Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-09-01 11:50

80 år sedan andra världskriget inleddes

Idag den första september 2019 är det 80-årsdagen sedan andra världskriget inleddes. Lite citat ur den svenska dagspressen i form av SvD från den dagen respektive den andre september nedan.
Hitlertysk och sovjetrysk officer skakar hand efter uppdelandet av Polen mellan de två invaderande länderna.
Efter att ha ingått Molotov-Ribbentroppakten mellan Berlin och Kreml inleddes andra världskriget med Hitlertysklands anfall mot Polen den första september 1939. Den sjuttonde september invaderade Sovjetunionen från öst. 

De första skotten avlossades av det ålderstigna slagskeppet Schleswig-Holstein mot de polska försvarsanläggningarna på Westerplatte i Danzig klockan 04:45 på morgonen. Polackerna höll dock ut mot anfallen mot Westerplatte i en vecka. Schleswig-Holstein låg redo på platsen under den falska förespeglingen av officiellt flottbesök.

Vad stod då i den svenska dagspressen på morgonen den 1:a september? Tidningarna trycktes på natten och angreppet på morgonen fanns således inte med, utan hamnade först i kvällspressen.

Att krig var omedelbart förestående redan när tidningen sattes kvällen innan var dock uppenbart. Följande rubriker fyllde Svenska Dagbladet den morgonen.
"Rysk militärdelegation på väg till Berlin?
Danzig genast till Tyskland, omröstning om Korridoren - Minoritetsklagomålen hänskjutas till internationell kommission, Sovjet med i denna.
Polska flottan flyr.
Berlin hyser föga hopp att freden skall bevaras - Sexton tyska krav på Polen, vilka ha karaktären av utlimatum; någon prutmån tillåtes icke.
Tysk-ryska avtalet har ratificerats - Både i Moskva och Berlin. Rysk offensiv väntas mot Polen.
Tyska riksdagen inkallas i dag? Hitler väntade förgäves polsk delegat på onsdagen."
I Sverige rasade Sandöbron och ett trettiotal omkom. En rubrik talar om skyddsrum under Östermalm och en annan konstaterar "ännu ingen prisreglering".

Notera alltså här hur "minoritetsklagomål" användes som orsak till att starta krig, precis samma argumentation som diktaturen i Kreml använt vid sin invasion av Ukraina 2014, där Krim delvis påminner om Ostpreussen (men med undantaget att Krim var ukrainskt, med ukrainska medborgare och inte ryskt). Notera också hur det redan innan man kände till krigsutbrottet var allmänt känt att Sovjetunionen också skulle anfalla Polen. Historieskrivningen som gällt fram till modern tid sopade dock Sovjetunionens och Kremls delade ansvar för krigsutbrottet under mattan.

Hur såg då Svenska Dagbladets framsida ut dagen efter, när kriget var ett obestridligt faktum?
"Kriget i gång längs Polens hela gräns.
Franskt-engelskt utlimatum till Berlin.
Italien avhåller sig t. v. från militära operationer - Sovjet neutralt, säger Molotov.
Engelsk-fransk aktion om tyskarna fortsätta - Krav i Berlin på omedelbart inställande av fientligheterna
Hitler skall bege sig till fronten. - Vistelseorten kommer att ombes med största sekretess
Hitlers tal
Striderna
Churchill och Eden bli ministrar
Lipski [Polens ambassadör, bloggens anm] beordras lämna Berlin
Vi börja striden med rent samvete - En enda man bär ansvaret säger Chamberlain i stort tali underhuset."
Notera här hur Kreml i form av Molotov alltså även den gången blåljög om sin neutralitet, för att två veckor senare anfalla och ockupera halva Polen i enlighet med avtalet med Berlin.

Vad stod det då om Sverige?
"Stora kontingenter värnpliktiga rucka in omedelbart. Sverige proklamerar fullständig neutralitet. Förbud mot att köra privatbil."
Den svenska regeringen tvekade inte en sekund. Man mobiliserade delvis omdelbart och SvD skrev bland annat "I Sverige rycka betydande kontingenter värnpliktiga i såväl bevärings- som landstormsårgångarna in i tjänstgöring omedelbart. Familjebidragen för värnpliktiga, som inkallas, komma snarast att förbättras."

Det konstateras också att skolundervisning ska fortsätta även i de fall lärare har mobiliserats eller om den svenska krigsmakten tagit skollokalerna i bruk.

Man införde också omedelbart ransonering av bränsle, genom ett omgående förbud mot privatbilar. SvD skrev:
"Förbud mot körning med privatbilar, motorcyklar och motorbåtar utan särskilt tilstånd gäller från och med lödrad kl 10 f. m. Förbid att köpa bensin och lättbentyl till dylig trafik inträdde redan vid midnatt natten till lördagen."
Det finns många lärdomar att dra av historien, men den vanligaste lärdomen är som vanligt att politikerna inte drar några lärdomar av historien. Samma tillvägagångssätt och hybridkrigföring via lögner, påverkanskampanjer och förrädiskt uppträdande används av Kreml idag, som Kreml och Hitlertyskland använde 1939. Skillnaden är att de demokratiska västmakterna Storbritannien och Frankrike denna gång inte står för sina ingångna avtal som Budapestavtalet där man utlovade att försvara Ukraina militärt vid angrepp, i utbyte mot att Ukraina lämnade ifrån sig sina kärnvapen.

18 kommentarer:

 1. Det kan väl iofs argumenteras att västmakterna redan innan sep -39 satt upp ett antal gränser mot Tyskland som de ej valde att agera på innan.

  SvaraRadera
 2. "Efter att ha ingått Molotov-Ribbentroppakten mellan Berlin och Kreml inleddes andra världskriget med Hitlertysklands anfall mot Polen den första september 2019." Eller 1939.

  SvaraRadera
 3. Jag rekommenderar läsning av den engelskspråkiga versionen av Münchenöverenskommelsen på Wikipedia. Där finns många likheter med idag m a p stora demokratiers undfallenhet å ena sidan och Kremls "expansionsdiplomati" (och till viss del även Kinas agerande i Sydkinesiska sjön) å andra sidan.

  SvaraRadera
 4. Det är ju känt att Ry framförde förslag på en pakt Ry-Eng--Fr. Är det känt vad detta förslag innehöll? Kan det funnits ett avsnitt i detta förslag, gällande Finland och Baltikum? Likt i den pakt som de facto senare slöts med Ty.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som främst väl satte stopp för detta var väl Polens ovilja att ha Sovjetisk trupp på sitt territorium.

   Radera
  2. Det fanns alltså ett sådant avsnitt, som dessutom innefattade Polen. Något jag funderat på, men inte visste.

   Radera
 5. Intressant med gamla tidningar och vad de skriver.

  Är det så att det finns något arkiv där nationella och internationella tidningar kan läsas? Hade varit mycket intressant att blicka igenom NyTimes vid börskrashen tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6Tant: Om du befinner dig i Stockholm har Du tillgång både till Kungliga Biblioteket och Riksarkivet.
   På internet finns en uppsjö av faksimiler av dåtida dagstidningar från när och fjärran. Vissa av dem visserligen mot prenumerationskostnad...

   Radera
  2. DN och SvD har sina arkiv online för betalande. New York Times har sitt arkiv tillbaka till 1851.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. De oövervinnerliga socialistiska broderstaterna förenades i sin ambition att krossa och förslava sina grannländer genom att dela upp Europa mellan sig.

  Goebbels förklarade att det röda i hakkorsflaggan symboliserade socialismen i det tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet och hakkorset symboliserade den nationalismen.

  I Sovjet hyllades denna pakt mellan de socialistiska broderfolken.

  Efter 1941 så omformulerade Kreml nationalsocialisterna till att bli fascister istället. Bekvämare så.

  I grund var det Stalins enorma strategiska misstag som gav Hitler möjligheten att dra igång.

  När Frankrike fallit och Sovjet visat sin grobiösa inkompetens i Vinterkriget mot Finland så hade Hitler bestämt sig för invasion av Sovjet.

  Hade Sovjet inte allierat sig med Nazityskland hade Hitler tvekat att anfalla Polen. Om han gjort det ändå så hade Hitler inte vågat vända Wehrmacht mot Frankrike i ett avgörande anfall västerut som han gjorde.

  Med UK stukat och Frankrike ur leken var det bara Hitler och Stalin kvar. Sovjet hade visat sin grava inkompetens strategiskt och på slagfältet mot Finland. 27 miljoner döda Sovjetmedborgare senare hade Stalin till slut vunnit. Han lärde väl sig över tid men maken till korkad strateg 1939 får man leta efter.

  SvaraRadera
 7. Afrika kampanjen, vad handlade den om? vad gjorde nazityskland nere i nordafrika igentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sekundärt fanns det väl tankar på att gå upp till de ryska oljefälten vid Kaspiska havet bakvägen, men grundorsaken var att Italien försökte leka krig i Nordafrika och fick storpisk av britterna, så tyskarna skickades ner för att rädda ansiktet på det italienska härskarfolket.

   Radera
  2. Även stänga Suez-kanalen var ett strategiskt mål.

   Radera
  3. Och att hålla Vichy-Frankrike som kontrollerade västra delen av Nordafrika kvar som passivt Axis-stöd.

   Radera
 8. Harrison har skrivit ett debattinlägg (länk) som jag anser är väl balanserat (åtminstone för att få en första översiktlig bild av förloppet).

  https://www.svt.se/opinion/dick-harisson

  SvaraRadera
 9. Det som är den historiska anomalin i UK och Frankrikes säkerhetsgarantier till Polen var att den ju bara tillämpades på Nazityskland.

  Det blev ingen birttisk/fransk krigsförklaring mot Sovjet när de anföll Polen och våldtäkten var ett faktum.

  Blev väl för jobbigt för väst...

  SvaraRadera