Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-08-15 18:19

Vad tror du reporäntan står i om ett år?

Dags för en enkät. Denna gång om Sveriges Riksbanks ("Riksbankens") styrränta reporäntan. Vad tror du att den står i om ett år? Svara i enkäten nedan.
Vad är grundpriset på pengar om ett år?
Det slår mig att jag aldrig ställt frågan till läsarna om vad läsarkollektivets samlade medvetande tror om styrräntan reporäntan utveckling framöver. Så här har ni en enkel enkät att kryssa för. Aktuell reporänta är -0.25%, och den styr Riksbankens inlåningsränta och utlåningsränta, som ligger lägre respektive högre än detta för till Riksbanken anslutna banker. Inlånings- och utlåningsräntan har tidigare varit -0.75 respektive +0.75 procentenheter från reporäntan, men inlåningsräntan höjs nu.

Svara på enkäten nedan.

Den som stör sig på att jag använder punkt som decimaltecken istället för kommatecken hänvisas till denna länk.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Om riskerna som finns i ekonomin Tyskland, Kina, Brexit. Så är fallhöjden väldigt stor.

  Och Ingvesbanken verkar ju bara ha räntevapnet.... de har väl redan köpt alla statslånepapper som finns likvida?  This one is gonna hurt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingves sa ju att han inte hade slut på åtgärder. Han hade ju alltid kunnat gå ut och kommunicera att framtiden ser väldigt mörk ut för Sverige och att vi kommer sänka räntan rätt mycket framöver. Då kanske han lyckas sänka kronan och importera ännu mer inflation. Låt oss hoppas!

   Radera
  2. Med tanke på riksbakens agerande i att hantera räntor, prognoser och inflation så har jag större förtroende för trumps förmåga att hantera en lågkonjunktur än Ingves.

   Radera
  3. Ingves kan alltid köpa ännu mer statsobligationer i ett försök att sänka marknadsräntorna.

   Radera
 2. Drog till med -0.50%, konjunkturen är på väg ned men frågan är om lägre ränta än så verkligen ger något positivt?

  Får vi se helikopterpengar i denna omgång?

  SvaraRadera
 3. ECB -0.4 så gissar på -0.75 men sänkningen kommer sent nästa år då krisen blommat ut rejält.

  SvaraRadera
 4. Svårt det här. Jag gissade på att man byter taktik och börjar smått höja.
  Och ja användning punkt är inte korrekt och enligt standard, men å andra sidan är ekonomi inte en vetenskap så du kan gärna ha ett älghuvud som decimalseparator om det roar dig. Du fortsätter att ha fullständigt fel hur du än gör ;-)

  SvaraRadera
 5. Med tanke på läskretsen saknar jag null som alternativ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en pik mot att finansiell legacy ("fintech"... looool) ligger för nära hårdvaran?

   Radera
 6. Ingves sliter av sitt sista hår när lågkonjan slår hårt och han ännu en gång har prognosticerat räntebanan åt helvete för inflationen viker och räntorna måste ner.

  SvaraRadera
 7. Spännande om ECB och Ingves börjar köpa aktier också som Boj

  Helikopterpengar vore att föredra men tror tyvärr att de Hellre trycker upp tillgångspriser igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Jag tror på -0.25%.

  Eftersom Riksbanken alltid gissar fel på hur mycket de kommer att höja räntan i framtiden, så kan vi räkna med att den kommer att ligga lägre än vad de gissar. För 2020 gissar Riksbanken på 0.30-0.40% vilket innebär att den kommer att ligga lägre än så.

  Jag hade kanske tippat på en höjning till 0.00 bara för att komma bort från den dumma minusräntan, men med tanke på konjunkturnedgången tror jag inte det blir så. Vi ligger nog kvar på -0.25 om ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar denna uppfattning. RB är extremt trögrörlig och jag tror inte de kommer att gå från att vara på väg uppåt till att vända ned igen. Därav blir det till att ligga kvar.

   Radera
 9. Ingves följer nog med FED i samma takt. Avvikande takt medför kronförstärkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingves balanserar på en knivsegg, tror han, medan Sverige tuffar på. Frågan är om räntehöjningar eller sänkningar skulle ha gjort någon skillnad. Låt mig vara tveksam.

   Radera
 10. Hur många gånger har rb sagt en sak och sedan gjort tvärtom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför fortsätter man göra prognoser när de ändå inte stämmer.

   Radera
  2. Därför att det blir en fin riksigelkott som bloggare kan håna.

   Radera
  3. Jag fick googla, intressant bild det var ju ganska många gånger 😁.

   Radera
  4. Är inte hyckleri en svensk nationalsport? Går väl tillbaka från åtminstone andra världskriget. Man säger en sak men gör något annat.

   Radera
  5. Sverige parkerade på handikappsparkeringen strax utanför EMU, och behöll Kronan som Ingves är så förtjust i. EU grymtade lite, men eftersom det var handikapparkeringen så tyckte de att det var ok. och där är vi nu, på handikapparkeringen med varningslamporna blinkande medan vi springer in och köper en flaska vin på närmsta supremarkado.

   Radera
  6. Sverige har en lång tradition att säga både ja och nej, och verkligen mena det. Inget annat land är ens i närheten av den politiska nivån.

   Radera
  7. Goofy jo helt riktigt

   Radera
  8. Ja och nej = Nja?

   Radera
  9. EU: "EMU?"
   Sverige: "Yeah.... nah."

   Radera
 11. Jag saknade ett svarsalternativ.
  Att Ingves blivit utbytt och att ingen då vill gissa.
  Lotteri tror en obildad. Jag drog till med -1%.

  SvaraRadera
 12. Höj momsen så åker inflationen upp. Och inför allmän beslagsavgift där staten varje år beslagtar 5% av precis allting på ISK och bankkonton så folk entusiasmeras att handla.

  Förbjud icke ekologisk mat eller lägg en ekologiavgift på den så kommer inflationen upp för man måste äta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att jag odlar det mesta själv då. :)

   Radera
  2. Beskatta hemodling! Inför ett tjallarsystem, varje villaområde har väggtavlor där man kan se vilka som betalar hemodlingsavgift.

   Radera
 13. Konjunkturen viker så räntan kommer knappast att gå upp. Sen om den går ner nämnvärt eller inte är frågan.

  SvaraRadera
 14. Jag har ingen aning men drog en ren gissning på -0,50%, dvs nästa manöver är en sänkning.

  Swedbank är inne på samma linje idag:

  "Swedbank tror därför att Riksbankens chans att höja styrräntan runnit ut i sanden och att de därför inte kommer kunna höja resterande del av 2019 eller under 2020.

  Ingen av de svenska storbankerna tror därmed längre på någon räntehöjning till och med 2020. Riksbanken själva har talat om en höjning i slutet av 2019 eller början av 2020. Nästa räntebesked kommer den 5 september."

  Finns mer resonemang att läsa i deras marknadsbrev eller hos nyhetsbyrån Direkt om man är sugen. TL;DR: Blir ingen räntehöjning och negativa räntor kanske inte är orimligt givet förutsättningarna.

  Alternativt kan vi ha en obligationsbubbla, eller så är framtida avkastning på tillgångar riktigt låg.

  SvaraRadera
 15. Jag låste 80% av bolånet på 5år till 1.7% ränta och tänkte att lägre än detta kommer jag aldrig kunna få.

  Man kan ju alltid hoppas att räntorna inte bottnat 2023 och att jag får en chans att låsa igen till typ dansk "få pengar om du lånar" ränta.

  Så här långt har räntan gått ned med 0.20% sen jag låste vilket på ett år är 10 000kr som jag skulle sparat, det är dyrt att vara dum.

  Om räntorna går riktigt lågt så kanske jag får så mycket betalt för de sista 20% att det betalar hela kostnaden för resten av bolånet :)

  - en annan tanke att husprisfallet kanske bromsas av fallande räntor?

  SvaraRadera
 16. Marknadsräntorna kan ju förstås ändå gå upp vid en kris, inte minst på bostadsonligationer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dags att Ingve avgå

   Radera
  2. @Unknown: Nej då. Ingves är bra. Det råder liksom inga tvivel på marknaden med honom i spetsen. Evigt låga räntor och en tydlig signal om vad man ska göra med kronor som inte spenderas från månadslön till månadslön.

   Radera