Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-09-17 16:25

E.On: Elnätbrist i Skåne till 2026 - inga nya industrier

Den regionale elnätägaren E.On uppger till SVT att det kommer vara elbrist till år 2026, och att det inte blir några nya energislukande arbetsplatser i regionen tills dess. Svenska Kraftnät konstatera ratt en serverhall kan dra lika mycket energi som hela Uppsala, Sveriges fjärde största stad. Microsofts så kallat lilla serverhall om 17 fotbollsplaners storlek blir väl den sista etableringen i Skåne innan 2026, och ger 45 jobb.
Skåne.
E.On uppger till SVT att den officella informationen om när elnätet återigen ska ha kapacitet i Skåne är år 2026. Det ska dock enligt Svenska Kraftnät gå att bygga bostäder och enstaka laddplatser för elbilar, men några nya industrier med tillhörande jobb blir det inte. 

Microsofts etablering i Staffanstorp, på en yta stor som 17 fotbollsplaner tog antagligen den sista kapaciteten, och ger 45 jobb när serverhallen är klar. Svenska Kraftnät konstaterar att en datahall kan dra lika mycket el som hela Uppsala, Sveriges fjärde största stad. Dessa storlek på hallar gäller dock inte Microsoft, som anses vara en liten hall i sammanhanget.

Man kan dock förmoda att Svenska Kraftnät avser de serverhalletableringar som nu kommer längre norrut, bland annat Google.

2026 förutsätter förstås att tidplaner håller och att inte kraftledningarna får avslag och fördröjs ytterligare.

Så beskedet är - fler bostäder i Skåne, men inga nya stora elintensiva arbetsplatser.
En etablering vid Trelleborgs hamn, som skulle gett 400 jobb fick avslag på grund av brist på elnät.

Återstår hur politikerna ska kunna floskla sig runt fysiska begränsningar. Kanske går det att snacka upp elnätkapaciteten?

36 kommentarer:

 1. Svenska Kraftnät har för grunda analyser tycker jag. Rymdkram på er allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, i deras (SvK) analyser ingick inte att Öresundsverket skulle stängas pga korkade skatter från regeringen. Men de har längre (läs c:a 10 år) varnat för detta scenariot i sina rapporter. Bara det att journalister inte brytt sig. Problemet är mycket välkänt bland ingenjörer i dessa kretsar.

   Radera
 2. Så, rakt in i kaklet där också..

  SvaraRadera
 3. Ingen kommentar från Sveavägen 68?


  Syyyyyyyyyynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, skatt på sopförbränning, vilket kan minska elproduktionen ytterligare.

   Radera
 4. Dessutom förstklassig jordbruksmark.

  SvaraRadera
 5. Dessa servrar är ett perfekt skatteunderlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför Annie Lööf såg till att de slapp energiskatten.

   Bättre ge bort elen till Google än nytta i form av fler jobb och andra spin off effekter.

   Det måste vara på topp tio av centerpartiets tokigheter. Men det kommer hon aldrig erkänna.

   Radera
  2. Så, alla som behöver flytta flyttar till Danmark?

   Radera
 6. Skyll inte på serverhallar , elbristen är medveten politiskt skapad . Sverige har potential att producera 10 dubbelt med el utan vidare . Första steget var nedläggningen av Barsebäck , efter det har det tagits massor av beslut som alla med lite insikt begriper leder till elbrist . Vindkraften tex är endast politiskt betingad , vi kan bygga hur mycket som helst utan att det hjälper mot elbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man håller väl på med samma dumheter som i Tyskland. Bygger om ett energisystem som inte kommer att fungera. Läste någonstans att Tysklands energiproduktion består 44% av kolkraft. Fossil användningen har knappt minskat något de senaste 10 åren.
   https://second-opinion.se/tyskland-lika-fossilt-som-forr/

   Radera
  2. Och nu inom kort så stänger man ju Ringhals 1 och 2. Elpriserna kommer nu att gå upp också. Det är ju därför man stänger Ringhals. Vattenfall vill pressa upp elpriset.

   Radera
  3. Låter väldigt konspiratoriskt..

   Radera
  4. Precis, det känns som att någon kommit på att vi njuter av billig el och det måste man genast ändra på.. Och det samverkar då lämpligt nog med att samhället dessutom fungerar SÄMRE med elbrist och dyr el.

   Dvs ännu ett vapen för vänstern att jobba med..

   Radera
  5. Den gröna omställningen i praktiken. Dyr energi, lägre förbrukning, mindre utsläpp. Välkommen till framtiden och varså god betala.

   Radera
  6. Allt verkar i nuläget som att efterfrågan på el ökar ganska dramatiskt de närmaste åren - och utbudet minskar. Priset kommer alltså att gå upp.

   Radera
  7. Kurt2019-09-17 19:32

   Konspirationer är för de som inte har tillräckligt med kunskap i ämnet för att uttala sig.

   Det har tagit 15 år att bygga sydvästlänken. Denna 2x600MW kabel är ännu inte i drift. Den skulle ersätta effektbortfallet från Barsebäck. Därför började den byggas efter stängning. Hade de varit seriösa skulle den varit klar när de stängde. Så, innan du yrar konspirationer sätt in dig i enkel fakta.

   Radera
 7. Tvinga staten att stå för dieselgeneratorer för alla som vill etablera sig. Ja*vla u-land!

  SvaraRadera
 8. Om jag ser rätt är vägen på bilden sista biten av väg 101 innan sydkusten - vägen som enligt de boende på den högra sidan delar in Sverige i två likvärdiga delar.
  Härdiga oxlar trivs bra just där.
  Var det Mossbylund?

  SvaraRadera
 9. Men samtidigt finns det nog med elnät i SE4 för att föra över massa el till Baltikum, Polen, Tyskland och Danmark.

  Något stinker.

  Jag tror helt enkelt att Eon tjänar mer på att sälja strömmen i dessa länder än att sälja den till Microsoft eller Pågen.

  Observera också att det inte är brist på elnätet utan det är elen som det är brist på.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stopp-for-elintensiv-industri-i-skane

  "Det är Eon som ansvarar för det regionala elnätet i Skåne. Statliga Svenska kraftnät ansvarar för stamnätet, som ska förse södra Sverige med el. Eftersom det produceras för lite el i Skåne måste elen komma norrifrån via stamnätet. Men kranen via stamnätet räcker inte."


  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu:

   Det överförs 3218 MW från SE3 till SE4.

   Samtidigt överförs det 1591 MW till Baltikum, Polen och Danmark från SE4.

   Radera
  2. Det var därför man skapade SE4. Tidigare var det enbart 3 men pga eus regler får Sverige inte begränsa exporten. Då skapade man ett till prisområde (se4), så Skåne går mot samma pris som kontinenten och begränsningen hamnar i Svks överföring mellan SE3 och SE4 istället. Då kan man reducera exporten och skydda övriga Sveriges elpris genom att offra Skånes elpris.

   Radera
  3. Danmark gick till domstol för att få till SE4.

   Radera
 10. Detta måste vara den största politiska skandalen/misslyckandet under min livstid. Detta problem finns bara i U-länder och är ett dråpslag mot hela ekonomin. Märkligt tyst från SVT och stora medier om denna katastrof, som omöjliggör all tillväxt och utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Infon i inlägget kommer från SVT...

   Radera
  2. Om man inte går in på Svt och tittar så ter det sig ändå väldigt tyst.

   Radera
 11. Tror ni det blir en ny folkomröstning i kärnkraftsfrågan?
  För mig känns det extremt konstigt att lägga ner kärnkraft i det här läget. Varför tycker man det är en bra idé i regeringen? Utgår från att de som bestämt det har något skäl till detta 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkomröstningar i Sverige har vi bara när socialdemokraterna inte kan enas om en linje. Hellre folkomröstning än att partiet riskerar splittras i två. Om du trodde att vi har folkomröstningar för att politikerna vill höra folkets vilja, är du nog lite naiv.

   Radera
 12. En särskild trängselskatt för bits på väg in och ur serverhallar kanske kan vara lösningen på att hålla ner energianvändningen och ge staten extra pengar?

  SvaraRadera
 13. Här kommer lösningen.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/09/17/scb-arbetsloshet-71-i-augusti-ny.html

  SvaraRadera
 14. Problemet är väl att den ansvarige ministern, Ygeman, inte förstår skillnaden mellan kWh och kW. Eller på högre nivå då - Terawatt-timmar och Terawatt.

  I maj-19 stod det så här i Dagens Industri:

  De senaste dagarnas larm från energijättarna att det kan bli elbrist i landet är bara tomma hot, anser energiministern Anders Ygeman (S).
  ”Sverige har stora överskott av el”, säger han i samband med Di:s konferens Framtidens elmarknad.

  Det citatet visar enligt min mening att karln inte fattar skillnaden mellan energi och effekt.

  Vad Pågens, Stockholms tunnelbanenät och alla andra storförbrukare behöver är tillräcklig effekt (kW). Nu. I stunden. När vi slår på anläggningen.

  Att det blir en massa energi över när man lägger ihop alla tillverkade kWh på ett år har liksom ingen betydelse, så länge som vi inte hittat något sätt att spara energin.

  Från sommar till vinter. Från kväll till dag. Och så vidare.

  Sorgligt att vi har ministrar som knappt verkar ha gått ut gymnasiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inget gymnasie för att bli politiker - det behövs kontaktar (inte den typ man stoppar i de två hålen, där elen alltid flödar i tjänstebostads-trean på Östermalm). Jag är mest fascinerad över att "Svensson" är så lugn och tyst (det har ju iofs inte börjat än) förutom bensinprisupproret. Priset för soppan, elen och stigande arbetslöshet i lågkonjunkturen lär sätta fart på politikerföraktet rejält. Trist.

   Radera
  2. Jag är inte förvånad, Svensson är generellt ännu dummare än Ygeman och kort sagt för obegåvad för att förstå.

   Samt dessutom för lata för att ens försöka, det är ganska skönt att bara sätta sig i tv-soffan med chipspåsen och lita på att staten har ordnat allt.

   Radera
 15. Ser intervjun med Lööf och Sabuni just nu på SVT. Vilket haveri! Programledarna tjatar om värnskatten som redan var beslutad innan denna budget.

  SvaraRadera
 16. Ny lagstiftning av riksdagen för kraftnät förkortar tiden för utbyggnad rejält. Högre rörligt pris både för industri och bostäder tillsammans med nya mätarna som klarar 15 minutersmätning borde ge plats för mer elkrävande industri.

  Lågkonjunkturen "räddar" nog det mesta vad gäller effekt i Malmö med omnejd.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 17. "Ny lagstiftning av riksdagen för kraftnät förkortar tiden för utbyggnad rejält."

  Det är därför kan förväntas ta 6-7 år istället för 7-8¨år. 12-18 månader anses de regelförändringarna kortat tiden. Behovet var 36-48 månader.

  Sydvästlänken är idag 15 år i sin byggtid. Försenad 18 gånger.

  SvaraRadera