Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-09-27 11:33

Lena om arbetet och researchen bakom Anna Focks roman Väderfenomen

Anna Focks roman Väderfenomen, om världens tredje värsta kärnkraftsolycka (avfall från plutoniumtillverkning i Sovjetunionen) vid Majak norr om Tjeljabinsk år 1957, kom till tack vare omfattande research. Till detta hör en researchresa till detta världens kanske mest kontaminerade område, som min fru Lena ledde. Berättelsen bakom finns nu på Lena Wilderängs blogg och kan rekommenderas, inklusive ett urval av foton.
Förbjudet att stanna bilen de närmsta 13 kilometrarna, på grund av strålningsnivåerna.
Foto: Lena Wilderäng. Fler bilder på hennes blogg.
Det finns mycket att berätta om den researchresan, och Lenas blogginlägg skrapar bara på ytan. Händelserna och resan skulle kunna bli en egen bok i sig, och det ligger inte på mig att glänta på förlåten kring allt som hände.

Majakkatastrofen eller inträffade när havererad kylning fick en kontainer med kärnavfall att explodera, men redan innan dess hade man i åratal dumpat kärnavfall rätt ner i lokala floder och sjöar, och området är än idag så förorenat att man får i sig sin normala livsdos strålning på någon timme vid vissa vattendrag. Till skillnad mot Tjernobylolyckan så evakuerades inte befolkningen, och området sanerades inte heller, utan befolkningen fick bo kvar som ett slags levande experiment kring effekterna av kärnvapenkrig, med katastrofala konsekvenser. Livslängden i området är bland de lägsta i världen, utifrån vittnesmål och lokala ledares uppgifter, men offentlig statistik är rätt väl sopad under mattan och locket på gäller än idag.

Men som sagt, den historien kommer förhoppningsvis berättas framöver.


Väderfenomen  hittas på Adlibris för 198:- SEKBokus för 199:- för inbunden och 105:- SEK för e-bok, och sedan tidigare prisbelönta Anna Focks nya roman har unisont hyllats av en samstämmig svensk recensentkår.
I Östgruppens monter finns även Re4ktor att dricka (?).
Anna Fock finns på årets bokmässa, som pågår i Göteborg denna helg och hittas 14:40 i Östgruppens monter under lördagen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Jag läste boken efter tips från coachen. Mycket mycket bra. Inte för att jag är duktig som kritiker, men böcker med figurer som kliver ur sidorna som riktiga personer, i detta fall ungdomssnack så som man själv ibland höll på, miljöbeskrivningar och mycket annat. Sånt tilltalar mig som läsare. Kan varmt rekommendera Annas bok. Lättläst, fångar direkt intresset hos läsaren, drivet gör att man vill läsa klart snabbt och gärna veta hur det gick sen (men bäst är nog att lämna historien där så får vara och en fantisera om fortsättningen).

  SvaraRadera
 2. Vilken resa, ska absolut läsa Väderfenomen!

  SvaraRadera
 3. Bra att du tipsar när det är något extra bra. Är ingen äventyrare så läser inte den bloggen så ofta ...

  SvaraRadera
 4. Intressant. Den boken bör läsas. Även Sverige skötte sig illa i början och dumpade kärnavfall i Östersjön. Hur hanterar Ryssland sitt avfall idag? Jag gissar att de åtminstone slutat dumpa i floder och sjöar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera