Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-24 13:34

Kraven hos Kronofogden ökar allt snabare

Storleken på kraven på obetalda skulder slår nya rekord hos Kronofogden enligt statistiken för första halvåret 2019, trots pratet om högkonjunktur och trots rekordlåga räntor. Skulderna i området 100 000 - 500 000 kronor har ökat med 22% på ett år och ännu snabbare i total summa, och totalt sett har skuldbeloppen hos fogden ökat med 12.7% mot första halvåret 2018.
Saknas.
Uppenbarligen har svenska folket svårare än någonsin att hantera sina skulder. 

Kronofogden har nu 580 000 ansökningar om betalningsföreläggande, dvs obetalda skulder, på sitt bord. Det totala skuldbeloppet har ökat med 12.7% från förra året, och är den högsta siffran någonsin, och ökar uppenbarligen snabbare än löner, inflation, BNP och de totala skulderna hos hushållen.

De nya kraven i intervallet 100 000 - 500 000 kronor har ökat med 22% jämfört med första halvåret 2018 och är nu uppe på 15 400 nya krav under första halvåret 2019. Ökningen av summan i intervallet har stigit ännu snabbare.

Exakt hur detta ska gå ihop med att vi påstås ha högkonjunktur lämnas som en övning åt de politiker och mediaplattformar som fortfarande påstår detta. Inte ens de rekordlåga räntorna hjälper - snarare gör det att fler tar större lån än de har råd med, och kan sedan inte betala.

Kronofogdemyndigheten kallar trenden för oroande. Återstår att se vad som händer när arbetslösheten nu skjuter fart.

44 kommentarer:

 1. Hur mycket är relateraterat till spelbolagen kan tänkas ?
  Hyfsat normalt folk som hamnar snett får lätt lån hos olika "Finax Finans" och innan bubblan briserar har de mångmiljonskulder som aldrig kommer att kunna betalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lånforum.se är mitt guilty pleasure. Går man på vad som skrivs där är det hazardspel och gambling på börsen som är grunden till de flesta som hamnar hos fogden.

   Radera
 2. Folk drar på sig skitlån (konsumtionslån) med en effektiv ränta på 20-25% - ibland ännu högre.

  Dessa lån är ju lika hög ränta på oavsett vad reporäntan ligger på.

  SvaraRadera
 3. Det är också intressant vad Kronofogden påstår är anledningen.

  "Antalet krav på höga belopp har ökat i flera år, men utvecklingen har nu accelererat. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper gamla skulder."

  Det rör sig alltså om företag som köper gamla skulder billigt och sedan drar allt till Kronofogden igen för att kunna dra igång räntan och avgifterna igen och på så sätt få avkastning på sitt kapital (på pappret).

  Det skulle vara intressant att få insyn i hur sådan här handel går till och vad dessa företag betalar för gamla skulder. Finns ju exempel från USA där skulder auktioneras ut och där organisationer kan "köpa loss" stora skulder för att skriva om dem.

  Jag tycker den skuldsatte själv ska få förtur på att köpa sina skulder om de ska säljas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta kan ju den skuldsatta göra det, kräver väl ofta att man faktiskt tar kontakt med inkasso bolag eller liknande. En nära bekant löste alla utestående skulder med bra rabatt. Optimala förutsättningar iofs, betalnings anmärkning och försörjningsstöd men fått jobb och möjlighet att låna en summa privat. Jag uppmuntrade att ringa runt och ge dom ett erbjudande vägra backa, inte acceptera planer eller liknande. Alla utan 2 köpte erbjudandet första gången.. Argumentationen var ungefär jag har fått X kr och skulle gärna lösa skulden med er.. Det hände att de "hotade" med utmätning mm men allt sånt svarades med lever på försörjningsstöd och kronofogden har ju inte haft något att utmäta på år.. Men om de tror att de kan få mer blir det ju svårare så klart.

   Radera
 4. Redan?

  Räntorna är rekordlåga och arbetslösheten har knappt hunnit börja stiga, bara två månader sedan vändningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara från en låg nivå ;-)

   Radera
 5. Haha vilka jäkla losers folk är, spelar bort sig på börsen men blancolån o då har kraschen inte ens börjat, Ingves kommer tvingas till minus 5 % snart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även annan typ av handel. Finns många torskar som sitter och handlar superkorta turbowarranter med hävstång i olja och allehanda saker för de tror att de ska bli mångmiljonärer.

   Radera
  2. Med blancolånpengar.

   Radera
  3. Läste om tutbowarranter på Wikipedia. Fattade noll, tror att jag håller mig till indexfonder (nej, jag följer inte "konjunkturmodellen" utan fortsätter månadsköpa).

   Radera
  4. Att låna för att köpa turbowarranter missar man lite poängen med warranterna. Meningen är ju att utfärdade skall låna och ta risken för att fallet äter upp mer än satsat kapital.

   Rätt använt kan warranter vara bra, men risken är ju att man drar på sig för stor risk som sagt (vilket kanske är lättare om man inte vet vad man gör).

   Radera
 6. Så djäkla härligt att veta att det är vi vanliga dödliga som får pröjsa detta när de skuldsatta sedan får skuldsanering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fins det statistik på hur många som får skuldsanering?

   Radera
  2. Emdor: ja om du behagar låna ut till fordringsägarna eller på annat sätt göder dem. Du behöver dock inte detta, helt frivilligt om du vill vara med och betala med andra ord...

   Radera
  3. Kolla med kronofogden om statistik...

   Radera
  4. Anonym: När någon får skuldsanering så är det någon annan som betalar, visst kan det vara så att det tex är en bank som får skriva ner skulderna. Det innebär dock att alla som är kunder i denna bank får i slutändan vara med och betala för de som inte kan betala sin skuld. Förstår inte vad du menar med att låna ut till fordringsägare eller göda dem?

   Radera
  5. Men byt bank då! Hur svårt kan det vara liksom?

   Radera
  6. Anonym förstår inte dina kommentarer överhuvudtaget? Är du bara ute efter att vara otrevlig eller korkad på något sätt? Du känner inte mig, jag har bytt bank ett antal gånger och flyttat mitt sparkapital till Avanza. Men hur det än kommer till kritan så är det de som sköter sig som får betala även för dem som inte sköter sig det är min ståndpunkt. Och en sista sak, jag behöver inte dina råd. Jag klarar mig väldigt bra ändå tack......suck.

   Radera
  7. Nehä då, du förstår inte och kallar mig korkad för det?!

   Poängen är att de som lånar ut pengar utan att bry sig om kreditvärdigheten hos gäldenären missköter sig ju också och får därmed betala. Samma händer i nästa steg när folk finansierar sådan verksamhet.

   Och nej, detta har egentligen inte med skuldsanering att göra. Det har att låna ut pengar till folk som inte kan betala tillbaks. Skillnaden är bara att man i bokföringen kan sopa problemet under mattan, eller till och med få det att framstå som en vinst att ha fordringar på personer som inte kan betala tillbaks. I slutändan kommer resultatet bli detsamma: fordringsägaren får inte tillbaks sina pengra.

   Radera
 7. Att få folk att låna till höga räntor är en aggressiv bransch. Antagligen den aggressivaste efter hasardspelsbranschen. Inte så konstigt att dess marknadsföring får den här effekten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt att det är dessa branschers symbios som också ligger bakom då det som bekant är möjligt att låna pengar att spela bort.

   Radera
  2. Kolla nästa reklampaus i TV...

   Radera
 8. Är det skulder hos företag eller hos privatpersoner som ökar mest?

  SvaraRadera
 9. Och i skolan fortsätter man att fokusera på litteraturhistoria och C-språk (som man aldrig använder eftersom alla talar engelska nuförtiden). Varför får man inte lära sig lite grundläggande ekonomi i skolan????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla talar engelska därför att snart ingen svensk behärskar något annat. Fråga en tysk eller en fransman om han föredrar engelska eller sitt modersmål. En enorm fördel i kontakten med våra vänner i Europa att lära sig något eller några av världsspåken förutom engelska.

   Radera
  2. Sandow: I den skolform jag gick för ett halvsekel sedan var vid sidan om den obligtoriska svenska engelska också ett obligatorium. Tyska som C-språk var ytterligare ett obligatorium om än med mindre omfattande pensum. Slutligen var D-språk valfritt under fyra terminer på gymnasienivåoch de flesta valde den gången Franska. Detta var vid den tiden då Helklassisk och Halvklassisk linje med Latin och Grekiska just hade förpassats till historien något år tidigare. Franskan är för egen del synnerligen ringrostig numera men fungerade halvhyfsat i ett antal år. Tyska fungerar ganska bra och Engelska är helt naturaliserat.

   Radera
  3. Sandow, det trodde jag också när jag gick i skolan men i praktiken upplever jag det inte alls användbart när man träffar människor. Jag har nytta av tyskan är bra när man kollar på tysk TV eller hänger på tyska forum, men på plats byter folk ändå till engelska om man inte pratar brytningfri tyska. I princip alla tyskar som arbetar med något som har med utlandet att göra talar väldigt bra engelska. Jag har arbetat i ett stort franskt bolag: verksamheten hade engelska som arbetsspråk och fransmännen är duktiga på engelska. Det är lite annorlunda med forna östeuropa. Till exempel i Serbien har jag känt att det tidvis varit utmanande att förlita sig helt på engelska. En möjlighet som ofta glöms bort av svenskar är att använda tolk, vilket faktiskt fungerar väldigt bra. Någon nytta av C-språk hade jag inte haft i vilket fall.

   Det av världsspråken man kan ha nytta av framöver är nog mandarin. Till exempel datablad på elektronik kommer allt oftare bara i kinesisk utgåva.

   Radera
  4. @chief: På hur många språk kan du säga "Hello sailor"?

   Radera
  5. Hmmm, jag kanske inte är ett språkgeni, men för mig förefaller det iaf ganska hopplöst att klara sig på C-språket när man är utomlands. Dessutom är man ganska lost på det i alla fall ifall man befinner sig i ett annat land än där de råkar prata C-språket. Det troligaste är att man är i sverige och då funkar svenska alldeles utmärkt, eller engelska.

   Däremot verkar det vara rätt många som inte verkar vara speciellt kunniga när det gäller ekonomi. Det vore ganska tacksamt ifall grundskolan fokuserar på att lära ut de saker som man faktiskt behöver behärska för att klara sig i samhället. Och sen i andra hand lär ut saker som man kanske, eventuellt, troligen inte kommer ha någon vettig nytta av.

   Radera
  6. gbdcrvx: ... Det var inte min uppgift ... Den saken omhändertogs av damer som var helt professionella i det gebitet!

   Radera
 10. Är inte alls förvånad efter att ha hjälpt en pensionär (släkting) som utsattes för bedrägeri. Låneföretagen betalar glatt ut trots att de fattar att det inte finns täckning. Där var mängder av lån beviljade trots att personen har 7000kr drygt i pension... Varför lånar man ut 75000kr till en pensionär med noll tidigare sökningar på uc och 35 sökningar på några dagar. (Den som gjorde det här hade lyckats se koden till BankID och tog telefonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska man skydda sig mot dessa allt vanligare rån och bedrägerier? Inte ha Swish, eller mobilbank, eller inte ha smartphone? Gå klädd i gamla slitna kläder?
   Ha ett bankkort som inte kan övertrasseras, och lånas på, och med aktiverade uttagsbegränsningar? Inte kort som är kopplat till ens lönekonto? Det senare gäller väl speciellt på utlandsresor där det kanske är större risk att kortet blir skimmat, eller? Använda bara mobilbanken på smartphone eller internetbank på dator som inloggning som inte har admin rättigheter på dater? Att bara använda dator som har krypterad trådlös uppkoppling, inte fiber/kabel?
   Bevakning av ID-stöld, och att man blir notifierad om kreditupplysningar görs. Jag själv har bevakning mot ID-stöld genom bredbandsabonnemanget.
   Problemet är väl att man ofta slarvar, och inte följer de regler man satt upp, och då utsätter sig för risker man tänkt undvika.

   Radera
  2. Det märkliga är dessutom att man inte kan spärra sin identitet hos UC och Soliditet om man inte redan utsatts för bedrägerier. En bekant utsattes för några år sedan för ID-kapning där det togs ut kreditkort som utnyttjades fullt ut. Polisanmälan gjordes, min bekant blev ekonomiskt skadeslös men fick förstås tröska igenom en hel del pappersarbete - och valde sedan att spärra sin identitet mot kreditupplysningar för att minska risken för upprepning.
   När jag själv tänkte att det var en god idé för att minska risken att sjlälv utsättas fick jag just svaret att "Nej, vi kan inte spärra din identitet mot kreditupplysningar eftersom du inte utsatts för några bedrägerier" - ridå! Snacka om paradox, och det vore väl ändå rimligare om de av oss som aldrig eller ytterst sällan behöver ta några krediter kunde spärra våra identiteter så skulle risken för ID-kapningar förmodligen minska radikalt.

   Radera
  3. Stefan: vore det inte bättre att man ställde lite högre krav på att man kan styrka sin identitet istället? Det är ju där problemet är: att man på ganska lösa boliner verkar kunna utge sig för att vara någon annan och tillåtas agera utifrån det.

   I din bekants fall så utfärdades ju kreditkort utan att säkerställa att personen man utfärdade dem till faktiskt var den de utgav sig för att vara. Problemet är att jag antar att en spärr inte är oåterkallerlig - vilket betyder att den som lyckas passera med felaktig identitet skulle kunna häva spärren...

   Radera
  4. Nja, kreditkorten utfärdas ju för en given identitet, men det man lyckades med var att stjäla dem plus de separata försändelserna med koder ut postgången, antingen ur postfacken i huset där vederbörande bor eller tidigare i postkedjan.
   Jag skulle gissa att om det vore möjligt att spärra sin identitet mot kreditupplysningar skulle det vara svårare att få igenom upplysningar då bolagen som hanterar dem - främst UC och Soliditet - borde göra en vettig kreditkontroll på den som begär spärrning eller lyftning av spärren.

   För att få själva korten - totalt tre stycken - utfärdade hade ju bedragarna bara fyllt i blanketter med min bekants ID-uppgifter (personnummer, namn etc) och en lagom satt uppgift om årsinkomst. Sen skickades de till folkbokföringsadressen, men de försvann alltså tillsammans med UC-kopiorna vilket gjorde att min bekant inte anade oråd förrän det dök upp ett brev med avslag på en ansökan om höjd kredit på ett av korten. Då uppdagades hela situationen och en cirkus med en hel del pappersarbete satte igång.

   Radera
  5. Stefan: poängen var ju att det finns uppenbara brister i kedjan som styrker identiteten hos bedragarna, det är det som gör det möjligt att utföra bedrägeriet till att börja med.

   Poängen var också att om man inte täpper igen sådana brister så kommer man fortfarande kunna genomföra liknande bedrägerier.

   Radera
 11. Högen verkade börja växa 2018 och det är för få anställda. Sjukt att inkassoföretagen prioriteras framför privatpersoner och småföretag.
  https://www.publikt.se/artikel/svar-arbetssituation-inom-kronofogden-22869

  SvaraRadera
 12. Allt behöver inte förklaras med en dold långkonjunktur. Den låga räntan har gjort att marknaden för blancolån och krediter har exploderat. Tittar man på reklam idag så känner man sig nästan utanför när man inte "Bynkar" eller samlar in "freespins" på olika nätkasinon. Att skulderna då ökar är inte speciellt konstigt när företagen lägger så mycket pengar på marknadsföring.

  SvaraRadera
 13. Hade varit värre om kraven ökade snabbare...

  SvaraRadera
 14. Men hur är det ens möjligt? Hur kan man vara så dum att man tar dessa lån? Vanliga konsumtionslån/privatlån/blancolån (kalla det vad ni vill) hos större svensk bank ligger ju snarare kring 1-4 %, kanske någon procent till ifall du har "taskig" ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro de eller ej men det finns ganska många som inte ens vet vad ränta är.....man kan blir mörkrädd för mindre!

   Radera
 15. En annan tänkbar förklaring är att företagen ökar hastigheten på sin cashflow. Det är betydligt kortare tid idag mellan räkning och inkasso. Samtidigt tar det längre tid att få ersättning från försäkringskassa och a-kassa etc. Som egenföretagare är det svårt att driva in pengar samt få betalt speciellt från större företag i rimlig tid. Cashflow, cashflow. Vilket innebär att individer utan så stora sparade medel lätt skuldsätter sig. Systemet i sig är med andra ord mer dysfunktionellt än tidigare.
  Det finns en tendens att alltid skylla på individen när systemen i sig inte fungerar

  SvaraRadera