingen expert på farbrorn men nog har Nilsson rätt?

   Radera
  3. Ang använda gas mot uppror i kolonierna stämmer. Däremot att han skulle anordnat dödsskvadroner i efterktigstyskland tror jag däremot är fel.

   Radera
  4. WSC hade långt gående planer för att sätta in senapsgas från flygplan mot en tysk invasion på sydkusten 1940 - begripligt i det läget. Efter sin avgång sommaren 1945 hade WSC inga som helst maktbefogenheter över den brittiska statsapparaten. Gas mot infödingar var en variant på den flygbombning av byar som faktiskt användes under 1930-talet när WSC inte heller hade några befogenheter.

   Radera
  5. gbdcrvx: Nu är du helt vilse. Denna väl kända poserade bild för PR-ändamål togs i krigets tidigare skede och bevisar absolut ingenting om imaginära exekutionspatruller 1945. Bättre kan du!

   Radera
 18. Att notera då att Wallström inte bedrivit någon s.a.s. egen utrikespolitik utan har drivit Regeringens utrikespolitik. Detta enligt min egen privata uppfattning framgångsrikt eftersom vad kan ses hon är internationellt uppskattad. Och att göra sig varg i Veum visavis TelAviv och diverse arabländer är ju förvisso en enkel match att fixa ... Det är bara att tala om vad man tycker om å ena sidan annektering och utomrättsliga avrättningar till ena parten och medeltida kvinnosyn till andra parten. 2-0 till Wallström.
  Och eftersom nästa Utrikesminister sannolikt kommer hämtas ur Socialdemokratiska Partiet och sannolikt kommer att vara en, i likhet med Wallström, stark och politiskt erfaren kvinna finns all anledning förvänta sig att nuvarande utrikespolitik kommer att fortsätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men de man kanske kan invända är att i den balans mellan idealistisk och realpolitisk utrikespolitik som antagligen är nödvänfig som svrnsk utrikesminister så gick kanske för långt åt de idealistiska hållet i början vilket skapade en drl problem. Sen att det blev en del rump-pussande av en del regimers ändalykter är väl sådär men det skulle nog skett oavsett regeringsfärg.

   Radera
  2. gbdcrvx: Tack för replik! Sansad observation om den nödvändiga pragmatiska balansen för en liten exportberonde nation att dels vidhålla sin ideologiska integritet samtidigt inseende den realpolitiska verkligheten.
   Enligt min mening har nuvarande Regering och Wallström långt ifrån misslyckats i detta avseende.
   Angreppen på Wallströms person ifråga om kön, tidigare politiska karriär nationellt och internationellt samt med dessa förbundna inkomstnivåer etc. ser jag enbart som infantila. mvh

   Radera