Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-09-04 15:15

Magnus Ranstorp varnar för högextremistisk terror - "risk för en svensk tragedi"

Terrorismexperten Magnus Ranstorp från Försvarhögskolan varnade under en paneldebatt i Mölndal idag för den ökande risken för grova högextrema terrorhandlingar i Sverige. "Trumpifieringen" av svenska sociala medier riskerar leda till "en svensk tragedi" om inte säkerheten runt måltavlorna skärps.
Magnus Ranstorp på mässan Säkerhet Göteborg.
Magnus Ranstorp varnade på mässan Säkerhet Göteborg för att vi kan få omfattande högerextrema terrordåd i Sverige, drivet av utvecklingen inom sociala mediers filterbubblor. Han sällar sig därmed till bland annat Must och i synnerhet Säpo, som nyligen varnade för att hotet från högerextremistisk terrorism är det största mot svenska mål idag. Myndigheten ger naturligtvis inte referenser till varifrån deras underrättelser kommer, men man kan gissa att de bevakar utvecklingen och exempelvis infiltrerat olika filterbubblor.

Ranstorp underströk att säkerheten måste höjas runt Sveriges moskéer. Man får anta att det som är på gång är en snabbt ökande risk för att Sverige drabbas av ett Christchurch-terrordåd. Ranstorp sade bland annat:
"Idag ser jag högerextremismen, konspriationsteorier och fake news [...] har lätt att dra iväg i sociala medier. Jag ser en trumpifiering av den svenska debatten." 
Ranstorp fortsatte med att "den högerextrema hotbilden kryper allt närmare", och Sverige måste vara lyhörda och skärpa säkerheten runt landets moskéer "innan vi får en katastrof i Sverige".

I filterbubblorna uppmuntrar högerextremisterna varandra, tillsammans med spridandet av konspirationsteorier och fake news, som totalt inte ger en korrekt verklighetsbeskrivning. Till slut har man hetsat varandra så mycket att det alltså kan leda till terrorhandlingar, åtminstone enligt Säpo och Ranstorp.
Jan Kinnander, chef för säkerhetskontoret på den militära underrättelsetjänsten.
Den militära underrättelsetjänstens Musts chef för säkerhetskontoret, Jan Kinnander, sade inte emot Ranstorps slutsatser i panelen, men var som statstjänsteman inom Försvarsmakten som vanligt neutral utan att peka ut någon sida. Han påtalade dock att "främmande makt" driver på bägge sidor av debatten i svenska sociala medier, och uppmuntrar såväl vänsterextremism, religiös extremism och högerextremism, för att skapa maximal polarisering och konflikter inom Sverige, detta för att visa för det egna folket att demokrati och frihet inte är bra. Det handlade förstås rakt av om Kreml, även om Försvarsmakten inte namnger de som ligger bakom detta.

118 kommentarer:

 1. Vänta jag ska bara dela några hat-tweets av Hanif Bali först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenålder, hört talas om twitter-botar?

   Radera
  2. Så kör jag några från Ali Esbati, så ser vi vilja som får flest lajks.

   Radera
  3. Är det en tävling? Vad kan msn vinna? Men kom ihåg, lajks från rysstroll (sk balla lajks) räknas ej.

   Radera
  4. Attans, då ligger Ben illa till, det är ju allmänt känt att Bali har rysskopplingar. Får se om Ali har några skumma kopplingar!? Hamas?

   Radera
 2. Inget om maffiagängen som sprider terror, dödar oskyldiga som råkar vara i vägen, bomber, handgranater etc. Heller inget om återvändandee IS terrorister???
  Det kanske redan är välkända hot, de galna högerextrema något nytt eller..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det att man kan skita i varningar om förestående högerextrema terrordåd menar du?

   Ranstorp var även väldigt tydlig kring religiös extremism, och Janne Josefsson om den katastrofala svenska segregationen de senaste 40 åren, som han kallade "partheid framför våra ögon".

   Men som sagt, Ranstorp varnade inte för några förestående religiösa terrordåd i Sverige, utan för högerextrema terrordåd. Man får förmoda att snacket i filterbubblorna just nu går att upprepa de dåd som skett utomlands.

   Radera
  2. Som Ranstorp framförde det verkar de flesta av IS-rekryteringarna från Sverige dött utomlands, även om rekryterarna finns kvar.

   "partheid" ska vara "apartheid".

   Radera
  3. De maffiagängen får inte input och stöd av främmande makt. Det är en ren polisiär sak att hantera dessa, om än att rättsväsendet inte klarar av det så det blir en politisk sak.

   Olika organisationer arbetar med olika områden helt enkelt.

   Radera
  4. Hur vet vi att maffiagängen inte får stöd/logistik/vapen från främmande makt inkl. välkända terrororganisationer?

   Det första som borde skyddas är väl synagogor då de verkar vara måltavla för bade Nazi och islamist organisationer, double dip sas.

   Radera
  5. Högerextremisternas ev terrordåd blir rent kontraproduktiva, det måste de väl ändå kunna inse? Allt de behöver göra är att luta sig tillbaka och titta på när landets befolkning sakta reser sig mot deras opponenter i takt med att skjutningar, våldtäkter, sprängningar och andra importerade händelser ökar.

   Radera
  6. Magnus Ranstorp är expert inom terrorism. Han pratar således mest troligtvis om de risker som han ser inom sin expertis. Så som ökad radikalisering i våra muslimska samfund eller hos högerextrema.

   Organiserad brottslighet är alltså inget inom hans expertisområde och inget han brukar uttala sig om.

   Radera
  7. Och ändå så genomför högerextrema politiskt motiverade attacker och mord med högre frekvens än andra extremister i Sverige.

   Radera
  8. Martin Andersson, dela gärna en källa på det.

   Radera
  9. @Richard: jo det får de i en Aller annan form. Finns beskrivet i litteraturen. (Slumpmässigt framsökt titel: ”Criminals and Terrorists in Partnership: Unholy Alliance”

   Radera
  10. @mellan. Den senaste rapporten av det slaget ”Våldsam politisk extremism – antidemokratiska grupperingar på yttersta höger- och vänsterkanten” från 2009 visade på ca 20 mord från den yttersta högerkanten de senaste 20 åren. Den konstterar 0 mord från den autonoma miljön. Sedan 2009 har det tillkommit ett par mord till på högerkanten medan den autonoma miljön inte har stått för ett enda. De extrema islamisterna har tagit kål på ett par stycken sedan dess men inte tillräckligt många för att ta över högerns "ledartröja".

   Radera
  11. Ja, men länk till källan, inte bara saxat

   Radera
  12. Jag antar att det är denna? https://www.bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2009-07-13-valdsam-politisk-extremism.html

   Har inte läst den. Men den studerade tidsperioden är alltså något i stil med 1989-2009.

   Radera
  13. Nu bad du om en källa, inte en länk. Och med tanke på bloggarens riktlinjer så tänker jag heller inte lägga in en länk. Däremot kan du läsa om rapporten i en en artikel och om dess resultat på Wikipedia. Klipp och klistra titeln på rapporten i google så får du fram dessa. Tyvärr så finns inte rapporten i fulltext på Diva utan den måste beställas.

   Radera
  14. Kalle7: Du verkar förutsätta att de är normalt logiskt tänkande de där snubbarna. De är de *INTE*, då hade de inte varit högerextremister...

   Radera
  15. Martin: Du kan nämna vart du har läst det, du behöver inte länka. Dessutom om man återger en källa så är det rätt bra att ha en källhänvisning. Ska kolla den via Wikipedia

   Radera
  16. @melmac. Jag nämnde var jag hade läst det och vilket år rapporten publicerades. Men jag kan upprepa det: ”Våldsam politisk extremism – antidemokratiska grupperingar på yttersta höger- och vänsterkanten” (2009)

   Radera
 3. Kan någon utveckla vad "Trumpifiering" är och innebär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konspriationsteorier och fake news. Kolla hans Twitter så blir det tydligt.

   Radera
  2. En länk till hans twitterflöde där massa saker diskuteras, är det meningen att jag ska läsa igenom allt han twittrar om? Använder inte Twitter så jag har ingen aning om hur det fungerar. Finns det en ordlista där där han förklarar uttrycket? Den ser jag i så fall inte

   Radera
  3. Jag syftade visserligen på Trumps twitter ;)

   Radera
  4. Språkrådet och Språktidningen definierar ordet som "förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta"

   Radera
  5. En illustration:
   https://giphy.com/gifs/grenade-xpmYrBeQXGhIQ

   :)

   Radera
  6. gargamel: https://lmgtfy.com/?q=Trumpifiering

   Radera
  7. "förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta"

   Kunde minst lika gärna, kanske hellre, kallas Merkelfiering eller Reinfeldtifiering.

   Radera
  8. Att inte ta hänsyn till fakta är väl ett av kriterierna för att bli politiker. För att citera wikipedia: ”Ideologisk dogmatism eller politisk dogmatism betecknar en bindande formulering av en ideologisk eller politisk sanning. En individ som är dogmatisk i sin världsåskådning kan inte tänka sig något annat än att dennes egen uppfattning är den korrekta."

   Radera
  9. Gäller väl all typ av dogmatism på liknande sätt. Dock inte politik.

   Radera
  10. Var det bara jag som behövde kolla upp vad ordet Trumpifiering betydde? Tydligen inte. Varför kommunicerar en statlig anstäld terrorforskare landets hotbild med ord som inte är vedertagna utan man får gissa sig till betydelsen? Dessutom verkade folk uppfatta att order hade olika betydelser.

   Radera
  11. Gargamel: Om man har en normal konsumtion av nyheter från omvärlden så vet man ju ungefär vad det betyder, han utgår nog ifrån att vuxna följer politik och världshändelser.

   Radera
  12. Jag har inte följt vänstermedier i Sverige sedan innan Trump valdes då det bevisats vara fake news och vinklat för mycket. Jag känner mig som en mycket sundare person efter det ställningstagandet och upplever en religiös okritisk övertygelse från andra som tex dagligen följer statsmedia

   Radera
 4. Hoppas att fler lyssnar till Ranstorp den här gången än 2009 då han varnade för religiös extremism på framväxt i utanförskapsområden och som sedemera kulminerade i terrordåden i Paris och Belgien med svensk inblandning, samt alla IS-terrorister. Den rapporten nådde inte fram till så många eftersom det inte var vad de ville höra. De visste så klart bättre.

  Med tanke på vilken grupp som nu pekas ut så är väl den risken minimal, vilket så klart är mycket positivt ur ett riskperspektiv men det är knappast konsekvent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt lite religiös terrorism i Sverige. Mycket vanligare med vanliga idioter.

   Radera
  2. Det sprängs och eldas hela tiden. Begriper inte riktigt. Det är väl fritt fram

   Efter 18 i Malmö, då tar de kriminella över

   Radera
 5. Ranstorp har säkert rätt och logiken går väl att förstå men att vi hamnat är väl ändå absurt?
  Polisen bör skydda moskéer där SÄPO omhändertagit ledarna för att moskéledarna bla uppviglat till hat mot det samhälle som nu ska skydda dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som kallas demokratisk rättsstat. Är ej ironisk. Pöbeln ska inte bestämma och agera domstol.

   Radera
  2. Synd bara då att vi inte har en demokratisk rättsstat i Sverige längre. Är inte heller ironisk eller raljerande.

   Radera
  3. Håller med om att utvecklingen går åt fel håll på många områden, t ex i Uppsala med 14-åringen, men på det stora hela så har vi än så länge en demokratisk rättsstat relativt de flesta andra länder.

   Radera
  4. Det är precis det som krävs av en rättsstat. Bara för att några hamnat i sällskap av folk med vidriga idéer innebär INTE att samhället skall svika dem. Inte ens de som ställer sig utanför lagen skall förnekas skydd av densamma.

   Allt annat hade varit att kapitulera för krafter som vill nedmontera rättsstaten och ersätta med maffiadöme eller kanske shariasamhälle. Uppbyggande av områden eller grupper där svensk lag inte råder utan de vrickade lagar deras ledare beslutat om...

   Radera
 6. Min gissning är att högeravansen som tidigare har betraktat Ranstorp som sanningssägare kommer nu avfärda honom som politiskt korrekt och medlöpare till eliten. Vänstersvansen kommer att göra motsvarande men motsatta knappast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju stött på samt hanterat dessa högerextrema. Försökt prata med dem lite (inte lätt, omöjligt nästan i yrket), de vill ju kontrollera produktionsmedlen etc och verkar inte gilla kapitalism så är de då inte mer vänster? Eller annan skala? Nåväl, de har ju nu brutits upp i två grupperingar och verkar ha en jäkla oreda. Kanske att det utmynnar i annat än bokbord. Lite mer offensiva framöver, kanske det? Vänstern däremot VET jag är riktigt jäkla farliga. Islamister verkar mest samla pengar och skicka till diverse grupper, man biter väl inte den hand som föder en antar jag. Nåväl, själv ser jag kriminaliteten som vi inte mäktar med som ett mer omedelbart hot. Tyvärr kommer vi inte reda ut det. Får se hur det slutar men bra blir det inte. Är ju ytterst skeptisk till att den politiska viljan att lösa det kommer.

   Radera
  2. Ranstorp har kanske fått nytt jobb eller nytt uppdrag, nu kommer pengarna från vänstersidan och då kommer han gulla med dem?
   Då det är flera olika som sagt ungefär samma sak så antar jag att det är någon form av kampanj som man dragit igång, denna kampanj betalas av någon eller några.

   Radera
  3. Det är väl knappast ovanligt att extremistgruppers aktivitet böljar fram och tillbaka beroende på hur samhället ser ut. Var inte länge sedan vänstern var det största hotet sen islamister och nu höger, oavsett storlek på grupperingarna.
   Den största oron är inte storleken på grupperna, det är vad de förfogar över när det gäller logistik, teknik och ekonomi.
   Ironiskt nog är väl vänstern den som är mest välorganiserad och högern fullständigt kaosartad.

   Radera
 7. Ganska trött gubbe. Ganska typisk sosse med. Säger vad han behöver för att sitta kvar vid makten. Alla på hela säpo vet att Sverige har problem på makroplanet.

  Så, nej, Ranstorp. Det kommer nog inte bli några högerextremistiska attentat. Vad som kommer hända är istället att människor kommer tappa tron till bygget. Man kommer helt enkelt ändra sitt beteende i det lilla. Det är mycket mer devesterande för samhället än enskilda terrorister. Samtidigt kommer vänsterextrema fortsätta suga med sin snabel kopplad till skattetanken.

  Till slut ramlar bygget ihop, vilket var planen från början. Och det, ni på SÄPO, det var just det ni skulle förhindra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är Ranstorp sosse? Har han politiska motiv?

   Radera
  2. Man behöver inte ha politiska motiv för att vara sosse.

   Radera
  3. Högerextrema attentat skedde ju senast för några år sen, när några NMR-tomtar bl.a sprängde benen av en städare på ett asylboende.

   Radera
 8. Sossarna vill glömma och gömma hur det ser ut på gatorna och försöker prata om annat, Löfven sa upprepade gånger för några år sedan att det ska vara ordning och reda på våra gator, det har han slutat att säga nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så länge sen Löfven var uppbragt över det där mopedlönnmordet i Göteborg där man sköt in på ett café som inte endast innehöll bovar ("Vad fan gör ni?"). Fast sedan var det tydligen dags för en lång tupplur.

   Radera
 9. Finland & Norge & Danmark har inte alls samma problem. Smartare och mer praktiska politiker. Själv började jag fatta vad som skulle hända omkring 2011/12, när jag följde debatten. Och alla farhågor har besannats. Tack till S & M osv, för att ni förstör Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Norge har inte problem med högerextrema terrorattentat?

   Radera
  2. Risken bör vara större rent procentuellt att någon infödd flippar ut än en anhängare av Islam, fortfarande tack och lov är infödda i klar majoritet i landet, om procenttalet känns betryggande är en annan sak i alla fall i Sverige.

   Radera
 10. En ensam galning kan ställa till med mycket elände även om han inte har tillgång till vapen, samhället har väldigt svårt att skydda sig från sådana, det finns tusentals sätt att döda och skada en hop människor.

  SvaraRadera
 11. militanta högerextremister är oerhört få i Sverige jfr med vänsterextrema och islamister
  Vad som antagligen är på gång att ske nu är att vanliga skötsamma svenskar och invandrare ,kommer att beväpna sig och börja försvara sig mot kriminella element och andra våldsverkare eftersom staten inte längre upprätthåller våldsmonopolet.
  Sverige står inför ett lågintensivt inbördeskrig eller ett slags "vilda västern" samhälle.
  Det ska bli intressant att följa på vilken sida den svenska regeringen kommer att stå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken sida? Hahaha...

   Radera
  2. Det finns ingen statistik på hur många militanta vänsterextrema eller militant högerextrema som finns i Sverige... men du kanske sitter på information som varken Säpo eller brå har?

   Radera
  3. ja om de tänker fortsätta att försvara brottslingar menar jag
   troligtvis kommer de att likställa familjefäder/mödrar som försvarar sina barn med våld med de skurkar som de blir anfallna av......

   Radera
  4. enligt SÄPO räknade man 2018 med ca 3000 våldsbenägna islamister i Sverige
   när det gäller högerextrema tänker man nog NMR och de är ca 300
   vänsterextrema typ AFA vet jag ej nu men i tidigare SÄPO rapport från 2014 uppskattade man att de var betydligt fler till antalet än NMR
   SÄPO anger aldrig exakta siffror givetvis men man har koll (hoppas jag)

   Radera
  5. Svenska regeringen har sedan länge valt sida, de kommer solklart inte att ändra sig utan fortsätta att försvara och gulla med brottslingar samtidigt som de slår ner stenhårt på den ofarliga flocken av får. Det finns inget annat, de är total (B)låsta i den inställningen.

   Radera
  6. re Kallle7: då kanske det finns fog för min vilda hypotes att regeringen/staten börjar att förbereda terrängen inför de kommande gatustriderna som inte längre enbart kommer att utspela sig mellan div kriminella utan även mellan skötsamma medborgare som tvingas till försvar
   Givetvis kommer högerextremister och kanske även anarkister att försöka infiltrera medborgargarden och det är då staten får alibi för sin linje. Det räcker att se vad som hände i Frankrike med de gula västarna.

   Radera
  7. Absolut, vanliga medborgare har flera olika läger med fiender, politiker är ett av dem.

   Radera
  8. @desdemona. Högerextrema är bra många fler än bara NMR...

   Radera
  9. @Martin
   Precis som att vänsterextrema är bra många fler än de som kastar sten i olika "demonstrationer"?

   Jag menar alla de "lärare", "journalister", myndighetspersoner och t.o.m politiker som egentligen först och främst är vänsteraktivister i sina befattningar.

   Förstå hur mycket elände de har ställt till med genom åren, en hel generation har blivit marinerad i vänsterskitsoppa.

   epochtimes.se/Kapitel-12-Sabotaget-mot-utbildningssystemet-Del-1


   Radera
  10. @Kalle. Jag trodde att du menade att det var ödlemännen som låg bakom allt dumt här i värden. Nu är det helt plötsligt sosse-röstande melanstadiefröknar. Det är svårt att hänga med ibland.

   Radera
  11. @Martin
   Ödlemännen?
   Jag förstår att halmgubbar kan göra det svårt för dig att hänga med, antar att du inte ens behöver anstränga dig när du "spelar" dum..

   Radera
  12. Jag känner nog att diskussionen har kommit till vägs ände när du börjar yra om alla du tycker är vänsterextrema. Faktum är att Säpo inte har siffror på hur många våldsbejakande högerextremister som springer lösa. Inte heller har de siffor på våldsbejakande vänsterextremister. Den senaste uppskattningen slumpade ihop båda grupper till ca 2000.

   Radera
  13. Förlåt. Jag hade fel. Säpo har släppt en nyare rapport, "Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” Enligt den har vi 382 individer kopplade till vit-makt miljön och 192 individer kopplade till den autonoma vänstern. Mer än dubbelt så många högerextrema alltså.

   Radera
  14. Martin har haft kalle7:s mattelärare.

   Radera
  15. Hehe. 2 mindre än dubbelt så många.. klantigt av mig

   Radera
  16. Tack för ett gott skratt Stoikheikon!

   Tack även till dig Martin, för att du visar oss resultatet av deras ansträngningar..

   Radera
 12. Japp, det sker ju redan att folk beväpnar sig, särskilt många kvinnor tar jägarexamen, Stockholm och västra götaland toppar https://svenskjakt.se/start/nyhet/manga-nya-jagare-tog-jagarexamen/
  Även kurser i självförsvar och försäljning av Självförsvarsspray o.dyl.ökar, förmodligen för att det kan vara en intressant hoppy :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte vore för ett antal fantastiska upplevelser så hade jag skaffat ett handeldvapen (igen) och alltid haft det skarpladdat, lätt åtkomligt..

   Men nu vet jag tackolov att det är fel väg att gå eftersom den inte leder dit jag vill.

   Radera
  2. vi kvinnor borde få ett undantag och ha rätt till vapenlicens på lätta pistoler som vi kan ha med oss i handväskan och användas i självförsvar
   vapenlicensen måste bygga på utbildning och skötsamt leverne

   Radera
  3. Staten som innehar våldsmonopolet har ju bevisligen misslyckats med sin uppgift, alltså borde ju medborgarna få överta rätten att försvara sig. Utvecklingen lutar tyvärr åt andra hållet, om du ens har duglig självförsvarsspray i fickan så blir du åtalad.

   Radera
  4. Att folk försöker fixa sin egna säkerhet är rätt vanligt i länder som håller på att utveckla sig till anarkier.

   Radera
 13. Bara undrar? För mindre än ett år sedan. Så sa Säpo, att det fanns minst 4000 våldsbejakande islamister i Sverige. Med ett okänt antal supporters.

  Drygt 400 våldsbejakande högerextrema, med ett okänt antal supporters.

  Ca 250 våldsbejakande vänsterextremister, med okänt antal supporters ( undantaget SVT, och SR )

  Då ansågs hotet från islamistmiljön, som det största hotet.

  Det jag undrar, från dom som sett/lyssnat. Värderade verkligen Ranstorp hoten från olika extrema miljöer? Var nu det högerextrema hotet högst? Eller var det en sammanfattning av det högerextrema hotet. Dvs, att det var högt? Men kanske inte det största hotet?

  All extremism är vedervärdig, enligt mig. Men då jag inte sett/hört Ramstorp om det senaste, själv. Vill jag gärna undvika missförstånd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ranstorp håller upp fingret i luften och ser vart hän det blåser. Därefter säger man vilka som är farligast. Så nu vet du vart hän det blåser.

   Radera
  2. Antal är inte samma sak som riskbenägenhet. Som konstaterats av andra kommentatorer har högerextremisterna dödat fler (typ 20 st) i Sverige senast X åren än islamister (typ 10 st) och vänsterextremister (0). Uppenbarligen spelar inte antalet roll, utan viljan.

   Radera
  3. Det är iaf mest PK att få det att låta som extremhögern är farligast.
   Det kanske öppnar en del dörrar ;)

   Radera
  4. Lars

   Det som hänt tidigare, har knappast med dagens hotbild att göra!

   Radera
  5. 6Tant

   Ranstorp ska man nog hålla högt, som en som inte lyfte upp fingret i luften!

   Så det han säger, bör tas på allvar!

   Radera
  6. Man tycks kunna blanda ihop gängvåld, våld, brottslighet med terrorism lite hur man tycker. Ena gången ska man hålla i sär dom båda nästa gång räknar man antal totalt döda på ena eller andra sidan. För det första måste man vara överens om premissen terror. Tex Är sprängning av polishus inte terror? Sen får man inte blanda in statistik för vanliga brott när man hänvisar till historisk. För det andra bygger Försvarsmaktens information till allmänheten på hemligstämplad information, för att den informationen överhuvudtaget ska vara relevant för befolkningen måste befolkningen ha trovärdighet för staten och Försvarsmakten. Tyvärr så tror jag att det förtroendet börjar försvinna.

   Radera
 14. I Danmark har de ändrat lagen så att det numera är tillåtet med riktig Pepparspray för att försvara sig.
  Denna kom till efter ett antal uppmärksammade överfall på danska kvinnor. Här verkar rekommendationen från våra rättsvårdande myndigheter vara att gå i grupp, men i övrigt fortsätta som om inget hänt...

  SvaraRadera
 15. Det börjar bli en smula enformigt med gängmord, sprängningar av bostadshus, avrättningar på öppen gata och galna lastbilsislamister som splattar barn som vuxna. Dags för lite omväxling alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låt oss fokusera på högerextremister istället nu när inte ens tjatet om miljön verkar hjälpa för att flytta fokus från ihjälskjutna småbarnsmammor och allt annat elände politikerna av misstag arrangerat..

   Radera
  2. Går fort nu, förra veckan var det rikemansbarnen i Djursholm som var orsaken. Nästa vecka är det vita medelåldersmän som kör med dubbdäck på Hornsgatan som är roten till all ondska.

   Radera
  3. Fast det hade ju varit bra om man inte skulle behöva fundera på om man blir utan taxi när man beställer, för att man uppger sitt riktiga arabiska efternamn.

   Säkert massor av stackars "diskriminerande" vita medelålders män som har det problemet.

   Radera
  4. @ibland

   Svenskarna är det MINST rasistiska folket, du försöker insinuera att det inte är så.
   Varför gör du det?

   samtiden.nu/2018/04/sverige-minst-rasistiskt-i-europa1/

   Eller du menade att det var pga att det inte längre är svenska som kör taxi och att det då skulle vara ett problem eftersom de utlandsfödda är mer rasistiska än oss?

   För jag kan ju inte tänka mig att det beror på att du saknar information och bara gissar i linje med dina fördomar om de som byggt upp det här samhället.

   Radera
  5. Att anklaga svensson för rasism brukar vara ett enkelt sätt att styra diskussionen.

   Radera
  6. Ändå härligt att även sd-anstrukna tidningar äntligen erkänner att främlingsfientlighet är samma sak som rasism.

   Radera
  7. Kalle7: Vi i Sverige har mycket att vinna på att rasism minskar. Det vi svenskar som måste ta ansvar för det. Det spelar stor roll vad som är socialt accepterat.

   Vi har inte lika mycket att vinna på att rasism minskar i andra länder, men det hade förstås också varit bra.

   Radera
  8. Absolut, det vore klädsamt om infödingarna också räknades in bland de skyddsvärda folkgrupperna.

   Eller du menade inte så?

   Klart du inte gjorde, för du vill bara trycka dit svennebananer och sen anklagar du OSS för att vara rasister.

   Radera
  9. Hur många gånger har du blivit nekad taxi för att du har ett svenskklingande namn Kalle?

   Hur ofta skärper du till dig lite extra för att du vet att andra tycker du ska vara tacksam för att du får bo där du bor Kalle?

   Du verkar verkligen inte veta vad rasism är, eller har du dessa erfarenheter från Sverige kanske?

   Radera
  10. @ibland
   Undviker att åka taxi, men om jag skulle åka taxi och hade en chans att välja, så hade jag åkt med en svensk förare. Det betyder inte att jag därmed är en rasist, det betyder bara att jag alltid föredrar en svensk som sällskap.
   Exempel på varför kan du läsa längre ner.

   På min arbetsplats så händer det att vi svenskar blir kallade rasist av en av de utlandsfödda (Syderuope) när han inte får igenom sin vilja. Jag gillar inte honom och han gillar inte mig men vi tvingas att försöka hålla sams och tolerera varann, för vår egen skull liksom och istället försöka se de mikroskopiska positiva sidorna hos varandra och göra det bästa av dagen.
   Det har ingenting med hans ursprung att göra utan beror helt och hållet på hans attityd.

   Jag får skärpa till mig lite extra och bita ihop.

   Antar att han skulle säga samma sak om mig, det kallas kulturkrock.

   Hade jag fått bestämma så kunde han åkt hem igen för länge sedan då han inte tillför någonting alls mer än att sprida en jäkla taskig attityd. Han kommer aldrig i tid, allt är skit och det jobb han borde sköta, ser han till att någon annan får göra, varenda gång, så han kan sitta på röven och surfa.
   Jag hade tyckt likadant oavsett var han kom ifrån.

   Är det verkligen rasistiskt av mig att tycka som jag gör?

   Kul att du skärper till dig lite extra, jag förväntar mig inte att du tvunget ska vara tacksam men jag förväntar mig att du ska leva laglydigt, dra ditt stå till stacken efter de förutsättningar du har eller åtminstone på ett eller annat försöka få ihop den saken.

   Vill du däremot inte lära dig språket eller envisas med att låta en religion styra ditt liv så du i stort sett blir oanställningsbar och därmed en belastning för vårt samhälle. Så tycker jag att du kan flytta till ett annat land där din inställning bättre smälter in.

   Det är väl inte heller rasistiskt?

   Jag ser ingen rasism IRL utom från de utlandsfödda själva, mot andra utlandsfödda.
   Vi dumsnälla svenska blir bara respektlöst bemötta men inte rasistiskt, åtminstone inte vad jag sett eller hört.

   Radera
  11. @ibland

   Och du förresten: Jag är djupt tacksam till att kunna bo där jag gör, ha det fria fina jobb som jag har. Ofta gör jag mer än bara "mitt jobb" för att jag är/blir på gott humör av det!
   Finns inget bättre än att kunna hjälpa och göra någon glad och nöjd.

   Radera
 16. Kan inte spontant komma på något högerextremt dåd som hotat rikets säkerhet. Ranstorps snack är bara politik i gängse mening. Sverige har en vänsteroffentlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du komma på något dåd som har hotat rikets säkerhet?

   Radera
  2. Multikulturexperimentet kan nog betraktas som ett illvilligt dåd som i allra högsta grad hotar rikets säkerhet.

   Radera
  3. Palmemordet är väl ett sådant? Drottninggatan hotade inte rikets säkerhet men kanske hade kunnat klassas som det om det hade varit fler inblandade i aktionen.

   Radera
  4. Melmac vet alltså vem Palmes mördare är. För hur annars kan du kalla det ett högerextremt dåd?

   Radera
  5. Det har jag inte gjort, däremot ett hot mot rikets säkerhet. Jag svarade Martins kommentar

   Radera
 17. Trumpifieringen i medielandskapet och Lööfieringen av politiken är nog orsakerna.

  SvaraRadera
 18. Jag begriper inte varför man inte samtidigt kan känna sig oroad över risken för vad både högerterrorister och islamistterorrister kan åstadkomma. När det gäller högerterorister är det inte svårt att tänka sig någon enskild eller några sitta i sin kammare och hetsar upp sig typ Breivik eller Oklahoma City bombarna. De farligaste är inte heller de korkade idioterna utan de smarta idioterna eftersom de förmår att skapa mest skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det är annorlunda då "min sida" gör det + att sociala medier (vilket denna blogg nog kan räknas till) ofta gynnar de mer radikala åsikterna.

   Radera
 19. Politikermord är väl inte terrorism? Ser det mer trovärdigt att vi ser ett nytt Palme än att högerextremister attackerar moskeer. De flesta på högerkanten föraktar just politikerna mer än specifika folkgrupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har väl haft ett antal moskeattacker de senaste åren. Hittills utan några dödade men det är inte så långt bort som du verkar tro...

   Radera
 20. Det roliga med högerextrema är ju att de egentligen är socialister *ASG*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du att konservativa är socialister?

   Radera
  2. Hrm..Konservativa är inte samma sak som Socialister.

   Jag tex, är konservativ, man hör på namnet vad det betyder, vi är bara försiktiga och vill inte ha snabba ogenomtänkta eller bevisligen destruktiva förändringar, vi är måna om trygghet, lag och ordning och att välfärdssystemen fungerar i första hand för de som slantat in till dem.

   Högerextrema eller Nationalsocialister har ju ungefär samma metoder och utopi som de vänsterextrema med lite skillnad på vilka som ska rensas ut och vem som ska leda landet.

   Socialisterna av idag gör vad som helst för makten och låter tex de vänsterextrema sätta agendan. Alltså är de inte alls likadan som de konservativa.

   Hur lätt som helst att skilja oss åt. Om man nu vill det.

   Radera
 21. Enligt en ny intervju i Kvartal med Christer Mattsson är risken för islamistisk terror mycket större än högernationalistisk sådan.
  Vi skulle oxå kunna fråga våra grannar i Eu vad de befarar mest. Islamistdåd har vi ju redan bidragit till att skapa.
  Citat: Fredagsintervjun: Christer Mattsson
  PROGRAMLEDARE: STAFFAN DOPPING
  6 SEPTEMBER 2019
  Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet som har till uppdrag att bidra till ökad kunskap kring förebyggande arbete mot bl a våldsutövande ideologier och rasistiska organisationer.

  Det största terrorhotet kommer från jihadister, säger Mattsson i Fredagsintervjun. Terrordåd utförda av vitmakt-rörelsen kan inte uteslutas men är osannolika. Nordiska motståndsrörelsens höga grad av organisering leder till en minskad risk för våld.

  Christer Mattssons engagemang för likabehandling och mot rasism grundlades redan i gymnasiet, när han vägrade att skriva under ett upprop riktat mot en polskjudisk fysiklärare. Och kanske var det påverkan från hans morfar som bidrog till motviljan att tala illa om andra människor. Men det förstod han först senare.

  Men när Christer Mattsson var nyutbildad lärare på 90-talet och med oceaner av självförtroende föreläste om dåtidens Sverigedemokraterna gick han för långt, anser han själv. Han har än idag dåligt samvete för hur han behandlade en elev under en skoldebatt i Visby. Den eleven tillhör idag vitmakt-rörelsen.

  Christer Mattsson intervjuas av Staffan Dopping.

  SvaraRadera
 22. https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-christer-mattsson/?fbclid=IwAR2wuGgypZDFrAmHgeYsKCYiz3d21Lm288d9EnUk2okyxONOY52qifcrbcY

  SvaraRadera