Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-20 19:38

Fredagsmys bakom vita gardiner

Dags för lite fredagsmys igen. Och vad kan vara mysigare än att behöva ha fullhöjds vita gardiner för fönstret till sin lyxlägenhet för mångmiljonbelopp, för att slippa insyn?
Oscar Properties Norra tornen Innovationen.
Passade på att göra ett litet utvändigt studiebesök av Oscar Properties Innovationen när vi var i Stockholm för sju minuter morgonteve

Man kan konstatera att den ... djärva utformningen av huset med fullhöjds 800 kg tunga fönster överallt gör att lägenheterna har fullhöjds vita gardiner, för att hindra full insyn i rummen.
Mer foton.
Även dagtid är det full insyn, och hur det ser ut nattetid när det är upplyst inne i lägenheterna och dagsljuset inte speglas i fönstret kan man bara gissa.
Innovationen med dagsljusblänk.
Entrén.
Men visst, man bor ju inte i en mellanstor stad som Stockholm för att man vill undvika folk, så varför inte bjuda in allmänheten med full insyn rakt in i lägenheterna?
Fasadmaterialet.
Man får hoppas att fasadmaterialet genomgått ordentliga tester för svenskt klimat, och att det alltså inte blir någon fuktinträngning i vinden och regnet, som sedan fryser till och trycker ut stenarna ur betongen. För då kan det göra ont för förbipasserande när det börjar regna sten runt huset. Antar att man gjort långtidstester av materialet, som är rätt vackert på nära håll, men bara är en oformlig brungrå struktur på avstånd. Vore som sagt synd för omgivningen om det börjar spricka upp efter 10-20 år. Fast efter 10 år gäller ju inte byggarantin längre, så det kanske inte spelar så stor roll.

Önskar alla som bor i lägenhet ett riktigt trevligt fredagsmys. De flesta av er har åtminstone begränsad insyn genom att inte ha fullhöjds fönster i alla rum, inklusive sovrummet.

8 kommentarer:

 1. Det där om någon ser in är lite överdrivet. När himlen speglar sig i fönstret (åtminstone dagtid) ser man inte in, d.v.s. om observatören befinner sig nedanför fönstret. Själv har jag höjdposition på mitt hus och kan se andra medan de inte kan se mig, förmodligen därför de har persiennerna på halv stång dygnet runt, eller möjligen för att de kan se mig. Väljer dock att tro på den första teorin av rent personliga skäl.

  SvaraRadera
 2. Finns ju en anledning till att Pokestop:et vid tornet heter "Concrete Aquarium". Man kan se mången bostadstorsk och annan ful fisk om man stannar till en stund.

  SvaraRadera
 3. Dom glömde detta som är effektivt mot ev. problem?

  https://www.scancord.net/spike-systems-fagelpiggar-effektivt-skydd-mot-faglar/911-pinpoint-2-fagelpiggar-mot-duvor.html

  SvaraRadera
 4. Tycker att den här paniken med att se någon lättklädd eller naken eller ännu värre att någon skulle se din hud! Gått lite för långt. Vi bor i ett modernt nybyggnadsområde och ser samma sak här. Alla ska enorma skjutbara glaspartier med hellånga vita gardiner fördragna för jämnan.

  Vi byggde med vanliga fönster och går nakna innanför utan att bry oss. Är det någon som vill se vår hud får de stå precis rätt och verkligen stirra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var i utlandet och bodde på hotell för två veckor sen. Kom dit på kvällen. När jag drog ifrån mörkergardinerna på morgonen var där 20 meter mitt emot en kontorsskrapa. Hade de tittat hade de fått avnjuta mig helt naken. Alla verkade dock vara mer intresserade av sina skärmar än min lilla prinskorv.

   Radera
 5. Jag har inte vita gardiner.
  Jag har persienner.

  SvaraRadera