Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-08-22 09:15

Stockholm: Bostadsrätter säsongsmässigt ner, villor upp

Valueugards siffror visar på säsongsmässigt fallande priser på bostadsrätter i Stockholm under juli månad, men säsongsmässigt stigande priser för villor.
Stockholm.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex Stockholm bostadsrätter. Data: Valueguard
Bostadsrätterna i Stockholm gick enligt Valueguard upp +0.84% i pris i juli. Det är en säsongsmässig nedgång, då snittet för juli månad 2005 - 2019 är +1.73%. Siffran är rent av svagare än krisåret 2017, då priserna steg hela +0.89% i juli, men är starkare än 2018 års uppgång på 0.56%.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex Stockholm villor. Data: Valueguard
Villorna gick tvärt emot bostadsrätterna säsongsmässigt upp. Juli är normalt en mycket svag månad för villor i Stockholm, med ett snitt på -0.44% för priserna 2005 - 2019. I år steg dock villapriserna med +0.71%. Dock har villapriserna stigit i juli tre av fem år sedan 2014, så det är möjligt att det historiska säsongsmönstret skiftat. Men även om man tar medlet 2014 - 2019 så var 2019 en säsongsmässig stark månad, då snittet 2014 - 2019 bara är +0.29%.

Det blir nu intressant att se hur det går för augusti månad, som ska vara mycket stark för villor, och  höstens sista starka månad för bostadsrätter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Stigande arbetslöshet blir extra börda på lasset.

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/08/22/scb-arbetsloshet-69-i-juli.html

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Rör det sig om en säsongsmässig nedgång eller en lägre säsongsmässig ökning?
  Var den genomsnittliga månads-ökningen under perioden 2015-2019 högre eller lägre än 0,89%?

  SvaraRadera
 4. Det borde vara lättare att segregera sig i villaområden. Lägenheter, vare sig det är hyreslägenheter eller bostadsrätter känns som ett osäkert kort, ffa i nybyggen.

  SvaraRadera
 5. Fortfarande pumpas det ut rekordmånga bostadsrätter i Stockholm medan nya villor är fortfarande rätt få. Vi får se vad som händer med priserna efter årsskiftet då antalet färdigställdes bostäder borde minska betydligt samtidigt som konjunkturen pressar åt andra hållet.

  SvaraRadera