Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-27 07:50

Stödet höll i OMXS30

Stödområdet runt 1500 för OMXS30 höll återigen under gårdagens test, efter att Donald Trump hävdat att Kina vill förhandla, medan Kina säger att de inte vill göra det. Index stängde således på -0.11%.
Dagschart OMXS30.
Som jag skrev i söndags är bollen oval i amerikansk fotboll och det kan komma något nytt utspel.
"Å andra sidan kommer det väl snart något nytt utspel som får marknaden att rusa åt andra hållet. Bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll och kan studsa lite hur som helst."
Sagt och gjort så skedde detta, vilket stoppade den börskrasch som trumpetades ut vitt och brett under helgen. Kina förnekar dock att de skulle gått Trump till mötes, men det spelade ingen roll, utan den som går ut först och säger något dikterar berättelsen.

Guldpriset är dock kvar på rekordnivåer, som inte sågs förra veckan eller setts någonsin tidigare, och kostar just nu 476:02 SEK per gram. Guldet föll i USD tillbaka från gårdagens initiala spik och är i stort sett samma som i fredags mätt i dollar, men som bekant innebär all osäkerhet att den svenska kronan försvagas, så för oss svenskar har vi kvar rekordnivåer.

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst fPlus headlinear sitt morgonutsikt med rubriker "Toppekonomer: Nu kommer krisen - Allt blinkar rött". Dit räknas t ex professor Lars Jonung, som säger att "allt är ikryssat för recession, det enda som saknas nu är själva recessionen", och detta är oavsett handelskrig. Andra så kallade toppekonomer som fPlus listar är Michael Grahn på Danske Bank, Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson, Bettina Kasjefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Och HSB, dvs Han som bestämmer, även känd som Göran Persson.

Läget är inget nytt för bloggens läsare, som följt den löpande rapporteringen om konjunkturindikatorer.

Härnäst blir det en artikel om Oscar Properties, som verkar slira lite på sanningen om antalet egentligen sålda lägenheter. Ledtråd: De är inte uppgivna 90%.

14 kommentarer:

 1. Riskbanken, KI, toppekonomer, de s k experterna och inte minst bloggaren med risk för att bli tjatig har haft fel om den ekonomiska utvecklingen så varför inte bara göra tvärtom?

  Räntan är låg och dessa handelsutspel likt brexit kan ju pågå fler år till. Så varför inte en sidleds börs i flera år? Bopriserna för villor kanske t o m går upp med tanke på ovanstående och vad som byggts och att vi tagit emot 1.5 milj människor de senaste 15 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det att så många finans-intressen och politiker länge ni försökt påtala oss om att en stor nedgång och lågkonjunktur är på gång oroar mig. Kommer dom tillverka en nedgång om den inte kommer naturligt?

   Radera
  2. Ja, det kan man ju undra.
   Till skillnad från de tidigare krascherna (iallafall it+Lehman) så har alla tjatat sig hesa under en längre tid om den här förbannade nedgången, så bara för det så kanske den inte blir särskilt illa. Kanske en svacka likt 2012.

   Radera
  3. Äh. Jag tror inte på en nergång när alla tjatar om en. Det är när människor är fullkomligt lyriska över marknaden som man ska passa sig.

   Radera
 2. "Alla sägs förvänta sig ett mer eller mindre kraftigt börsfall på måndag..." "Å andra sidan kommer det väl snart något nytt utspel som får marknaden att rusa åt andra hållet." Perfekt att uttala sig om att marknaden kan gå åt båda hållen, så att du (som idag) kan hävda att du hade rätt. Well played sir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Chris.

   Du vet om att om jag skriver om vad andra säger eller skriver, så betyder det inte att jag har sagt något. T ex om jag skriver "Riksbanken uppger att de avser höja räntan", så betyder det att jag skriver vad Riksbanken uppger, inte vad jag själv tror kommer ske. Samma sak om "professor X säger att", då är det vad professor X tror, inte vad jag tror.

   Radera
 3. Trumps utspel skulle kunna vara börsmanipulation på högsta nivån. Han vet att börsen hickar på varje tweet.

  SvaraRadera
 4. Klart att vi får recession. Vi har haft en lång högkonjunktur. Mycket gammalt i företag behöver rensas ut. Allt snabbare sker också övergången från fossila personbilar till eldrivna. Vi har passerat peak för fossila bilar. Vilka bilföretag som klarar detta visar sig de närmaste åren. Vad gäller Sverige minskar förmodligen redan bensinförsäljning allt snabbare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Nanotec Det minskar inte "https://spbi.se/statistik/volymer/" och det är inte underligt eftersom antalet fordon ökar. Det enda som har gjort att ökningen inte är så stor är för att bilarna blir alltmera energisnåla
   "https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bransleanvandning-for-bensin--och-dieselbilar/"
   om antalet bilar inte hade ökat så skulle konsumtionen minskat på grund av energi effektivare bilar och inte på grund av elbilar/hybrider

   Radera
  2. Stefan vi har passerat peak för nya fossiler. Hinner inte leta fram statistik nu utan hoppas kunna återkomma ikväll. Möjligen kan någon annan svara.

   Men du har rätt i att nya fossiler förorenar atmosfären lite mindre än äldre fossiler.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotec Det stämmer att sifrorna är ifrån 2018 men betvivlar att 2019 kommer att skilja sig från 2018.
   Enda anledningen som jag kan se är att den ekonomiska aktivitetn sjunker -> mindre förbrukning.
   Självklart så kommer elbilarna i framtiden minska konsumtionen av fossila bränslen och när elbilarna har kommit upp i en viss procent av fordonsflottan så kommer antalet mackar att sjunka drastiskt och priserna kommer att öka och i det läget så kommer det att gå mycket fort att skrota de sista fossilbilarna.
   Har ingen aning om hur många procent det gäller.
   Skulle vara intressant om någon ekonom kunde göra denna komplexa uträkning.

   Radera
  4. p.s jag ser fram emot denna dag så vi slipper dessa hälsofarliga bilarna.

   Radera
  5. Är inte helt säker på att du ska sätta någon från ekonom skrået på att göra en komplex uträkning.... Historiskt har det visat sig att de flesta inom skrået inte är särskilt vassa på att räkna.

   Radera
  6. Siffror peak fossiler och problem elbilar.

   Elbilar och laddhybrider ökar till 11% av totalen 335000 personbilar i år enligt Bil Sweden. Utbudet elbilar klarar inte efterfrågan.

   Jag menar att vi har passerat peak nya fossiler. Drygt 393000 personbilar registrerades 2017 och förmodligen liknande 2018.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera