Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-09-09 08:09

Elnätbristen: Trelleborg missar miljardinvestering och 400 arbetstillfällen

Elnätsbristen i Skåne är nu så allvarlig att den stoppat en mångmiljardetablering i Trelleborgs kommun, som skulle givit upp till 400 jobb. Kommunalrådet i Trelleborg kallar katastrofministern Anders Ygeman (S) för "Bagdad-Bob".
Bagdad-Bob.
Svenskt Näringslivs nyhetssajt fPlus rapporterar att ett internationellt bolag ville göra en miljardinvestering i anslutning till hamnen, vilket hade gett upp 300 - 400 jobb. Då det inte gick att garantera energiförsörjningen på grund av elnätbristen blev det dock inget av etableringen och de 400 arbetstillfällena.

fPlus skriver att även Sjöbo har problem, men det gäller planer på att bygga 450 bostäder, till vilket det verkar finnas brist på elnät.

Tidigare har bland Pågens bageri i Malmö fått utbyggnadsplaner stoppade, på grund av elbrist. Det regionala elnätbolaget E.On får hela tiden tacka nej till nyetableringar på grund av kapacitetsbristen.

Var alla ska jobba respektive bo i elnätbristens Sverige, något man annars ser i många U-länder, som därmed inte kan få välståndsskapande industriinvesteringar, är något som ansvarig minister Anders Ygeman (S) får svara på. Kommunalrådet i Trelleborg kallar Ygeman för Bagdad-Bob, när Ygeman hävdar att det inte finns några problem. Ungefär som han hävdat det samma kring polisen och rättsväsendet under sin tid som inrikesminister.
Litet reservkraftverk i U-landet Tanzania, där de rullande strömavbrotten gör att det inte går att etablera industrier.
Till Ny Teknik uppger Svenska Kraftnät att elnätbristen i Sverige tidigast är borta år 2030. Detta förutsätter förstås att alla projekt får finansiering, samt håller tidtabellen. Under tiden kommer Sveriges befolkning i nuvarande takt ökat med runt en miljon människor, samtidigt som man inte kan bygga nya arbetsplatser eller bostäder, då det helt enkelt inte finns elnät för detta.

Med Anders Ygeman (S) vid rodret som energiminister kan vi räkna med ytterligare tre bortkastade år för svenskt elnät och med det tillväxt, välstånd och välfärd. Om inte regeringen sparkas ut innan nästa val.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

79 kommentarer:

 1. Det är viktigare med rätt värdegrund än fungerande elförsörjning.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så det är invandrare som fått Svenska Kraftnät och regeringarna de senaste 30 åren att strunta i att bygga ut elnätet. Berätta mer!

   Radera
  2. Cornu: Du förstår väl att de packat in det i skåpbilen och kört hem den till hemlandet. Och stjäl jobb för vanliga oanställbara svenskar gör de med!

   Men tanken är väl bra. Den där nygröna vågen som råder skulle må bra av detta. Alla miljöpartister får enbart el 6 timmar om dygnet. Snacka om att bidra till planeten.
   Iofs borde det gälla AfS och SD anhängare med. Så kanske de hittar på något vettigt av livet istället för att hänga hemma och vara bittra. Brownout som sysselsättningsåtgärd och för att simulera den mentala hälsan.

   Radera
  3. Ja, fascinerande hur invandrare används som ursäkt och ansvarsfrihet för allt möjligt. Man kunde undvikit problemet med enkla självfinansierande beslut, men gjorde inte det.

   Radera
  4. Om man bara kunde städsla alla kränkta Svärjisars argt stampande små fötter under tangentbordet i nåt slags dynamoapparat hade vi haft en outsinlig elkälla som räckt till hela norra Europa.

   Radera
  5. Var såg du brunsmetningen? Brownout är vad man kallar elavbrott på grund av kapacitetsbrist.

   Radera
  6. Det var dessutom Tangosmurfen som tog upp det där med utedass, det om något är ju brunt och smetigt.

   Radera
  7. I övrigt, ett bra sätt att undvika brunsmetning är ju att inte dra upp invandring oavsett ämne.

   Radera
  8. Tekniskt är brownout att nätet blir instabilt och får för låg spänning, om det går för långt och nätet slår ifrån för att skydda sig är det en blackout.

   Blackout är för övrigt en bra beskrivning på Svärjevännerna. Eller kanske syntax error?

   Radera
  9. Blackout är ju också titeln på den tyska orkestern Scorpions album från innsn de gick ned sig totalt i power ballad-träsket.

   Radera
  10. Det kanske är bättre att de som har råd att betala för egen elförsörjning ska göra det?

   Till att börja med, kanske de som nu slipper statlig inkomstskatt, får elen urkopplad?

   Radera
  11. Å ena sidan har befolkningsökningen slagit alla prognoser med hästlängder, minns Strandhälls klassiska tweet i ämnet. Å andra sidan var det inte igår man stängde Barsebäck så tidigare regeringar och myndigheter har inte agerat proaktivt utan inkompetent.

   Radera
  12. BD: "outsinlig elkälla" Vad hjälper det när inte elnätet räcker till??

   Radera
  13. Den stora ökningen av elanvändning kommer från nya datahallar och inte befolkningsökningen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. Nanotec, siffror på det?

   Vi har (ännu) inte energibrist. Vi har effekt och överföringsbrist.

   Radera
  15. Apropå datahallarna..behöver vi dem här och nu i Stockholmsområdet?

   Radera
  16. Du har rätt. Jag ska sluta skriva om elnätbristen, så slipper jag er invandringstourettes. Elnätbristen löser sig nog om det slutar skrivas om den.

   Radera
  17. Så fråga dig vad som är viktigast:

   Att skylla allt på invandring, eller få ordning på bristen på elnätkapacitet.

   Radera
  18. Är inte grundproblemet att vi i praktiken har flyttat all elproduktion till Norrland de senaste decennierna?

   Radera
  19. Rickard behovet av el minskar för bostäder, service och fjärrvärme med 3 TWh till 2030 medan serverhallar och elbilar kräver 4-5 TWh mer.

   Från: Rapporten: Hur mycket elkraft behövs? av Svenskt Näringsliv. Tror den skrevs 2013 eller 2014.

   Bättre belysning och minskad direktverkande elvärme kompenserar mer än väl ökade kvadratmeter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  20. Enda som uppför sig som barn är de som inte kan följa kommentarsreglerna, ni mycket väl känner till. Klarar ni inte av att diskutera något utan att dra in invandring, så tar jag bort er från vitlistan. Enkla regler, som små barn kan följa. Att vuxna män börjar yla när de inte får uppföra sig som de vill hos någon annan är sorgligt.

   Radera
 3. Det är lika bra för BNP att klämma in 20 pers i varje tvårumslägenhet som att etablera industri. Vem bryr sig liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det drar fortfarande mer el.

   Radera
  2. Futongee, BD. Fint skall det vara...

   Radera
  3. Tja behövs ingen uppvärmning så bra—nygammal—idé för norrländska vintrar 😉

   Radera
 4. Välkommen till Norrland, företag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger en hel del sanning i det. Finns infrastruktur så att det räcker och blir över.

   Satsar man dessutom i "större" städer som Sundsvall, Ume, Skellefte, Pite, Lule så har man ytterligare fördelar mot södra sverige utan at hamna i deprimerande avfolkningbyggd.

   Viktigt att känna till är att "bidragsnorrland" mellan Uppsala och Sundsvall bör man undvika till varje del. Det är den del av Sverige där det varit lågkonjunktur sen slutet av 70-talet. tillgång på el kommer aldrig kunna vända känslan av misär, rost och arbetslöshet som råder där.

   Radera
  2. Infrastrukturen, åtminstone de norrländska vägarna har förfallit ganska snabbt de senaste åren. Inte ens E4an är klanderfri längre.

   Radera
  3. Håller inte med dig Seb, Gävle är en fantastisk stad och industri vore välkommet med öppna armar.

   Radera
  4. Öht norrlandskusten har nog inga större problem.

   Radera
 5. Staffanstorp snodde elen.

  SvaraRadera
 6. Lägg där till att beräkningar finns på hur mycket elenergi det måste till för att täcka behovet för elektrifiering av fordonsflottan. 2-3 kärnkraftverk. SSAB säger också att dom skall gå ifrån fossila energikällor och satsa på väte istället vilket tillverkas med hjälp av el, där skulle det också behövas ca 2-3 kärnkraftverk. Plus infrastruktur på bägge ovan nämnda. Jag känner spontat att jag fortsätter med fossilbil tills elleveranser är löst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog läge att skaffa en fossil reservkraft till huset också.

   Radera
  2. Kommer nog bli fart på den branschen när det blivit två rullande strömavbrott någon vinter.

   Radera
  3. Finns det fossilverk till lägenhet?
   Får vi se typ som i varmare länder där fler har egen AC som hänger utanför fönstret istället fönsterrader med egna fossilkraftverk?

   Radera
  4. Då måste det vara fel på finansieringsmodellen. Det finns ett enormt behov av elfordon, det styrs över ännu mer 2020 med högre skatter på fossila utsläppare.

   Radera
  5. Vår elexport växer. I år sätter vi förmodligen nytt rekord. Problemet är ledningar. Behövs ny lagstiftning som ger utbyggnad först och domstolsförhandlingar med eventuell kompensation senare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Du tycker att svenska kraftnäts ledning borde prioritera fler ledningar? Det kanske är en ledningsfråga? Däremot håller jag inte ohm att eventuella spänningar bör lösas i dosmtol - en del saker kan vara svåra att LEDA i bevis s a s.

   Radera
  7. Finns redan en 3fas dieselgenerator här på gården. Däremot funderar jag på solceller med batteri backup typ Tesla. När detta väl kommer ner i pris. Marknaden kommer definitivt lösa denna fråga om inte politikerna lägger sig. Men som alltid så kommer det bli dyrt i början

   Radera
  8. Ja Ben nu har ledningen nyss bytts i Svenska Kraftnät. Spänningen stiger. Sedan har också ägarna av regionnät ett visst ansvar för läget.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Det finns nog potential att detta möter en del resistans.

   Radera
  10. Tydligt är att fasförskjutningen lett till en debattförskjutning.

   Frågan är vilket ansvar den av bloggen hyllade fd GD Odenberg har för att Sydvästlänken är ett rent katastrofprojekt?

   Det är dock inte därför Trelleborg saknar lokal nätkaapcitet.

   Vi har ju bara skickat upp några hundra miljarder till elnätsägarna i vinst senaste 10 åren.

   Radera
  11. Att vi laddar elbilar mestadels nattetid kommer inte vara ett så stort problem som många tror givet att man inte kör högeffektsladdare.

   Energi har vi och det blir över, ialla fall till ringhals släcks.

   Lite dyrare elpriser får vi räkna med, säg 50%...

   Radera
  12. Sydvästlänken ska nu fungera från oktober 2020. Min uppfattning är att elpriset bara stiger under kallaste perioderna. Och bara i södra delarna av landet (omfattar givetvis 08 och Uppsala).

   Fast Ringhals 2 stängs vid årsskiftet kommer vi fortsätta att exportera mycket el under 2020. När sedan Ringhals 1 stängs vid nästa årsskifte har än mer ny el för export. Samtidigt brist på effekt i 08 med fler områden vid extra kallt väder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Men snälla nån.
   Vi har byggt en himla massa högspänningsledningar det senaste decenniet.
   Hur tror ni elen levereras från vindkraftverken?

   Radera
  14. Ett vanligt 2 kVA enfas elverk räcker. Strömmen kommer släckas i intervall om några timmar om dagen så det räcker att överbrygga den tiden, och man behöver då inte räkna med uppvärmning. En gas-spis kan också vara värt att investera i.

   Radera
 7. Detta behöver inte vara något dåligt.
  Andra regioner i landet med frisk tillgång till energi, får härmed en kompartiv fördel.

  Det är ytterst sällan man ser så här tydliga exempel på den typen av fördelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det är ett race till landet från staden?

   Radera
  2. Menar du att det inte finns kompetens att rekrytera på "landet"?

   Det finns inget självändamål att lokalisera till platser som har uppenbara nackdelar - finns det ingen el, så blir det ingen fabrik.

   Och ett bolag som vill bygga en fabrik har då två val - annan plats eller strunta i att bygga.

   Radera
  3. Nej, menade inget.
   Men om det byggs fabriker på landet så flyttar väl de som idag bor i staden ut?

   Radera
  4. Självklart kan det vara så att man söker arbete på en fabrik som ligger på landet?

   Radera
 8. Vad innebär begreppet Bagdad Bob?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man förnekar existens av problem trots att de bör vara uppenbara, som tex att sitta i studion och säga att allt är lugnt med när USA har intagit flygplatsen intill och man hör krigsinsatser från studion.

   Radera
  2. https://youtu.be/vC5UTUAxgpE

   Radera
  3. Mohammed Said as-Sahaf var informationsminister under Saddam Hussein under invasionen av Irak 2003 och fick namnet Bagdad Bob.
   Och hans information var hela tiden att kriget gick bra för irakierna oavsett vad som hände.

   Radera
  4. Aha tack för förklaringen 👍

   Radera
 9. Detta borde tänkts på innan Barsebäck lades ner. Det är väldigt enkelt att stänga kärnkraftverk men tydligen väldigt segt att bygga nya ledningar. Så är det förstås inte utan det är politisk inkompetens som ligger bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har byggt en massa nya ledningar.
   I Norrland.
   Till vindkraftsparkerna.

   Radera
 10. vänta bara tills ringhals släcks ner.
  Problemet med mp är att de är helt verklighetsfrånvända.
  Ett annat exempel: i gbg satsar man nu på att erbjuda LNG som fartygsbränsle. Det ger otroligt stora miljöförbättringar jmf tidigare bränslen. Ändå demonstrerar man nu mot denna förbättring??? Är det dumhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antagligen. Har inte riktigt satt mig in vad och varför man protesterar men troligen inte så genomtänkt. Men segelbåtar är ju fina och går ju att segla till new York, så vem kan behöva något annat..

   Radera
  2. Dogma-delux.
   Att lifta med en maerskbåt ger mindre footprint men PR är allt.
   Varför problematiserar inte mp mer internt? Blir man utslängd då?

   Radera
  3. "Problemet med mp är att de är helt verklighetsfrånvända."

   Nej det är inte problemet. Problemet är att både S och M har givit MP ett inflytande över politiken som vida överstiger vad deras folkliga förankring kan motivera.

   Radera
 11. Fast på ett sätt kan väl detta vara bra för landsbygden. Funderade mycket på Annie Lööfs 137 kr skattelättnader på 137 kr för landsbygden. Vänd på steken och låt landsbygden ta betalt för resurserna som städerna har nytta av. Antingen får städerna ta fulla kostanderna av tex (el) vattenkraft om de inte vill så finns det större chans att det går tillbaka arbetstillfällen till glesbygden. Eller ta riktigt betalt för mat, förr eller senare kommer veganer och hipsters och andra trendmakare förstå att det kostar att ta svensk jordbruksmark i anspråk för städers expansion och datahallar. Var ett mycket bra inslag på TV morgonTV om att ris är minst lika miljöfarligt som mjölk/köttproduktion.

  Södermalm bestämmer landsbygdens förutsättningar, låt dem också ta konsekvenserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrevs i affekt, därav inte helt lättläst svenska

   Radera
  2. Jag håller helt med dig.

   Radera
  3. Respektive kommun får ta hand om de lokala momsinbetalnigarna?

   Det borde rätta till en hel del av missuppfattningarna över vilka som är närande och tärande här i landet.

   Radera
  4. Det norska systemet med tex vattenkraft verkar gynnsamt för glesbygden

   Radera
  5. Lägg därtill att varje region bör nettodebitera sina koldioxidutsläpp. Då kan skogslänen och övrig landsbygd ta intäkt i att man nettobinder koldioxid och därmed köra på i fossilbilar och städerna får stå för hela reduktionen av utsläppen.

   Radera
  6. Unknown: Hur mycket CO2 nettobinds per hektar tror du? Jag tänker att det normala är väldigt nära 0. Hur tänker du?

   Radera
 12. "Lägg därtill att varje region bör nettodebitera sina koldioxidutsläpp."

  APPLÅD! :-)

  SvaraRadera
 13. Första generationen förvärvar, andra generationen förvaltar, tredje generationen fördärvar...
  Hellre symbolpolitik som plast-påse-skatt och bidrag till elcyklar än politik som både genererar välstånd och är hållbar på riktigt. Huvudsak att MP är nöjda och DN applåderar

  SvaraRadera
 14. Och här sitter man på tolfte våningen på sitt hotell i Cottbus och tittar bort mot brunkolskraftverket i Jänchwalde som Vattenfall äger. 82000 ton brunkol bränner de där varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Inlägg raderat. Man refererar inte till, hänvisar till eller namnger några barn under 18 år i detta kommentarsfält.

   Radera
 15. Svar
  1. Det går bra att skriva om befolkningsökningen. Om du tvunget måste skriva "invandringen" så åker du ut.

   Radera
 16. "Kommunalrådet i Trelleborg kallar katastrofministern Anders Ygeman (S) för "Bagdad-Bob"."

  Veckans garv, om det inte hade varit för att Razörfist hyllade Samurai Shodown i går.

  V I C T O L Y!

  SvaraRadera