Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-09-27 11:33

Lena om arbetet och researchen bakom Anna Focks roman Väderfenomen

Anna Focks roman Väderfenomen, om världens tredje värsta kärnkraftsolycka (avfall från plutoniumtillverkning i Sovjetunionen) vid Majak norr om Tjeljabinsk år 1957, kom till tack vare omfattande research. Till detta hör en researchresa till detta världens kanske mest kontaminerade område, som min fru Lena ledde. Berättelsen bakom finns nu på Lena Wilderängs blogg och kan rekommenderas, inklusive ett urval av foton.
Förbjudet att stanna bilen de närmsta 13 kilometrarna, på grund av strålningsnivåerna.
Foto: Lena Wilderäng. Fler bilder på hennes blogg.
Det finns mycket att berätta om den researchresan, och Lenas blogginlägg skrapar bara på ytan. Händelserna och resan skulle kunna bli en egen bok i sig, och det ligger inte på mig att glänta på förlåten kring allt som hände.

Majakkatastrofen eller inträffade när havererad kylning fick en kontainer med kärnavfall att explodera, men redan innan dess hade man i åratal dumpat kärnavfall rätt ner i lokala floder och sjöar, och området är än idag så förorenat att man får i sig sin normala livsdos strålning på någon timme vid vissa vattendrag. Till skillnad mot Tjernobylolyckan så evakuerades inte befolkningen, och området sanerades inte heller, utan befolkningen fick bo kvar som ett slags levande experiment kring effekterna av kärnvapenkrig, med katastrofala konsekvenser. Livslängden i området är bland de lägsta i världen, utifrån vittnesmål och lokala ledares uppgifter, men offentlig statistik är rätt väl sopad under mattan och locket på gäller än idag.

Men som sagt, den historien kommer förhoppningsvis berättas framöver.


Väderfenomen  hittas på Adlibris för 198:- SEKBokus för 199:- för inbunden och 105:- SEK för e-bok, och sedan tidigare prisbelönta Anna Focks nya roman har unisont hyllats av en samstämmig svensk recensentkår.
I Östgruppens monter finns även Re4ktor att dricka (?).
Anna Fock finns på årets bokmässa, som pågår i Göteborg denna helg och hittas 14:40 i Östgruppens monter under lördagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Jag läste boken efter tips från coachen. Mycket mycket bra. Inte för att jag är duktig som kritiker, men böcker med figurer som kliver ur sidorna som riktiga personer, i detta fall ungdomssnack så som man själv ibland höll på, miljöbeskrivningar och mycket annat. Sånt tilltalar mig som läsare. Kan varmt rekommendera Annas bok. Lättläst, fångar direkt intresset hos läsaren, drivet gör att man vill läsa klart snabbt och gärna veta hur det gick sen (men bäst är nog att lämna historien där så får vara och en fantisera om fortsättningen).

  SvaraRadera
 2. Vilken resa, ska absolut läsa Väderfenomen!

  SvaraRadera
 3. Bra att du tipsar när det är något extra bra. Är ingen äventyrare så läser inte den bloggen så ofta ...

  SvaraRadera
 4. Intressant. Den boken bör läsas. Även Sverige skötte sig illa i början och dumpade kärnavfall i Östersjön. Hur hanterar Ryssland sitt avfall idag? Jag gissar att de åtminstone slutat dumpa i floder och sjöar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera