Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-06 22:43

Uppgifter: Kinesiskt gruvbolag utreder gruva på Utö - Skärgårdsstiftelsen chockhöjer stughyrorna

Enligt uppgifter till bloggen utreder det kinesiska gruvbolaget CMC möjligheten att öppna en litiumgruva på svenska Utö, där det finns svenska militära anläggningar. Skärgårdsstiftelsen chockhöjer nu stughyrorna på ön. Hata slumpen.
Nåttarö söder om Utö.
SvD rapporterar om att Skärgårdsstiftelsen, som är till för att bevara den svenska skärgården, nu chockhöjer hyrorna för sommarstugorna på Utö. SvD skriver om en hyresgäst som får hyran höjd från 878:- SEK till 2 300:- SEK i månaden.

Uppgifter till bloggen gör gällande att det kinesiska gruvbolaget China Minmetals Corporation (CMC) utreder att återöppna Utös gruvor, för att utvinna eftertraktat litium till elbilsbatterier. Boende på ön ska ha varit i kontakt med CMC om detta, som ska ha bekräftat att man tittar på det.

På ön finns också anläggningar åt Försvarsmakten, Utö skjutfält. Bloggen har sedan en tid sökt såväl CMC som Försvarsmakten i ärendet, men inte fått något svar. CMC har inte dementerat eller alls svarat på pressfrågor och Försvarsmakten har inte svarat på om detta skulle påverka deras verksamhet på ön.

Skärgårdssiftelsens chockhöjning av hyrorna är kanske en ren slump, men att driva bort hyresgästerna - ofta pensionärer med begränsad ekonomi för sommarboendet - från ön passar som handen i handsken med ett återöppnande av gruvorna på ön, eller åtminstone initialt nyprospektering. Eventuell återöppnad gruvdrift ligger en bit framåt i tiden, då man förstås först vill muta in området och påbörja prospektering för att få facit på potentialen. Blir det väl gruvdrift igen om 5 - 15 år, så kommer man behöva flytta på folk. Om folk redan flyttat på sig är det förstås en fördel.

Det finns alltså inga mineralrättigheter på ön för stunden, enligt SGU och Bergstaten. Förhoppningsvis förblir det på det viset. Sverige brukar som bekant ge bort gruvrättigheter, och i princip bara hoppas få jobbskatter tillbaka, om det nu alls skulle handla om svensk personal.

47 kommentarer:

 1. I ruta ett är det ju käckt att det kan tänkas finnas litium att utvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen brist på litium i världen. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-28/the-lithium-mine-buildup-is-outpacing-the-electric-car-boom

   Radera
 2. Kineserna kanske har läst historien om Litium, att grundämnet upptäcktes på Utö när man analysera ett mineral från järnmalmsgruvan. Troligen finns det inte brytvärda mängder, och eventuell gruvbrytning kan nog aldrig konkurrera med de billiga utvinningsmetoder som används i saltöknarna i Sydamerika.

  SvaraRadera
 3. Är det inte bara en tidsfråga innan man slipper använda litium för batterier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder man inte litium för att batterierna ska bli lätta? Lär vara svårt att hitta en lättare metall än litium.

   Radera
 4. Det är inte så att stiftelsen också känner till vad CMC håller på med och helt enkelt försöker att suga ur så mycket pengar ur personal relaterade till CMC som det bara går?
  Pensionärer som drabbas är ju då att likna med "collateral damage".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yxa med huvet’ på skaft 👍

   Radera
  2. Säkert inte svårt att hitta vanliga stockholmare som tycker det är billigt med den nya hyran för ett sommarboende i skärgården.

   Radera
  3. Eller så vill de hålla CMC borta genom att öka kostnaderna för personal som ska bo/arbeta på ön så att marginalerna minskar och det inte är intressant att gräva?

   Radera
 5. Inte en kines sätter sin fot på Utö.

  SvaraRadera
 6. Snart hyrs stugorna ut gratis till CMC som en del i den fantastiska dealen att 500 Kineser flyttar in 20 man per stuga. Sedan blundar man för allting och när Stockholms skärgård om 15 år är sönderförgiftad av lakvatten från gruvbrytningen skyller man på patriarkala strukturer och elaka vita män som använt felaktig bottenfärg.

  Sedan trixar kineserna med bokföringen och påstår att brytningen gått med förlust vilket utlöser en hemlig klausul så att Värmdö kommun får kompensera kineserna som givetvis gjort en jättevinst och vi får finansiera det genom en miljöskatt på raklödder så det drabbar män.

  Gör inte affärer med Kineser om du inte är ett hänsynslöst svin och vet vad du håller på med. Jag bor i Kina och vet. Är man inte ett roffande svin som skall ha allting så skrattar de åt en. Enda sättet att få respekt är att vara ännu svinaktigare och behandla motparten som skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det som gör att folk i kommunistländer, i regel, beter sig som roffande svin?
   Eller är det länder som har för för många roffade svin som blir kommunistländer?

   Radera
  2. Bra skrivet, kul med lite verklighet från någon som bor där. Ju fler man kan få upp ögonen på, desto bättre. Det råder en helt annan kultur där borta och deras affärsmän ska hållas på en extra lång armlängds avstånd. Många stackars länder i Afrika har gått rakt i fällan och blir nu utnyttjade nästan som kolonierna för flera hundra år sedan.

   Radera
  3. Anders, du er enormt (jätte) morsom, du har ret sådan kan det gå. Kineserne går aldrig tomhændende fra brønden med penge.

   Radera
  4. Aj. Om en dansk säger så, ouch.

   Radera
 7. Inte ett tillstånd tills Gui Minhai är hemma tillbaka i Sverige igen!

  SvaraRadera
 8. Sannolikheten att få gruvtillstånd på utö får nog ses som högst begränsad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet vi det egentligen?

   Radera
  2. För att det är nästan omöjligt att få tillstånd att starta gruvverksamhet i Sverige och att få göra det i ett område som skärgården är extremt osannolikt. Skulle tro att prospekteringen efter koppar på Väddö har större chans att bli gruva.

   Radera
 9. "Ge bort gruvrättigheter"? Varför gör dom så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är en koloni - efter 1995.

   Radera
  2. Koloni till Kina eller något annat större västland?

   Radera
  3. För att gynna gruvetableringar naturligtvis.

   Radera
  4. Jag tror "fam.jord." gör ett litet försök att sparka på EU.

   Radera
 10. Finns det ingen äganderätt som hindrar tvångsförflyttning och expropriering från sin egendom är det inte ett fritt land utan en släng av kommunism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillgäger en sak i min ståndpunkt. Ett lands försvar måste kunna beslagta egendom och mark i syfte att försvara landet och dess invånare med skälig ersättning, men detta kan snarare ses som nödvändighet för att försvara invånarnas frihet

   Radera
 11. Svenskt litium skall alltså gå till kinesiska bilbatterier? Samtidigt som vi har fått de första slängarna av medicinsk litiumbrist här hemma.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zGVdyw/litet-hopp-for-drabbade-av-litiumbrist

  Vårt framtida status som u-land anländer allt snabbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så illa som u-land ska det väl inte behöva gå, men råvarukoloni och jaktmark (i vid bemärkelse) verkar lågoddsare.

   Radera
 12. Jag håller med författaren. Sverige ger bort gruvrättigheter "gratis". Väldigt naivt. Om man bara håller sig strikt affärsmässigt: vari ligger det förnuftiga för landet?

  Minst lika upprörande är det som sker på Österlen (länk).

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/greve-och-nunna-leder-protestrorelse-mot-gruvplaner-pa-osterlen

  SvaraRadera
 13. Det där med höjningen av hyror och avgifter i Skärgården, är inte det något som pågått länge?

  SvaraRadera
 14. En gammal gruva kan klassas som fornlämning. Enligt lagen om kulturminnen (1988:950) är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd rubba, ändra eller skada en fornlämning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en riktigt bra svensk lösning. Gruvdrift har ju belagt pågått sedan 1500-talet och förmodligen så tidigt som 1100-talet.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Ut%C3%B6_gruvor

   Radera
  2. Finns flera prospektering som fått problem i Sverige vid gamla gruvor pga fornlämning. Men brukar i realiteten bara betyda mer pappersjobb.

   Radera
 15. För 900kr/månad kan man inte ens hyra en skogskoja i Överkalix. 2300kr/månad är klart skäligt för en stuga på Utö. Bra att Skärgårdsstiftelsen slutar skattefinansiera sommarboende för några få privilegierade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det var min tanke också när jag läste artikeln. Varför ska samma tant (eller familj) få sitta där varje sommar i 50 år när det garanterat finns andra som också vill? Det om något är väl orättvist?

   Radera
  3. Det är samma typ av gnäll som när folk i innerstan inte vill ha fria hyror för då kan de inte bo kvar i sin gamla hyresrätt på 4k/mån centralt.

   Året är 2019 och vi har marknadsekonomi. Gilla läget.

   Radera
  4. Håller med. Förstår verkligen inte ”orättvisan” i att det gemensamma tar ut en skälig hyra. 2 300 är inte ens särskilt farligt, just under 30k per år i totalkostnad (med 0 kapitalinvestering) för ett sommarboende mitt i Sthlms skärgård.... kolla vad det kostar att hyra en vecka på blocket som referens.....

   Radera
  5. Snabb googling stuga åland ger frånpris 374 SEKetas/dag, så låter som bra idé att stanna kvar på Utö för 2300/mån..

   Radera
  6. Jag hade tyckt 2300/vecka fortfarande varit snorbilligt för en stuga på utö under sommaren.

   Radera
 16. Frågan är dock om närheten till Utö som är det primära. Kina har väl idag en dominerande ställning på marknaden för batterimetaller. EU har startat projekt för att bli mer självförsörjande på dessa och projektet i fråga kan kanske ses i ljuset av detta som ett försök från Kina att sätta käppar i hjulet på detta kanske?

  SvaraRadera
 17. Med tanke på Northvolts etablering i Skellefteå skulle en tanke vara att starta SLAB (Svenskt Litium AB) och förse Northvolt med råmaterial. Då stannar alla pengar hemma, både vinst från brytning, lönerna för de som jobbar med det och förädlingsvinsten för råmaterial till Northvolt.

  SvaraRadera
 18. Jag begriper inget så jag frågar.
  Kan vem som helst (icke medborgare) göra en inmutning på svensk mark? m ja, kan inte då svenska medborgare se till att muta in först. Om inte annat för att hindra kineserna.
  För övrigt, är det den eventuella tillgången på litium som är mest intressant eller är det närheten till svenska försvarsanläggningar? Eller både och?

  SvaraRadera