Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-09-28 09:17

Aldrimer.no: Ryska specialförband har utfört rekognosering av nyckelobjekt i Nordnorge

Enligt den norska försvarsbloggen Aldrimer.no har ryska specialförband ("Spetznas") genomfört rekognosering av nyckelobjekt i Nordnorge och Svalbard, samt placerat ut teknisk utrustning för övervakning och inhämtning.
Longyearbyen, Svalbard.
Det ska inte handla om att civilklädd rysk militär personal har rekognoserat nyckelobjekt, dvs en form av spionage, utan enligt Aldrimer.no om att Ryssland i det dolda under pågående övningar landsatt faktiska specialförband på det demilitariserade norska Svalbard, samt i Nordnorge. Bevisen på detta ska komma från "norska allierade" och flera källor ska bekräftat det hela för den norska försvarsbloggen:
"Taktiske innsatsgrupper fra russisk side har gjennomført militære operasjoner inne på Svalbard samtidig som russiske militære enheter også har gjennomført spesiell rekognosering på fastlands-Norge, sier en alliert forsvarskilde med tilgang til høyt graderte etterretningsrapporter."
Den norska regeringen förnekar förstås det hela, vilket är precis vad man ska göra om det hela handlar om sekretessbelagda uppgifter. Källor till Aldrimer säger dock att norska myndigheterna mycket väl känner till det inträffade. Den ryska ambassaden kallar påståendena för "en provokation", men som talesättet går "det är inte sant förrän Kreml förnekar det".

Att militär inhämtning sker mot ryska anfallsmål är helt säkert, men personal på plats uppträder civilt under olika täckmantel. I dagarna under de pågående ryska övningarna greps två utlänningar inne på ett skyddsobjekt nära Bålsta ("Upplands-Bro")  uppger Aftonbladet, varav den ene ska ha haft ukrainska identitetshandlingar. Den andres nationalitet har inte uppgetts av någon anledning. Personerna släpptes dock, tydligen har åklagarna lärt sig att det ändå är meningslöst att åtala, eftersom personerna bara avviker och inte dyker upp till rättegången ändå.

Utplacering av sensorer eller liknande handlingar ska enligt uppgifter även skett mot känsliga mål Sverige, men inte i närtid och uppgifterna går förstås inte att bekräfta och är som sådana därmed tämligen meningslösa. Man kan i sammanhanget komma ihåg att Sverige placerade ut trupp på Gotland ett år i förväg på grund av "det förändrade säkerhetsläget", även om det sades vara utan någon särskild anledning.

Det som är spektakulärt med Aldrimers uppgifter är alltså att det hela skett med faktiska förband, uppträdande militärt och med militär utrustning och fordon, eventuellt ubåtar för innästling och exfiltrering.

Ryska faktiska krigsförberedelser pågår alltså mot Svalbard och Nordnorge. Förberedelserna går dock inte idag att koppla till omedelbart förestående avsikter, utan kan lika gärna vara generella. Att man riskerat detta inklusive upptäckt kan antingen ses som signalpolitik, eller att man vill testa vad Norge och Nato kan upptäcka och likt en omogen tonåring alltså vill testa gränser. Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Trollen har inte kvalat in oå vitlistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyheten från Aldrimer var inte väntad och det fanns således inte några förberedda instruktioner till trollen om vad de ska skriva. Man ser det av och till, där det är helt tyst. Sedan kan det dra igång efter några dagar när beslut tagits om hur man ska trolla.

   Radera
 2. All vet Putin jag e veteran.
  Hård och tuff, original som fan.
  https://www.iambirmingham.co.uk/wp-content/uploads/2019/09/Spitting-Image-2019-Vladmir-Putin-800x480.jpg

  SvaraRadera
 3. Eftersom RF dementerar att detta aldrig hänt och aldrig händer så är det väl att ha utkik och kraftfullt nedkämpa dessa tilltag. Det är ju inget som egentligen händer enligt Kreml.

  Skämt åsido. I normala fall brukar man ju låta dessa hålla på att förbereda sig och när de är helt klara med diverse subversiva förberedelser för väpnad aggression så slår man till och förstör/beslagtar installerad struktur etc. så de får börja om från noll igen som finnarna gjorde i Åbolands skärgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man skulle nedkämpa militär trupp, heter det från Kreml att "de navigerade fel" och att död rysk trupp är ett brott mot mänskligheten och att man kommer att svara accordingly. Alltså med massförstörelsevapen.

   Radera
  2. Nåja, turkarna sköt ner ryskt stridsflyg med sura miner från Kreml, men mer än så blev det inte. RF är en stormakt inte någon supermakt. Visst skulle RF kunna ställa till det men de är förutbestämda förlorare big time i en verklig konflikt.

   Vad RF hoppas på och ständigt monitorerar är om NATO länder är lite loja och kanske inte så solidariska. RF kan bara och endast vinna en lokal konflikt om den motståndaren/offret inte backas upp ordentligt.

   Radera
 4. Jag antar att det i dag finns kvalificerade gissningar och uppgifter på hur stor den ryska krigsmakten är och vad den innehåller? Och mig veterligen så har USA och rimligtvis även NATO mycket avancerade krigssimulatorer. Är det känt vad utgången brukar bli när man simulerar ett fullskaligt krig mot Ryssland blir? (Traditionell krigsföring).

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO brukar vinna med 5-2.

   Radera
  2. Då är nästa fråga. Utgår dom från ryska uppgifter på krigsmaterialens kapacitet eller egen underättelsetjänst?

   Radera
  3. Hm 5-2 alltså av 7 gånger vinner NATO 5 gånger och Ryssland 2 gånger? De tycker jag ger en viss oro, hade hoppats att NATO var mer överlägsen. Lägg där till Kina,

   Radera
  4. Det är väl lika vanligt att det bättre laget förlorar i krig som i fotboll. Och vi vet ju hur lätt det är att få 13 rätt.

   Radera
 5. Ha, det var bara jag som sightsingade lite, med solglasögon & keps & mobil som vanligt, Sorry !!

  SvaraRadera
 6. Hur kommer det sig att man inte kan sätta dessa herrar i häktet när det gick bra med ASAP Rocky?

  SvaraRadera
 7. Klart att de sätts i häkte om det behövs, troligen bedömdes de som oskyldiga till medvetet intrång.

  SvaraRadera