Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-20 11:55

Guldaktier, Brasilien och Turkiet toppar fondlistan på ett år

Än så länge i år hittas guldaktiefonder och Brasilienfonder överst listan över de fonder som gått bäst, tillsammans med lite Kina och Turkiet.
Halvounce australiensiska Kangaroo-investeringsguldmynt.
Att titta på ett år rensar bort säsongsvariationer hos olika marknader, och ger även aktuell avkastningstakt, vilket det inte gör att titta från årsskiftet. En förändring sedan årsskiftet kan aldrig jämföras med en annan senare avstämning, eftersom det är olika tidsintervall.

En snabb koll hos Avanzas fondutbud visar följande utveckling för toppfonderna på ett år. 

1. Amundi Fds CPR Global Gold Mining +61.21%
2. Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK +61.21%
3. Turkisfund Bonds A +56.86% 

Tredjeplatsen är intressant, då det är en obligationsfond. Turkiska räntor har helt enkelt fallit från en mycket hög nivå, vilket gett denna enorma avkastning. Påminner lite om den gamla goda tiden på 90-talet när man kunde få sådan här årsavkastning på svenska obligationsfonder, när räntorna föll efter krisen.

4. Franklin Gold & Prec Mtls A(acc) +54.33
5. GBF World Gold A2 +53.58%
6. JPM Brazil Equity A (acc) USD +53.05%
7. BNP Paribas Brazil Equite C C +48.72%
8. HSBC GIF BRazil Eguity AC +42.88%
9. Allianz China A Shares AT USD +40.90%
10. Invesco Gold & Precious Mtrls A USD Acc +39.89%

Några rena guldfonder erbjuder inte Avanza, utan återhämtningen i guldpriset får man som fondsparare ta del av i hävstången på guldaktier. Dessvärre minskar inte detta direkt risken i en portfölj, då hävstång fungerar åt bägge håll och när guldpriset faller så faller även aktierna snabbt, även mätt i dollar.

Sedan EU satte stopp för amerikanska ETF:er är jag osäker på om man kan handla pappersguld hos svenska nätmäklare längre. Det är alltså svårt att stabilisera portföljen via pappersguld, utan man behöver i så fall istället handla fysiskt guld.

Om du är en person som menar att en utebliven vinst är en förlust, så är alla fondavkastningar senaste året, som är längre än +61.21% en förlust, eftersom du kunde tjänat mer om du köpte Amundi Fds CPR Global Gold Mining. Fast sådant resonemang är som bekant rent trams.

18 kommentarer:

 1. Har tryckfelsnisse varit framme? 6,21% ger väl ingen andraplats?

  SvaraRadera
 2. Räknas guldcertifikat inte som pappersguld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. @cornucopia?, det finns ju ETF:er som inte är amerikanska, till exempel WiseTree Physical Swiss Gold, samt Pacific Gold (tror jag den heter) och någon mer.
   Varför måste de vara amerikanska?

   Radera
 3. Väntar nog ett tag tills det lugnat ner sig lite innan jag går in igen. Allt för många osäkerheter just nu.

  SvaraRadera
 4. Är äntligen en vinnare, ägde även guldaktiefonderna tidigare år och då var det inte lika festligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör själv blackrock world gold på Ppm (förväntar mig dock att staten tar bort ppm när jag väl går i pension, dock är det kul att se den utvecklingen)

   Radera
  2. Gjorde 30% på guldfond när jag sålde. kunde ha gjort mer, men girighet leder ingenstans, så att sansat ta sin vinst är stabilt. Att jaga är instabilt.

   Radera
  3. Och om man satsar på pension bör man satsa på ett bra jobb där arbetsgivaren betalar in fett till pension. Att göra det själv kommer inte att gå speciellt bra.

   Radera
  4. Att ta en vinst är inte det enklaste däremot tror jag det kontracykliska guldet har mycket kvar att ge i en värld full av QE och negativa räntor. Om 2-3 börjar dessutom produktionen att minska.

   Radera
 5. På nordnet går det att köpa hyfsade guld-ETF:er fortfarande, även om de har något högre avgift än de numera oköpbara amerikanska varianterna. Sök på GZUR och VZLD

  SvaraRadera
 6. Finns ju certifikatet guld ava på avanza, dock utan att alls kontrollerat så antar jag den bara löst följer dagspriset på guld och den är förmodligen "garanterad" av Morgan Stanley så... Saknar en riktig guld etf på avanza.

  SvaraRadera
 7. Hej,
  kan annars tipsa om Pacific Precious A som handlas på Avanza. Jag har en sedan 1 år tillbaka en stor andel av min portfölj i fonden som haft en uppgång på ca +20%. Den ger ett enkelt sätt att ha en väldigt diversifierad exponering mot Guld och de övriga ädelmetallerna.

  Fonden ger exponering mot fysisk Guld men även Silver, palladium och platina. Den har även mindre andel i Mining & Streaming.

  Om vi tittar på de största innehaven under augusti så ser det ut så här:

  Xetra-Gold, Invesco Physical Gold ETC, iShares Physical Silver ETC, ETFS Physical Silver ETC, iShares Physical Gold ETC, Xtrackers Physical Gold ETC ,Gold Bullion Securities ETC, ETFS Physical Platinum ETC, Royal Gold Inc ,First Majestic Silver Corp.

  Ett stort minus är den Prestationsbaserade avgiften och en förvaltningsavgift på 1%.

  Mvh
  Eric

  SvaraRadera